Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Buspasy dla motocykli

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie ma   ani grama  agresji w mojej wypowiedzi  jedynie dosadnosc , niepokoi mnie szydzenie z tego co widac na  zdjęciu Ronda kaponiera  w Poznaniu,  to dzielo wielu  działaczy  rowerzystow ...moich nastepców , z wieloma urzędnikami , jest to efekt wielotygodniowych negocjacji   i szydzenie  z tego co widac na zdjęciu jest  efektem niezrozumienia  rowerzystów , jest  niewdzięcznoscią , przed  wytyczeniem tych pasów  dla rowerzystow  było znacznie niebezpieczniej dla jednosladow  niz jest obecnie .  Moim zdaniem  chocby w rejonie wielkopolski  kultura na drodze spada na psy , a podam jeden choicby przyklad :  kiedys sie  zatrzymalem  by przepuscic  pieszego na psach na dwupasmówce ....... za mną sie  zatrzymali bo musieli  a na sąsiednim pasie  7 !!!!! samochodów  przeleciało  wogóle nie hamując.  Może sie gdzies tam w Polsce  kultura na drogach poprawia , ale nie w Poznaniu i w tych okolicach .

Opublikowano

Mistrzu Navigatorze. Widać, że skuterami to Ty śmigasz i tego nie podważam, ale samochodem na kaponierze chyba nie bywasz albo wcale jeszcze nie byłeś. Tam nawet autobus ma problem.

487B6595-B023-4C0D-A356-DA73392703E0.jpeg

Opublikowano

Hi hi to nie autobus ma problem tylko kierownik tego pojazdu, już pisałem kto się torbą urodził walizką nie umrze. 

Opublikowano

Na tym rondzie jest b niebezpiecznie , zreszta ostatnia kontrola bezpieczeństwa nie pozostawiła suchej nitki na pomysłodawcach sposobu poprowadzenia ścieżki rowerowej w kolizji z pasem dla samochodów ,  nastąpią z pewnością zmiany. Mam nadzieje ze nikt nie rozjedzie do tego czasu biednego rowerzysty. Nie wspomnę już o przepustowości - tragedia 

Opublikowano

Mistrz Navigator ..... dzięki ,  bede  prosił o takie  tytułowanie mnie  hihihihihi,  dzieki :) Samochodem po kaponierze nie jezdze , jezdze tamtedy  w 90% skuterami(  i  korzystam z tych pasów dla rowerów , jadąc  30 km/h  i  nie musząc sie  przyklejać  do karoserii samochodów , na pasach  ruchu dla samochodów ...co jak wiemy jest  niebezpieczne   wlasnie dla jednosladów :)  Szanuję  rowerzystów i szanuję  wszelkie typy pojazdow niegenerujących korków :) z  radoscią  korzystam z  buspasów , ewidentnie  one pomagają motocyklom  i dają poczucie bezpieczenstwa ( kawałek przestrzeni  dla tych nie korkujących , nie dławiących miasta ). Dziwie sie ze  marszu w kazdym miescie posiadajacym bus pasy  od razu sie nie wprowadza  legalnego ruchu  motocykli i motorowerow , dla kazdego  rozsądnego  uczestnika  ruchu jest to  promocja  odkorkowywania miast.Na kaponierze są korki ze względu na  zastanawiający system sygnalizacji swietlnej , ale nie ma  to nic wspolego z wymalowanymi pasami dla  jednosladów . Inny pion  ZDM  maluje pasy a inny pion  urzedniczy zajmuje sie  sygnalizatorami, znam temat od  kazdej strony bo z ZDM wspolpracuję po dziś dzien od 1998 roku :)   Ionel ....moze to potwierdzić ....nasz kolega maxiskuterzysta  obecnie  z jednosladów wyłączony :) Misiek  tez to potwierdzi , zna Ionela  :)

10 minut temu, Kaktus napisał:

