Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podstawa to nie przyjmować mandatu  by wdrożyć postępowanie sadowe.

Opublikowano

Jak dzieci. Będą szykany. Pewnie np Wlkp. To stan umysłu tam. Gdzie indziej będzie olewka, ewentualnie "pouczenie "  i grupa się rozpadnie na kilka mniejszych. Jeśli fiskus czy np moja branża weterynaria ma różne podejście do przepisów to i tu będzie wolna amerykanka. Nie zwykłem biadolić, poprostu wiem - urzędnik mój wróg. A bywalcy tego domku na Wiejskiej sa oderwani od realiów.  Zawsze, ale to zawsze muszą byc poprawki do ustaw.

Opublikowano
15 godzin temu, Cormoran napisał(a):

W kwestii spotkań 🙁

Największym problemem są konfidenci bo w pewnym sensie między innymi to oni wymusili zmiany. A od 11 minuty jest wytłumaczenie że to jest praca policji . Dostają zgłoszenie muszą je zrealizować. Spotkania na stacji czy na parkingu  to zawsze ja  jestem przejazdem i wtedy to ja ich nie znam. 

Natomiast jeśli są cykliczne spotkania to pewnie trzeba złożyć wniosek co na pewno będzie na początku uciążliwe i dla organizatora to przecież nie jest trudne do ogarnięcia. ale w zamian dodatkowo będziemy mieć ochronę ze strony policji. Jak to mówił największy szeryf RP uczciwi nie mają się czego obawiać.

Opublikowano
1 godzinę temu, ik26 napisał(a):

ale w zamian dodatkowo będziemy mieć ochronę ze strony policji. Jak to mówił największy szeryf RP uczciwi nie mają się czego obawiać.

😅

Opublikowano

cykliczne spotkania przy ognisku to bedzie przestepstwo 

Opublikowano

Coś mi sie jakoś kojarzy,,cykliczne", i...chyba bez zezwolenia lokalnej władzy. Nie pamiętacie?? 

Opublikowano

Jak pisałem.  Bedzie poprawka. Ba tych patroli jest mało. Jak będą czuwać tam gdzie nie trzeba to braknie ich tam gdzie trzeba.  To jest najgorsze w tym..

Opublikowano
W dniu 2.02.2026 o 11:33, grzybek napisał(a):

Ale zawsze pozostaje kwestia drugiej przesłanki -,,celu- prezentacji pojazdów". Warto pamiętać o zasadzie legalizmu, a ciężar przeprowadzenia dowodu spoczywa na organie!  W znacznej części zdarzeń będzie to trudne do wykazania. 😉

Jeszcze w kwestii ,,spotkań". Tak jak powyżej pisałem, przy interpretacji zdarzenia w kontekście z art.65ja ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym, dla wyczerpania znamion tego czynu nieodzowne jest zrealizowanie ,,celu spotkania w postaci prezentacji pojazdów samochodowych w liczbie większej niż 10, w szczególności wprowadzonych w nich modyfikacji". Przykładowo wyjazd i spotkanie właścicieli ponad 10 pojazdów wokół komina w celach poznawczych terenu i rekreacyjnych, czy wyjazd i uczestnictwo w zlocie Burgmanii w celach towarzyskich i rekreacyjnych uczestników - w tym m.in.  celu możliwości wzięcia udziału w zorganizowanym rajdzie burgmaniowym,etc. nie będzie wyczerpywać ustawowych znamion art. 65ja...   Poniżej stosowne odesłanie.

https://www.scigacz.pl/Kary,za,nielegalne,zloty,motocyklowe,i,samochodowe,Ministerstwo,wyjasnia,interpretacje,przepisow,53805.html

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Uwaga, od 3 marca 26r.  za tzw.znaczne przekroczenie prędkości o 50km-  na drodze jednojezdniowej, dwukierunkowej poza terenem zabudowanym, przekroczenie dozwoloną prędkość o 50 km/h utrata prawo jazdy na trzy miesiące. Nowe zasady będą obowiązywać na odcinkach dróg krajowych i wojewódzkich. Nowe przepisy nie obejmą wszystkich dróg poza obszarem zabudowanym.Zostały ograniczone do dróg jednojezdniowych dwukierunkowych. Na standardowych jednojezdniowych drogach dwukierunkowych limit to 90 km/h. Prawo jazdy stracimy zatem jeśli pojedziemy ponad 140 km/h. Drogi ekspresowe i autostrady są poza zakresem nowych regulacji.

