Klubowicze krzytro Opublikowano 4 Grudnia 2024 Klubowicze Opublikowano 4 Grudnia 2024 3 godziny temu, tomekstw napisał(a): 3 godziny temu, krzytro napisał(a): W BMW takie rozwiązanie jest od bardzo dawna Od bardzo dawna? czyli ... 5 lat, bo na pewno nie więcej niż 12. Na pewno w 2007 roku RT już posiadał tzw, system ESA BMW R 1200 GS z systemem ESA (moto.pl) 3 godziny temu, Piootr napisał(a): skrócę leasing po 24 miesiącu Nie każdy ma możliwość kupienia pojazdu w leasingu. A używane BMW może kupić prawie każdy.
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 4 Grudnia 2024 Użytkownicy+ Opublikowano 4 Grudnia 2024 25 minut temu, krzytro napisał(a): ...Nie każdy ma możliwość kupienia pojazdu w leasingu. .... możliwość ma każdy 🙂 , nie trzeba mieć firmy, ale nie każdego stać na ratę 🙄 1
Sympatycy robert1973 Opublikowano 4 Grudnia 2024 Sympatycy Opublikowano 4 Grudnia 2024 4 godziny temu, krzytro napisał(a): W BMW takie rozwiązanie jest od bardzo dawna BMW? ..powiem po cichu...90% turystyków tak ma... ale Honda, dopiero teraz :), dlatego tak dociekałem ( dość ironicznie ) bo to co u innych jest normą nie wartą wspomnienia u Hondy..... Tak czy inaczej ciekawe moto, przeglądając internet i słuchawszy użyszkodników "marki" odpuszczam zakup dzisiaj, jutro i ...na jeszcze parę lat, z uwagi na "nowości" i obsługę pozakupową klienta..
Klubowicze krzytro Opublikowano 4 Grudnia 2024 Klubowicze Opublikowano 4 Grudnia 2024 12 minut temu, EndriuBis napisał(a): ale nie każdego stać na ratę 🙄 święte słowa
Sympatycy robert1973 Opublikowano 4 Grudnia 2024 Sympatycy Opublikowano 4 Grudnia 2024 1 minutę temu, krzytro napisał(a): święte słowa i tu się zgadzam, nie każdy ma firmę, może wciągnąć w koszty etc.... brać na raty itp... 1
Klubowicze grzybek Opublikowano 4 Grudnia 2024 Klubowicze Opublikowano 4 Grudnia 2024 5 godzin temu, Piootr napisał(a): Zamówiłeś ? Na kiedy dostawa ? Ją cenę finalnie wynegocjowałeś ? Trochę biłem się z pomysłami- GL 1800, RT 1300, a ostatecznie ,,mały półturystyk"😜 . Zamówiłem jeszcze we wrześniu. A cena.....🤔satysfakcjonująca👌
Klubowicze grzybek Opublikowano 4 Grudnia 2024 Klubowicze Opublikowano 4 Grudnia 2024 A tu NT 1100 wersja policyjna USA https://www.scigacz.pl/Motocykl,Honda,NT1100,pojawi,sie,w,Stanach,Zjednoczonych,tylko,w,jednej,wersji,Klienci,nie,beda,zadowoleni,50989.html
Klubowicze grzybek Opublikowano 4 Grudnia 2024 Klubowicze Opublikowano 4 Grudnia 2024 3 godziny temu, robert1973 napisał(a): BMW? ..powiem po cichu...90% turystyków tak ma... ale Honda, dopiero teraz :), dlatego tak dociekałem ( dość ironicznie ) bo to co u innych jest normą nie wartą wspomnienia u Hondy..... Tam, masz rację, że system eletronicznego zawieszenia są już powszechnie dostępne u czołowych przedstawicieli świata motocykli. Właśnie dziś doczytałem, że Suzuki sportowo turystyczne GSX-S1000GX ma: ,,elektronicznie sterowane zawieszenie, które aktywnie dopasowuje tłumienie do sytuacji na drodze. System wykorzystuje dane z czujnika IMU oraz prędkości i stopnia ugięcia zawieszenia, by zapewnić zawsze optymalną pracę. Co więcej, automatycznie regulowane jest również napięcie wstępne z tyłu, które automatycznie dopasowuje się do obciążenia motocykla – w zależności od tego, czy jedziesz sam, z pasażerem, czy z pełnym bagażem. Dla użytkowników