Lucjan73 Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Mariusz na dzień dzisiejszy to lepiej żeby u nas tych aut nie przybywało za szybko . Będziesz chciał zrobić pranie albo kawę a tu prądu brak. Nie mamy odpowiednich mocy ani linii przesyłowych.
dr.big Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 3 Sierpnia 2019 5 godzin temu, Lucjan73 napisał: (...)a tu prądu brak(...) Prądu i wody. I trzeba przyjąć to za pewność. Zwłaszcza, że jedno jest ściśle powiązane z drugim. To nie przypuszczenia.
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Administrator Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Na ten czas PL to nie grozi. W roku 2018 kupiliśmy 637 nowych aut EV i z tym parametrem jesteśmy bardzo oryginalni. Btw...Ostatnio rozmawiałem z @orzech nt. Tesli. Fajne historie. Może sam coś tu skrobnie. Ps. Tesla... to brzmi "dumnie".
Sympatycy orzech Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Sympatycy Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Samochody elektryczne same w sobie są fajne ale trzeba sobie zdać sprawę do czego będziemy je używać. Jeżeli do miasta to jeszcze ok ale w przypadku naszego kraju na razie nie widzę możliwości swobodnego podróżowania. Stacje ładowania są powolne i niestety nasi kierowcy nie do końca zdają sobie sprawę do czego one służą. Nie raz spotkałem się z sytuacją gdzie auto o napędzie spalinowym było zaparkowane na miejscu przeznaczonym do ładowania. Faktem jest że powstaje coraz więcej ładowarek z możliwością sprawdzenia on-line czy na danej ładowarce ktoś się ładuje i jakiego używa złącza - taka opcję daje nam np. greenway Dostępność samochodów elektrycznych jest jaka jest i przeciętnego "kowalskiego" nie stać na takie rozwiązanie - jeżeli mam zapłacić 150 tpln za małe "gówno" na prąd to wolę za tą kasę kupić coś fajnego na "ropę" Ekologia: prąd mamy głównie z węgla więc "ekologiczne" samochody kopcą kominami w elektrowniach a nie na ulicach w mieście - taka różnica.
Użytkownicy tommac Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Użytkownicy Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Z tego co słyszałem, to jeszcze nikt w Polsce nie zastanawiał się nad recyklingiem takich samochodów, a ponoć wcale nie jest to łatwe i mało ekologiczne.
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Użytkownicy+ Opublikowano 8 Sierpnia 2019 22 godziny temu, orzech napisał: Ekologia: prąd mamy głównie z węgla więc "ekologiczne" samochody kopcą kominami w elektrowniach a nie na ulicach w mieście - taka różnica. No jasne że tak, pisaliśmy tu na ten temat nie jeden raz i nie dwa ? ale ... jak się nad tym zastanowić to, przynajmniej teoretycznie łatwiej dopilnować (wymusić na użytkowniku) aby kilka kominów zmodernizować i wyłapywać z nich jak najwięcej zanieczyszczeń. Gorzej jak trzeba to samo zrobić z kilkoma setkami tysięcy (jak nie milionów) użytkowników samochodów ? którzy z mlekiem matki wysysają kombinatorstwo ? Od razy wyjaśniam że "puki co" nie jestem jakimś super ekstra ECO i w moim tak zwanym gospodarstwie domowy eksploatuję trzy nie najnowsze diesle, jeden wóz na PB (służbowy ? ) i trzy motocykle w tym jeden 2-suw ?
