Administrator MariuszBurgi Opublikowano 19 Marca Administrator Opublikowano 19 Marca Jeszcze jedno... Zawsze po wymianie opon czujemy ogromną różnicę. Bo poprzednie, nawet jeśli były najlepsze, to z biegiem lat i km'ów degradowały się... stopniowo, do czego się też stopniowo przyzwyczajaliśmy. Nagle nowe to znów "inna jakość". Miękutko, cicheńko 😉 1
Użytkownicy Długi Opublikowano 19 Marca Użytkownicy Opublikowano 19 Marca A ja właśnie zamawiam kolejny komplet ze „stajni Michała” Ale jako, że lubię czasem zjechać z asfaltu to są to anakee adventure. Na obecnych zrobione jest 20tys km i tylna powoli mówi: „dość” a i pesel już nieciekawy im się zrobił. Pozdrawiam LWG
ComoDo Opublikowano 19 Marca Opublikowano 19 Marca 4 godziny temu, arturo-bb napisał(a): Sam oryginalne opony w SW-T wywaliłem po 800km ale znam ludzi co nimi byli "zachwyceni" Miałem okazję jeździć na tym samym motocyklu , na tym samym modelu opon , a różnica była kolosalna więc różnie bywa. Być może to też kwestia tego że są wyprodukowane w innych fabrykach.
Paul Opublikowano 19 Marca Opublikowano 19 Marca Nie mam takich problemów bo 8 Kkm to max " dwa tylne kapcie i jeden przedni na sezon. Michały Road 6 GT i tym sposobem ciągle świeże opony 1
Klubowicze grzybek Opublikowano 19 Marca Klubowicze Opublikowano 19 Marca O! Witamy kolegę. Pojawiłeś się Pawelku jak duch zza światów. Pozdrawiam. Nadal na tej samej BMce F900? To szybko Ci gumy schodzą. Ake ty masz ciężką manetkę....
Klubowicze Piootr Opublikowano 19 Marca Klubowicze Opublikowano 19 Marca 14 godzin temu, ComoDo napisał(a): Nie szkoda Ci było po 300 km opony zmieniać ? Mi jak na razie metzelery nie przeszkadzają. Zrobiłem nimi pierwszy tysiąc i jak na razie jest ok . Dość szybko się nagrzewają nawet przy temperaturach 4 - 8 stopni i nie miałem problemów z przyczepnością w ciasnych łukach . Jak się zużyją i będę wymieniał to pomyślę o tych michelinach . Może rzeczywiście będzie warto skoro piszesz że są tak dobre. Najgłośniejszą oponę jaką do tej pory miałem okazję używać to bridgestone ale być może trafiłem jakiś gorszy egzemplarz bo pierwsza była rewelacyjna , a po wymianie niby na ten sam model masakra . Wyła jak by mi łożyska padły i to już od 40km/,h . Dopiero po 8 tys km ucichła ale powyżej setki nadal było ją słychać . Miałem odrazu kupca na nowe Metzelery. Wiedziałem jak się dobrze jeździ na Michelin Road 5/6/GT więc nie musiałem dłużej myśleć, decyzja była jedna. Zmieniam 4 godziny temu, Paul napisał(a): Nie mam takich problemów bo 8 Kkm to max " dwa tylne kapcie i jeden przedni na sezon. Michały Road 6 GT i tym sposobem ciągle świeże opony Widziałem, że podreperowałeś swojego białego rumaka. Dobrze wygląda 👍
ComoDo Opublikowano 20 Marca Opublikowano 20 Marca 5 godzin temu, Piootr napisał(a): Miałem odrazu kupca na nowe Metzelery. Wiedziałem jak się dobrze jeździ na Michelin Road 5/6/GT więc nie musiałem dłużej myśleć, decyzja była jedna. To zdecydowanie zmienia postać rzeczy.
Klubowicze grzybek Opublikowano 20 Marca Klubowicze Opublikowano 20 Marca No pięknie, pojemność i moc z biegiem lat wzrasta😉. To już szatan- wymiata. No i z przegubem Kardana. Tak trzymać👍. Trzymaj się chłopie🖐️
Sympatycy Cormoran Opublikowano 2 Kwietnia Sympatycy Opublikowano 2 Kwietnia Nie zmieniajcie sprzętów na nowsze bo się nie opłaca 😊 https://www.jednoslad.pl/koniec-motocykli-na-europejskich-drogach-to-moga-byc-ostatnie-dwa-sezony/
Klubowicze DaniL Opublikowano 2 Kwietnia Klubowicze Opublikowano 2 Kwietnia Za późno wrzuciłeś, ta informacja była aktualna tylko wczoraj, tj. 1-go kwietnia 😉
ComoDo Opublikowano 2 Kwietnia Opublikowano 2 Kwietnia Nawet gdyby jakieś unijne barany to wymyśliły na prawdę to już widzę jak dziesiątki milionów użytkowników jednośladów podporządkowuje się unijnym przepisom i odstawia swoje pojazdy na złom . Rolnicze protesty to była by przy tym wieczorynka.
ERMI Opublikowano 2 Kwietnia Opublikowano 2 Kwietnia A na forach gitarowych gruchnęła wiadomość, że w związku z nieekologicznością i dużym zużyciem prądu, od następnego rok Unia Europejska zakazuje sprzedaży i używania wzmacniaczy lampowych. Powiem szczerze, że zwątpiłem bo ci unijni wariaci do wszystkiego są zdolni...
