Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Zakaz sprzedaży nowych diesli i benzyn od 2025 w Norwegii, wątek o pojazdach elektrycznych, dieslach i benzynach nie tylko w Norwegii

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, ComoDo napisał(a):

Osobiście nic do elektryków nie mam . Mieliśmy elektryka i spisywał się dobrze ale czy bym do niego wrócił - raczej nie . Elektryk nie jest dla każdego , a na pewno nie dla mnie . W przyszłości to się może zmieni ale na dzisiaj jeszcze nie. Miesiąc temu przeszedłem na LPG chociaż w rodzajach "paliwa" był u mnie na ostatnim miejscu. Ekonomia jednak wzięła górę . Czy elektryk jest tańszy niż lpg pod względem "spalania" ? Owszem ale tylko wtedy gdy masz fotowoltaikę na starych zasadach lub magazyn energii i ładujesz auto w domu . Już pomijając zimę to ma sens ale gdy zaczniesz się ładować na trasie  ,a często tak bywało to niestety koszty rosną znacznie  i nigdy nie mogłem się pozbyć tego uczucia ,że trzeba kontrolować poziom baterii . Tak wiem ,że z paliwem jest to samo tylko ,że na stacji raczej nikt węża nie odcina jak nie raz przy ładowarce bywało.  O innych przypadkach nie wspominam bo to temat na książkę . Może jak się trochę zmieni technologia , wejdą nowe typy baterii i poprawi się , dostępność , stan i kultura korzystania z ładowarek to wrócę do elektryka . Na chwilę obecną jednak nie. To nie są złe samochody , mają świetne parametry ale mimo wszystko jeszcze nie dla mnie. 

Generalnie próbowałem to samo wytłumaczyć dwa lata temu 😏 jak widać nadal nic się nie zmieniło 😏 ale @RONIN i @arturo-bb wiedzieli lepiej 😁😏  małe pytanie do @arturo-bb kupiłeś już tego elektryka czy nadal to tylko mokre sny 😏

• Klubowicze
Opublikowano
2 godziny temu, Kazekkazek napisał(a):

@arturo-bb kupiłeś już tego elektryka czy nadal to tylko mokre sny 😏

Miałem się nie odzywać ale skoro tak bardzo prosisz 🤣

Nie  , nie kupiłem ale tak jak już mówiłem nie dla tego że "bez sensu " , " nie da się jeździć" czy "słaba infrastruktura" tylko gdy miałem to zmieniły się ceny .

Drugie podejście miałem w Marcu do eC3 za 149zł/miesięcznie najmu na 2 lata ale znowu trzeba było czekać ponad 6 miesięcy na zwrot 40K z NFOS i szkoda mi było mrozić pieniądze na ten okres ( mam pilniejsze potrzeby) .

Nie zmienia to faktu że teraz czekam aż wrócą one na rynek jako używki ( jeśli jako 2latki będą w kwocie ok +/- 80k zł to kto wie )

3 godziny temu, ComoDo napisał(a):

Czy elektryk jest tańszy niż lpg pod względem "spalania" ? Owszem ale tylko wtedy gdy masz fotowoltaikę na starych zasadach lub magazyn energii i ładujesz auto w domu .

Wystarczy TYLKO ładować w domu ( nawet taryfa G11 czy G12 nie ma znaczenia ) na co dzień zużycie energii w większości samochodów to ok 15kWg/100km a to oznacza ok 15zł/100km . Tak więc to równowartość ok 6L LPG . Fakt w trasie koszt rośnie bo i zużycie rośnie do ok 24kWg/100km przy tych 140km/godz. i ceny na ładowarkach są wyższe . ( od 2zł do 3,5 za kWg )co daje od 50 do 70zł/100km  czyli już od 16 L LPG/100km. (moje Subaru na autostradzie pali ok 15L/100 LPG ) Ale ........ jak ktoś jeździ 90% w promieniu 150-200km od domu to ma "po taniości " a te 10% to pewnie urlopy i jak wliczyć to do CAŁEGO rocznego kosztu jazdy dalej wychodzi dobrze . Jak ktoś jeździ więcej w trasy to są abonamenty zmniejszające te wysokie kwoty na ładowarkach .No i pamiętajmy że nie wszyscy jeżdżą na LPG .Policzcie ile palą samochody na Pb czy ON.

