Skocz do zawartości
Forum Burgmania
  • 0

BMW C1

ortos

Pytanie

Opublikowano

Witam!

Co s?dzicie o skuterze /nie-skuterze/ BMW C1?

pozdr....

Ortos

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
Tak naprawdę przy obowiazku pasów chodziło o to ,że kask zwiększa masę bezwładn? głowy i stwarza zwiększone ryzyko urazów kręgosłupa szyjnego.

Tak twierdził uparcie do?ć doswiadczony zreszt? instruktor...

... i mial racje. W momencie wypadku(przeciazenia) wazne jest kazde 100g wagi kasku. Nie mowiac juz tu o calkowitym pozbyciu sie 1,4kg z glowy! Dlatego tez kierowcy Formuly 1 od kilku sezonow maja specjalne wzmocnienie na barkach do ktorego przypinany jest na paskach kask, aby w momencie uderzenia czolowego glowa nie leciala do przodu, powodujac zmasakrowanie kregow szyjnych.

PS. Oczywiscie ze fabryczne, przeciez nie zaplotlem ich w domu ;) . Wiem, wiem gdzies to juz czytalem o tych "fabrycznie mocowanych pasach", szukajac przepisu dotyczacego kierunkowskazow w poj. zabytkowych ;) .

• 0
Opublikowano

Witam!

Testowałem C1 w czwartek na drodze Wrocław -Wałbrzych i z powrotem /ok. 130 km/:

1. w tamt? stronę strasznie wiało - niestety C1 jest do?c wrażliwe na wiatry, choć i moja Vespa GT z duz? szyb? podobnie reaguje na wiatry /najgorzej na wiej?ce z tyłu i boku/

2. z powrotem strasznie padało i tu duży plus dla C1 - jestem okularnikiem, jechałem w okularach i przez całe 60 km / z Wałbrzycha do Wrocławia/ ani jedna kropla deszczu nie zawitała na moich okularach,

je?li chodzi o jazdę w deszczu C1 - to od deszczu jest dobrze zabezpieczona / a w zasadzie kierowca jest zabezpieczony/, gorzej z wod?, która WYLEWA się z pod kół samochodów jad?cych we wszech obecnych na polskich drogach koleinach - efektem tego była trochę mokra kurtka po lewej stronie, a sucha po prawej.

tyle je?li chodzi o "skuter wodny"

pozdr....

Ortos /Mr.C1/

• 0
Opublikowano

Teraz taka ;)

https://plus.google....349073&sview=20

Link nie działa i odkopałeś temat sprzed 10- ciu lat, są na forum zasobniejsze inne o BMW C1. Zamykam.

Administracja

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...