przewidziano też możliwość dopasowania charakteru pracy zawieszenia. Na komputerze pokładowym można ustawić tłumienie w trybach soft, medium lub hard. Można także „nadpisać” poziom napięcia wstępnego sprężyny – dostosowując go do jazdy solo, z pasażerem lub z bagażem. Dodatkowo, dostępny jest tryb User, oferujący jeszcze szersze możliwości personalizacji tłumień"...,,Aktywne zawieszenie także korzysta z informacji IMU, dzięki czemu pomaga m.in. podczas hamowania – utwardza przód przy mocnym hamowaniu i zapobiega odrywaniu tylnego koła na zjazdach. Jest też przydatny w momencie mocnego przyspieszania, aby przypadkowo nie podnieść motocykla na jedno koło''. Miałem okazję jazdy testowej GS-em 1300 i tu naprawdę system ESA robi dobrą robotę😉
tomekstw Opublikowano 5 Grudnia 2024 Opublikowano 5 Grudnia 2024 W dniu 4.12.2024 o 16:05, krzytro napisał(a): Na pewno w 2007 roku RT już posiadał tzw, system ESA To, że system ESA miało i ma BMW to można doczytać wszędzie. Chyba nie doczytałeś tu mojego pierwszego posta w temacie ustawiania wstępnego napięcia sprężyny tylnego zawieszenia. Nie chodziło mi o regulację ESĄ tłumienia amora tylko o wstępne napięcie sprężyny. To trzeba przed ruszeniem ustawić mechanicznie albo elektronicznie, w zależności od planowanego obciążenia ustawić twardość sprężyny. Wg mnie to będzie właściwe wstępne napięcie sprężyny. Podczas jazdy nigdy już wstępne nie będzie. A tu Honda chwali się że takie rzeczy można robić w czasie jazdy. To jest dla mnie zagadką. W dniu 4.12.2024 o 20:29, grzybek napisał(a): Można także „nadpisać” poziom napięcia wstępnego sprężyny – dostosowując go do jazdy solo, z pasażerem lub z bagażem. Ale czy to, jak trafnie nazwałeś nadpisaniem, można zrobić w czasie jazdy?
Sympatycy robert1973 Opublikowano 6 Grudnia 2024 Sympatycy Opublikowano 6 Grudnia 2024 21 godzin temu, tomekstw napisał(a): Ale czy to, jak trafnie nazwałeś nadpisaniem, można zrobić w czasie jazdy? Nie pamiętam czy w BMW RT można to było zrobić w czasie jazdy, ale Ducati z 2016 można bez problemu, o zmianach trybu jazdy wraz z zmianami ustawienia tłumienia chyba nie warto wspominać, w BMW były predefiniowane (to pamiętam), w Ducati są również ale, jest możliwość zmiany nastaw i "podpięcia" pod dany tryb jazdy... Zmiany "napięcia wstępnego sprężyny" nierozłącznie są związane ze zmianą obciążenia motocykla ( to każdy wie ) w czasie jazdy raczej mało prawdopodobne żeby się ono ( czytaj obciążenie motocykla wagą) zmieniało chyba że..... zgubimy pasażera/ke, bagaż. Można oczywiście spekulować że w trybie "enduro" "X" motocykla napięcie się zmienia żeby się zwiększył prześwit, ale .....rozmawiamy o Hondzie :) 1
Klubowicze grzybek Opublikowano 6 Grudnia 2024 Klubowicze Opublikowano 6 Grudnia 2024 W dniu 25.11.2024 o 13:23, Piootr napisał(a): Kolejny patent to zakup OE osłony na mechanizm hamulca pomocniczego z CRF1100DCT Piootr, dziś przyjrzałem się nowej NT 1100 i nie już potrzeby zakładania takiej osłony- brak odkrytego mechanizmu. Widać, że Honda wsłuchuje się w głosy użytkowników- ponadto poszerzenie kufrów bocznych na kask, usprawnienie ręcznego podnoszenia szyby na wysokość- sprawdzałem i jest lepiej zdecydowanie. Muszę jeszcze wygooglać seta nieco podwyższającego i przybliżającego kierownicę, tym bardziej, że zakładam tankbag.
