Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Gilera GP 800 - niedoceniana królowa skuterów

Rekomendowane odpowiedzi

• Sympatycy
Opublikowano

Co 10.000 tys.

Opublikowano

Macie nowoczesną jednostkę na syntetyku to i wymiany co 10 tysi są w sam raz.

Opublikowano

A ja trochę przewrotnie zapytam, a może to będzie następna królowa skuterów?

p277179-620x350.jpg?t=1386847578

Opublikowano

To kaczka dziennikarzy sprzed kilku lat.

• 3 tygodnie później...
  • Administrator
Opublikowano

Tak czytam wątek rudego_56 Kupię wał korbowy GP800 i...

...skojarzyłem ogłoszenie gościa z Niemiec, który od kwietnia szuka motoru do swojej GPtki > GP800 lub szukam motoru do GP800

Rudy_56... przy jakim przebiegu pojawiła się ta akcja z motorem? Jakieś szczegóły co się dokładnie stało?

To oczywiście widziałeś? http://allegro.pl/silnik-gilera-gp800-gp-800-m554m-2008-rok-9tys-km-i4484122129.html

Ten egzemplarz z Niemiec wyłapał problemy przy 28 tkm

[media=]http://youtu.be/KiZA65JhOm4[/media]

Opublikowano

Ponieważ rudy 56 nie przyjmuje wiadomości, , może ma pełną skrzynkę, to napiszę tu, że jakby ktoś potrzebował części do GP 800 to wiem gdzie stoi rozbita GPtka na części.

Opublikowano

Dopiero wrocilem do domu i zaraz uciekam - przebieg 34 000 km na 100% oryginał. Pojawily sie stuki, myslalem ze to zawory ...

Opublikowano

Dobra panowie pytanie co to tak wali na tym filmie w silniku?, Jest jakis niesamowity luz na wale ale dlaczego ?

Opublikowano

silnik tak, ale napęd już nie koniecznie, bo Aprilia Mana ma bardziej zaawansowany napęd niż GP 800.

Opublikowano

Dla mnie potrzebny tylko wał i jeden tłok i z dwóch złożyć wtedy jeden.

Opublikowano

Po negocjacjach cenowych silnik z allegro jest do mnie w drodze - nie wyszło tak strasznie.

Myślę, że do weekendu wrócę wreszcie na koła.

Opublikowano

To za ile go wyrwałeś?

• Administrator
Opublikowano

@RONIN, dżentelmeni o $ nie rozmawiają ;)

Swoją drogą ciekawe czy rzeczywiście graty od Many będą plug&play pracować w motorze gp'etki...

Opublikowano

Mariusz - pobrałem komplet z Twojego linku :)

Opublikowano

Silnik właśnie dojechał pod dom. Po przedniej zębatce widać, że silnik ma dokładnie taki przebieg. Jutro rusza montaż.

Uszkodzony silnik chętnie sprzedam :)

Opublikowano

Mam pytanie do dłużej jeżdzących GP 800, czy przednią zębatkę wymieniacie częściej, czy razem z tylną, bo na logikę powinno się częściej?

• Klubowicze
Opublikowano

W motocyklach wymieniałem za jednym razem zawsze cały zestaw : obie zębatki + łańcuch.

• Administrator
Opublikowano

Dawno temu, kiedy jeździłem jeszcze typowymi moto okazję do wymiany zestawu napędowego miałem chyba 2 razy.

Za każdym razem był to komplet, czyli zębatka przednia, tylna i łańcuch.

Z tego co wiem, w GP'tce jest zalecane robić podobnie.

• Sympatycy
Opublikowano

Wymieniłem przód/tył + łańcuch.Nie wyobrażam sobie żeby wymienić jedną zębatkę lub np. zębatki a łańcuch zostawić stary.

Opublikowano

Jakoś też mi się tak w głowie układa, że zawsze wymieniałem komplet.

Opublikowano

Pozostawienie jednego "komponentu" starego, powoduje przyspieszone zużycie wymienionych nowych... Czyli powinno wymieniać się komplet.

Opublikowano

Ja również w motocyklach wymieniałem komplet.

Tak też zalecają wszyscy producenci.

Opublikowano

Pytanie zadałem dlatego, że mój sąsiad mechanik zwrócił mi uwagę, że przednia zębatka jest ponad dwa razy mniejsza od tylnej i szybciej się zużywa. On w swoim BMW F800GS wymienia dwie przednie na jedną tylną.