_NAVIGATOR_ Opublikowano 28 Marca 2018 Opublikowano 28 Marca 2018 Nie ma ani grama agresji w mojej wypowiedzi jedynie dosadnosc , niepokoi mnie szydzenie z tego co widac na zdjęciu Ronda kaponiera w Poznaniu, to dzielo wielu działaczy rowerzystow ...moich nastepców , z wieloma urzędnikami , jest to efekt wielotygodniowych negocjacji i szydzenie z tego co widac na zdjęciu jest efektem niezrozumienia rowerzystów , jest niewdzięcznoscią , przed wytyczeniem tych pasów dla rowerzystow było znacznie niebezpieczniej dla jednosladow niz jest obecnie . Moim zdaniem chocby w rejonie wielkopolski kultura na drodze spada na psy , a podam jeden choicby przyklad : kiedys sie zatrzymalem by przepuscic pieszego na psach na dwupasmówce ....... za mną sie zatrzymali bo musieli a na sąsiednim pasie 7 !!!!! samochodów przeleciało wogóle nie hamując. Może sie gdzies tam w Polsce kultura na drogach poprawia , ale nie w Poznaniu i w tych okolicach .
Rysiak Opublikowano 28 Marca 2018 Opublikowano 28 Marca 2018 Mistrzu Navigatorze. Widać, że skuterami to Ty śmigasz i tego nie podważam, ale samochodem na kaponierze chyba nie bywasz albo wcale jeszcze nie byłeś. Tam nawet autobus ma problem.
dziadzia Opublikowano 28 Marca 2018 Opublikowano 28 Marca 2018 Hi hi to nie autobus ma problem tylko kierownik tego pojazdu, już pisałem kto się torbą urodził walizką nie umrze.
Kaktus Opublikowano 28 Marca 2018 Opublikowano 28 Marca 2018 Na tym rondzie jest b niebezpiecznie , zreszta ostatnia kontrola bezpieczeństwa nie pozostawiła suchej nitki na pomysłodawcach sposobu poprowadzenia ścieżki rowerowej w kolizji z pasem dla samochodów , nastąpią z pewnością zmiany. Mam nadzieje ze nikt nie rozjedzie do tego czasu biednego rowerzysty. Nie wspomnę już o przepustowości - tragedia
_NAVIGATOR_ Opublikowano 28 Marca 2018 Opublikowano 28 Marca 2018 Mistrz Navigator ..... dzięki , bede prosił o takie tytułowanie mnie hihihihihi, dzieki Samochodem po kaponierze nie jezdze , jezdze tamtedy w 90% skuterami( i korzystam z tych pasów dla rowerów , jadąc 30 km/h i nie musząc sie przyklejać do karoserii samochodów , na pasach ruchu dla samochodów ...co jak wiemy jest niebezpieczne wlasnie dla jednosladów Szanuję rowerzystów i szanuję wszelkie typy pojazdow niegenerujących korków z radoscią korzystam z buspasów , ewidentnie one pomagają motocyklom i dają poczucie bezpieczenstwa ( kawałek przestrzeni dla tych nie korkujących , nie dławiących miasta ). Dziwie sie ze marszu w kazdym miescie posiadajacym bus pasy od razu sie nie wprowadza legalnego ruchu motocykli i motorowerow , dla kazdego rozsądnego uczestnika ruchu jest to promocja odkorkowywania miast.Na kaponierze są korki ze względu na zastanawiający system sygnalizacji swietlnej , ale nie ma to nic wspolego z wymalowanymi pasami dla jednosladów . Inny pion ZDM maluje pasy a inny pion urzedniczy zajmuje sie sygnalizatorami, znam temat od kazdej strony bo z ZDM wspolpracuję po dziś dzien od 1998 roku Ionel ....moze to potwierdzić ....nasz kolega maxiskuterzysta obecnie z jednosladów wyłączony Misiek tez to potwierdzi , zna Ionela 10 minut temu, Kaktus napisał: Na tym rondzie jest b niebezpiecznie , zreszta ostatnia kontrola bezpieczeństwa nie pozostawiła suchej nitki na pomysłodawcach sposobu poprowadzenia ścieżki rowerowej w kolizji z pasem dla samochodów , nastąpią z pewnością zmiany. Mam nadzieje ze nikt nie rozjedzie do tego czasu biednego rowerzysty. Nie wspomnę już o przepustowości - tragedia Komisja to grupa panow ktorzy wychowywali sie w czasach ZSRR( menatlnosc King Konga albo Stalina w samochodzie jestem duzy jestem silny mam 4 koła mam rację mam prawo a reszta ma uciekac i nie ma racji ) , czyli nei mają pojęcia o zachodniej europie i tamtej mentalnosci i tamtej kulturze na drogach , gdyby ta komisja pochodzila z Hanoveru werdykt byłby zupelnie odwrotny zapewniam