Klubowicze Piootr Opublikowano 6 Grudnia 2024 Klubowicze Opublikowano 6 Grudnia 2024 8 minut temu, grzybek napisał(a): Muszę jeszcze wygooglać seta nieco podwyższającego i przybliżającego kierownicę, tym bardziej, że zakładam tankbag. Tu masz sprawdzony produkt, legitny z certyfikatem TUV. Sam mam w swoim eNTeku: https://voigt-mt.de/Handlebar-riser-with-offset-for-Honda-NT-1100-SC84-2022 9 minut temu, grzybek napisał(a): ... ponadto poszerzenie kufrów bocznych na kask, usprawnienie ręcznego podnoszenia szyby na wysokość- sprawdzałem i jest lepiej zdecydowanie. To jak najbardziej zrozumiałe, że jak model przechodzi facelifting to otrzymuje usprawnienia. Nie uważam jednak, że są to rzeczy kluczowe, a jedynie duperele.
Klubowicze grzybek Opublikowano 6 Grudnia 2024 Klubowicze Opublikowano 6 Grudnia 2024 Piotr, dziękuję
Klubowicze krzytro Opublikowano 6 Grudnia 2024 Klubowicze Opublikowano 6 Grudnia 2024 W dniu 5.12.2024 o 20:32, tomekstw napisał(a): Nie chodziło mi o regulację ESĄ tłumienia amora tylko o wstępne ESA to system wstępnego napięcia sprężyny i usztywnienie tylnego amortyzatora i też nie da się tego regulować w czasie jazdy. I w sumie nie ma takiej potrzeby. Bo jak napisał Robert , chyba że zgubisz pasażera albo bagaż.
Klubowicze grzybek Opublikowano 7 Stycznia Klubowicze Opublikowano 7 Stycznia Gdyby kogoś jeszcze nurtowała problematyka elektronicznego sterowania zawieszeniem EERA w nowej Hondzie NT 2025 , to dodam - za autorem poniższej publikacji, że: ,,system automatycznie dostosowuje tłumienie na podstawie informacji z ECU, IMU i czujnika skoku. Poinformowano nas, że system dostosowuje zawieszenie w zaledwie 15 milisekund po zakończeniu obliczeń. Z tego powodu system Showa może automatycznie dostosowywać zawieszenie motocykla do sposobu jazdy, wzmacniając tłumienie w miarę wzrostu prędkości i zmiękczając je, gdy prędkość spada. Dostępne są trzy wstępnie określone tryby zawieszenia: Urban, Tour i Rain, a także tryb użytkownika, który umożliwia użytkownikowi wybór własnego tłumienia i ustawienia napięcia wstępnego. Ponadto EERA umożliwia użytkownikowi regulację napięcia wstępnego tylnego amortyzatora w 24 krokach podczas jazdy, niezależnie od tego, w jakim trybie zawieszenia znajduje się motocykl. Standardowe zawieszenia NT1100 pozostają takie same na rok 2025, co oznacza, że otrzymujemy 43-milimetrowy widelec Showa regulowany pod kątem wstępnego napięcia i tłumienia odbicia oraz tylny amortyzator Showa regulowany tylko pod kątem wstępnego napięcia. Skok zawieszenia pozostaje taki sam jak poprzednio i wynosi 150 mm." Całość publikacji https://www.scigacz.pl/Honda,NT1100,na,rok,2025,Jeszcze,bardziej,dopracowana,Test,zdjecia,i,dane,techniczne,51185.html PS zastanawiają mnie aż 24 kroki🤔 1
Klubowicze grzybek Opublikowano 5 Lutego Klubowicze Opublikowano 5 Lutego Niestety, wszystkie gwiazdy na niebie wskazują na podwyżkę cen Hondy NT 1100😲
Klubowicze grzybek Opublikowano 5 Lutego Klubowicze Opublikowano 5 Lutego Nt dct i elektroniczne zawieszenie rok modelowy i produkcji 2025 nowa cena 72900 zł
Sympatycy Cormoran Opublikowano 9 Marca Sympatycy Opublikowano 9 Marca @Długi 1973 o tym z kolegą ostatnio na spocie rozmawialiśmy 😊 Podoba wam się takie rozwiązanie ?
