Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Tajna Sekta Tmaxa

Jakim Tmaxem jeździsz?  

48 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie lub wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zajrzałem dzisiaj do napędu mojego Tmaxa i zdziwiłem się ilością smaru w wariatorze. To normalne, że wnętrze wario jest nasmarowane czy kogoś wcześniej poniosło? Widziałem gdzieś na filmie na YT, że lekko ktoś psikał białym smarem na ślizgi rolek, ale u mnie to jest tyle tego smaru, że można go łyżką wybierać.

Szybka lektura service manuala i wszystko jasne, smarować trzeba, ale nie aż tak obficie :)

Opublikowano

Masz stary typ wariatora takie były w rocznikach 2001-2003 niestety, plus jest taki że bez problemu możesz przejść na wariator suchy :)

Opublikowano

Masz jakieś linki do ofert? Może zmienię, ale jakoś specjalnie mi to nie przeszkadza.

Musze zmienić rolki w wario, bo poprzedni właściciel zamontował 16g - przyśpieszenie co prawda jest fajne, ale przy jeździe powyżej 100 km/h wydaje mi się, że obroty są trochę za wysokie i dlatego planuję powrócić do 18 g albo kupić pulleye 16 lub 17 g.

Macie jakiś doświadczenia z gramaturami rolek?

Opublikowano

Jeśli to wario na 16g ci wyje to zapomnij o jakichkolwiek wariatorach typu Race jak już to 8 rolkowe Malossi lub Polini masz je np. u Mielocha. Co do wagi rolek każdy zakłada to co lubi dla mnie na 18g Tmax nie jeździ no chyba że na innym wario. Ja teraz śmigam na 15g ot taki mały kompromis.

• Sympatycy
Opublikowano

Macie jakiś doświadczenia z gramaturami rolek?

W poprzednim Tmaxie 2001r w oryginalne wario wsadziłem 17,5 gramowe Pulley'e. Nie dawałem smaru. Wszystko chodziło na sucho i było rewelacyjnie. Oczywiście smarujemy tuleję wariatora. Przyśpieszenie i spalanie jak dla mnie super.

Wysyłam PM z ofertą ;)

Dla rozluźnienia focia tmaxowa z dziś ;)

P7270116.JPG

• 2 tygodnie później...
  • Administrator
Opublikowano

Od niedawna dealerzy Yamahy IT zalecają montowanie ciekawego urządzenia do jednego z najbardziej uwielbianych (a tym samym często kradzionych) skuterów Włoch.

MotoPlatinumBox oferuje informację o stałej pozycji skutera niezależnie od tego gdzie się znajdujemy. Ponadto mamy dostęp do archiwum przebytych tras, średniej prędkości, przyspieszeń, hamowania czy aktualnego stanu baterii z alertem wysyłanym w razie znaczącego spadku napięcia.

Oczywiście w razie kradzieży mamy podgląd na dokładną lokalizację Tmaxa poprzez smartfona z androidem, IOS, Windows Mobile lub poprzez PC.

Urządzenie z łącznością SAT kosztuje 299€.

Roczny abonament 50€.

Montując MPB dostajemy 35% zniżki na ubezpieczenia AC (kradzieżowe).

Więcej ->http://www.tgcom24.m...9-201502a.shtml

http://www.youtube.com/watch?v=i9CUaYiEN8I

• 2 tygodnie później...
  • Administrator
Opublikowano

Piękny akcesoryjny bumerang do SJ06> ze szczotkowanego aluminium Beautiful.gif

fe3e9da8ef582d2f.jpg

Dostępny tylko w Japonii. Cena 20.490 jenów.

Akcesoryjne kontrolery kierownicy w chromie

50c924e21ead1daf.jpg

J.w. Cena 12.821 jenów.

Akcesoryjna końcówka wydechu i sisibar pasażera

5c34c825ac7905ef.jpg

Cena b.d

...i na koniec ładnie ubrana SJ09 530R Carbon Edition by AD Koncept

lg-b-tmax%20530%20r%20ad-koncept.jpg

IMG_28132.jpg

Opublikowano

Wygląda przepięknie i bojowo,szkoda,że silnik z odkurzacza :photo:

• Administrator
Opublikowano

Na całym świecie motor Tmaxa uważany jest za najlepszy jaki można znaleźć w maxi skuterze... ale zrozumienie tego nie jest obowiązkowe :)

Opublikowano

Oj,oj,oj... :photo:

Opublikowano

Całkiem popieram słowa Mariusza . Zawsze chorowałem a Tmax-a .A dopiero teraz jestem na etapie poszukiwania 530 . Może chory le jak znajdę i kupię to zdrowieje :-)

• Administrator
Opublikowano

TmaxClub Italia organizuje w północnej części Włoch kolejny, 13'sty Zlot tmax_.gif:)

Miejsce tegorocznego zlotu to miasto Romea i Julii czyli Verona nad jeziorem Garda. Impreza odbywać się będzie w dniach 18-20 września.

http://www.youtube.com/watch?v=gBuFRG2AtRY

Coś czuję w kościach, że będzie mus zmienić setup Tmaxa ze sportowo-miejskiego na turystyczny smiley-face-whistle-1.gif

Chodzą głosy, że zbiera się już nawet jakaś wyjazdowa reprezentacja Tajnej Sekty happypolandflag.giftmax_.gif

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ależ ładny tłumiczek :fireman2:

Opublikowano

Oj ładniusi ładniusi.

