Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A było lać niemiaszków w okresie zimnej wojny ?

• Odpowiedzi 183
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• ArtCho

26

• Elvis

23

• Urbi

16

• burgifan

15

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

No i takiego wybóru pifka bezalkoholu jak w Rewe NRD, to w żadnym Lidlu, biedronce, tesco, realu, itp to nie ma.

Ze nie wspomnę o kosztach zakupu takowego pifka. :-)

Opublikowano

już miałem do Was jechać, a tu niespodzianka - koniec OC :) więc szybko do agenta i już jest, ale Was już pewnie nie ma :) dzwoniłem do Marka , ale cisza - pewnie w drodze

• Sympatycy
Opublikowano

Ja niestety znów nie mogę uczestniczyć w czwartkowym spocie... :-(

Tym razem obowiązki ojcowskie zatrzymały mnie w domu...

Pozdrawiam i mam nadzieję, że do zobaczenia w przyszły czwartek.

P.S.

Marku, jeśli macie chęć jutro przymierzyć się do PCX'a to jestem w pracy od godz. 8 do 16... Do zobaczenia.

Non stop NRD NRD! Czy w polsce nie ma sklepów jezior?

Jeziora są ale równych dróg nie ma...

pedziwiatr, wiesz ilu kolegów z innych rejonów nam zazdrości bliskości NRD...?!

Właśnie za jakość dróg, bezpieczeństwo na drogach no i malowniczość i różnorodność dróg oraz gościnność i serdeczność mieszkańców...

Osobiście zdecydowanie wolę przejechać się do NRD, niż jeździć po naszych drogach...

• Klubowicze
Opublikowano

Wiem, że lato i jeśli nie urlopy to ciężka praca, ale chciałbym zapytać co koledzy i koleżanki myślą o takiej propozycji:

ps1 spodobało mi się kiedy ktoś x czasu temu na mapie zachpom burgmaniaków wyznaczył środek jako miejsce spotkania - okolice Nowogardu. Druga przyczyna to to, ze wybieram się na urlop w swoje rodzinne strony czyli w okolice Mrzeżyna

ps2 myślę, że lepiej trwonić mamonę zalewając zbiorniki naszych rumaków benzyną niż trwonić ją w knajpach dlatego zakładam ze optymalne miejsce to gdzieś na łonie natury gdzie można by rozpalić ognisko, lub zrobić grila, posiedzieć i pogadać oczywiście to moje zdanie i chętnie skonfrontuję je z Waszym .

propozycja nr 1 Nowogard

https://www.google.co.uk/maps/@53.6600542,15.0871295,14z?hl=pl

przychodzi mi do głowy Jeziorko Nowogardzkie lub Kościuszkowskie ale nie wiem jeszcze jak z miejscem na ognisko. Mogę to sprawdzić. chyba że ktoś z Was zna jakieś dobre miejsce do spotkania.

propozycja nr 2 Jezioro Resko Przymorskie

https://www.google.co.uk/maps/@54.1387784,15.3666239,13z?hl=pl

i tu przyznaję nie jest to środek województwa ale walory nadmorskie mogą sprzyjać.

Dokładnie chodzi mi o byłe lotnisko, przesmyk pomiędzy jeziorem a morzem czyli odległość do pięknej morskiej plaży około 50 metrów i do jeziora też około 50metrów. bliska odległość do Kołobrzegu.

Nie ukrywam, że opcja nr 2 jest mi bliższa, bo znam to miejsce i mógłbym zadbać o ognisko/gril ale oczywiście ostateczne słowo należy do Was

Termin oczywiście do ustalenia, mi pasuje każdy dzień i godzina pomiedzy 31.07.14 do 8.08.14

co Wy na to?

pozdrawiam

Panie i Panowie, ciekawy pomysł, ale póki co bez echa...

Z powodów krajoznawczych optowalbym za 2, a z powodów "dogodnosciowych" - 1. Ja nie bardzo wiem jak będzie z moją dostępnością w tych terminach, więc trudno mi podjąć decyzję teraz i dołączę się (bądź nie) do wyboru Grupy.

Opublikowano

propozycja nr 1 Nowogard

https://www.google.c...71295,14z?hl=pl

przychodzi mi do głowy Jeziorko Nowogardzkie lub Kościuszkowskie ale nie wiem jeszcze jak z miejscem na ognisko. Mogę to sprawdzić. chyba że ktoś z Was zna jakieś dobre miejsce do spotkania.

https://www.google.c...66239,13z?hl=pl

i tu przyznaję nie jest to środek województwa ale walory nadmorskie mogą sprzyjać.

Dokładnie chodzi mi o byłe lotnisko, przesmyk pomiędzy jeziorem a morzem czyli odległość do pięknej morskiej plaży około 50 metrów i do jeziora też około 50metrów. bliska odległość do Kołobrzegu.

