Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Zontes 368g - model 2025

Rekomendowane odpowiedzi

• Użytkownicy
Opublikowano

Faktycznie @Jacekd wygląda to na...że tak powiem: spełnienie oczekiwań co do komfortu długich tras💣👊

Dooobra robota👌

Jakbym nie miał Burka w trasy, to od razu poszedłbym Twoim śladem👍👍

Opublikowano

@Nazir

Kiedyś wspomniałeś w tym wątku, że szukasz osłony chłodnicy w metalowej wersji. Pojawiły się właśnie u "majfriendów". Jest trochę sprzedawców i można oferty ich przejrzeć. 

Tutaj jedna z nich: 
Osłona chłodnicy, siatka ochronna, modyfikowana do Zontes 368G, roczniki 2024 2025 2026
https://a.aliexpress.com/_Ewl1uQE

• Użytkownicy
Opublikowano

@Jacekd pięknie dziękuję 😃

Właśnie takiej piedoły mi potrzeba. Muszę poświęcić na to trochę czasu i poszukać, czy to bardziej ozdoba, czy jednak ochrona, ale tak!! Tego szukałem👌👌

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie, a ma ktoś może oparcie dla pasażera? Sprawdza się to? 

• Użytkownicy
Opublikowano
1 godzinę temu, Olas1 napisał(a):

Panowie, a ma ktoś może oparcie dla pasażera? Sprawdza się to? 

Najlepszy jest zawsze kufer z miękkim oparciem - praktyczne i ...przyjemne😁. Mam w burgmanie.

Do zonka nie potrzebuję🤷‍♂️

Opublikowano
W dniu 30.07.2026 o 11:52, Nazir napisał(a):

Najlepszy jest zawsze kufer z miękkim oparciem - praktyczne i ...przyjemne😁. Mam w burgmanie.

Do zonka nie potrzebuję🤷‍♂️

Kufer to wiem, ale przy tak dużym schowku pod tyłkiem to nie wiem czy go potrzebuje. 

• Użytkownicy
Opublikowano
48 minut temu, Olas1 napisał(a):

Kufer to wiem, ale przy tak dużym schowku pod tyłkiem to nie wiem czy go potrzebuje. 

Rozumiem, że ten pasażer nie jest kobietą🤭🤪 

W przeciwnym razie robisz WIELKI BŁĄD🙆‍♂️🤣🤣

• Sympatycy
Opublikowano
6 godzin temu, Nazir napisał(a):

Za prawdę powiadam Ci..... święte słowa😂, pomijając  żarty kufer z oparciem dla plecaczka ( zwłaszcza żony) musi być :)

• Sympatycy
Opublikowano

Na ten rok Zontes się lekko zmienił...

• Użytkownicy
Opublikowano
8 godzin temu, SlawoyAMD napisał(a):

Na ten rok Zontes się lekko zmienił...

Zmienił się, to fakt. Ale filmik dotyczy innego modelu tj.: E a to już inna maszyna niż G o której tu mowa.

Opublikowano
W dniu 31.07.2026 o 14:01, Nazir napisał(a):

Rozumiem, że ten pasażer nie jest kobietą🤭🤪 

Na takie podróże jest inny sprzęt, Tiger 1200 z 3 kuframi ;)

Zontes to sprzęt wokół komina i krótkie wypady bez zbędnego ekwipunku. 

• Użytkownicy
Opublikowano

Trochę to trwało (bo nie jest to jedyny sprzęt który użytkuje) ale w końcu zaliczony przegląd na 5tyś km i taka niespodzianka: skuter stał się żwawszy. Nie jest to efekt jakichś modyfikacji, czy zmiany oprogramowania a..wymiany filtrów. Jak stwierdził serwis: po raz pierwszy widzieli takie filtry powietrza😳. Zwykły filtr silnika brudny a filtr wariatora wyglądał jak ptasie gniazdko tj. pełno siana i innych zbędnych części zarośli🥴

Nie robiłem zdjęcia, bo wstyd i obciach, ale podzielę się tym, co serwis mi doradził. Przy takiej jak moja eksploatacji, czyli głównie tereny ... zalecane jest częstsze czyszczenie i wymiana filtrów☝️

Opublikowano

Osobiście zrezygnowałem z usług serwisu. Za to co tam na tych przeglądach robią, to trochę slono sobie liczą. I rozumiem, że jak chcesz mieć gwarancję to płać. I w ogóle z tym nie dyskutuje. Motorek jest nowy. Na przekładnie i tak jest tylko rok gwarancji, więc uznałem, że doktoratu nie potrzeba żeby sobie samodzielnie ogarnąć większość kwestii. Zaworów nie wyreguluję samodzielnie więc do serwisu wtedy pojadę, ale reszta wolniej lub szybciej jest do ogarnięcia.

Serwisówka ciągle jest aktualizowana. Jak opony wymieniałem, to nie było w niej nawet opisu jak zdemontować tylne koło. Teraz już jest 😄😄😄

Wymianę olejów i filtrów zrobiłem sobie po 3 tysiącach z kawałkiem małym. Olej jak na przebieg 2000 km, bo zakładam że na pierwszym przeglądzie (1000km) go wymienili. Był czarny jak święta ziema. Filtry powietrza obydwa też solidnie zasyfione. Moja jazda to głównie asfalt. Pod Sam dom mam paręset metrów gruntowej drogi po zajechaniu z asfaltu.

Ostatnio czyściłem też przekładnie i było co. A aktualnie mam 4400 km przejechane. Przy okazji wymieniłem oryginalne rolki wariatora na 17 gr Dr.Pulley. Bryczka teraz szybciej się zbiera podczas ruszania.😁😁😁

• Użytkownicy
Opublikowano
2 godziny temu, Jacekd napisał(a):

A aktualnie mam 4400 km przejechane

Myślałem, że już z 10tysi masz - tak szybko z początku nawijałeś te km 😉

Może jak poniektórzy przeszedłeś z trybu jazdy w tryb ulepszania tzw. gadgeten-garagen😁👍

Opublikowano
4 godziny temu, Nazir napisał(a):

Może jak poniektórzy przeszedłeś z trybu jazdy w tryb ulepszania tzw. gadgeten-garagen😁👍

Jakby to powiedzieć.... Jeżdżę wtedy, kiedy tylko mogę..

A symptomy "choroby" o której napisałeś, zauważam u siebie. Ale o poważnym stanie nie możemy jeszcze mówić 😂😂😂😂... Wszak rumak od ujeżdżania go jest 🤣🤣

Opublikowano

Chinole niestety "słyną" ze słabych filtrów i łożysk, dlatego warto pilnować tematu.

Niektóre modele (nie pamiętam które) wymagają specjalistycznego klucza do główki ramy, co jest o tyle kłopotliwe, że potrafiły łapać luz już po kilkuset km.

Jeśli jeździ się w zapylonym terenie nie tylko zaleca się częstsze czyszczenie/wymianę filtrów ale przede wszystkim zakładanie BDB jakości, bo jak wiadomo pył w silniku, to ogromne kłopoty.

P.S. Przy jeżdżeniu w terenie, choćby to były same szutry warto też dbać o częstsze wymiany oleju i utrzymywanie poziomu MAX a 1/2 traktować jako MIN.

Udanego zontesonowania!