Opublikowano
15 godzin temu, grzybek napisał(a):

Uwaga, od 3 marca 26r.  za tzw.znaczne przekroczenie prędkości o 50km-  na drodze jednojezdniowej, dwukierunkowej poza terenem zabudowanym, przekroczenie dozwoloną prędkość o 50 km/h utrata prawo jazdy na trzy miesiące. Nowe zasady będą obowiązywać na odcinkach dróg krajowych i wojewódzkich. Nowe przepisy nie obejmą wszystkich dróg poza obszarem zabudowanym.Zostały ograniczone do dróg jednojezdniowych dwukierunkowych. Na standardowych jednojezdniowych drogach dwukierunkowych limit to 90 km/h. Prawo jazdy stracimy zatem jeśli pojedziemy ponad 140 km/h. Drogi ekspresowe i autostrady są poza zakresem nowych regulacji.

Na ograniczeniach szczególnie tych na prostej, będzie można się zdziwić 😏

Opublikowano

Trzeba będzie bardziej obserwować , bo faktycznie na długiej prostej, a motocyklem - to nigdy nie wiesz kiedy...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dziś piątek. 13 tego dnia miesiąca . I chyba stąd wiadomość, zapowiedź przywrócenia radarowej kontroli prędkości przez Straże miejskie- na początek w 16 głównych miastach województw. Planowane jest przeprowadzenie programu pilotażowego, w ramach którego urządzenia rejestrujące zostaną zainstalowane w 16 miastach wojewódzkich. Miałyby one wchodzić w skład systemu automatycznego nadzoru nad ruchem drogowym zarządzanego przez Centrum Automatycznego Nadzoru nad Ruchem Drogowym Głównego Inspektoratu Transportu Drogowego. To do tej instytucji miałyby też trafiać wpływy z mandatów. Pilotaż jest zaplanowany na 2 lata, jednak jego przeprowadzenie musi zostać poprzedzone zwiększeniem efektywności egzekucji kar za naruszenia zarejestrowane przez fotoradary, co wymaga wprowadzenia zmian w obowiązujących przepisach. Po 2 latach pilotażu zostanie przeprowadzona jego ewaluacja i zapadnie decyzja o ewentualnym rozszerzeniu programu na mniejsze samorządy. Warunkiem będzie w tym zakresie potwierdzenie skuteczności zainstalowanych urządzeń w zakresie poprawy bezpieczeństwa na drogach samorządowych. Koszty zainstalowania urządzeń rejestrujących miasta wojewódzkie miałyby ponosić we własnym zakresie.

Opublikowano
W dniu 25.02.2026 o 13:53, grzybek napisał(a):

Trzeba będzie bardziej obserwować , bo faktycznie na długiej prostej, a motocyklem - to nigdy nie wiesz kiedy...

W Nowym Dąbiu mieli ostatnio żniwa 😏  pewnie znasz ten odcinek po remoncie  🙂

14 godzin temu, grzybek napisał(a):

zapowiedź przywrócenia radarowej kontroli prędkości przez Straże miejskie- na początek w 16 głównych miastach województw

Mam nadzieję, że u nas głównym miastem będzie Toruń 😏 😁                   a serio to oznacza jeszcze więcej korków bo pewnie będą łapać z tolerancją max 5 km/h 😏

Opublikowano
18 minut temu, Kazekkazek napisał(a):

Mam nadzieję, że u nas głównym miastem będzie Toruń 😏 😁                   

I teraz , w tym miejscu przyznaję prym Toruniowi- w konkursie o palmę pierwszeństwa😜

Opublikowano

Ta ITD nie dostała kasy ani nowych etatów. A radarów odcinkowych itp przybywa. Ja już 2 takie mandaty zlekcewazylem. Bezkarnie. Lata minęły i ok. Ściągallnosc policji a ITD to różnica ogromną.  Kto zapłaci to zapłaci. Innych już nie ścigają. A jest tak -podajesz kto prowadził, nie podajesz, sam sie przyznajesz,  3 opcje. Nie chcesz punktów to płacisz więcej. Ewidentnie fiskalnej tu jest. 

.  

Opublikowano
W dniu 14.03.2026 o 10:15, grzybek napisał(a):

I teraz , w tym miejscu przyznaję prym Toruniowi- w konkursie o palmę pierwszeństwa😜

w skupiskach wiejskich połączonych wspólnym węzłem komunikacyjnym, jakim jest Bydgoszcz - nie planują 🤣

Opublikowano
1 godzinę temu, ERMI napisał(a):

w skupiskach wiejskich połączonych wspólnym węzłem komunikacyjnym, jakim jest Bydgoszcz - nie planują 🤣

Ojej jaka szkoda 😏

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Uwaga: Od jutra,  30 marca 2026 r. policja obligatoryjnie będzie zatrzymywać na trzy miesiące prawo jazdy za umyślny drift lub jazdę motocyklem na jednym kole. Ja wiem, że nam się nie przydarza, ale innym już tak- i po to moje przypomnienie. 🙃