Opublikowano

Mój wydech Akrapovica po przejechanych 4400 (słownie cztery czterysta!) km... Odpadanie lakieru odbywało się stopniowo od wiosny tego roku...

Rejestracje sezonowe, nigdy nie jeżdżony zimą, prawie nigdy w deszczu...

ASO Yamahy w Berlinie porobiło zdjęcia i wysłali zapytanie do centrali (pomimo ważnej gwarancji)... Jakością, jakby nie spojrzeć markowego produktu jestem już mocno zawiedziony :D . O wyniku monitu poinformuję.

PS. Czyżby następny był Termignoni ... ?

IMGP9097_zpsqnphqdth.jpg

IMGP9098_zpspmwqrubt.jpg

Opublikowano

Większość akcesoryjnych wydechów jest wątpliwej jakości względem upływającego czasu.A tak w ogóle to od jakiegoś czasu Akrapovic nie oferuje już tych tłumików czarnych, wiec pewnie cos jest na rzeczy :confused:

Opublikowano

Weź coś w nierdzewce - w razie "W" jest łatwa do przepolerowania ;).

Opublikowano

Faktycznie wygląda to słabo. Zastanawiam się bardzo poważnie nad zakupem.

Wydać 4k i patrzeć jak odpada farba ?

Nie nie nie i jeszcze raz NIE.

Chyba się właśnie wyleczyłem z tego modelu.

• Administrator
Opublikowano

Tak wygląda Akra po 2 sezonach zamontowany na BMW C600 Sport

83c77e581189268d.jpg

Słoweńcy zaczynają oszczędzać :confused:

Opublikowano

Bigu Yoshi od ciebie wytrzymała na moim sprzęcie 4 tys.km i pogubiła nity po prostu poodpadały wczoraj zawiozłem do edhaust co by na nowo go ponitował. Tmax wszystko rozwali no może nie widziałem jeszcze rozwalonego Termo

Tmax Akrapa w nierdzewce też przepali jeśli będziesz śmigał z db i w porę nie wymienisz wytłumienia

• Administrator
Opublikowano

Tmax wszystko rozwali no może nie widziałem jeszcze rozwalonego Termo

A ja nie widziałem aby przy jakimkolwiek przebiegu Tmax miał problem z...... seryjnym wydechem, Made in Japan :)

Opublikowano

Nie ma i nie będzie miał bo tak jest zrobiony po pierwsze pucha w środku co tłumi ogień po drugie fala uderzeniowa. Ja latałem na Yoshi cały czas bez db bo widziałem jak wybuchaja karbonowe wydechy no ale jak to mówia jak nie kijem go to pała pucha nie wybuchła za to nity popuszczały :)

Jednym z mocniejszych wydechów jest Leo choć stawiałbym tu na jakość materiałów z jakich jest zrobiony natomiast Termo poradziło sobie z tym w inny sposób tworzac mega kolektor i tu ma przewagę nad wszystkimi innymi produktami.

Mariusz co by było jasne rozmawiamy o akcesoryjnych wydechach nie serii. Tmax na seryjnych ustawieniach na sprzęgle spokojnie przelata 100 tys km ale jak zaczniesz go podkręcać 50tys km będzie już dobrym wynikiem :) itd itp. :)

Opublikowano

I dlatego już wcześniej myślałem też o czarnej Termie... Wybrałem czarną Akrę niby do BlackMaxa (nawet z napisem Tmax) oferowaną przez Yamahę i to był, okazuje się, błąd.

No cóż, następne doświadczenie i jakaś tam wskazówka dla innych chętnych.

PS. Oryginalny wydech też mam, 0 km, ale chciałem coś innego

PS2. W De Yamaha faktycznie daje rok gwarancji na montowane produkty Akrapovica, nie wiem jak jest pod tym względem w Polsce...

PS3. Czyli jako następne pożegnają się w fajansie nity :D ? A jeżdżę z db killerem...

PS4. Chciałem wytrzymały i ładny produkt "plug&play", ale w przypadku Akrapovica to chyba za duże wymagania, zwłaszcza, że skuter był używany we wręcz idealnych warunkach.

• Sympatycy
Opublikowano

A ciekawe jak z dostępnością do T-Maxa (bo nie orientowałem się - chyba jest?) wydechów np austriackiego Remus'a? Dwa takie tłumiki przerobiłem, co prawda w samochodach, ale każdy z nich lekko nie miał. Zdjąłem przy sprzedaży jednego z samochodów i normalnie NÓWKA po 100 000 km !! (oczywiście po dokładnym jego umyciu i oczyszczeniu). Faktem jest, że te niemal 100 kkm zrobiłem w 3,5 roku, a wiadomo, że to czas najgorszym wrogiem :). Drugi sprzedałem razem z samochodem po 3 latach i również super stan. Także jestem pełny uznania i czapki z głów dla produktów REMUS - absolutny TOP. Zastanawiam się, czy nie byłby to lepszy i trwalszy produkt od Akrapovica?

Opublikowano

Bigu jeśli latasz z db o nity się nie martw nic im nie zrobisz. Jak byś miał Akrapa w srebrnym wydaniu pewnie wygladał by jak nowy. Wydechy przelotowe najmocniejsze sa z nierdzewki, karbony czy lakierowane lub oklejane niestety ida z dymem prędzej czy później szkoda tylko że tak drogi produkt tak mało wytrzymuje.