Na tym rondzie jest b niebezpiecznie , zreszta ostatnia kontrola bezpieczeństwa nie pozostawiła suchej nitki na pomysłodawcach sposobu poprowadzenia ścieżki rowerowej w kolizji z pasem dla samochodów ,  nastąpią z pewnością zmiany. Mam nadzieje ze nikt nie rozjedzie do tego czasu biednego rowerzysty. Nie wspomnę już o przepustowości - tragedia 

Komisja  to  grupa panow  ktorzy wychowywali sie w czasach ZSRR( menatlnosc   King Konga albo Stalina w samochodzie   jestem duzy  jestem silny mam 4  koła mam rację mam prawo a  reszta ma  uciekac i nie ma racji ) , czyli nei mają pojęcia o zachodniej europie   i  tamtej mentalnosci   i tamtej kulturze na drogach , gdyby ta komisja  pochodzila z Hanoveru   werdykt  byłby zupelnie odwrotny :)  zapewniam :)

Opublikowano

Szkoda że nie znam Ionela :) bo tez bym to pewnie potwierdził

Opublikowano
9 godzin temu, _NAVIGATOR_ napisał:

, jezdze tamtedy  w 90% skuterami(  i  korzystam z tych pasów dla rowerów , jadąc  30 km/h  i  nie musząc sie  przyklejać  do karoserii samochodów , na pasach  ruchu dla samochodów ...co jak wiemy jest  niebezpieczne   wlasnie dla jednośladów :)

Kolego i w tym momencie straciłeś moich oczach. I Ty piszesz o przestrzeganiu przepisów, chłopie farsę odstawiasz. Droga dla rowerów to droga dla rowerów i nie wolno po niej jeździć motocyklami i motorowerami (skuterami ani maxiskuterami). Może zacznij od Siebie i jak skończysz jeździć pasami dla rowerów daj znać to może wrócimy do tematu drożności Poznania. Reasumując przestań pouczać i być mentorem skoro sam walisz głupa.

"Droga rowerowa jest przeznaczona do ruchu rowerów. A według przepisu rower to: „pojazd o szerokości nieprzekraczającej 0,9 m, poruszany siłą mięśni osoby jadącej tym pojazdem; rower może być wyposażony w uruchamiany naciskiem na pedały pomocniczy napęd elektryczny, zasilany prądem o napięciu nie wyższym niż 48 V, o znamionowej mocy ciągłej nie większej niż 250 W, którego moc wyjściowa zmniejsza się stopniowo i spada do zera po przekroczeniu prędkości 25 km/h"

Opublikowano

Czysty OT: Moim zdaniem typowe podejście typu: "Kali ukraść- to dobrze, Kalemu ukraść- to źle". Ja rozumiem, że od czasu do czasu można "nagiąć" przepisy i gdzieś się przesmyknąć nie zawadzając nikomu, ale się tym chwalić i uważać za całkiem normalne i to na ogólnokrajowym forum? Powiem tylko fuj i akurat ja piętnuję takie zachowania na które są też różne określenia...

Piszesz tu o jakiś Hannoverach i innych miastach jako przykład. Naucz się sam stosować do przepisów, a później pouczaj innych. Zacznij od siebie, bo widzę tu pewne deficyty.

Opublikowano

Droga rowerowa jest dla rowerów i absolutnie nie wolno poruszać się na nich innym pojazdom w tym motocyklom. Sprawa jest jasna i nie podlega dyskusji. 

Co do Ronda Kaponiera: nowy projekt zmniejszył jego przepustowość. Pas dla rowerów, głównie ten krzyżujący się z pasem dla samochodów nie jest bezpiecznym rozwiązaniem. Co do słupów na rondzie, to już chyba dwa razy autobusy się z nimi spotkały - słupy są postawione na środku, pomalowane były na szaro i w dni deszczowe i mgliste kierowcy autobusów ich po prostu nie widzieli. 

Wracając do tematu wątku czyli BUSPAS-ów, to jest już pierwsza jaskółka w Poznaniu: dozwolony ruch jednośladów na ul. Warszawskiej - niewiele to, ale coś się dzieje. Czekam na informacje kiedy inne BUSPASy będą dopuszczone również dla jednośladów. Przecież badania przeprowadzane w wielu miastach wykazują, że motocykle nie spowalniają ruchu autobusów. 