Sympatycy orzech Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Sympatycy Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Patrząc na nasza Teslę to sama się "zrecyklinguje" w najbliższym rowie. Auto bardzo fajne o ile jeździ, jak nie jeździ albo coś się popsuje to 2200kg koszmaru. Samochód mamy od nowości, kupiony bezpośrednio od producenta. Model S 85D 2015 wersja europejska, 3,5 roku gwarancji, SIM free, ładowanie Supercharger free - to takie podstawowe informacje. Lista usterek dłuższa niż kolej Transsyberyjska a niestety kraje takie jak Polska czy Słowacja gdzie jest auto zarejestrowane są traktowane jak 3-ci świat. Do niedawna najbliższy serwis był w Berlinie lub Wiedniu, sytuacja poprawiła się w tym roku i od lipca mamy serwis w Warszawie na Powsińskiej ale obsługa rodem z PRL Z ciekawszych usterek utrudniających eksploatację: *blokada klamki pasażera - brak możliwości otwierania auta od zewnątrz *blokada szyby kierowcy, w zimę szyba zablokowała się w pozycji otwartej a ni dudu nic się nie dało zrobić, serwis zabronił grzebać samemu - kazali jechać z otwartym oknem do Wiednia ZIMĄ!!! *awaria instalacji elektrycznej skutkująca brakiem świateł, kierunkowskazów itd. *cieknący dach otwierany *parujące lampy przód/tył *blokada klamki pasażera tył - auto już 2 razy było na naprawie w Wiedniu i nie zostało to ostatecznie naprawione - brak części zamiennych do "tak starego" modelu *jakieś dzwonienie z podwozia - nie wiem co to było ale zostało naprawione rok temu i znów dzwoni Było jeszcze parę usterek ale nie pamiętam dokładnie co. Wisienką na torcie była ostatnia usterka - 23 dni po gwarancji /zdjęcia wrzucał Mariusz/ czyli awaria komputera sterującego całym autem - auto niby jeździło ale nic nie działało, nie było kontroli na klimą, radiem, nawigacją, ładowaniem - jeżdżąca "bezgłośna" trumna - koszt naprawy 3500 EUR - wymiana wyświetlacza głównego wraz z komputerem. Kuriozum jest takie, że większość Tesli z początku produkcji "łapie" tą awarię ale firma sobie nic z tego nie robi i kosi klientów jak chce. Finalnie jest Pan w Czechach który to naprawia, koszt naprawy to 30 EUR +know how = 500EUR - naprawa polega na wymianie jakiegoś "chipa" i postawieniu od nowa oprogramowania. To tak w skrócie... 1
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Administrator Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Khy, khy... Jaki przebieg na dziś dzień bo zapomniałem? Dopóki pierwsze S85D miały gwarancje były jaja ale w miarę tanie (koszty transportu po UE) ale teraz będą droższe jaja... chyba, że ludzie się zbuntują i założą grupowe pozwy. Ps. Wymiana w nich opon co 20 tkm to faktycznie już czysta przyjemność.
Użytkownicy Długi 1973 Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Użytkownicy Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Ło bosze Nigdy nie zagłębiłam się w temacie, A wydawałoby się, że TESLA to taki „electric dream” ...A to co piszecie jednak trąci „lekkim” koszmarem
Lucjan73 Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Są też pozytywne przykłady https://e.autokult.pl/34314,tesla-model-s-rekord-przebieg-wytrzymalosc-baterii No chyba że to "ARTYKUŁY SOPNSOROWANY" A tak z własnego podwórka to mój kumpel ma trzy lata P85 D nakręcił koło 60 tyś. Na początku miał drobny problem bo nie chciała działać klimatyzacja. Jakiś czujnik do wymiany. Naprawili to i do tej pory wszystko działa. Niestety do niedawna wszelkie serwisy trzeba było robić w Berlinie i nawet jakby coś padło to asistance działa dopiero za granicą Niemiecką... Dodam jeszcze że auto zawiozło dwa razy na wakacje rodzinkę do Włoch i nie dlatego że nie było czym pojechać ale tak dla sprawdzenia czy da się. Nie muszę chyba dodawać że podróż była za 0 złotych ?. Jak to mówią - "bogatemu to i byk się ocieli"
dr.big Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Ja też nie wyczułem negatywnych opini od dwóch użytkowników, ale może serwis mają blisko ? . Chwalili sobie. Ale może udawali? Nie wiem, bo nie wnikałem za mocno. Taki "smalltalk" to był. PS. Oglądałem kiedyś program TV sprawdzający stan techniczny i ogólnie zużycia po chyba 350 Tkm. Pamiętam, że wypadł zaskakująco dobrze. Nie to, żebym był za Teslą, bo mi ona całkowicie zwisa, ale taki był fakt. Być może był on sponsorowany, kto to wie. PS2. Wydaje mi się, że to coś podobnego do ewenementu iPhona, tylko trochę inny gadżet i cena ? . Dodam, że tych dwóch użytkowników Tesli z którymi rozmawiałem korzysta oczywiście z telefonów Apple. Może to jakaś "sekta" ? ? Albo przypadek?
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Administrator Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Na YT jest kanał gdzie sporo jest o Tesli...
Lucjan73 Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Robert zgadzam się z Tobą, to auto gadżet drogi ale jak ktoś ma taki kaprys to czemu nie. Na pewno zakup tego typu pojazdu nie ma uzasadnienia ekonomicznego. Jest za to fun z jazdy a szczególnie z przyspieszenia. No i efekt Wow gwarantowany.
dr.big Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 9 Sierpnia 2019 9 minut temu, Lucjan73 napisał: (...)Na pewno zakup tego typu pojazdu nie ma uzasadnienia ekonomicznego.(...) Na 100% nie?. 11 minut temu, Lucjan73 napisał: (...)ale jak ktoś ma taki kaprys to czemu nie.(...) Oczywiście i na 100% ? .
