Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Scheisse, ale się wyżera szykuje ;) A ja nie mam pomysła, więc PROSZĘ MI NAPISAĆ jasno i wyraźnie, co mam przynieść, będę bardzo wdzięczny, pozdrawiam !

• Odpowiedzi 149
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Urbi

32

• Jazz

30

• bilety

19

• ArtCho

16

Top użytkownicy w tym temacie

• Klubowicze
Opublikowano

Zawsze, od dziecka chciałem karmić ludzi i wszystkie moje niedorobione biznesy były związane w ten czy inny sposób z gotowaniem. Chciałem iść do gastronomika i potem na morze. Będąc na morzu zrozumiałem, że nikt nie ma gorzej na statku od kucharza- jedno się kończy drugie zaczyna- inni schodzą a kucharz przy garach. Potem z kumplami zaczęliśmy otwierać wytwórnie pierogów, koncept taki- na początku lat 90-tych. Zaczęliśmy od złej strony mocy, nie wyszło. Gdzieś w międzyczasie była knajpa oparta na makaronie i różnych sosach- co tam było minęło. Mając lat..... dorobiłem się w swoim dorobku gastronomicznym kilkunastu przepisów unikalnych charakteryzujących się prostotą konstrukcji i przygotowania oraz niezłym rezultatem. Właśnie odpaliłem kuchnię. Zupę przytargam w garnku transportowym, ale do przygrzania potrzebny będzie jeszcze jeden garnek. Czy przyjść z jakąś łyżką i talerzem może? Info ważne-zupa nie jest wegetariańska- może ktoś odpadnie.

Wszystko mamy bez obawy

Scheisse, ale się wyżera szykuje ;) A ja nie mam pomysła, więc PROSZĘ MI NAPISAĆ jasno i wyraźnie, co mam przynieść, będę bardzo wdzięczny, pozdrawiam !

Maciek kombinuj, ale bez przesady. Ma być miło, przyjemnie i bardzo tanio, bez niczego też nikt się nie obrazi jak wiesz. I tak się kroi duża impreza.

Opublikowano

paczka herbaty w torebkach (czarna zwykła zawsze się przyda i ma długi termin ważności), karton soku (pomarańczowy jest najbardziej gastronomicznie bezpieczny), butelkę Pepsi (moja prywata uwielbiam ten napój) byle nie light, 2 butelki dziwnego piwa (kilka osób będzie "pieszo" co oznacza, że dziwne na spróbowanie może być, ale nie więcej niż dwa bo to już jakieś ryzyko), Cydr naszej produkcji (mało osób próbowało, wielu chętnie wypije- tani a fajny) Coś na słono jest, na słodko pewnie będzie a pić się chce. Do koloru do wyboru, cokolwiek z tych rzeczy a będzie dobrze i bezpiecznie bo najwyżej gospodarze będą mieli mnóstwo herbaty, albo soku- niekłopotliwy spadek po przybyłej hordzie.

wino nie, wódka nie papierosy nie rzeczy, które się psują nie ostatecznie cytryny też są dobre 2 cytryny do kieszeni a może ktoś lubi do herbaty

ciastka z Lidla ew z Biedronki (texas coś tam z kawałkami czekolady) też dobre - kierować się terminem ważności

Opublikowano

Widzę,że minimi1 to miłośnik gastronomii . :chef:

• Sympatycy
Opublikowano

Widzę,że minimi1 to miłośnik gastronomii . :chef:

Jazz i minimi1 - musicie usiąść blisko siebie, najlepiej obok, żeby móc prowadzić konwersację... ;-)

Lista uczestników po ostatniej aktualizacji 15 stycznia 2014r. godz. 18.08:

1) Bilety

2) Zosia

3) ArtCho

4) Jazz

5) wooferai

6) qszysiek

7) minimi1

8) burgifan

9) Rzelu

10) melmacie

11) Urbi

12) Samba

13) Maciek mechanik

14) Ania Maćka mechanika

15) Matrix (Janusz)

16) ...

• Klubowicze
Opublikowano

I buteleczka czerwonego austriackiego wina. Mniam :)

• Sympatycy
Opublikowano

Czerwone wino też zapewniam...