Opublikowano

Zgadzam się z Miśkiem w 100%, Nawigator jest w błędzie i ewidentnie łamie przepisy ruchu drogowego, poruszając się po drodze dla rowerów, a takim jest ich orędownikiem - dziwne.

• Sympatycy
Opublikowano

Niestety Mistrz Nawigator jest w dużym błędzie.Dr.big i Misiek mają 100%   racje !OKK

Opublikowano
15 minut temu, MISIEK napisał:

dozwolony ruch jednośladów na ul. Warszawskiej

A nie orientujesz się czy jakieś ruchy są w  kierunku żeby poszerzyć nie tylko o ul. Warszawską jeśli chodzi o bus-pasy

Opublikowano
5 minut temu, dziadzia napisał:

A nie orientujesz się czy jakieś ruchy są w  kierunku żeby poszerzyć nie tylko o ul. Warszawską jeśli chodzi o bus-pasy

Po prostu tylko czytam z ciekawością takie informacje, jak gdzieś przypadkowo do mnie dotrą.

Nie mam i nie znam więc żadnych innych informacji bym mógł Wam przekazać. Z tego co wiem to kluby motocyklowe z Poznania systematycznie piszą petycje w tej sprawie by pozwolić na ruch jednośladów po BUSPAS ach. Co z tego wyjdzie... nie wiem.? Warto by było się tym tematem zainteresować i jak będzie pisana kolejna petycja, to trzeba podjechać i ładnie się wpisać na listę.! 

Ul. Warszawska to chyba pierwsza jaskółka w Poznaniu. Hmm... podobno pierwsza jaskółka wiosny nie czyni, ale może jednak coś drgnie w tej sprawie. Mi potrzebna byłaby taka zgoda na ruch jednośladów na ul. Bukowskiej i Promienistej (bo to moje fyrtle) 

Jechałem raz Warszawską i nawet nie skorzystałem z tego BUSPAS-a, ponieważ akurat nie było w tym miejscu korków. Nie mój teren miasta i nie znam realiów jak tam wygląda ruch w godzinach szczytu. Hmm... Rysiek jest ze Swarzędza, może się wypowie czy ten BUSPAS ma sens i czy pomaga motocyklom.? 

Opublikowano

Ja bym tego BusPasem nie nazwał. Pojazdy wjeżdżające z osiedla muszą nim jechać i dopiero przed skrzyżowaniem mogą wlecieć na normalne pasy bo jest linia ciągła. Dodatkowo tym pasem jadą samochody skręcające w prawo w ul. Św. Michała, czyli "blokują" autobusy. Fajnym rozwiązaniem w tym zamieszaniu jest to iż są osobne światła dla tego "BusPasa" i nie trzeba się przeciskać na Pole position.

Opublikowano
2 godziny temu, MISIEK napisał:

to trzeba podjechać i ładnie się wpisać na listę.! 

Jestem za, mogę się podpisać dwoma rencoma hi hi to jak by Ci się obiło o uszy o takiej akcji to daj znaka.

Opublikowano
22 minuty temu, dziadzia napisał:

jak by Ci się obiło o uszy o takiej akcji to daj znaka.

Uszy mam chore, ale nie najgorzej jeszcze widzę. :laughing:

Jak zobaczę to nie omieszkam poinformować. Tak samo proszę innych jak coś usłyszycie/zobaczycie - dajcie znać, to pojedziemy większą grupą i ładnie się podpiszemy pod taką petycją. 

Opublikowano

Na  dzien  dzisiejszy sa nastepujące  bus pasy w Poznainu  legalne dla motorowerow i motocykli : Bukowska , Droga dębińska , Warszawska,  jako  goniec - posłaniec  motocykklowy  twierdze  z codziennego doswiadczenia ze te bus pasy sie bardzo przydają i napewno zapewniają dwie  rzeczy :  szybkosc przejazdu odcinka  i  bezpieczenstwo takiego przejazdu . Widzac   nadal  malutką ilosc  jednosladow na ulicach  i wielkie  korki   twierdzę Ze : jednak  nie daja do myslenia  WOGÓLE  kierowcom  samochodów  by sie ewentualnie przesiąsc na cos  co nie  generuje korkow  i wszelkich konnsekwencji tych korkow .