Nie ukrywam, że opcja nr 2 jest mi bliższa, bo znam to miejsce i mógłbym zadbać o ognisko/gril ale oczywiście ostateczne słowo należy do Was

Termin oczywiście do ustalenia, mi pasuje każdy dzień i godzina pomiedzy 31.07.14 do 8.08.14

co Wy na to?

pozdrawiam

Mi odpowiada zarówno opcja pierwsza jak i druga ...

A jako że w podanym terminie nie pracuję ... mogę dopasować się do pozostałych ...

Opublikowano

Gdyby ktoś dziś lub jutro uprawiał cruising to zapraszam na kawę i powietrze z kompresora.

Opublikowano

Oponki wymienione,skut idzie jak po sznurku :clapping: .Jutro z rana w polske.Porobie troche zdjec,powklejal bym,ale niestety nie potrafie. :blush:

• Sympatycy
Opublikowano

Dzisiaj rankiem, po ok. 6.20 spotkaliśmy się z azjonem w drodze do pracy. Całkiem przyjemnie jedzie się o poranku, w dwa maxi, pustymi jeszcze ulicami Szczecina, a przy okazji z bananem na twarzy rozpoczynając dzień od spotkania z kolegą z Burgmanii... :-)

Pozdrawiam

Opublikowano

W niedziele okolo 22 wracajac nad morza moj skuter mial bliski kontakt z dzikim kotem ktory na odcinku od wysokosci goleniowa do dabia wtargnal mi przed przednie kolo przy predkosci okolo 90 km/h zauwazylem go jak byl jakies pol metra przede mna i nie bylo juz czasu na reakcje. Uderzenie bylo konkretne polecialem na kierownice i skuter zaczal latac po calej szerokosci pasa na szczescie udalo mi sie nie wywrocic i jestem caly zwierze niestety uderzylem przednim kolem i jadace za mna pojazdy rowniez na biedaka wpadly strachu sie najadlem bo nie wiele brakowalo i pewnie po mojej wywrotce te pojazdy wpadly by na mnie

Opublikowano

Masz farta ,następnym razem wracaj przez NRD tam nie ma dzikich kotów pozd.

• Sympatycy
Opublikowano

Tomku, całe szczęście że wyszedłeś z tego zdarzenia bez szwanku.

Jak widać na Twoim przykładzie, niebezpieczeństwa dla nas motocyklistów czają się na każdym kroku i w każdym miejscu. Trzeba być skoncentrowanym, czujnym i ostrożnym zawsze.

Pozdrawiam i do zobaczenia.

• Klubowicze
Opublikowano

Całe szczęście że nic się nie stało, teraz tylko będziesz bardziej uważał na różne dziwne zdarzenia.

• Klubowicze
Opublikowano

To są sytuacje, które trudno przewidzieć. Reakcja zwykle jest "z rdzenia" i albo ktoś sobie z tym poradzi, albo nie... Całe szczęście, że to był kot, a nie łoś :)

PS

Zwierzęta są nieobliczalne: kiedyś autem, wieczorem goniłem zająca, który durny biegł po drodze przed siebie. Trochę go "zajechałem" od lewej i zmusiłem do czmychania w pole. Innym razem jadąc na 2oo po wąskiej dróżce w NRD zobaczyłem na poboczu sarenkę, która stała i patrzyła na mnie. Zwolniłem do ok. 30 km/h i kiedy przy niej byłem ona skoczyła w moim kierunku na drogę, zamiast uciekać w pole! Odbiła się od stelaży pod kufry boczne, obaliła, za chwilę podniosła i czmychnęła w pole. A ja miałem drżenie organizmu przez najbliższe kilka minut...

Kiedyś na 2oo zderzyłem się z ptakiem - jak jechaliśmy z Markiem na Burgmanię do Marlborka (tzn. ptak uderzył mnie w manetkę gazu). Inny ptak wbił mi się w logo opla (tak centralnie w to kółko :) )

Opublikowano

Ja tego kota zobaczylem jak byl max 50 cm przed moim kolem, poprostu z boku wbiegl i uderzylem go w sam srodek , jeszcze dzis sie zastanawiam jak udalo mi sie nie wywrocic jak dwa razy mnie rzucilo z po calej szerokosci pasa, na szczescie ja bez zadnych obrazen, skuter tez bez rysy szkoda tylko zwierzecia, ale pewnych rzeczy sie nie przewidzi taka ich natura, nadmieniam ze jechalem mega skoncetrowany bo bylo juz pozno i ciemno i fest trzymalem kierownice ze wzgledu na duze natezenia ruchu , dlatego chyba udalo mi sie utrzymac skuter i nie wywrocic, obysmy mieli takich nie milych sytuacj na drodze jak najmniej pozdrawiam do zobaczenia w czwartek

