Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Buspasy dla motocykli

Rekomendowane odpowiedzi

• Klubowicze
Opublikowano

Dokładnie jest jak napisano.

Będą testować na dwóch ulicach. Pomimo pozytywnej opinii Politechniki Warszawskiej, policja wydała opinię negatywną i obecne ustalenia to wypracowany kompromis.

Miejmy nadzieję, że po tym próbnym okresie wszystkie buspasy w Warszawie będą dla nas dostępne. 

• Administrator
Opublikowano

Tak, w niniejszym wątku wszystko wcześniej opisywałem. 

Opublikowano

aj tam ... rozwiązanie znane z wielu miast Europy i Polski (Kraków, Rzeszów, Bydgoszcz, Lódź, Szczecin, Gdańsk) a my tu "testujemy" . Co tu testować, są opinie, które wykazują brak uciążliwości moto na buspasach dla zbiorkomu ale i tak będziemy dumać.

Jak As inżynierii ruchu, Pan Galas wydumał, żeby czarnym worem pozasłaniać w mieście wszystkie zielone strzałki, to nikt nic nie testował. "Czarnywór" zapanował na mieście skutecznie utrudniając ludziom jazdę.

Opublikowano
7 minut temu, Apolinary Baj napisał:

(...) Szczecin(...)

Hmmmm... Kilkusetmetrowy odcinek wyboistej drogi bez wielkiego ruchu na obrzeżach miasta...

PS. Chyba, że o czymś nie wiem i "nagle" się zmieniło...

Opublikowano

Na buspasach na Trasie Łazienkowskiej już są wymalowane motorki, można jechać buspasem prosto w Wawelską aż do Grójeckiej.

• Sympatycy
Opublikowano

Dnia 3.05.2018 o 12:50, dr.big napisał:

PS. Chyba, że o czymś nie wiem i "nagle" się zmieniło...

Chyba nic. Czyli wciąż tylko na ul. Arkońskiej, przy czym bezużyteczny już teraz, bo remont w trakcie pętli tramwajowej i Wojska Polskiego.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Od teraz do końca maja, pilotażowo motocykle mogą jeździć po buspasach w Kielcach
Ciekawe czy to kiełbasa wyborcza i trochę dziwne że pilotaż ma być w zimę ...
Ale ważne, że wreszcie coś się ruszyło
:)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Haha, wiesz, może uruchomią testy na zimę, po czym na wiosnę stwierdzą - E, bez sensu, nikt z tego nie korzysta, więc po co kombinować :)

• 1 rok później...
Opublikowano

Tadam... 

• Użytkownicy+
Opublikowano
5 minut temu, Kamil napisał:

Tadam... 

?  no to gratulacja ?  stolica wreszcie dorówna tym bardziej "rozwiniętym" miastom w PL  ?   gdzie jednoślady od zawsze mogą jeździć bo bus-pasach .  ?

• Użytkownicy
Opublikowano

• Administrator
Opublikowano

Sprawa była w zasadzie przesądzona ale teraz jest pełna jasność i dopust prawa.

:scooter: górą ?

Opublikowano

Po dwóch latach testów w końcu doszli do słusznego wniosku, co było oczywistością od poczatku...
Ma wejść w życie od początku kwietnia.
W końcu nie trzeba się będzie stresować jadąc buspasem... oczywiście
https://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,25727973,motocykle-beda-mogly-jezdzic-po-buspasach-ratusz-wprowadza.html

Pozdrawiam,
Corleone

Opublikowano

Brawo. Jak już Warszawa klepneła to myślę że we wszystkich miastach powinno być odgórnie wprowadzone pozwolenie jazdy po bus pasach . 

Może ktoś ma mapę miast polskich w których można śmigać po bus pasach. Jeszcze raz Brawo.

• Klubowicze
Opublikowano

Tylko żeby nie przesadzać z prędkością i oczy dookoła głowy, bo zawsze jakiś jemioł może wjechać niespodziewanie na na bus pas z sąsiedniego pasa. Cieszę się, że prawo wejdzie w życie. W Warszawie mamy sporo bus pasów, więc jest się z czego cieszyć.

Pamiętam, że już kilka lat temu jechałem bus pasem w Łodzi.

• Sympatycy
Opublikowano

Jak dzisiaj usłyszałem wieści o dopuszczeniu 2oo na buspasy, to z radości Helkę wyprowadziłem, odpaliłem i nawet się karnąłem.

No przecież Helix jest stworzony do spokojnego śmigania buspasami, a nie do przeciskania i "slalomowania" między puszkami ;)

Opublikowano

W Kielcach po testach motocykle zostały wpuszczone na buspasy
Ale uwaga- motorowery czyli między innymi skutery do 50 ccm - nie

Opublikowano

Ja co prawda śmigam tylko po Łazienkowskim ale nie wyobrażam sobie innej decyzji. Trzeba tylko kulturalnie z kierowcami autobusów postępować.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Durna decyzja. Motocyklistom to nie potrzebne bo i tak jeżdżą jak chcą i zapewne będą mieli te buspasy w d. bo tam jeżdżą powolne wielkie autobusy, które trudniej wyprzedzić. Korki (a jednocześnie emisję spalin) mogłoby zmniejszyć zezwolenie na jazdę po bus pasach samochodów z min 4 pasażerami. Zupełnie nie wiem czemu np taxi może po buspasie jeżdźić. W imię czego ?

Opublikowano

Durna wypowiedź - jeździć między puszkami, narażając się na wypadek, kontra jazda na legalu pasem, który w większości przypadków jest pusty.

Opublikowano
38 minut temu, Sysgone napisał:

Durna wypowiedź - jeździć między puszkami, narażając się na wypadek, kontra jazda na legalu pasem, który w większości przypadków jest pusty.

Już widzę Yamahę R1 (albo i Burgmana 650)  jadącą grzecznie po buspasie za autobusem lini 175 ?

• Administrator
Opublikowano
1 godzinę temu, Sysgone napisał:

Durna wypowiedź

do_not_feed_the_troll_by_veilx-d38viyi.j

• Użytkownicy
Opublikowano
do_not_feed_the_troll_by_veilx-d38viyi.jpg?w=640&h=1&crop=1

Opublikowano

Tak. brak strasznej miłości do motocyklistów = troll ? chyba głównie dlatego kupię 3 koła a nie dwa ?