Jazda  skrawkiem  pasa dla rowerow gdy rowerow nie ma   na tym pasie  jest  niczym w porownaniu  co  wielu z was  maxi skuterzystow  niezgodnego z prawem robicie jak tylko  jezdzicie po drogach , wiec  ja pochwalilem sie drobnostką  ktora dotyczy  kilkudziesieciu metrow , prosze soboie  spojrzec w lustro i powiedziec szczerzew  swoja twarz : nigdy nie łamie przepisow drogowych .............ech  obłudnicy   hipokryci  , brawo .  dodam tylko ze ktokolwiek ze mna jezdzi na wycieczki  nie narzeka na  nagminne  łamanie  prawa  w  ruchu drogowym  przeze mnie ...bo  jezdze  w 90% zgodnie  z prawem .  Jak  chcecie ze mnie  szydzic i drwic  bo o jednym drobnym niegrożnym wykroczeniu wspomnialem  i teraz   ze  mnie szmate robicie to  z  radoscią ponownie  pozegnam sie z wami  bo  wykazujecie sie  hipokryzją . Nie miło  mi  było byc tu przez niecałą dobę , prosze mnie  wyrzucic  administracyjnie z  forum.  Nie bede  sie komunikowac z kims  kto  sam sie  uwaza  za  grzecznego na drodze  podczas  gdy   wielu    widzi  i wie ze  grzcznym na drodze  bywa  rzadko, mam pare osob  na mysli , ale nie bede  tu wymieniac . 

Opublikowano
32 minuty temu, _NAVIGATOR_ napisał:

Na  dzien  dzisiejszy sa nastepujące  bus pasy w Poznainu  legalne dla motorowerow i motocykli : Bukowska , Droga dębińska , Warszawska,  jako  goniec - posłaniec  motocykklowy  twierdze  z codziennego doswiadczenia ze te bus pasy sie bardzo przydają i napewno zapewniają dwie  rzeczy :  szybkosc przejazdu odcinka  i  bezpieczenstwo takiego przejazdu . Widzac   nadal  malutką ilosc  jednosladow na ulicach  i wielkie  korki   twierdzę Ze : jednak  nie daja do myslenia  WOGÓLE  kierowcom  samochodów  by sie ewentualnie przesiąsc na cos  co nie  generuje korkow  i wszelkich konnsekwencji tych korkow .

Jazda  skrawkiem  pasa dla rowerow gdy rowerow nie ma   na tym pasie  jest  niczym w porownaniu  co  wielu z was  maxi skuterzystow  niezgodnego z prawem robicie jak tylko  jezdzicie po drogach , wiec  ja pochwalilem sie drobnostką  ktora dotyczy  kilkudziesieciu metrow , prosze soboie  spojrzec w lustro i powiedziec szczerzew  swoja twarz : nigdy nie łamie przepisow drogowych .............ech  obłudnicy   hipokryci  , brawo .  dodam tylko ze ktokolwiek ze mna jezdzi na wycieczki  nie narzeka na  nagminne  łamanie  prawa  w  ruchu drogowym  przeze mnie ...bo  jezdze  w 90% zgodnie  z prawem .  Jak  chcecie ze mnie  szydzic i drwic  bo o jednym drobnym niegrożnym wykroczeniu wspomnialem  i teraz   ze  mnie szmate robicie to  z  radoscią ponownie  pozegnam sie z wami  bo  wykazujecie sie  hipokryzją . Nie miło  mi  było byc tu przez niecałą dobę , prosze mnie  wyrzucic  administracyjnie z  forum.  Nie bede  sie komunikowac z kims  kto  sam sie  uwaza  za  grzecznego na drodze  podczas  gdy   wielu    widzi  i wie ze  grzcznym na drodze  bywa  rzadko, mam pare osob  na mysli , ale nie bede  tu wymieniac . 

Po pierwsze nikt Cię tu nie obraża więc miej trochę kultury i też nie obrażaj innych bo to jest zwykłe chamskie zachowanie. Po drugie nie mierz wszystkich swoja miarą, może i nie każdy jeździ do końca przepisowo ale nikt się nie wychwala pod niebiosa jaki jest zajebisty a reszta to barany. Tyle w temacie, brak słów.

• Klubowicze
Opublikowano

Kolego Navigator, czytaj ze zrozumieniem:

… Ja rozumiem, że od czasu do czasu można "nagiąć" przepisy i gdzieś się przesmyknąć nie zawadzając nikomu, ale się tym chwalić i uważać za całkiem normalne i to na ogólnokrajowym forum?…

Nie znam Cię osobiście, ale jesteś dorosły więc po co ten foch?

Wracając do wątku, to mam madzieję, że na tych "testowych" odcinkach nie będzie kozaków co pokażą co można wycisnąć z takiego buspasa, bo policja będzie tylko na to czekać aby udowodnić swoje racje.
Opublikowano

A ja jestem za metodą zerojedynkową
Albo ktoś łamie prawo
Albo nie łamie prawa
Takie dwie grupy społeczne
Niestety jestem w tej pierwszej ale staram się przejść do drugiej
Ale dopóki nie przejdę nie krytykuje kolegów z mojej grupy
Według zasady ... kto bez winy niech pierwszy rzuci kamieniem
Niestety mało tych bez winy, znam dwóch takich ludzi
;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Jadąc jednośladem łamanie przepisów przychodzi łatwo. Np korek i ciągła linia. Staram się jechać po niej, ale to i tak wykroczenie :D

Opublikowano
2 godziny temu, _NAVIGATOR_ napisał:

Jak  chcecie ze mnie  szydzic i drwic  bo o jednym drobnym niegrożnym wykroczeniu wspomnialem  i teraz   ze  mnie szmate robicie to  z  radoscią ponownie  pozegnam sie z wami  bo  wykazujecie sie  hipokryzją . Nie miło  mi  było byc tu przez niecałą dobę , prosze mnie  wyrzucic  administracyjnie z  forum.  

Postawa, która jest najlepszym przykładem jak najczęściej kończy się dawanie drugiej szansy osobom niezrównoważonym emocjonalnie.

Użytkownik (przemo honda vel _NAVIGATOR_) kiedyś został zawieszony na prośbę grupy WLKP za swoje "nieeleganckie" zachowanie a teraz zostaje trwale zbanowany bez jakiejkolwiek opcji powrotu.

Opublikowano
19 godzin temu, _NAVIGATOR_ napisał:

w głowach kierowców nadal panuje ZSRR , im szybszy cięższy pojazd ten ma rację bytu na drodze , co małe delikatne  i słabe a w szczegolnosci wolne należy zdusić zdławić  i najlepiej przed tem wyśmiać ................pasy ruchu dla rowerow  w jezdni , czyli z dala od pieszych  ale blisko samochodów służa spowolneiniu ruchu samochodów jako  dowód na  szacunek  i chęc współpracy miedzy  grupa jednosladowcow  i grupą samochodziarzy

Człowieku mentalnie to Ty jesteś w ZSRR bo próbujesz naginać zasady mechaniki i fizyki do ideologii. Spowalnanie czołgu rowerem, dobre tylko świadczy o frywolnym podejściu do życia i zdrowia. Do dorożki chyba powrotu nie zaproponujesz choć to jedyne rozsądne rozwiązanie Twoich ideałów.  

• Klubowicze
Opublikowano

Mojo, temat Navigatora (Przemka) zakończony definitywnie przez Administrację, więc nie ma co dalej tego ciągnąć.

• 1 miesiąc temu...
  • Administrator
Opublikowano

Nie powiem, żebym się nie cieszył :D

IMG_20180501_172745.jpg

IMG_20180501_172710.jpg