Oprócz tego tak jak wspomniałem wcześniej, widząc tyle przygotowywanych dań głównych i przystawek przez różnych mistrzów kulinarnych, nie czując się w tym temacie mocnym, przywiozę napoje zimne (Pepsi, soki, wodę mineralną...) oraz świeże pieczywo z piekarni (razowe i żytnie a może pszenne jak kto woli) oraz masło...

P.S. A może ktoś ma ochotę na jakieś whisky lub brandy...?

• Klubowicze
Opublikowano

Czerwone wino też zapewniam...

A jak mnie przywieziesz i odwieziesz? ;)

A tak serio, to może weźmiemy taxi na spółkę?

• Sympatycy
Opublikowano

A jak mnie przywieziesz i odwieziesz? ;)

A tak serio, to może weźmiemy taxi na spółkę?

Artur, nie martw się przywiozę i odwioze Ciebie... serio, serio ;-)

Opublikowano

A mówiłem zrobić impreze w piątek! i jak tu się bawić jak w piątek do roboty na 6 rano,

Ps,w moim przypadku isć do pracy po imprezie nawet wskazane He He He.

• Sympatycy
Opublikowano

A mówiłem zrobić impreze w piątek! i jak tu się bawić jak w piątek do roboty na 6 rano,

Ps,w moim przypadku isć do pracy po imprezie nawet wskazane He He He.

qszysiek, przecież to nie żadna impreza..., to zwykłe czwartkowe spotkanie zachodniopomorskiej grupy Burgmanii albo jak kto woli Zachodniopomorskiego Bractwa Skuterowego... ;-)

Pozdrawiam i do zobaczenia po 18.00...

Opublikowano

tak tak spotkanie , ale jakie przygotowania.do zobaczenia

• Sympatycy
Opublikowano

tak tak spotkanie , ale jakie przygotowania.do zobaczenia

Niektórych poniosła fantazja, ale trzeba Im wybaczyć, przeżycia, trema itp.... ;-)

• Klubowicze
Opublikowano

Stój i krzesła stoją i czekają na gości.

• Sympatycy
Opublikowano

W takim razie ruszamy.... ;-)

Opublikowano

powoli ruszam

Opublikowano

Serdeczne podziękowania za spotkanie dla gospodarzy i gości!

• Sympatycy
Opublikowano

Również przyłączam się do gorących i serdecznych podziękowań dla przesympatycznych gospodarzy za zorganizowanie i przygotowanie spotkania na najwyższym poziomie we wspaniałej atmosferze.

Zosiu i Marku BARDZO DZIĘKUJEMY !!! Było FANTASTYCZNIE !!!

Oczywiście wszystkim gościom dziękuję również za tak liczne przybycie i przemiłe spotkanie.

• Klubowicze
Opublikowano

Ja dołączam się do podziękowań dla gospodarzy oraz dla wszystkich za miłe spotkanie.

PS

minimi - przepis pliz! :)

Opublikowano

Ach, było miło i smacznie.

W razie trudności lokalowych zgłaszam wniosek konsumpcji zupy z termosu pod Pleciugą.

Opublikowano

Dołączam się do podziękowań dla gospodarzy i gości za przemiłe spotkanie

Pozdrawiam

• Klubowicze
Opublikowano

Fotki są? Aż żal ściska, że tak daleko od was jestem... Zazdraszczam (głównie z powodu niepoznania osobiście Jazz)...

Opublikowano

przepis jest w formie dla panów, gdzie wszystkie kłopotliwe czynności zostały zastąpione przez półprodukty (oczywiście, można zrobić na tzw naturalnych składnikach)

przepis jest na duży garnek (naprawdę duży) można dzielić na pół- przepis jest podzielny

Idziecie do Auchan (inny może też być)

- 4 kostki rosołowe drobiowo- wieprzowe, ew drobiowo -wołowe

- karton barszczu winiary

- dwa opakowania barszczu ukraińskiego mrożonego hortex

- mięso od szynki (najtańsze łatwo się dzieli, bez skór i kości) ok 600 gram

- 4 ziemniaki;