Sympatycy orzech Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Sympatycy Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Przebieg obecny to jakieś 65 tysięcy Silniki w pierwszych modelach padały po około 120 tysiącach z tego co wiem.
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Administrator Opublikowano 9 Sierpnia 2019 No to w temacie jakości, świeży art - Tesla i rdza
Sympatycy orzech Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Sympatycy Opublikowano 10 Sierpnia 2019 "3" - małe dziecko dla "ludu", nowy model, musi być obarczony błędami?, mamy zamówione to cudo na 2021 rok, jak przyjdzie zdam relację.
bobby Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Mam pewną watpliwosc odnosnie tej firmy. Fajnie ze jest hamerykanska i wogole taka cool ale czy ta firma ma jakas wieksza tradycje produkcji aut i obycie na rynku automotive? Wiele firm czy inzynierow na swiecie zjadlo zęby na tym rynku. Wiedzą co robic i czego nie robic zeby auta byly wytrzymale a przy okazji mozliwie tanie w produkcji. Tu mam wrazenie ze ktos zrobil modny naped, nienajgorsza pojemnosc baterii, a reszta to juz moda.
dr.big Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Ostatnio już wogóle nie widuję wcześniejszych pojazdów dieslowskich DHL. Wszystko dostarczane jest do klienta busami elektrycznymi...
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Użytkownicy+ Opublikowano 21 Sierpnia 2019 9 minut temu, dr.big napisał: Ostatnio już wogóle nie widuję wcześniejszych pojazdów dieslowskich DHL. Wszystko dostarczane jest do klienta busami elektrycznymi... no no , ciekawie tym w tym DE ? do klienta paczka spokojnie dojedzie elektrykiem, ale przypuszczam że między miastami (sortowniami) dalej paczki wożą wielkie dieslowskie TIR-y lub latają mało ekologicznymi samolotami ? Ciuchcia by była za wolna. Swoją drogą nasuwa się pytanie w jaki sposób w DE działają firmy kurierskie ? W PL kurierzy którzy dostarczają i odbierają paczki od klienta końcowego w większości mają swoje samochody i świadczą usługi jako podwykonawcy. Mało którego było by stać na zakup takiego elektryka ?
Klubowicze Piootr Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Klubowicze Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Przejechałem się wczoraj takim car share’ingowym maluszkiem. Powiem wam, że nawet wersja bez „S” pięknie daje radę. Mocne liniowe przyspieszenie i zdrowe hamulce robią robotę. Podobało mi się. Pozdrawiam Piootr
1912michał Opublikowano 4 Września 2019 Opublikowano 4 Września 2019 Większość pojazdów z początku produkcji, lubi być obdarzona błędami i producent raczej ma to wkalkulowane. Tesla, bardzo ładnie się prezentuje na drodze zwłaszcza ta biała z filmu na YT. Na ulicach Poznania w szczycie ma przyspieszenie jak rower ? Latem ujdzie, ale zimą w korku ile prądu na ogrzanie, a ile zostaje na trasę. Ktoś zawsze musi być pionierem marki (beta testerzy ?), inaczej nie będzie rozwoju w tym kierunku. Na chwilę obecną jednak nie widzę przyszłości w "elektryku" jako aucie powszechnie i wszechstronnie stosowanym. Może rozwój dróg z możliwością ładowania ?, warto wnioskować do rządów, które mają zakusy na eliminację pojazdów spalinowych ? Widzę jak chętnie inwestują w infrastrukturę drogową na skalę całego kraju ? Pewnie tak samo jak kierowcy w elektryczne samochody obecnie ? zwłaszcza dla ratowania klimatu.
bobby Opublikowano 4 Września 2019 Opublikowano 4 Września 2019 https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/premiery/porsche-taycan-prawie-jak-panamera-czyli-turbo-z-pradem/93ggsw3 Elektryczne Porsche
Administrator Bomber Opublikowano 4 Września 2019 Administrator Opublikowano 4 Września 2019 Już czekam na test Taycana jak wyjdzie do sprzedazy. Mogłoby być to już ? . Będę testował e-trona- zobaczymy ale podchodzę dość sceptycznie gdyż czekam na to co powyżej. Wczoraj wyszedł test krótki Taycana:
coca76 Opublikowano 6 Września 2019 Opublikowano 6 Września 2019 https://autokult.pl/34802,konsternacja-w-niemczech-badania-dowiodly-ze-stare-diesle-nie-szkodza-powietrzu-miast?amp=1Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi