Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Dyskusje na temat zdjęć do konkursu "skuter miesiąca"

MariuszBurgi
Wiadomość dodana przez MariuszBurgi,

Laureaci 1. i 2. miejsca konkursu miesiąca, po głosowaniu powinni przekazać oryginał zdjęcia w dużej rozdzielczości pod adres e-mail:
fotoburgmania@gmail.com - w tytule e-mail'a podać: nick, miejsce w konkursie, miesiąc, rok. oraz przechowywać jego oryginał do czasu edycji klubowego kalendarza.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 11.10.2016 o 16:23, Gość napisał:

, będziesz musiał udowodnić w Sądzie

W 0:32 słowa "w mojej gromadzie" proszę zamienić na "w moim wątku" :P

• Klubowicze
Opublikowano

Dobrze prawisz Lucek, mnie się nie podoba przesadne udoskonalanie zdjęć i basta. A po co kolega Elvis wsadza kij w mrowisko, niewiem.

Opublikowano

Paweł, Krzytro jak się nie znacie to się nie wypowiadajcie:D, Elvis nie podkręca zdjęć, z tego co pamiętam używa filtry na obiektyw, sam w lustrzance używam kilku, nie dziwię się mu, że nie ma siły kolejny raz to tłumaczyć, bo już kiedyś o tym pisał, żeby uciąć spekulacje na temat programów którymi rasuje zdjęcia ;).

• Klubowicze
Opublikowano

A właśnie że będę się wypowiadał. Choćby po to żeby, w razie konieczności, znawca wyprowadził mnie z błędu.
Z tego co ja pamiętam, to Elvis nie używa(ł) filtrów tylko właśnie jakiegoś oprogramowania ale pamięć mam mocno zawodną.
A focha nie strzelam tylko mnie ruszyło to "kolesiostwo".

• 1 rok później...
  • Klubowicze
Opublikowano

Niektóre fotki - kandydatki jakby nieco "robione". Dyskutowaliśmy już na ten temat, ale przypomnę. Bez retuszów i własnoręcznie wykonane. Czy oby wszystkie spełniały te kryteria ? Przecież każdy może zamówić sesję u profesjonego fotografa. Czy na pewno to nam chodzi ?

Opublikowano

Panie Piootr, czy mógłbyś podlinkować ową dyskusję? Co znaczy "bez retuszów"? Wywołanie rawa to już będzie retusz? A jak któryś burgmaniak jest fotografem (lub też fotografem amatorem) to jest zdyskwalifikowany? Skąd wiesz kto wykonał dane zdjęcie? Czy masz jakiekolwiek pojęcie o fotografii, sprzęcie fotograficznym i sofcie do "obróbki" zdjęć? Każdy może zamówić sesję u fotografa? - byłoby świetnie - brałbym 10 kalendarzy w ciemno. Chciałem odkurzyć lustrzankę i zrobić jakieś ciekawe foto, ale mi się po Twoim poście odechciało.

Opublikowano

Witam, ja jako laik w temacie "fotografii" powiem tylko, że WSZYSTKIE foto z tego miesiąca, czy robione na żywca, czy podkręcane, bardzo mi się podobają, a "technika" wykonania w ogóle mi nie przeszkadza. Każde z nich w dużym formacie chętnie powiesiłbym w garażu :)

• Klubowicze
Opublikowano
18 godzin temu, pawelp napisał:

Panie Piootr, czy mógłbyś podlinkować ową dyskusję? Co znaczy "bez retuszów"? Wywołanie rawa to już będzie retusz? A jak któryś burgmaniak jest fotografem (lub też fotografem amatorem) to jest zdyskwalifikowany? Skąd wiesz kto wykonał dane zdjęcie? Czy masz jakiekolwiek pojęcie o fotografii, sprzęcie fotograficznym i sofcie do "obróbki" zdjęć? Każdy może zamówić sesję u fotografa? - byłoby świetnie - brałbym 10 kalendarzy w ciemno. Chciałem odkurzyć lustrzankę i zrobić jakieś ciekawe foto, ale mi się po Twoim poście odechciało.

Kolego nie mam zamiaru tutaj wyjaśniać ci wszystkiego jak i wdawać się w grubszą polemikę. Burgmaniak fotograf, jak najbardziej mile widziany, ale on jest zapewne pro i wie, że w amatorskim konkursie trzeba być fair.  Regulamin mówi o tym, że zdjęcia mają być wykonane osobiście i nie mogą być obrabiane za pomocą profesjonalnego oprogramowania. Ostatnio odstępujemy od zasady "własnoręcznego" wykonania foto na rzecz umieszczenia na pracy także własnego wizerunku. Tu musimy już posiłkować się pomocą osób trzecich. Nie dajmy się zwariować. Przecież prawie wszyscy wiedzą o co chodzi. 

