Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hejka. Ja dzisiaj z rańca nabrałem chęci na pogrzebanie w swoim Suzi. Wyczyściłem filtr powietrza bo nie trzeba było go wymieniać ( dziwnie śmierdzi w nim paliwem ), wyczyściłem i nasmarowałem wałek w przednim kole bo słabo sie kręciło, przy okazji i ślimaka w mechaniźmie do zliczania kilometrów ( nie wiem jak to inaczej nazwać ), sprawdziłem klocki z tyłu i zauważyłem, że kręcąc tylnym kołem strasznie coś skrzypi, jakby się wycierało blacha o blachę ale to nie klocki bo jak je ściągnąłem to też tak było. Zapowiada się więcej zabawy przy nim. Co do tylnego koła macie jakieś pomysły co to może być?

Opublikowano

Kupiłem i zamontowałem deflektor do Heli, jest ciszej i tak nie wieje ;)

Opublikowano

Baniol, może łożysko? Może przekłądnia, ciężo stwierdzić, bo jest wiele metalowych elementów przy tylnym kole które potencjalnie mogą wydawać metaliczne dźwięki.

Opublikowano

Nie miałem okazji rozebrać jeszcze tylnego kółka ale zauważyłem, że jak zapnę ręczny to po zwolnieniu zaczyna piskać. W poniedziałem się za to zabiorę i zdradzę co to było

Opublikowano

Tak spytam z ciekawości... Jaki jest cel wymiany wydechu? Osiągów nie poprawia, wygląd być może (kwestia dyskusyjna) ale nie diametralnie jak to ma miejsce np. w przypadku alufelg w aucie, dźwięk? Hmm... itak wiadomo że nasze maszyny to skuterki.

Po prostu też o tym myślałem swojego czasu, bo "czemu nie?" ale jak zobaczyłem ceny pomiędzy 400 a 800 € to mi przesżło.

Piotrek

ja wymieniłem z prostego powodu: oryginalny zardzewiał i nadawał się jedynie do kosza (3 razy spawany). a czemu akcesoryjny, a nie oryginał? ori: 3k PLN, Giannelli- 700zł, a i dźwięk ładniejszy. :)

zrobione:

wymieniony olej w przekładni

przeczyszczone klocki i zaciski

przeczyszczone sprzęgło

prysznic, wosk i w drogę! :clapping:

Opublikowano

Naprawiłem czujnik stopu w lewej klamce. Małe a cieszy :)

Opublikowano

Dzisiaj wymieniałem świecę na irydową i przewód zapłonowy rozsypał się w ręku . Dodatkowo zdemontowałem filtr paliwa , jutro kupię i poskładam . Obejrzałem też napęd , jest jeszcze oryginalny i na jesień wymiana( mam 29 tys.km i osiągi nie wykazywały zużycia ).

Opublikowano

Dzisiaj wymieniałem świecę na irydową...

Też o tym mocno myśle, zauważyłeś jakieś różnice? oczywiście na plus :)

Opublikowano

Ponieważ Francuzi mają podobno fantazję, do silnika Master od Piaggio 500, wsadzili dwie świece - Twin spark.

Swojego czasu, dzięki Pawelneos'owi, wymieniłem na dwie irydówki, ale oprócz bezobsługowości, nie zauważyłem żadnych zmian. Potwierdzeniem są wyniki z Motostatu.

Opublikowano

Dzisiaj zdemontowałem pompę wody bo zauważyłem małe pocenie się . Napisałem do motor-landu i poczekam za zestawem naprawczym. Jeszcze nie testowałem jazdy na świecy irydowej , ale już niedługo .

Opublikowano

ale wypaliłeś ją po montażu?

Opublikowano

Wypalę jak odpalę skuta , jeszcze nie odpalałem. Jutro będzie zestaw naprawczy pompy wody i poskładam . Zamówiłem też nową fajkę NGK z przewodem .Sama fajka długa 10 cm .

Opublikowano

Ale fajka ma cewkę w.n.?

Opublikowano

Cewka zapł jest osobno - przewód -fajka . Zestaw w Motorland 160 zł , a sama fajka 70 zł. Ja zamówiłem NGK z przewodem jakieś 40 zł i się wkręca w cewkę .

Opublikowano

Wyrwałem spalony regulator napięcia. Szukam sensownego zamiennika.

Ktoś mi przypomni tego polskiego producenta fajnych regulatorów ?

Pozdro.

Opublikowano

Dzięki za info. Zamówiłem pod pierwszym linkiem, bo gość gadał dość sensownie. Niestety będę go miał najwcześniej dopiero w środę :(

Do tego czasu moja włoska zdzira ma wolne ;)

Pozdro.

Opublikowano

Założyłem ponownie oryginalny wydech. Jednak lubię ciszę :)

Arrow trafił na forumową giełdę :(

Opublikowano

Nie dziś, a wczoraj, wymieniłem wszystkie oleje i filtry z racji przeglądu" 20tys."

Opublikowano

Pompa wody naprawiona zestawem z Motor Landu, układ odpowietrzony . Własnie przed chwilą zakończyłem rundę kilku km i wszystko w najlepszym porządku :clapping: . Po wymianie świecy irydowej wraz z fajką i przewodem NGK musiałem delikatnie zmniejszyć obroty silnika gdyż były wyższe niż wcześniej .

Opublikowano

No to gratuluję udanego zabiegu naprawczo - regulacyjnego :clapping: .

Opublikowano

Dzisiaj zafundowałem swojemu Xcitingowi czyszczenie i regulację gaźnika oraz dostał nowiutką świecę irydową DENSO IU24.

Jak na razie zauważyłem:

- równiejszą pracę silnika (mniej trzęsie)

- lepszy start z miejsca i prawie natychmiastowa reakcja na gaz podczas jazdy (jest teraz bardziej narwany i odczuwalnie lepiej ciągnie)

• Klubowicze
Opublikowano

Witajcie. Burgman dostał dzisiaj nowy olej i filr. Przeszedł przegląd i dostał pieczątke w dowodzie rejestracyjnym. Został też wpisany stan licznika.

Opublikowano

Założyłem dekielki na zbiorniczki płynu hamulcowego, renomowanej firmy "Ryżoma" :msn-wink:

DSCF2378_800_zpsa03c3af5.jpg

Opublikowano

Założyłem w swojej Integrze akcesoryjna turystyczną szybę GIVI. Co prawda oryginalnej szybie Integry trudno cokolwiek złego zarzucić....ale na sezon jesienny założyłem jednak większą GIVI.

6be807cbcb04cbabgen.jpg

Patrzę na to i sam nie wiem czy dobrze to wygląda :shock: :shock: :shock: