Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Zużycie paliwa przez skutery

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja w związku z ostatnimi upałami zdemontowałem akcesoryjną szybę w moim DT i założyłem oryginał. Spalanie spadło poniżej 3,5 l/100 km. Jeżdżę do do centrum pracy z Pruszkowa Jerozolimskimi albo obwodnicą. Prędkości 110-130 obwodnicą zaś po alejach spokojniej.

P.

• Odpowiedzi 476
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• MariuszBurgi

13

• zdun13m

10

• arturo-bb

7

• antek771

7

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Forza 125 jest chyba nie do pobicia średnia 2,1 l na odcinku 1000 km :-)

Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

mój Satek 125 przed wymianą serca 3,6/100 km. Zobaczymy jak będzie po wymianie. Liczę że mniej

Opublikowano

Witam. Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Burgmana. Napełniłem pełny bak. Potem jeździłem do rezerwy oraz liczyłem kilometry na liczniku dziennego przebiegu. Potem znowu zatankowałem : 12,5l a przejechałem 238km. Wyszło 5,2 l/100km. Jazda była mieszna, trochę w mieście troche na trasie. Pozdrawiam

Opublikowano

Może być moja 400 K7 w zależności jak cisnę na litrze od 18 do 21 km wykreci:-) nic tylko lac i cieszyć się każdym kilometrem. Pozdrawiam ;-)

Może być moja 400 K7 w zależności jak cisnę na litrze od 18 do 21 km wykreci:-) nic tylko lac i cieszyć się każdym kilometrem. Pozdrawiam ;-)

Opublikowano

Honda Pantheon 125 2004 4t na wtrysku - 3,4-3,5l/100km przy manetce odkręconej cały czas na maksa, 50% miasto 50% droga poza miastem, ale manetka praktycznie cały czas odkręcona. Więcej spalić się tym sprzętem już nie da.

Od, kilku dni użytkuje nową Hondę Forzę 300. Ponieważ jest to nowy skuter narazie jeżdzę spokojnie, żeby dać mu się ułożyć. Po ok 150km komputer pokazuje 4,1l/100km, mam nadzieję, że w miarę nabijania kilometrów spalanie spadnie, bo martwię się, że gdy zacznę go normalnie użytkować to skoczy do 5l.

• Sympatycy
Opublikowano

[.......] bo martwię się, że gdy zacznę go normalnie użytkować to skoczy do 5l.

Na spalanie na poziomie 125cc to nie masz co liczyć, ale nie udało mi się uzyskać z całego baku spalania większego niż 4,3 z manetką odkręcaną do końca. Zwykle, wartość średniej z całego baku była mniejsza od 4,0 l./100 km.

http://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/71742

Opublikowano

Silniki w trakcie docierania zużywają zazwyczaj więcej paliwka. Po okresie docierania zużycie najczęściej spada...

Opublikowano

Mój cygnus x125 pali 3,7-3,8 jazda tylko po mieście, manetka raczej zawsze na full. Wydaje mi się, że powinno być troche mniej

• Administrator
Opublikowano

Tmax SJ06, 60% trasa 40% miasto. Normalna jazda bez wygłupów. W trasie z plecaczkiem cirka 90-110 km/h.

Spalony kociołek w takich warunkach= 4.6 l/100 km.

Gość Robert JAPAN
Opublikowano

Poniżej 3 litrów, manetki praktycznie nie odkręcam na max. z reguły jeżdżę w przedziale 6-7 tys, czasami jak wskoczę na ekspresówkę to dochodzę do 8 tys

Opublikowano

Forza 125 jest chyba nie do pobicia średnia 2,1 l na odcinku 1000 km :-)

--------------------------

Cześć, faktycznie trzeba to z radością potwierdzić - moja Forza na dystansie 300 km srednio 2,2 (70% miasto). Poza miastem, przy przelocie bez autostrady i ekspresówek zaraportowała 1,9.

Opublikowano

Sym GTS250 na wtrysku: poniżej 3l/100km, z tego jakieś 20% w mieście, reszta to przedmieścia Trójmiasta, obwodnica, w ostatni weekend autostrada. Chyba znośnie, dla porównania sąsiadowi skuterek 50ccm z silnikiem czterosuwowym pali 2l/100km.

Opublikowano

Co do skuterków z czterosuwami, to mój Zoomer popylał paląc 1,8 litra na 100km, ale 45km/h na liczniku to było wszystko ;).

Mniejsze spalanie to już ciężka sprawa, ale zobaczymy, może mi się uda na innym sprzęcie.

Opublikowano

Witam ponownie. Tym razem udało mi sie spaść z 5,2 na 4,8l/100km. Jazda mieszana, bez szaleństw. Nara

Opublikowano

U mnie przy dość dynamicznej jeździe mieszanej utrzymuje się spalanie 6L/100.

Mówi się trudno i kocha się dalej :)

Opublikowano

50/50% miasto/poza 4,2L/100km. Z tym, że ta połowa za miastem to teren zabudowany, zatem jazda czujna - na granicy prawka ;)

Opublikowano

Nie jeżdżę po mieście i wokół komina a moja kobyłka pali średnio 5.6 litra - to już po ostatnim dociążeniu przodu ołowiem (bo mam dużo gratów powieszonych z tyłu swojego burka) by zwiększyć stabilność - w końcu 300 kg masy własnej skuta coś musi pchać do przodu. Ja mam 100 kg masy + plecaczek + załadowane kufry tylny i boczne + pod siodłem i lekko przekraczam 500 kg na drodze -:).

Przy zupełnie spokojnej jeździe w Szwecji (70-100 km/h) ten sam sprzęt spalił 4,5 litra - więc jednak można i tyle spalić.

Opublikowano

Zatankowane pod korek zrobiłem 97km. I znowu pod korek wyszło 3,6l. Troszeczkę po mieście reszta w trasie, dziwne że na liczniku pokazuje 4,6l. jestem ciekaw dlaczego tak jest, może jakaś sugestia z waszej strony? Pozdrawiam

Opublikowano

Ostatnie dwa baki to spalanie 2.7L na 100 km miasto tylko wydaje mi się że to świetny wynik.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Pod korek. 30km miasto. Potem 250km trasa i pod korek. Weszło 9,5l co daje 3,38l/100km to chyba nie najgorzej ?

Opublikowano

Jeśli Integra to skuter to wychodzi - wg wskazań komputera - 3,4 w trybie D na spokojnie i 3,8 w S z częstymi redukcjami, wyprzedzaniem gdzie tylko bądź.

Pozytywnie jestem zaskoczony

Opublikowano

BMW C1 125ccm spalanie 65/35 obwodnica Warszawy/miasto min 2,88 max 3,34 na 100km :)

Opublikowano

Mój Downtown 300i na dotarciu ok 4L/100KM. Po dotarciu w trasie: 3,40L/100KM, w mieście z 3,80L/100KM Dla mnie wynik jest super extra zarąbisty. To mój chinol 72cm3 jeżdząc z 60 km/h pił ok 3,8 L na setke, a tu mamy ten sam wynik w 300-tce jeżdżąc ze 100 km/h ;)

Opublikowano

3-3,3 Piaggio x8 125