ComoDo Opublikowano 9 Marca Opublikowano 9 Marca Odświeżę trochę temat Hondy NT1100 w związku z tym że od kilku dni sam jestem jej właścicielem . Udało się kupić jeszcze za 68.600 bo już wołają 72.900 . Oczywiście model z DCT i elektroniczną regulacją zawieszenia . Ciekawy myk z tą regulacją bo jednym dotknięciem palca można podnieść lub opuścić zawieszenie . Dodatkowo z poziomu ekranu można ustawić twardość zawieszenia osobno przedniego i tylnego . Na początku trochę się trzeba namotać z obsługą przycisków ale na spokojnie można ogarnąć. Czeka mnie jeszcze dołożenie mostka podnoszącego i przesuwającego kierownicę do tyłu i modyfikacja szyby lub dorobienie adaptera zmieniającego rozstaw śrub mocujących . Mam pytanie do użytkowników NT1100 szczególnie tego modelu 2024-25 czy ma ktoś wersję z tą komfortową wersją kanapy lub miał okazję porównać na żywo jaka jest różnica między nimi ?
Klubowicze grzybek Opublikowano 9 Marca Klubowicze Opublikowano 9 Marca Hej. Ja mam komfortowa kanapę i id razu ją zamówiłem. Mam też reisery do kierownicy. Jak będziesz potrzebować przedłużki 3cm do przewodu hamulcowego to ja mam nowe, zapakowane. Firmowe z certyfikatem TUV. Przyciski już też w miarę ogarnąłem założyłem bezprzewodowy Android Auto.
ComoDo Opublikowano 9 Marca Opublikowano 9 Marca 18 minut temu, grzybek napisał(a): Hej. Ja mam komfortowa kanapę i id razu ją zamówiłem. Mam też reisery do kierownicy. Jak będziesz potrzebować przedłużki 3cm do przewodu hamulcowego to ja mam nowe, zapakowane. Firmowe z certyfikatem TUV. Przyciski już też w miarę ogarnąłem założyłem bezprzewodowy Android Auto. Przedłużka do przewodu hamulcowego prawdopodobnie będzie potrzebna bo jest tak na styk z tego co patrzyłem i nie bardzo będzie z czego naciągnąć. Jak po zamontowaniu tego przesunięcia kierownicy z pozycją ? Odnośnie tej kanapy masz porównanie z tym jak jest z oryginałem ?
Klubowicze grzybek Opublikowano 9 Marca Klubowicze Opublikowano 9 Marca Reisery robią bardzo dobrą robotę!!! Jedynie na krótkiej jeździe próbnej, godzinnej standardowa kanapa mi nie przypadła do gustu. A w razie czego pisz na priv w kwestii przedłużki.
Klubowicze Piootr Opublikowano 15 Marca Klubowicze Opublikowano 15 Marca Widzę, że niezły klub miłośników NT1100DCT się tutaj zrobił. Może się policzymy ? Wydaje mi się, że "lekką ręką" jest nas tu 5-6.
Klubowicze grzybek Opublikowano 16 Marca Klubowicze Opublikowano 16 Marca 22 godziny temu, Piootr napisał(a): Widzę, że niezły klub miłośników NT1100DCT się tutaj zrobił. To chyba naturalne przejście z maxiskutera ( z przekładnią automatyczną) na większą pojemność, większe koła, większe możliwości przelotowe na baku paliwa... na sprzęt równie prosty i komfortowy w obsłudze (wersja DCT). ,,Klub miłośników NT ?" To może założyć odrębny wątek- wzorem ,,Tajna sekta T maxa"? Wiem, że są wyodrębnione na facebooku fora dot. tego modelu Hondy, ale chciałbym jeszcze raz po raz zaglądać na forum Burgmanii- tym bardziej , że nadal posiadam maxiskutera. A zatem,aby nie zaśmiecać tego wątku otwieram odrębny wątek poświęcony Hondzie NT 1100, w którym możemy podzielić się opiniami, poradami eksloatacyjnymi, etc i apeluję, abyśmy prowadzili dalszą korespondencję pod odnośnikiem : ,, HONDA NT 1100 główne zagadnienia" 😜
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 16 Marca Administrator Opublikowano 16 Marca Jesteśmy na forum poświęconym maxi skuterom. Jest wątek dedykowany nie maxi skuterom (typowym moto) i tego się trzymajmy. Kolejnych nie tworzymy. 1
Rekomendowane odpowiedzi