Kaktus Opublikowano 28 Marca 2018 Opublikowano 28 Marca 2018 Szkoda że nie znam Ionela bo tez bym to pewnie potwierdził
Rysiak Opublikowano 29 Marca 2018 Opublikowano 29 Marca 2018 9 godzin temu, _NAVIGATOR_ napisał: , jezdze tamtedy w 90% skuterami( i korzystam z tych pasów dla rowerów , jadąc 30 km/h i nie musząc sie przyklejać do karoserii samochodów , na pasach ruchu dla samochodów ...co jak wiemy jest niebezpieczne wlasnie dla jednośladów Kolego i w tym momencie straciłeś moich oczach. I Ty piszesz o przestrzeganiu przepisów, chłopie farsę odstawiasz. Droga dla rowerów to droga dla rowerów i nie wolno po niej jeździć motocyklami i motorowerami (skuterami ani maxiskuterami). Może zacznij od Siebie i jak skończysz jeździć pasami dla rowerów daj znać to może wrócimy do tematu drożności Poznania. Reasumując przestań pouczać i być mentorem skoro sam walisz głupa. "Droga rowerowa jest przeznaczona do ruchu rowerów. A według przepisu rower to: „pojazd o szerokości nieprzekraczającej 0,9 m, poruszany siłą mięśni osoby jadącej tym pojazdem; rower może być wyposażony w uruchamiany naciskiem na pedały pomocniczy napęd elektryczny, zasilany prądem o napięciu nie wyższym niż 48 V, o znamionowej mocy ciągłej nie większej niż 250 W, którego moc wyjściowa zmniejsza się stopniowo i spada do zera po przekroczeniu prędkości 25 km/h"
dr.big Opublikowano 29 Marca 2018 Opublikowano 29 Marca 2018 Czysty OT: Moim zdaniem typowe podejście typu: "Kali ukraść- to dobrze, Kalemu ukraść- to źle". Ja rozumiem, że od czasu do czasu można "nagiąć" przepisy i gdzieś się przesmyknąć nie zawadzając nikomu, ale się tym chwalić i uważać za całkiem normalne i to na ogólnokrajowym forum? Powiem tylko fuj i akurat ja piętnuję takie zachowania na które są też różne określenia... Piszesz tu o jakiś Hannoverach i innych miastach jako przykład. Naucz się sam stosować do przepisów, a później pouczaj innych. Zacznij od siebie, bo widzę tu pewne deficyty.
MISIEK Opublikowano 29 Marca 2018 Opublikowano 29 Marca 2018 Droga rowerowa jest dla rowerów i absolutnie nie wolno poruszać się na nich innym pojazdom w tym motocyklom. Sprawa jest jasna i nie podlega dyskusji. Co do Ronda Kaponiera: nowy projekt zmniejszył jego przepustowość. Pas dla rowerów, głównie ten krzyżujący się z pasem dla samochodów nie jest bezpiecznym rozwiązaniem. Co do słupów na rondzie, to już chyba dwa razy autobusy się z nimi spotkały - słupy są postawione na środku, pomalowane były na szaro i w dni deszczowe i mgliste kierowcy autobusów ich po prostu nie widzieli. Wracając do tematu wątku czyli BUSPAS-ów, to jest już pierwsza jaskółka w Poznaniu: dozwolony ruch jednośladów na ul. Warszawskiej - niewiele to, ale coś się dzieje. Czekam na informacje kiedy inne BUSPASy będą dopuszczone również dla jednośladów. Przecież badania przeprowadzane w wielu miastach wykazują, że motocykle nie spowalniają ruchu autobusów.