18 godzin temu, pawelp napisał:

Czy masz jakiekolwiek pojęcie o fotografii, sprzęcie fotograficznym i sofcie do "obróbki" zdjęć? 

Rozumiem, że ty masz i bardzo chcesz się "pokazać" ?

• Klubowicze
Opublikowano
Godzinę temu, Piootr napisał:

Ostatnio odstępujemy od zasady "własnoręcznego" wykonania foto na rzecz umieszczenia na pracy także własnego wizerunku. Tu musimy już posiłkować się pomocą osób trzecich.

Nie zawsze. Czasem wystarczy smartfon z "kijkiem i pilotem"

Widziałem i jest tu zdjęcie z tego patentu.

Co do obróbki zdjęć to chyba jasne że ma być "normalne" bez filtrów ,retuszy czy innych bajerów. I tu zgadzam się z Piootrem.

To zabawa a nie walka o "złote gacie"

Opublikowano

Że tak zapytam..co złego w tym że po zrobieniu fotki poprawi się trochę jasność, cienie, temperaturę kolorów.. każdy tel ma takie funkcje, a to już retusz... Jeśli ktoś potrafi fajna fotkę ustrzelić, ma również lepszy aparat, poświęci czas żeby trochę się suwakami w jakimś edytorze pobawić - wkłada w to również serce..  nie rozumiem... Tym bardziej jeśli to nie walka o złote gacie, jeśli nie ma nagród pieniężnych.. 

Edytory są dostępne dla każdego.. nie potrzeba super wiedzy, a dzięki temu kalendarz będzie zapierał dech w piersi każdego kto spojrzy na niego..

Opublikowano

Przenoszę dyskusje do odpowiedniego wątku. Kto nie zna tego tematu to proszę najpierw niech zapozna się z dotychczasową dyskusją.  Proszę nie zaśmiecać wątku z kandydaturami bo tam nie ma miejsca na takie dyskusje. Właśnie dlatego powstał ten wątek.

Opublikowano
Dnia 11.05.2018 o 20:46, Piootr napisał:

Rozumiem, że ty masz i bardzo chcesz się "pokazać" ?

Tak, jakieś tam minimalne mam. Nie, nie chcę się pokazywać. Lubię po prostu patrzyć na coś fajnego, niż na scheiß. Nie znałem "reguł" konkursu, przepraszam, już się wyłączam.

Opublikowano

A mnie się średnio podobają zdjęcia z postaciami w tle, wolę samo moto i tło charakterystyczne dla danego miesiąca. Lubię ciekawą koncepcję zdjęcia, ładny kadr w 3/4, a nie moto na środku. Zwykle jest w czym wybrać, a Burgmaniacy też uczą się od siebie wzajemnie, więc liczę na coraz fajniejsze projekty :)

• Użytkownicy+
Opublikowano
11 godzin temu, smarciu napisał:

A mnie się średnio podobają zdjęcia z postaciami w tle, wolę samo moto i tło charakterystyczne dla danego miesiąca. ..

I nie jesteś sam :)  też kiedyś o tym pisałem.  A z ciekawości ?  Jak do sprawy twarzy pokazanej na zdjęciu w kalendarzu ma się RODO :D

• Klubowicze
Opublikowano
2 godziny temu, EndriuBis napisał:

Jak do sprawy twarzy pokazanej na zdjęciu w kalendarzu ma się RODO :D

Sam/sama wystawiasz zdjęcie w konkursie, właśnie w celu umieszczenia finalnie w kalendarzu - znaczy wyrażasz na to zgodę

• 5 miesięcy temu...
  • Sympatycy
Opublikowano

Arturas dwoi się i troi w przygotowaniu kalendarzy na 2019 rok, ale brakuje mu Waszych zdjęć. Do wszystkich "maruderów" wysłałem powiadomienia.

Słabo będzie jak Wasze zdjęcia nie zagoszczą na tym kalendarzu. Już mam przygotowane zastępcze ;) jakby co :) . Wiodącym kolorem będzie żółty i zielony. ;);) 

Dla przypomnienia adres na który wysyłamy zwycięskie fotki : fotokonkurs@burgmania.net

Opublikowano

Maruder Sobier melduje wykonanie zadania.