3 godziny temu, ComoDo napisał(a):

Elektryk nie jest dla każdego

Tu pełna zgoda . Cały czas to powtarzam

Opublikowano
Godzinę temu, arturo-bb napisał(a):

Miałem się nie odzywać ale skoro tak bardzo prosisz 🤣

Przeczytałem kiedyś cały wątek i kilka razy stroiłeś focha obiecując, że już nie będziesz się więcej odzywać w temacie 😂 😂😂

Wystarczy TYLKO ładować w domu

Wystarczy mieć dom 😏 bo jak mieszkasz w bloku......😏

Nie zmienia to faktu że teraz czekam aż wrócą one na rynek jako używki ( jeśli jako 2latki będą w kwocie ok +/- 80k zł to kto wie

To ile lat już czekasz? 😏 😂

Wystarczy TYLKO ładować w domu ( nawet taryfa G11 czy G12 nie ma znaczenia ) na co dzień zużycie energii w większości samochodów to ok 15kWg/100km a to oznacza ok 15zł/100km

Na pewno 15 złotych? 🤔

.No i pamiętajmy że nie wszyscy jeżdżą na LPG .Policzcie ile palą samochody na Pb czy ON.

W jakim czasie nastąpi amortyzacja różnicy w zakupie?  Itp.....?😏

Opublikowano

Policzcie ile palą samochody na Pb czy ON.

Mój 2.0 diesel 210 koni z pełnym ładunkiem na trasie nie przekraczając 130 km/h (czyli Europa bez Niemiec) pali między 6 a 7 litrów , a przy normalnym użytkowaniu 8l/100 kilometrów. Czyli rachunek jest prosty koszty 100 kilometrów to 40 do 50 złotych.

• Klubowicze
Opublikowano
27 minut temu, Kazekkazek napisał(a):

Na pewno 15 złotych? 🤔

Kolega liczyć nie umie ? 

15 kWh/100 x ( od 0,7 zł/kWh w taryfie nocnej do 1.07 w G11 ) to ile wychodzi ? 

14 minut temu, tommac napisał(a):

Mój 2.0 diesel 210 koni z pełnym ładunkiem na trasie nie przekraczając 130 km/h (czyli Europa bez Niemiec) pali między 6 a 7 litrów , a przy normalnym użytkowaniu 8l/100 kilometrów. Czyli rachunek jest prosty koszty 100 kilometrów to 40 do 50 złotych.

Tesla 3 czy Y zużywa 23kWh/100km przy tych prędkościach a cena na SuC to od 1,20zł do 1,80zł/kWh to też łatwo pomnożyć.

27 minut temu, Kazekkazek napisał(a):

Wystarczy mieć dom 😏 bo jak mieszkasz w bloku......😏

W Polsce jest ok 30% domów i ok  70% mieszkań ( pytanie ile osób mieszka w domach a ile w mieszkaniach ?) + ok 20% ma garaże/miejsca parkingowe podziemne lub własne na zewnątrz ( z możliwością podłączenia własnego gniazdka )

To policz o jakiej ilości ludzi mówimy na JUŻ co mogą się ładować ( od siły 11kW do 230V  - co na co dzień też załatwia często sprawę )

Poza tym już kolejny raz powtarzam : na DZISIAJ elektryk nie jest DLA KAŻDEGO 

Ale popatrz dla ilu załatwia sprawę ! Tych co nie mają własnego gniazdka czy codziennie robią trasę po 1000 km jest zdecydowana mniejszość.

• Użytkownicy+
Opublikowano
23 godziny temu, RONIN napisał(a):

...Mój Smark EQ nadal jeździ, bateria nie padła a w dwa i pół roku zrobiłem nim ponad 50 tkm. .....

Zakładam że to literówka i chodzi o Smarta ?  A opisz jaką najdłuższą trasę zrobiłeś przez te 50 tys. Swoją drogą to daleko ta Twoja "wioska" od centrum. ☺️ 

• Użytkownicy+
Opublikowano
2 godziny temu, arturo-bb napisał(a):

...Wystarczy TYLKO ładować w domu ( nawet taryfa G11 czy G12 nie ma znaczenia ) na co dzień zużycie energii w większości samochodów to ok 15kWg/100km a to oznacza ok 15zł/100km . Tak więc to równowartość ok 6L LPG . Fakt w trasie koszt rośnie bo i zużycie rośnie do ok 24kWg/100km przy tych 140km/godz. i ceny na ładowarkach są wyższe . ( od 2zł do 3,5 za kWg )co daje od 50 do 70zł/100km  czyli już od 16 L LPG/100km. (moje Subaru na autostradzie pali ok 15L/100 LPG ) Ale ........

Było o kosztach jazdy elektrykiem przy okazji wypowiedzi kolegi który jeździ na taksówce. Chyba @MAKI ??  Wtedy też zainteresowałem się tematem.

