Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Czy oferta kupna/sprzedaży maksiskutera jest interesująca? (Cz.1)

Rekomendowane odpowiedzi

• Klubowicze
Opublikowano

Padi - Burek z ogłoszenia na bank malowany... Brak napisu na tylnej części plastików i emblematów "Burgman 650", które są w kupnie straszliwie drogie, najczęściej oznaczają malowanie (po przypadkowe) sprzętu...

Opublikowano

Witajcie, ponieważ moje poszukiwania skutera trwają nadal i ciągle nie jestem zdecydowany co do modelu, podrzucam link ze skuterem dosyć mało popularnym (w porównaniu z Burgmanami i Majesty). Czy ktoś mógłby mi powiedzieć coś na temat tego modelu, czy nadaje się dla wysokiej i ciężkiej osoby (194 cm i 105 kg wagi), skuter ma służyć do dojazdów do pracy. Czy skutery te miały jakieś wady powiedzmy fabryczne (kiepski silnik lub coś takiego)? No i oczywiście co sądzicie o egzemplarzu z ogłoszenia?

http://olx.pl/oferta...html#eadd0050e6

Poczytaj sobie te dwa artykuły:

TEST GILERA NEXUS 500 ie

Wrażenia z jazdy Nexusem 500i.

Dodatkowo zobacz ten filmik

a dokładnie 2:36 gdzie słychać jak stopka szoruje asfalt co faktycznie może denerwować.

Może to pomoże Ci podjąć decyzję.

Opublikowano

witam

proszę o opinię szanownych bardziej doświadczonych kolegów

http://otomoto.pl/honda-silver-wing-600-idealny-fv-ks-serwis-fjs-600-M4185876.html

http://otomoto.pl/honda-silver-wing-600-M4204459.html

http://otomoto.pl/honda-silver-wing-fjs-600-abs-M3772937.html

http://otomoto.pl/honda-silver-wing-sw-t-600-z-abs-M4185313.html

kręci mnie zwłaszcza ta ostatnia, druga ma dziwnie niski przebieg

kupował ktoś z tych miejsc, a może jest ktoś blisko mieszka i byłby skory spojrzeć na te sprzęty

• Sympatycy
Opublikowano

Mogę Ci napisać o pozycji trzeciej.

http://otomoto.pl/honda-silver-wing-fjs-600-abs-M3772937.html

Oglądaliśmy go ze Strażakiem jak chciałem się przesiąść z Kymco na dwa cylindry. Ten Maxi stoi tam już od trzech czy czterech lat jak dobrze pamiętam ...... poklejony, z kręconym licznikiem, i z roku na rok tylko spada cena.

Zdecydowanie nie polecam.

Gość Bartheez5
Opublikowano

Kolego mysz 75 ja wypowiem się na temat pierwszego ogłoszenia FJS z Rzeszowa firma Willinger , która wystawia ten skuter. Skuter sprowadzony ze Szwajcarii iak większość moto które mają w swojej ofercie . Osobiście kupiłem u nich 2 swoje MAXI z czego pierwszym również była Honda FJS 600 . tyle co mogę doradzić to poproś kolegów z forum z Rzeszowa niech dokładniej obejrzą ci ten sprzęt . Ja dwukrotnie się nie zawiodłem na tej firmie

P.s. Chyba że mam tyle szczęścia ??? Sorki za OT

Opublikowano

Witajcie, ponownie. Ponieważ poprzedni skuter o który pytałem, sprzedał się zanim mogłem pojechać go obejrzeć, poszukiwań cd. Tym razem jest to Aprilla Atlantic 250 z roku 2006 r. Pytania takie jak przy poprzednim skuterze o który pytałem. Czy ten model ma jakieś wady "fabryczne"? Czy nadaje się dla wysokiej, ciężkiej osoby (194 cm, 105 kg) na dojazdy do pracy?

http://olx.pl/oferta/sprzedam-skuter-aprilia-atlantic-250-CID5-ID2RyhD.html#4d0b0180e0

Opublikowano

Mam 175 i 73 kg. Jeździłem taką 500cc. Byłem bardzo zadowolony. Boję się, że będziesz miał na nim komfort nieco słabszy. Wad fabrycznych raczej nie ma, bo to prościutkie urządzenie, bez nadmiernej elektroniki. Na miasto – super. Wąski, krótki i zwinny. Celowałbym jednak w 500cc.