• 4 miesiące temu...
  • Sympatycy
Opublikowano

Zakończyłem wczoraj ok. godziny 21-szej wątek z głosowaniem. Wynik był taki jak napisałem 29 głosów na fotę Marp i 28 głosów na fotę Sobiera. Rano dostałem wiadomość od jednego z forumowiczów, że wyniki głosowania są mało miarodajne, bo nie wszystkie głosy są potwierdzone w ankiecie. No cóż, dla mnie ważne są tylko głosy znajdujące się w ankiecie. Po to była zakładana. Wpisy w wątku w żaden sposób nie są liczone. Ale teraz patrzę, że w tej ankiecie przybył jeden głos na fotkę Sobiera i trochę to wygląda słabo. Co robimy ? Remis czy wyniki z dnia wczorajszego ?

Opublikowano

Dziwne bo wczoraj zaraz po Twoim wpisie zamknąłem wątek. Skąd ten dodatkowy glos ? Oczywiście pod uwagę bierzemy wynik który podałeś Grzesiu. Problem zapewne wynika z  tego że ktoś oddał przez Tapatalk. Niestety nasza forumowa ankieta nie widzi tych głosów. 

Grzesiu mam nadzieję że to nie żarcik na prima aprilis. 

Opublikowano

Liczone powinny być głosy oddane do czasu zamknięcia głosowania i koniec.Głosuje się w ankiecie a nie w wypowiedziach,nigdzie w regulaminie nie ma, że należy potwierdzić oddany głos osobną wypowiedzią i tyle.Swoją drogą (nie żebym się czepiał) ale poziom "artystyczny" zdjęć był słabiutki,ja nie głosowałem wcale bo tak naprawdę nie było na co.

• Klubowicze
Opublikowano

To w ramach wyjaśnienia wątpliwości (również moich) - mam zakładać wątek na kandydatury? ?
Jeżeli są jakieś wątpliwości to może jednak trzeba zweryfikować wyniki? - bo jak dla mnie to szkoda wzbudzania zamieszania/niezgody dla jednego zdjęcia. ?

Opublikowano
Godzinę temu, Lucjan73 napisał:

Dziwne bo wczoraj zaraz po Twoim wpisie zamknąłem wątek. Skąd ten dodatkowy glos ? Oczywiście pod uwagę bierzemy wynik który podałeś Grzesiu. Problem zapewne wynika z  tego że ktoś oddał przez Tapatalk. Niestety nasza forumowa ankieta nie widzi tych głosów. 

Grzesiu mam nadzieję że to nie żarcik na prima aprilis. 

Tak dokładnie jest że w Tapatalk nie widać ankiety.

2 minuty temu, MarP napisał:

To w ramach wyjaśnienia wątpliwości (również moich) - mam zakładać wątek na kandydatury? ?
Jeżeli są jakieś wątpliwości to może jednak trzeba zweryfikować wyniki? - bo jak dla mnie to szkoda wzbudzania zamieszania/niezgody dla jednego zdjęcia. ?

Oczywiście że tak

Godzinę temu, Valdek_Tychy napisał:

Liczone powinny być głosy oddane do czasu zamknięcia głosowania i koniec.Głosuje się w ankiecie a nie w wypowiedziach,nigdzie w regulaminie nie ma, że należy potwierdzić oddany głos osobną wypowiedzią i tyle.Swoją drogą (nie żebym się czepiał) ale poziom "artystyczny" zdjęć był słabiutki,ja nie głosowałem wcale bo tak naprawdę nie było na co.

Czekam z niecierpliwością na zdjęcie Twojego autorstwa w celu zweryfikowania poziomu artystycznego ?

• Sympatycy
Opublikowano
1 godzinę temu, MarP napisał:

Zakładaj śmiało nowy wątek. 

Opublikowano
2 godziny temu, Sobier napisał:

Czekam z niecierpliwością na zdjęcie Twojego autorstwa w celu zweryfikowania poziomu artystycznego

Zdjęcie mojego Burka było w kalendarzu na 2016 r. teraz niestety nie mogę dawać swoich zdjęć z prostego powodu, mam motocykl a te chyba nie mogą brać udziału w konkursie

• Użytkownicy
Opublikowano
3 godziny temu, Valdek_Tychy napisał:

mam motocykl a te chyba nie mogą brać udziału w konkursie

? w kalendarzu "skuter miesiąca" ? a to ci niespodzianka. A motór taki ładny by był?. Zanim zamieszczę zdjęcie - skonsultuję z fotografem?

.. a ja głosowałem i czytałem, że inni też jakieś zdjęcie wybrali?