Użytkuję diesla (zresztą od wielu, wielu lat - tylko diesle). Mam homologację VAT-1. Silnik 1,9 SDI pali od 4,00 do 5,00 litrów ON na 100 km. Po odliczeniu VAT-u , podatku PIT i 9% Zdrowotnego wychodzi około 20,00 zł za każde 100 km. W trasie, szczególnie po za miastem gdzie jeżdżę najwięcej jeszcze mniej. Zasięg na pełnym baku (po dobrym odpowietrzeniu 😉) to 900 - 1000 km. Autko gotowe do jazdy zawsze i wszędzie.  Zatankować mogę też zawsze i wszędzie i szybko.

A z prądem to jak jest ?  Jak zmienisz taryfę na firmową aby wliczać w koszty, to cena rośnie, a domowego zużycia w koszty nie wliczysz. 

Mieszkam w bloku. Mam garaż, nawet z licznikiem i prądem, ale po zaparkowaniu Burgmana, zostaje nie wiele miejsca. A po za tym nie chce mi się chodzić taki kawał na piechotę. ☺️ Może się powtarzam, ale  .........  mam nadzieję że ja już dojadę "do końca" autkiem spalinowym. 😄

Opublikowano
2 godziny temu, arturo-bb napisał(a):

15 kWh/100 x ( od 0,7 zł/kWh w taryfie nocnej do 1.07 w G11 ) to ile wychodzi ? 

W G11 jest taryfa nocna?  🤔   

• Klubowicze
Opublikowano
5 minut temu, Kazekkazek napisał(a):

W G11 jest taryfa nocna?  🤔   

Qfa nie dość że liczyć nie umiesz to okazuje się że i czytać ze zrozumieniem.

Opublikowano
1 godzinę temu, EndriuBis napisał(a):

Użytkuję diesla (zresztą od wielu, wielu lat - tylko diesle). Mam homologację VAT-1. Silnik 1,9 SDI pali od 4,00 do 5,00 litrów ON na 100 km. Po odliczeniu VAT-u , podatku PIT i 9% Zdrowotnego wychodzi około 20,00 zł za każde 100 km. W trasie, szczególnie po za miastem gdzie jeżdżę najwięcej jeszcze mniej

Dodatkowo Pytanie czy auto elektryczne tej wielkości przy takim samym użytkowaniu zadowoli się 15 kw 🤔😏 jakoś wątpię 😏  

Teraz, arturo-bb napisał(a):

Qfa nie dość że liczyć nie umiesz to okazuje się że i czytać ze zrozumieniem.

To może pisz ze zrozumieniem 😏 większość ludzi płaci za kilowat ponad 1 zł 😏

Zamiast manipulować, odnieś się do faktów 😏

• Użytkownicy
Opublikowano

Poczekajcie chwilę...

Skoczę tylko po popcorn!

Opublikowano

@arturo-bb Ślinisz się od 2016  i jakoś do teraz nie potrafisz kupić takiego super auta 😂😂😂

• Klubowicze
Opublikowano
7 godzin temu, Kazekkazek napisał(a):

@arturo-bb kupiłeś już tego elektryka czy nadal to tylko mokre sny 😏

Nie mierz wszystkich swoją miarą .

15 minut temu, Kazekkazek napisał(a):

@arturo-bb Ślinisz

Nie sugeruj innym własnych problemów

Jeśli sam masz problem ze ślinieniem to polecam "śliniaczek" a na mokre sny "pieluchomajtki"

• Użytkownicy
Opublikowano

Myślę że nikt tutaj nikomu nie udowodni czy lepszy elektryk czy spalinowy ,bo wszystko rozbija się o to  w jaki sposób jest auto użytkowane,  czy posiada się dom , garaz , czy jeździ się głównie po mieście czy w trasy oraz od wielu różnych czynników . Jest wiele powodów przemawiających za elektrykami i wiele które wyżej stawiają spalinowe.   Jest też jedna istotna sprawa - jak się komuś podoba elektryk i chce go mieć to go kupuje i ma w D opinie innych I to powinno zamknąć temat . Każdy kupuje takie auto jak mu się podoba i jakie uważa za odpowiednie dla siebie . 

Opublikowano
36 minut temu, arturo-bb napisał(a):

Nie mierz wszystkich swoją miarą .

Wstaw cytat gdzie napisałem, że chcę kupić auto elektryczne 🤣 

36 minut temu, arturo-bb napisał(a):

Jeśli sam masz problem ze ślinieniem to polecam "śliniaczek" a na mokre sny "pieluchomajtki"

Z doświadczenia piszesz? 🤣🤣🤣  Okej, wierzę, że za dwa lata kupisz używkę 😂😂😂

• Użytkownicy+
Opublikowano
48 minut temu, Nazir napisał(a):

Poczekajcie chwilę...