Opublikowano

W ogłoszeniach tego użytkownika jest także Aprilla Atlantic 500 z roku 2004 (link poniżej), której jest pierwszym właścicielem. Obawiam się trochę o to że taka 500 będzie dla mnie zbyt duża i trudna do opanowania jak na pierwsze 2oo. Jednak jeśli będę miał możliwość to się do niej także przymierzę.

http://olx.pl/oferta/maxi-skuter-aprilia-atlantic-500-CID5-ID7pPu7.html#ec66917108

Opublikowano

Jeśli Ci pasuje wizualnie, a wiem że ma swoich zwolenników, to może być lepsza oferta dla Ciebie. Koniecznie, ale to koniecznie zabierz za sobą, kogoś z chłodną głową i znającego się choćby troszkę. 500cc się nie bój. Sam się zdziwisz, jak szybko się wdrożysz. To jest automat i nie wypadnie Ci z rąk, jeśli zachowasz pierwiastek zdrowego rozsądku.

Opublikowano

Dziękuję bardzo za rady. Jestem umówiony jutro na oglądanie i oczywiście biorę ze sobą osobę która się zna na mechanice, oraz motocyklach. Co do Atlantica 500, wygląda na zdjęciach bardzo "masywnie", a 250 jest jakaś smuklejsza i wydaje mi się lepiej przystosowana fizycznie do przeciskania się w korkach. Sprawdzę to gdy się przymierzę do jednego i drugiego w dniu jutrzejszym.

Opublikowano
Opublikowano

Pierwsze dwa chyba kręcone miały licznik u tego samego mechanika, więc trzeba je bardzo dokładnie obejrzeć. Gdyby to był prawdziwy przebieg to byłyby prawie jak nówki ?. Firma z Podkowy Leśnej utkwiła mi w pamięci jak trzy lata temu umówiłem się oglądać Scarabeo w bardzo dobrym stanie, które było całe zardzewiałe i nawet nie odpaliło, stało u nich jeszcze z rok więc może czegoś się nauczyli.

Opublikowano
...Firma z Podkowy Leśnej utkwiła mi w pamięci jak trzy lata temu umówiłem się oglądać Scarabeo w bardzo dobrym stanie, które było całe zardzewiałe i nawet nie odpaliło, stało u nich jeszcze z rok więc może czegoś się nauczyli.

Bardzo możliwe, że wyciągnęli wnioski. Kupiłem u nich VN900 - bez oględzin, uzgodnienia wyłącznie na telefon, przelałem kasę, moto do domu dostarczył kurier. Miało być "igła" i wygląda na to, że jest "igła" :)

Opublikowano

Dziękuję bardzo za rady. Jestem umówiony jutro na oglądanie i oczywiście biorę ze sobą osobę która się zna na mechanice, oraz motocyklach. Co do Atlantica 500, wygląda na zdjęciach bardzo "masywnie", a 250 jest jakaś smuklejsza i wydaje mi się lepiej przystosowana fizycznie do przeciskania się w korkach. Sprawdzę to gdy się przymierzę do jednego i drugiego w dniu jutrzejszym.

Po dzisiejszych oględzinach, sprawdzeniu skutera, stałem się posiadaczem pierwszych dwóch kółek - którymi została Aprilia Atlantic 250 z roku 2006. Skuter okazał się w całkiem dobrym stanie technicznym, w porównaniu z tymi które widziałem do tej pory. Przebieg (24 500 km) jest udokumentowany dosyć solidnie rachunkami z serwisów przeglądami i badaniami spalin (jeździł kiedyś po Rzymie), sprowadzony przez syna właściciela. Od dwóch lat w Polsce mało użytkowany ze względu na wiek właściciela któremu zdrowie nie pozwalało, stąd decyzja o sprzedaży. Oczywiście nie jest skuterem bez wad, do wymiany jest przedni reflektor, bo jedna część ma odprysk od jakiegoś kamienia. Do wymiany są opony, ponieważ są już stare. (przednia jest w wieku skutera?!)

