Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Moto czy skuter, oto jest pytanie?

dr.big

Czy masz zamiar przesiasc sie ze skutera na moto?  

273 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie lub wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

• Sympatycy

Mam mieszane uczucia. W zimę rozgl?dam się za moto, jak przychodzi sezon wracam do skuterka i nie mam już ochoty rozgl?dać się za moto !piwko

• Administrator

Myslalem nad okazyjna zmiana na jeden wyjazd gdzie skuter by sobie nie poradzil ale skoro ganiam po asfalcie a nie bezdrozach to skuter jest idealny

Ja odpowiem na to z punktu widzenia totalnego swierzaka.

Rok 2008 stalem sie posiadaczem 50cm (jaka radosc, skutery the best)

Zaczynam kurs na A uwazam ze dalej skutery the best, po 10h jazdy awansuje i na kursie zaczynam jezdzic na GS500.

Zaczyna sie myslenie kurcze a moze jednak moto.

20h ostatnia godzina zajec na kursie, instruktor mowi ze na koniec zajec trzeba zjesc wisienke z tortu i jedziemy na droge nr 7 (w-wa gdansk) i mam jechac szybko. Przy 140km/h wiatr chce mnie zerwac z kanapy (mam 73kg) wlancza sie myslenie, matko boska ale wieje, skutery sa jednak lepsze.

Oczekiwanie na egzamin (zakupy na mototargu) na parkingu pakuje do majki 2 kaski i kurtke (nie mam bagaznika, wszystko pod kanape) to mnie utwierdza ze skutery the best (cicho nie wieje i mozna zabrac duzo gratow). Jedyny minus ze nie ma czego nogami scisnac, i troche bardziej rzuca (male kola)

A ja na skuterze jeżdżę pól sezonu tak z 3000 km przejechałem. A Wczoraj i dzisiaj zamieniłem się z kumplem i t? sam? trasę, co zwykle na skuterze przejechałem na moto V-Strom 1000. 60% trasa 40% miasto i korki.

Moto:

Moooooccccc to naprawdę jest inna bajka

Prowadzenie w trasie po nierównej drodze czy ewentualna dziura – duuuużo lepiej i pewniej

Strasznie wieje, więc rano zimno, gło?no (kask mam jeta więc dramat)

Trudniej w korkach, bo ta moc wtedy już nie pomaga a wręcz przeszkadza, ale samo przeciskanie się z grubsza tak samo.

Skuter:

Ciszej

Cieplej

„Jedwabi?cie” w korkach

Praktyczniej

Tak jako? spokojniej

Ja zostaje przy skuterze ale kiedy? kto wie. Bez w?tpienia wybór zależy od tego na czym komu zależy :)

Najbardziej odpowiadałby mi skut,który miałby łatwy szybki i przyjemny demontaż obudów w celach obsługowych no bo wiecie jak to jest z plastikami po1 ,2 odkręceniach a czasem to same się rozłaża,nawet zacz?łem czytać co? o Hondzie CBF 600.

Uważam, że tylko skuter ma to "co?".

Tylko skuter daje mi ten odpowiedni klimat, jest wygodny, dobrze chroni przed wiatrem, jest pakowny, przede wszystkim "spokojny" !!! itp, itd...

i to mi wła?nie pasuje :lol:

Dlatego nigdy żadnych przecinaków-?cigaczy ;) , dlatego nigdy żadnych "czołgów" ;) Ani mi to się podoba, ani ci?gnie... :lol:

Kymco Xciting to mój czwarty skuter... pi?ty jedno?lad to też będzie skuter... ech... (to takie moje "małe" kolejne marzenie) i chyba z tej samej stajni !

Jak zwykle się wyrózniam i wyłamuję, jestem oryginalny i dlatego posiadam

Prawo Jazdy kat."A" z wpisem ;) "78" w ograniczeniach ;);)

2oo maj? jednak co?... im większe 2OO tym łatwiej to co? zauważyć ;)

jak dla mnie: skuter jest super, ale tylko w pojęciu tradycyjnych skuterów i tradycyjnej wielkomiejskiej jazdy, stan większo?ci dróg przemawia jednak za większymi 2OO

;)

Ja jeżdżę już drugim skuterem, wcze?niej 50-tka teraz Burgman 250 i nigdy nawet nie pomy?lał bym o moto ale jest jedno ale. W obydwu przypadkach strasznie wozi w koleinach albo w podłużnych, nawet najmniejszych nierówno?ciach. Trochę mnie to denerwuje. Na kursie jeĽdziłem zwykłym motocyklem i nie było tego zjawiska. Lubię mojego Burka ale coraz bardziej zaczynam my?leć o zwykłym moto.

Brakuje mi pozycji: przesi?dę się z moto na skuter jak będzie skuter o >70 KM i zbiorniku >19 ltr whist

Na razie ze względów powierzchniowo - finansowych "zostaję na moto"

Pozdrawiam i nie wyrzućcie mnie za to proszę :D

RobB. :lol: czekaj?cy na Tmaxa 750 lub BMW 800

• Klubowicze

Dopiero zacz?łem swoj? przygodę z 2oo, co prawda mam jeszcze 4oo ale 2oo jest poręczniejsze w mie?cie i daje szalon? frajdę poza nim. Nie przesiadam się, bo lubię wygodnie się oprzeć, no i ta pakowno?ć pod kanap?!

jam jeszcze nie zdecydował. Na pewno zmiana w przyszłym sezonie będzie, ale jako? narazie mam rozterk? czy większy skuter czy jakie? turystyczne moto..... pożyjemy......

na razie tmax w zupełno?ci mi wystarcza,

je?li miałbym zmieniać to na jakiego? ?redniej klasy turystyka np. Honde Deauville lub co? ze stajni BMW ale też nie jakiego? "mastodonta" pokroju LT !w00t

życie już mnie nauczyło: nigdy nie mów nigdy.

zaznaczyłem; nie wiem

Moto już miałem i to nie jednego, a dwa.

Ale jak na razie nie mam zamiaru rezygnować ze skutera, gdyż na chwilę obecn? w zupełno?ci mi on wystarcza. A co będzie kiedy? czas pokaże ;)

Korzystam ze skutera nie tylko jako rekreacja, ale narzędzie pracy, którym codziennie dojeżdzam w różne miejsca w mie?cie jak i po Polsce. Z tego względu tylko i wył?cznie skuter.

Na plus:

- nie wieje,

- nie chlapie spod kół,

- schodzisz nieubłocony w czasie jazdy w deszczu,

- możesz jechać normalnie ubrany i zimno nie będzie,

- automat w mie?cie niezast?piony,

- bardzo wygodny dla kierowcy i pasażera,

- pakowny,

Na minus:

- twardy na dziurach,

- osi?gi, ale nie można mieć wszystkiego.

Czekamy na większe pojemno?ci ;)

Ze względu na dalek? turystykę, nie mam zdania ale motocykl wydaje mi się bardziej stabilny i wytrzymały.

Jak kto? ma zdanie na ten temat, to prosiłbym o opinię, czy podróżowali?cie na długie trasy po Europie skutem.

A ja zmieniłem YP400 na Hondę CBF 1000 i nie żałuję. Skuter pewnie kiedy? znowu będzie ale to raczej bardzo daleka przyszło?ć.

Skuter jest trochę jak samochód kombi - praktyczny do bólu, tylko czy aby na pewno kombi to marzenie każdego kierowcy?