• Sympatycy
Opublikowano

Wiem, że lato i jeśli nie urlopy to ciężka praca, ale chciałbym zapytać co koledzy i koleżanki myślą o takiej propozycji:

ps1 spodobało mi się kiedy ktoś x czasu temu na mapie zachpom burgmaniaków wyznaczył środek jako miejsce spotkania - okolice Nowogardu. Druga przyczyna to to, ze wybieram się na urlop w swoje rodzinne strony czyli w okolice Mrzeżyna

ps2 myślę, że lepiej trwonić mamonę zalewając zbiorniki naszych rumaków benzyną niż trwonić ją w knajpach dlatego zakładam ze optymalne miejsce to gdzieś na łonie natury gdzie można by rozpalić ognisko, lub zrobić grila, posiedzieć i pogadać oczywiście to moje zdanie i chętnie skonfrontuję je z Waszym .

propozycja nr 1 Nowogard

https://www.google.c...71295,14z?hl=pl

https://www.google.c...66239,13z?hl=pl

co Wy na to?

pozdrawiam

Cześć szczolkin,

w nawiązaniu do Twojej propozycji spotkania, planujemy w przyszły czwartek (tj. 7 sierpnia) mini-wyprawę w rejony które podałeś...

Szczegóły tutaj: http://www.forum.burgmania.net/topic/20108-nasze-plany-mini-wypraw/page__st__160#entry364356

Może byś do nas dołączył...?! Była by okazja do spotkania i poznania się...

Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji.

Opublikowano

Mam takie pytanko ... tak na szybko ....

Jurto zamierzam z rodziną udać się do Schwedt nad Odrą (dziewczyny chcą połazić po sklepach za szmatkami) ... a ja ... polukałbym na coś innego ....

Czy ktoś moze wie czy w Schwedt są jakieś sklepy motoryzacyjne, z akcesoriami do 2oo ... jeśli tak to gdzie ....

Popatrzyłbym chętnie a może przy okazji coś ciekawego bym kupił ... rozglądam się za kufrem centralnym więc może tam ...

Opublikowano

Elvis Schwedt jest mniejsze od Stargardu,z tego co się wiem to nie ma tam takiego sklepu,( mogę się mylić)

Opublikowano

Elvis, a stelaż do kufra masz?

Opublikowano

Elvis Schwedt jest mniejsze od Stargardu,z tego co się wiem to nie ma tam takiego sklepu,( mogę się mylić)

Wiem, że Schwedt to mała wioska ale pomyślałem, że u NRD-owców sieć handlowa może mieć inną strukturę ...

Elvis, a stelaż do kufra masz?

Stelaż mam ... a jakże ...

Opublikowano

Tomek - dobrze,że wszystko skończyło się dobrze :)

Ja natomiast rano jadąc do pracy o mało nie skończyłem w........

Lecę sobie Taczakiem do roboty, dojeżdżam lewym pasem do skrzyżowania z Łukasińskim i widząc, że za chwilę będzie zmiana świateł na żółte i czerwone odpuszczam gaz i zaczynam zwalniać, aż tu nagle idiot w Passacie bez kierunku i gadając przez telefon postanowił z prawego pasa wyprzedzić dwóch przed nim zwalniających. Chciał chyba zdążyć przelecieć na żółtym. Nie patrząc chyba w lusterko, bez kierunkowskazu, zaczął wjeżdżać na lewy pas spychając mnie z niego. Ja na klakson, hebel "do dechy", pisk opon, tył zaczął tańczyć, lekkie pacnięcie w wydech, nie mam gdzie uciec w lewo bo jadą inni - ufff.... udało się nie zaliczyć gleby. Myślałem, że zejdę z Zacnej i mu nakopię do d...py, ale jak zobaczyłem jego minę i starczy wiek, przeszło mi.....

Uważajcie na debili na drodze.....

Opublikowano

Niestety musimy uważac na drodze podwójnie - nasze hobby jakim są jednoślady są w strefie podwyższonego ryzyka :)

Opublikowano

Fajne fotki ... a kulanko jak najbardziej udane ...

Dzięki za odwiedziny ...

No i oczywiście ilość maszyn tym razem była imponująca ...

Opublikowano

No i szczesliwie wrocilem.Jak dotad moja najdluzsza trasa na 2oo.Moge byc z siebie dumny--1300km.

Tak na marginesie,szkoda ze takie fajne wycieczki ,jak np.ta 7 sierpnia organizujecie w dni robocze,a nie w weekend,przekonany jestem ze wiecej chetnych by bylo,chocby ja sam.Zal mi jest zawsze ze nie moge sie z wami zabrac(nie pierwszy raz zreszta).Wikszosc ludzi pracuje od poniedzialku do piatku