Skocz do zawartości
Forum Burgmania
  • 0

Tym razem 50ccm z LPG

Pytanie

Opublikowano

Skuter z Chin oferowany pod nazwa Jackfox Bi-Fuel 50 z dolozona instalacja LPG oferowany jest w D za 1999 euro. Zbiornik gazu miesci 5 litrow, zuzycie gazu na 100 km to 4 litry. Do dyspozycji mamy tez 6 litrowy zbiornik benzyny, paliwa przelaczac mozemy w trakcie jazdy, teoretyczny zasieg na pelnych zbiornikach producent ocenia na 300 km...

Jednak podobny chinski skuter z zasilaniem sama benzyna kosztuje ok. 800 euro. Pozostaje nam ok. 1200 euro roznicy, ktore "LPG- skuter" musi jakos zniwelowac w trakcie uzytkowania.

Po przeliczeniu kosztow benzyny i LPG wychodzi nam, ze amortyzacja nastapi po ponad 100 tys kilometrow. Milej jazdy zycze :) .

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
  • Administrator
Opublikowano

Placki przeciez woza w specjalnych pudlach zamiast kufra, wiec gaz pod siedzeniem w niczym nie przeszkadza. Pytanie tylko czy taki chinczyk zniesie przebiegi po 40-50 tys km rocznie, bo tyle sie robi na tych pierdzipedach.

• 0
  • Sympatycy
Opublikowano
Placki przeciez woza w specjalnych pudlach zamiast kufra, wiec gaz pod siedzeniem w niczym nie przeszkadza.

No i wła?nie w takim kufrze (zamiast którego jest pudło na placki :lol: ),

w Chinczyku sprzedawanym w Polsce, była butla i reduktor. Chyba

pod siedzeniem się nie mie?ciło to wsadzili do kufra...

To wygl?dało jak podróbka starej Yamahy Cygnus.

pzdr

• 0
Opublikowano

Jako totalnie zielony w tematyce LPG w silnikach zadam pytanie, ktore jest chyba zasadnicze? O jaka klase (i cene) chodzi w urzadzeniu montowanym do skutera? Jakie to koszty?

Jako, ze to temat dosyc rzadki, zaciekawil mnie artykul zamieszczony w "S&S" i stad ten topic. Ja raczej gazu u siebie w skucie nie zamontuje :lol: , a kazdy kto ma taka ochote na pewno bedzie przeliczal, nie tylko roznice w cenie benzyny i gazu...

Jak juz wczesniej napisalem, amortyzacje przy osiagnieciu skuterem 50ccm przelotu rzedu 50 tkm uwazam za lekko przesadzona. Nie przy tym ryzyku w uzytkowaniu skuta (nie mam tu na mysli bezpieczenstwa).

• 0
  • Sympatycy
Opublikowano

Nie s?dzę, aby wykorzystywano co? innego niż instalacje tzw. "mieszalnikowe",

czyli I lub II generacja. Zasadniczo pierwsza od drugiej różniła się sposobem

regulacji. W pierwszej skład regulowało się ?rub? na mieszalniku, druga miała

już troszkę elektroniki chyba. Tego typu urz?dzenia faktycznie ?mierdz?. :)

Koszt takiego ustrojstwa to kilkaset złotych.

Jak już pisałem, też nie jestem zwolennikiem tego rozwi?zania w whist

pzdr

• 0
Opublikowano

I i II generacja to podci?nieniówki z czego II posiadała już silniczek krokowy reguluj?cy dawkę zasysanego gazu, a co za tym idzie sterownik sczytuj?cy przebieg sondy L, niekiedy TPS oraz emulatory. Je?li chiński wynalazek jest bardziej zaawansowany, zapewne wrzucili IV gen czyli sekwencyjny wtrysk gazu.

• 0
Gość auksencjusz
Opublikowano

Znajomy chciał założyć instalację gazow? do Helixa i jeĽdzić na butlach turystycznych. Taki gaz jest jeszcze tańszy. !tut Jak na razie zapał mu ostygł. !tut

Co do samochodów z LPG, to osobi?cie nie mam nic przeciwko. Mam w rodzinie dwa samochody na gaz, oba stoj? w garażu, w moim domu i z żadnego nigdy nie ?mierdziało. Uważam, że taka argumentacja jest bez sensu. Można tak samo powiedzieć, że kto? nie chce jeĽdzić samochodem, bo z nich kapie olej i w każdym garażu s? plamy. Je?li instalacja jest szczelna - nic nie czuć.

W swoim samochodzie nie zainstalowałem LPG, bo i tak dużo nie pali, więc nie potrzebuję. !piwko

Je?li chodzi o skuter, to uważam, że LPG to przerost formy nad tre?ci?. !tut

• 0
Opublikowano

zatem mozna ten "wynalazek" potraktowac jako ciekawostkę i odtsawić na regał, pewnie kto? kiedy? wygrzebie i poda róniez jako "retrociekawostkę ".