Ponieważ syn właściciela jest posiadaczem Aprili Atlantic 500 którą także chce sprzedać, spróbowałem się przymierzyć także do tamtego egzemplarza, jest to skuter dużo masywniejszy i większy, więc podjąłem decyzję o wyborze 250.

Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za rady które tu otrzymałem.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dziękuję wszystkim za pomoc. Wkońcu kupiłem Burka z Podkowy Leśnej. Firma jak najbardziej godna polecenia. Co do firmy z Radomia to opinie o nich jak najbardziej słuszne. Honda którą u nich oglądałem miała być bezwypadkowa, a trzepała kierownicą aż miło i do tego pogłębiała wolne zakręty (jakby wyprzedzenie przedniego koła było zbyt duże). Co do stanu to uważam że była składana i to w sposób dosyć niechlujny, jakieś srebrne nity na podszybiu na pewno nie oryginalne tylna lampa pęknięta, a miała być idealna. Pan w ogłoszeniu pisał że bezwypadkowa, przez tel. mówił że bezwypadkowa, a jak się przejechałem i zapytałem czy bezwypadkowa to powiedział, że on otym nic nie wie (??). I wogóle im dłużej trwała rozmowa tym było mniej przyjemnie (może za dużo pytań?).Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za pomoc.

Opublikowano

Cena atrakcyjna i skuter wizualnie wygląda na zadbany (jak na swój wiek). Jednak zalecam dużą ostrożność bo K1 bardzo lubi pić olej - to jest ich ewidentna wada. Poczytaj sobie u nas w technicznych na ten temat.

Opublikowano

Spalaniem oleju bym się nie przejmował i nie uzależniał od tego decyzji zakupu. Fakt K1-K2 mają apetyt na olej ale przy wyższych obrotach i to jest u nich normalne. Posiadam K2 jeden sezon i jest to mój pierwszy sprzęt od czasów szkolnych (poprzedni to MZ 251 z 1990r) więc raczej nie oszczędzałem burka a dolewka była dwukrotna przez cały sezon : lipic-listopad (zrobione 3500km) wielkości 200ml za każdym razem ale i spalanie doszło do 5l na 100km :). Myślę że w tym sezonie zejdę ze spalania jak i z brania oleju ;). A kontrola oleju jest obowiązkowa w każdym sprzęcie więc nie widzę problemu.

Opublikowano

Czytałem ten temat przed zakupem i jakoś mnie nie przestraszył. Co do mojego doświadczenia z Burgmanem to masz rację, jest małe ale już trochę jestem zorjentowany w tym temacie. Zauważ, że na rynku w tej cenie 3000 zł - 4000 zł wyboru w markach a zarazem wielkościach nie ma i pozostaje tylko uświadomić kupującego a nie straszyć.

Opublikowano

Przecież nikt go nie straszy, tylko poddaje wątki do przeczytania. Decyzje podejmie sam, ale ważne żeby świadomie. A jeżeli wiedziałeś przed zakupem o tych bolączkach to Twój wybór i Twoje ryzyko. Pożyjemy zobaczymy....

• Klubowicze
Opublikowano

Czy ktoś ma informacje na temat historii tego egzemplarza

M3783681_8.jpg

Wystawiony przez salon "Moped" w Warszawie na Księcia Janusza.

http://otomoto.pl/honda-nc-honda-nc-700-integra-nc700-abs-M3783681.html

Jeszcze nie oglądałem sprzętu na żywo. Na razie pytam tylko, czy ktoś coś wie na temat HISTORII, której nie wyczytam z dokumentów pojazdu. Podobno (zaznaczam: podobno) ogłoszenie wisi już 2 lata. Dziwne, że sprzęt przez tyle czasu się nie sprzedał.

• Klubowicze
Opublikowano

Jacek ta Integra jest wystawiana od czasu jak ja kupowałem swoją a to 8 marca będzie dwa lata.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...