Kaktus Opublikowano 29 Marca 2018 Opublikowano 29 Marca 2018 Zgadzam się z Miśkiem w 100%, Nawigator jest w błędzie i ewidentnie łamie przepisy ruchu drogowego, poruszając się po drodze dla rowerów, a takim jest ich orędownikiem - dziwne.
Sympatycy kris02 Opublikowano 29 Marca 2018 Sympatycy Opublikowano 29 Marca 2018 Niestety Mistrz Nawigator jest w dużym błędzie.Dr.big i Misiek mają 100% racje
dziadzia Opublikowano 29 Marca 2018 Opublikowano 29 Marca 2018 15 minut temu, MISIEK napisał: dozwolony ruch jednośladów na ul. Warszawskiej A nie orientujesz się czy jakieś ruchy są w kierunku żeby poszerzyć nie tylko o ul. Warszawską jeśli chodzi o bus-pasy
MISIEK Opublikowano 29 Marca 2018 Opublikowano 29 Marca 2018 5 minut temu, dziadzia napisał: A nie orientujesz się czy jakieś ruchy są w kierunku żeby poszerzyć nie tylko o ul. Warszawską jeśli chodzi o bus-pasy Po prostu tylko czytam z ciekawością takie informacje, jak gdzieś przypadkowo do mnie dotrą. Nie mam i nie znam więc żadnych innych informacji bym mógł Wam przekazać. Z tego co wiem to kluby motocyklowe z Poznania systematycznie piszą petycje w tej sprawie by pozwolić na ruch jednośladów po BUSPAS ach. Co z tego wyjdzie... nie wiem.? Warto by było się tym tematem zainteresować i jak będzie pisana kolejna petycja, to trzeba podjechać i ładnie się wpisać na listę.! Ul. Warszawska to chyba pierwsza jaskółka w Poznaniu. Hmm... podobno pierwsza jaskółka wiosny nie czyni, ale może jednak coś drgnie w tej sprawie. Mi potrzebna byłaby taka zgoda na ruch jednośladów na ul. Bukowskiej i Promienistej (bo to moje fyrtle) Jechałem raz Warszawską i nawet nie skorzystałem z tego BUSPAS-a, ponieważ akurat nie było w tym miejscu korków. Nie mój teren miasta i nie znam realiów jak tam wygląda ruch w godzinach szczytu. Hmm... Rysiek jest ze Swarzędza, może się wypowie czy ten BUSPAS ma sens i czy pomaga motocyklom.?
Rysiak Opublikowano 29 Marca 2018 Opublikowano 29 Marca 2018 Ja bym tego BusPasem nie nazwał. Pojazdy wjeżdżające z osiedla muszą nim jechać i dopiero przed skrzyżowaniem mogą wlecieć na normalne pasy bo jest linia ciągła. Dodatkowo tym pasem jadą samochody skręcające w prawo w ul. Św. Michała, czyli "blokują" autobusy. Fajnym rozwiązaniem w tym zamieszaniu jest to iż są osobne światła dla tego "BusPasa" i nie trzeba się przeciskać na Pole position.
dziadzia Opublikowano 29 Marca 2018 Opublikowano 29 Marca 2018 2 godziny temu, MISIEK napisał: to trzeba podjechać i ładnie się wpisać na listę.! Jestem za, mogę się podpisać dwoma rencoma hi hi to jak by Ci się obiło o uszy o takiej akcji to daj znaka.
MISIEK Opublikowano 29 Marca 2018 Opublikowano 29 Marca 2018 22 minuty temu, dziadzia napisał: jak by Ci się obiło o uszy o takiej akcji to daj znaka. Uszy mam chore, ale nie najgorzej jeszcze widzę. Jak zobaczę to nie omieszkam poinformować. Tak samo proszę innych jak coś usłyszycie/zobaczycie - dajcie znać, to pojedziemy większą grupą i ładnie się podpiszemy pod taką petycją.