• 0
Gość noktrum
Opublikowano

Nie rozumiem waszego tonu wypowiedzi... Z jednej strony traktujecie z przymrużeniem instalacje LPG, a z drugiej bronicie jej zażarcie.

Powiem tylko jedno: nie mam poloneza i nie miałem okazji takowego posiadać

Wiem natomiast jaki wieli ból maj? ludzi, który musz? inwestować w gaz, rozumiem i nie potępiam. |mieszy mnie tylko fakt takiego kombinowania z gazem przy skuterach.

• 0
  • Administrator
Opublikowano

Już kiedy? pisałem o tym... lpg w jakimkolwiek skuterze, jedno?ladzie to nonsens. Piszę to głównie dlatego, że dla mniej !OKK to hobby i nawet przez my?l mi nie przejdzie, żeby i?ć dalej i robić najmniejsze wyliczenia.

A co do lpg w 4oo... to... może przemilcze :blink:

whist

• 0
  • Sympatycy
Opublikowano
A co do lpg w 4oo... to... może przemilcze !OKK

whist

W12 ? :blink:

pzdr

• 0
Opublikowano
Nie rozumiem waszego tonu wypowiedzi... (...)

Wiem natomiast jaki wieli ból maj? ludzi, który musz? inwestować w gaz, rozumiem i nie potępiam. (...)

"Dzikuje. Ja ni mam wieli ból bo nie jestem z ludzi co musz?. Ja chcę."

A "swoj? szos?" to tak jak większo?ć z Was patrzę na LPG-Roller raczej jako na ciekawostkę niż na propozycję i super rozwi?zanie dla oszczędnych. Przynajmniej na razie nie. Może kiedy? - przyszło?ć pokaże. Podobnie chyba trzeba patrzeć na próby zaprzęgnięcia elektryczno?ci do napędzania pojazdów.

A co do różnicy między benzyn? i LPG... Ta pierwsza też jest ?mierdz?ca, truj?ca, żr?ca i niebezpieczna bo opary potrafi? wybuchać. Tak czytam niektóre opinie o wyższo?ci benzyny nad LPG (lub odwrotnie) i zastanawiam się czy kto? etyliny nie pomylił z niepalnym, pysznym, słodkim, pełnym witamin sokiem malinowym whist:blink:. ON, etylina, LPG (coraz czę?ciej gaz ziemny) s? paliwami do naszych truj?cych silników i tyle. Każdy wybiera to, co lubi, chce, może lub musi. I dobrze. Wprowadzanie podziału na "gaziarzy", "benzynowców" i "ropniaków" jako? mi nie leży !OKK .

• 0
Opublikowano

Emka, etylina to zamierzchłe czasy, wycofana ze względu na ołów w niej zawarty.

A co do tematu - swoje już napisałem, ale przyszła mi wła?nie do głowy możliwo?ć zamontowania przyczepki z duż? butl? gazu, która mogłaby być pojemna, nie odbierać miejsca na kaski skuterowi, ponadto resztę przestrzeni przyczepki przeznaczyć na bagażnik. Tylko jaki ma sens jedno?lad z przyczepk? ? Tak czy siak pomysł ekonomiczny, pod którym się piszę o ile kosztowo byłby w granicach rozs?dku !scooter

• 0
  • Administrator
Opublikowano
W12 ? !tut

No, pali ~25l./100 ale żadnego lpg !scooter

• 0
Opublikowano
Emka, etylina to zamierzchłe czasy, wycofana ze względu na ołów w niej zawarty.

Sorki, do teraz my?lałem, że etylina=benzyna. Wszędzie gdzie napisałem "etylina" powinno być "benzyna".

Dzięki za uwagę - "m?drego to i miło posłuchać" !scooter.

• 0
Opublikowano

Wspomniana przez kolege Pollacco habana jest juz drugim zagazowanym skuterem ktorym jezdze:)

Jezeli ktos jest zainteresowany obejrzeniem takiej instalacji to spoko. Mozemy sie styknac na miescie, np. przed koncertem Pollacco na tarcho.

Gaz w skuterze wcale nie jest bez sensu. Kosz takiej instalacji przeznaczonej do 50ccm to ok 800zl,

na jednym tankowaniu (do pelna za 6zl:)) zrobie ponad 100km, w trakcie jazdy moge przelaczyc na benzynke, co zwieksza zasieg skutera.

I taka ciekawostka: Na gazie szybciej zasuwa niz na benzynie-mikser jest bardziej przepustowy niz gaznik:)

jezeli chodzi o przepisy, to nie ma problemu-jest to jak najbardziej legalne...tylko nie mozna jedzic na butli turystycznej :) (w cenie jest butla z homologacja)

A moj burgman bedzie jezdil na etanolu

P.S. Historie pt. gaz niszczy silnik, smierdzi i zabija mozna wrzucic do jednego wora z mitami o jadzie wezy w koncowkach bananow i rakotworczej gumie turbo. Zrobilem 190 tys na lpg swoja almera i jakos nie popsul mi silnika