Skoczę tylko po popcorn!

Nazir, kurcze - pierogi idź lepić, a nie popcorn 😂

5 minut temu, ComoDo napisał(a):

.... jak się komuś podoba elektryk i chce go mieć to go kupuje i ma w D opinie innych I to powinno zamknąć temat.....

Zgadza się. I vice versa. Tylko w pewnym momencie Unia chciała nas na przymus i na siłę przesadzić do samochodów EV. 

• Klubowicze
Opublikowano
Godzinę temu, EndriuBis napisał(a):

w pewnym momencie Unia chciała nas na przymus i na siłę przesadzić do samochodów EV. 

To był " strzał w stopę " . Największą grupę przeciwników stanowiły 3 frakcje . Nr 1 to ci co po prostu bali się tej technologii i nie ufali zasięgom i deklarowanym możliwościom ( dzisiaj jest już dużo lepiej ale dalej są niedowiarki ) Nr 2 to ci którzy zawsze kupują używane samochody i też nie te 4-5 letnie tylko starsze ( tu dodatkowo dochodził strach o trwałość baterii oraz koszt zakupu był ZAPOROWY ) Nr 3 to ci którzy zawsze są na NIE bo NIE ( ta samo było jak z wozów konnych przesiadano się na pierwsze lokomobile )

Co do ceny to porównajcie dwa podobne pojazdy - na dzień dzisiejszy nie kompakt ale segment średni np C czy D ( wielkość , osiągi , napędy , wyposażenie ) ich ceny zaczynają być zbliżone 

Jak ktoś celuje w używane Pikaczento za cenę najniższej krajowej to elektryk jest ewidentnie nie dla niego.

Opublikowano
24 minuty temu, arturo-bb napisał(a):

To był " strzał w stopę

A taką wyrażałeś radość z tego powodu 😏

25 minut temu, arturo-bb napisał(a):

ta samo było jak z wozów konnych przesiadano się na pierwsze lokomobile )

Też dopłacali do "lokomobile " żeby ich przekonać? 😏

26 minut temu, arturo-bb napisał(a):

Jak ktoś celuje w używane Pikaczento za cenę najniższej krajowej to elektryk jest ewidentnie nie dla niego.

7 godzin temu, arturo-bb napisał(a):

Drugie podejście miałem w Marcu do eC3 za 149zł/miesięcznie najmu na 2 lata ale znowu trzeba było czekać ponad 6 miesięcy na zwrot 40K z NFOS i szkoda mi było mrozić pieniądze na ten okres ( mam pilniejsze potrzeby) .

Nie zmienia to faktu że teraz czekam aż wrócą one na rynek jako używki ( jeśli jako 2latki będą w kwocie ok +/- 80k zł to kto wie )

😂

• Klubowicze
Opublikowano

@Kazekkazek twoje wypowiedzi są coraz dziwniejsze.

Już się dowiedziałem że nie umiesz liczyć. Nie umiesz czytać ze zrozumieniem. Stosujesz projekcję zachowań w stosunku do innych.

Teraz po raz kolejny widać że pisać zdań złożonych też nie potrafisz. Brak ci merytorycznych argumentów i elementarnej wiedzy w temacie o którym tak żarliwie dyskutujesz. Może najpierw poucz się trochę , potem poczytaj , nawet pooglądaj na YT jakieś materiały gdzie dowiesz się co nieco .

I jak już będziesz gotów to możemy wrócić do tej rozmowy 

PS

Wszystkim życzę Wesołych i Spokojnych Świąt

Popcorn schowajcie bo prędko do tej rozmowy nie wrócę .A zanim Kazekkazek się dokształci to się zepsuje

Opublikowano

Purysto językowy, zapomniałeś o znakach interpunkcyjnych, czy to znaczy, że jesteś analfabetą? 😏

11 minut temu, arturo-bb napisał(a):

nawet pooglądaj na YT jakieś materiały gdzie dowiesz się co nieco .