_NAVIGATOR_ Opublikowano 29 Marca 2018 Opublikowano 29 Marca 2018 Na dzien dzisiejszy sa nastepujące bus pasy w Poznainu legalne dla motorowerow i motocykli : Bukowska , Droga dębińska , Warszawska, jako goniec - posłaniec motocykklowy twierdze z codziennego doswiadczenia ze te bus pasy sie bardzo przydają i napewno zapewniają dwie rzeczy : szybkosc przejazdu odcinka i bezpieczenstwo takiego przejazdu . Widzac nadal malutką ilosc jednosladow na ulicach i wielkie korki twierdzę Ze : jednak nie daja do myslenia WOGÓLE kierowcom samochodów by sie ewentualnie przesiąsc na cos co nie generuje korkow i wszelkich konnsekwencji tych korkow . Jazda skrawkiem pasa dla rowerow gdy rowerow nie ma na tym pasie jest niczym w porownaniu co wielu z was maxi skuterzystow niezgodnego z prawem robicie jak tylko jezdzicie po drogach , wiec ja pochwalilem sie drobnostką ktora dotyczy kilkudziesieciu metrow , prosze soboie spojrzec w lustro i powiedziec szczerzew swoja twarz : nigdy nie łamie przepisow drogowych .............ech obłudnicy hipokryci , brawo . dodam tylko ze ktokolwiek ze mna jezdzi na wycieczki nie narzeka na nagminne łamanie prawa w ruchu drogowym przeze mnie ...bo jezdze w 90% zgodnie z prawem . Jak chcecie ze mnie szydzic i drwic bo o jednym drobnym niegrożnym wykroczeniu wspomnialem i teraz ze mnie szmate robicie to z radoscią ponownie pozegnam sie z wami bo wykazujecie sie hipokryzją . Nie miło mi było byc tu przez niecałą dobę , prosze mnie wyrzucic administracyjnie z forum. Nie bede sie komunikowac z kims kto sam sie uwaza za grzecznego na drodze podczas gdy wielu widzi i wie ze grzcznym na drodze bywa rzadko, mam pare osob na mysli , ale nie bede tu wymieniac .
Rysiak Opublikowano 29 Marca 2018 Opublikowano 29 Marca 2018 32 minuty temu, _NAVIGATOR_ napisał: Na dzien dzisiejszy sa nastepujące bus pasy w Poznainu legalne dla motorowerow i motocykli : Bukowska , Droga dębińska , Warszawska, jako goniec - posłaniec motocykklowy twierdze z codziennego doswiadczenia ze te bus pasy sie bardzo przydają i napewno zapewniają dwie rzeczy : szybkosc przejazdu odcinka i bezpieczenstwo takiego przejazdu . Widzac nadal malutką ilosc jednosladow na ulicach i wielkie korki twierdzę Ze : jednak nie daja do myslenia WOGÓLE kierowcom samochodów by sie ewentualnie przesiąsc na cos co nie generuje korkow i wszelkich konnsekwencji tych korkow . Jazda skrawkiem pasa dla rowerow gdy rowerow nie ma na tym pasie jest niczym w porownaniu co wielu z was maxi skuterzystow niezgodnego z prawem robicie jak tylko jezdzicie po drogach , wiec ja pochwalilem sie drobnostką ktora dotyczy kilkudziesieciu metrow , prosze soboie spojrzec w lustro i powiedziec szczerzew swoja twarz : nigdy nie łamie przepisow drogowych .............ech obłudnicy hipokryci , brawo . dodam tylko ze ktokolwiek ze mna jezdzi na wycieczki nie narzeka na nagminne łamanie prawa w ruchu drogowym przeze mnie ...bo jezdze w 90% zgodnie z prawem . Jak chcecie ze mnie szydzic i drwic bo o jednym drobnym niegrożnym wykroczeniu wspomnialem i teraz ze mnie szmate robicie to z radoscią ponownie pozegnam sie z wami bo wykazujecie sie hipokryzją . Nie miło mi było byc tu przez niecałą dobę , prosze mnie wyrzucic administracyjnie z forum. Nie bede sie komunikowac z kims kto sam sie uwaza za grzecznego na drodze podczas gdy wielu widzi i wie ze grzcznym na drodze bywa rzadko, mam pare osob na mysli , ale nie bede tu wymieniac . Po pierwsze nikt Cię tu nie obraża więc miej trochę kultury i też nie obrażaj innych bo to jest zwykłe chamskie zachowanie. Po drugie nie mierz wszystkich swoja miarą, może i nie każdy jeździ do końca przepisowo ale nikt się nie wychwala pod niebiosa jaki jest zajebisty a reszta to barany. Tyle w temacie, brak słów.