- czosnek granulowany

- 2 puszki pomidorów bez skóry całych (dawtona najtańsza)

- duży garnek ze szczelną pokrywką

gotowanie ciacham mieso na male kawalki (nie muszą być równe- mniejsze się rozpadną większe zostaną)- do gara- zalewam to połówką barszczu i ew dolewam w trakcie (malutki ogień ) po 20 minutach dorzucam 4 ziemniaki pokrojone na kawałki według mięsnej zasady- małe się rozpadną większe zostaną, dolewam barszu z kartona- po 20 minutach wrzucam obie paczki mrożonek, oba pomidory, kostki rosołowe posypuje czosnkiem, zamykam gar idę się bawić czasem pomieszam- około 40 minut na małym ogniu. Wyłączam ogień niech stoi- po około dobie jest najlepsze jak sobie postoi. Jak ktoś ma to może dorzucić dwie garście fasoli szparagowej. podaje się ze śmietaną (do zup i sosów- w tytule tak ma ta śmietana- nie warzy się) wszystko- żadnej specjalnej roboty, żadnych żenujących odpadków, nic nie ważymy wszystko jest w porcjach gotowe

Nowy post bo nowy temat, żeby nie uciekł

soljanka- ulubiona NRD-owska zupa do zjedzenia jest za linią kas Reala w centrum handlowym w Schwedt- czyli na wyjściu w barku (jest tylko jeden- taki barek mięsny i są siedzenia z różnymi fajnymi rzeczami- polecam zupy oczywiście soljankę super)

http://www.kochbar.d...R-Soljanka.html

link do jedynej oryginalnej (z kaparami)

Artur- jedyna i niepowtarzalna musztarda do nrdowskich parówek- niezmienna od czasów parówek w Pasewalku i Prenzlau o wyglądzie i konsystencji rzadkiego g.....na i jedynym takim smaku

http://www.tutower-s...p/senfsortimemt

musztarda o nazwie Tutower Senf meerrettich

w cenie około 40-50 centów za pudełeczko- wspierajmy lokalne produkty i nasze tymczasowo znajdujące się pod obcą administracją ziemie księstwa zachodniopomorskiego Pomorze Zachodnie to również Strzałów, Wołogoszcz, ale i też Kopanica (dziś część wielkiego Berlina), My jako najdalej żyjący na zachód Słowianie jesteśmy spadkobiercami ludów aż do Łaby a zatem i ich tradycji starych i nowych- włącznie z marynowanym śledziem na połowie bułki.

Oczywiście Schwedt to świecie nad Odrą zaś Gartz to po prostu Gardziec- tam, gdzie stała rota graniczna Księcia Bogusława

• Klubowicze
Opublikowano

(...)

musztarda o nazwie Tutower Senf meerrettich

w cenie około 40-50 centów za pudełeczko- wspierajmy lokalne produkty i nasze tymczasowo znajdujące się pod obcą administracją ziemie księstwa zachodniopomorskiego Pomorze Zachodnie to również Strzałów, Wołogoszcz, ale i też Kopanica (dziś część wielkiego Berlina), My jako najdalej żyjący na zachód Słowianie jesteśmy spadkobiercami ludów aż do Łaby a zatem i ich tradycji starych i nowych- włącznie z marynowanym śledziem na połowie bułki.

Oczywiście Schwedt to świecie nad Odrą zaś Gartz to po prostu Gardziec- tam, gdzie stała rota graniczna Księcia Bogusława

Dzięki za przepis!

A co do powyższego... Niemcy mają dwa fajne słowa, które brzmią podobnie, ale się różnią i mają bardzo sprecyzowane znaczenie: Vaterland i Heimat. To, gdzie teraz żyjemy, to Heimat. Niezależnie od granic politycznych i historii, to jest "nasza okolica": Odra, Bałtyk, lasy, łąki pola. Ludzie - wprawdzie gadają różnymi językami, ale niezależnie od polityki i uprzedzeń, w swej codzienności "gospodarczej" żyją blisko siebie (ryneczki w Lubieszynie czy Oder Center w Schwedt). Chciałbym, żeby tego nie zniszczyć...