Jeżeli to jest źródłem twojej wiedzy to wszystko jasne 😏

12 minut temu, arturo-bb napisał(a):

Popcorn schowajcie bo prędko do tej rozmowy nie wrócę

Za dwa lata, żeby się pochwalić prawie nówką elektrykiem? 🤔😁

Opublikowano
W dniu 17.12.2025 o 18:55, Kazekkazek napisał(a):

Przeciwnicy płakali? Czy może zwolennicy się cieszyli? 😏  Twój Smark jeździ ale z tego co pamiętam miałeś kupić drugiego elektryka 😏 też dobrze się sprawuje? 😏 Twój smart jeździ i pewnie ma jeszcze większy zasięg jak dwa lata temu 😏 Moja Kia Rio też jeździ, to też na coś dowód? Ładowarki w Lidlu nadal bezpłatne?   Co do coraz lepiej się sprzedają to jak z kreatywną księgowością 😏   PS miałem właśnie Cię zaatakować  ale myślę, poczekam po nowym roku 😁

Tak KazekKazek, Ty płakałeś że Ci za kilkanaście lat zabronią kupować nowych aut spalinowych, jakbyś teraz kupował nowe 😉. A tu się okazuje, że nie zakażą a i używanego elektryka można kupić już nawet od 25 tys. a minęło raptem kilkanaście miesięcy. To teraz pomyśl co będzie za 5 lat. Mój smark ma się dobrze i przez ostatnie dwa i pół roku zaoszczędziłem jakieś 40 tys. na paliwie i serwisie. Zasięg zmniejszył się o jakieś 10%. Drugiego elektryka nie kupiłem bo tak tanieją, że się wstrzymałem ale już niedługo nadejdzie ten moment. Śmieszą mnie komentarze zwolenników sadzomiotów jak piszą, że elektryki się nie sprzedają a potem piszą, że straszne kolejki do ładowarek są. To niby kto stoi w tych kolejkach jak się nie sprzedają a ładowarek coraz więcej. 

Opublikowano
8 godzin temu, RONIN napisał(a):

Ty płakałeś że Ci za kilkanaście lat zabronią kupować nowych aut spalinowych, jakbyś teraz kupował nowe 😉

Wpisz cytat gdzie płakałem 😏   śmiało nie wstydź się 😁

używanego elektryka można kupić już nawet od 25

A używanego "spaliniaka" nawet za 2,5 tys 😏

Mój smark ma się dobrze i przez ostatnie dwa i pół roku zaoszczędziłem jakieś 40 tys. na paliwie i serwisie.

Masz fotowoltaikę na starych zasadach, prawda? 🤔 A mówimy o przyszłości dla przeciętnego Kowalskiego 😏

Drugiego elektryka nie kupiłem bo tak tanieją, że się wstrzymałem ale już niedługo nadejdzie ten moment.

Czyli dalej masz diesla 😏

Śmieszą mnie komentarze zwolenników sadzomiotów jak piszą, że elektryki się nie sprzedają a potem piszą, że straszne kolejki do ładowarek są

W dniu 18.12.2025 o 08:44, ComoDo napisał(a):

. Tak wiem ,że z paliwem jest to samo tylko ,że na stacji raczej nikt węża nie odcina jak nie raz przy ładowarce bywało.  O innych przypadkach nie wspominam bo to temat na książkę

Do tego wpisu pijesz? 😏

Coś nie skomentowałeś mojego wpisu o darmowych ładowarkach w Lidlu które tak chwaliłeś 😏  

To teraz pomyśl co będzie za 5 lat.

No właśnie pomyśl, skoro się wycofali z zakazu sprzedaży spalinowych i jako jest tego powód 😏

Opublikowano

Zacznę od końca, powód jest taki że Chiny są lepsze w elektryki i trzeba ratować europejski przemysł motoryzacyjny.

Nie wiem o co Ci chodzi z tym Lidlem bo ja 3 razy w życiu na Lidlu tankowałem 🤣.

Tak, mam fotowoltaikę na starych zasadachale żeby nie było, ona mi nawet na dom nie wystarcza bo mam tylko 9,9 kW. 
Co do mojej floty to tak mam diesla który więcej stoi niż jeździ, używam go maks 2-3 razy w miesiącu. 
Co do używek to porównaj tego spaliniaka  za 2,5 tys do EV to będzie jak niebo i ziemia. To będzie stary, zardzewiały, poobijany klekot z mnóstwem wycieków wymagający inwestycji przekraczających jego wartość.

I na koniec pierwsze twoje pytanie: Ty cały czas płaczesz z powodu elektryków a ja się cieszę bo to jedyne auto z którym nie mam żadnych problemów. 
Mam bezproblemowego Fiata z instalacją LPG jeszcze na gwarancji i potrafi się kilka razy przełączyć na benzynę podczas jazdy a czasem dwa dni jeździ ok. a przypominam Smart w przeciągu ponad 50 kkm był dwa razy w serwisie żeby obejrzeli go i powiedzieli że wszystko jest ok. Fiat w tym samym czasie 5 wymian oleju, jeden rozrząd a teraz zobaczymy co z tym LPG?