Klubowicze DaniL Opublikowano 29 Marca 2018 Klubowicze Opublikowano 29 Marca 2018 Kolego Navigator, czytaj ze zrozumieniem: … Ja rozumiem, że od czasu do czasu można "nagiąć" przepisy i gdzieś się przesmyknąć nie zawadzając nikomu, ale się tym chwalić i uważać za całkiem normalne i to na ogólnokrajowym forum?… Nie znam Cię osobiście, ale jesteś dorosły więc po co ten foch?Wracając do wątku, to mam madzieję, że na tych "testowych" odcinkach nie będzie kozaków co pokażą co można wycisnąć z takiego buspasa, bo policja będzie tylko na to czekać aby udowodnić swoje racje.
tomekmajesty Opublikowano 29 Marca 2018 Opublikowano 29 Marca 2018 A ja jestem za metodą zerojedynkowąAlbo ktoś łamie prawoAlbo nie łamie prawaTakie dwie grupy społeczne Niestety jestem w tej pierwszej ale staram się przejść do drugiejAle dopóki nie przejdę nie krytykuje kolegów z mojej grupyWedług zasady ... kto bez winy niech pierwszy rzuci kamieniemNiestety mało tych bez winy, znam dwóch takich ludziWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
1912michał Opublikowano 29 Marca 2018 Opublikowano 29 Marca 2018 Jadąc jednośladem łamanie przepisów przychodzi łatwo. Np korek i ciągła linia. Staram się jechać po niej, ale to i tak wykroczenie
ADMINISTRACJA Opublikowano 29 Marca 2018 Opublikowano 29 Marca 2018 2 godziny temu, _NAVIGATOR_ napisał: Jak chcecie ze mnie szydzic i drwic bo o jednym drobnym niegrożnym wykroczeniu wspomnialem i teraz ze mnie szmate robicie to z radoscią ponownie pozegnam sie z wami bo wykazujecie sie hipokryzją . Nie miło mi było byc tu przez niecałą dobę , prosze mnie wyrzucic administracyjnie z forum. Postawa, która jest najlepszym przykładem jak najczęściej kończy się dawanie drugiej szansy osobom niezrównoważonym emocjonalnie. Użytkownik (przemo honda vel _NAVIGATOR_) kiedyś został zawieszony na prośbę grupy WLKP za swoje "nieeleganckie" zachowanie a teraz zostaje trwale zbanowany bez jakiejkolwiek opcji powrotu.
mojo Opublikowano 29 Marca 2018 Opublikowano 29 Marca 2018 19 godzin temu, _NAVIGATOR_ napisał: w głowach kierowców nadal panuje ZSRR , im szybszy cięższy pojazd ten ma rację bytu na drodze , co małe delikatne i słabe a w szczegolnosci wolne należy zdusić zdławić i najlepiej przed tem wyśmiać ................pasy ruchu dla rowerow w jezdni , czyli z dala od pieszych ale blisko samochodów służa spowolneiniu ruchu samochodów jako dowód na szacunek i chęc współpracy miedzy grupa jednosladowcow i grupą samochodziarzy Człowieku mentalnie to Ty jesteś w ZSRR bo próbujesz naginać zasady mechaniki i fizyki do ideologii. Spowalnanie czołgu rowerem, dobre tylko świadczy o frywolnym podejściu do życia i zdrowia. Do dorożki chyba powrotu nie zaproponujesz choć to jedyne rozsądne rozwiązanie Twoich ideałów.
Klubowicze DaniL Opublikowano 29 Marca 2018 Klubowicze Opublikowano 29 Marca 2018 Mojo, temat Navigatora (Przemka) zakończony definitywnie przez Administrację, więc nie ma co dalej tego ciągnąć.
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 1 Maja 2018 Administrator Opublikowano 1 Maja 2018 Nie powiem, żebym się nie cieszył
Rekomendowane odpowiedzi