Krzynio66 Opublikowano 2 Kwietnia Opublikowano 2 Kwietnia masz racje kazdy by sie nabral na te ich pomysly
Klubowicze DaniL Opublikowano 3 Kwietnia Klubowicze Opublikowano 3 Kwietnia tak, 12 godzin temu, Krzynio66 napisał(a): kazdy by sie nabral każdy podatny na propagandę i fakenews'y
Sympatycy Cormoran Opublikowano 1 Czerwca Sympatycy Opublikowano 1 Czerwca Panowie wracam z NT 1100. znalazłem taki oto filmik który pokazuję jakąś procedurę resetu. Z tym że za cholerę nie wiem co się resetuje po tej procedurze 🤔 skrzynia biegów? Oprogramowanie skrzyni ? Oprogramowanie moto ? Wiecie może ?
Kazekkazek Opublikowano 1 Czerwca Opublikowano 1 Czerwca Godzinę temu, Cormoran napisał(a): Panowie wracam z NT 1100. znalazłem taki oto filmik który pokazuję jakąś procedurę resetu. Z tym że za cholerę nie wiem co się resetuje po tej procedurze 🤔 skrzynia biegów? Oprogramowanie skrzyni ? Oprogramowanie moto ? Wiecie może ? Tak, oprogramowanie skrzyni 🙂 1
Sympatycy Cormoran Opublikowano 1 Czerwca Sympatycy Opublikowano 1 Czerwca Tak się właśnie domyślałem. Dzięki za podpowiedź 😊
Sympatycy Cormoran Opublikowano 3 Czerwca Sympatycy Opublikowano 3 Czerwca W dniu 1.06.2025 o 14:19, Kazekkazek napisał(a): Tak, oprogramowanie skrzyni 🙂 Zrobiłem dzisiaj rzekomy reset tak jak na filmiku. Cała procedura przeszła pomyślnie tak jak na filmiku. Teraz tylko trzeba zrobić jazdę próbną i sprawdzić czy to coś zmieniło ? poprawiło ? Czy cuś 🤣. Jutro sprawdzę na jeździe próbnej i napiszę. Dodam jeszcze tylko że czasami wkur…. mnie to że jadąc po rondzie na 2 biegu (powoli) potrafiła zmienić bieg na 1-szy co odbywało się z szarpnięciem …. A to na rondzie w zakręcie nie jest ciekawe 🙁
ComoDo Opublikowano 3 Czerwca Opublikowano 3 Czerwca 3 godziny temu, Cormoran napisał(a): jadąc po rondzie na 2 biegu (powoli) potrafiła zmienić bieg na 1-szy co odbywało się z szarpnięciem …. A to na rondzie w zakręcie nie jest ciekawe 🙁 3 godziny temu, Cormoran napisał(a): Poza samą pracą DCT jest jeszcze hamowanie silnikiem czyli EB . Jak EB wpływa na redukcję i szarpnięcia? Wysoki poziom EB (np. EB=3) oznacza silne hamowanie silnikiem, co może prowadzić do bardziej wyczuwalnego szarpnięcia przy redukcji, zwłaszcza na niskich biegach. Niski poziom EB (np. EB=1) ogranicza siłę hamowania silnikiem i zmniejsza szarpnięcia — DCT będzie redukować łagodniej, często z mniejszą ingerencją. Co do samej skrzyni - trzeba trochę czasu poświęcić żeby wyczuć jej działanie i poznać zakresy obrotów przy których następują zmiany biegów . W NT1100 jest to szczególnie istotne zwłaszcza przy zmiennych prędkościach do 50 km/h i dodatkowo nierównościach nawierzchni bo nawet niewielkie ruchy dłoni na manetce też mają wpływ na pracę DCT . Nie raz trudno jest znaleźć złoty środek . Kwestia doświadczenia i chęci nauki ,bo automat hondy jest dość specyficzny i nie tak prosty jak by się mogło wydawać.
Sympatycy Cormoran Opublikowano 4 Czerwca Sympatycy Opublikowano 4 Czerwca Dla tego EB mam ustawione na najniższy poziom ale powiem szczerze różnica jest tak minimalna że prawie nie odczuwalna 🤔. Jeżdżę już ponad rok więc wyczuć i „nauczyć się „ to już mam za sobą 😊 ale jednak czasami mnie to denerwuje. Podobno jest bardzo duża różnica w tej kwestii w nowej NT z 2025 bo sporo poprawili w pracy skrzyni. No nic …. zobaczymy czy jest zmiana jakaś po resecie a jak nie to ( jak powiedziała babcia Pawlaka 🤣 cytuję) .
Klubowicze grzybek Opublikowano 4 Czerwca Klubowicze Opublikowano 4 Czerwca Mam model 25 i też mam podobne spostrzeżenia jak ComoDo. Przyuczam się i przypatruję temu, jak DCT radzi sobie przy b niskich prędkościach wokół ronda. Tryb D jest spokojniejszy niż S, (ten ostatni ma wyczuwalne hamowanie silnikiem, niezależnie jak ustawimy poziom EB), tak nie szarpie w wyborze między biegiem 1 i 2. I wtedy warto go wrzucić,gdy jadę po dłuższej nierównej z dziurami drodze - gdy jadę bardzo wolno. Pozostaje też ew. możliwość przejść na w tryb Manualny, wrzucić bieg 2 i po prostu na nim pozostawać. Może delikatną różnicę można by zaobserwować miedzy modelem nowym 25 a poprzednim - bo miałem okazję dłużej pojeździć jednym i drugim modelem - sprzed modyfikacji przekładni DCT.
Rekomendowane odpowiedzi