Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Ku przestrodze....

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 70
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Marynarz

8

• Artix

4

• Baltona

3

• pabloxl

3

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Hm.. apropo ostatnich wypadków naszych koleżanek, kolegów... wlazło mi na monitorze takie coś...

tn.jpg

Tym razem skończyło się bez większych strat... ale widać że wina kierowcy Majki 250 :lol:

naduś - wideło

Opublikowano

00.36s widać uderzenie głowy o asfalt. I dlatego kask to podstawa. Ale klient miał szczęście. Praktycznie nic mu się nie stało chociaż widać, że w szoku. Pewno na następny dzień rano dopiero zacznie wszystko odczuwać.

• Sympatycy
Opublikowano

Kierowca zwolnił, ale klapki jakiego dostały przyspieszenia widać miały leprzy refleks :lol:

Opublikowano
(...)ale widać że wina kierowcy Majki 250 :lol: (...)

W zaleznosci ot tego, jakie tam bylo ograniczenie, bo widac, ze (chyba) taksowkarzowi, sie baaardzo spieszylo...

Opublikowano

W zaleznosci ot tego, jakie tam bylo ograniczenie, bo widac, ze (chyba) taksowkarzowi, sie baaardzo spieszylo...

Bigu tam na filmie chyba jest ruch lewostronny i ten prawy skrajny pas jest najszybszy :lol:

• Klubowicze
Opublikowano

napewno 50-70km/h nie jechal i po obrotach słychać że mu się spieszy 4-5tysobr/min wiec wina jes po obu stronach Debił za szybko jechal a drugi najwidoczniej na kierunkowskazach oszczędza. Jak by nie patrzeć wina jest połowiczna.

Opublikowano

tylko szkoda że kierowca skuta z tego co mi się wydaję jeszcze hamował :lol:

Opublikowano
wiec wina jes po obu stronach Debił za szybko jechal a drugi najwidoczniej na kierunkowskazach oszczędza. Jak by nie patrzeć wina jest połowiczna.

Jak połowiczna, jak 400 jechało swoim pasem, a skut zmieniał i wjechał na jego pas, bez upewnienia się czy coś jedzie pasem, na który chce wjechać.

Jeszcze gościu zamiast odkręcić rollgaz to jeszcze przyhamował jak usłyszał pisk opon, to gdzie tu wina 400?

Przepisy są jasne.

• Sympatycy
Opublikowano

A mi się podobało jak azjata biegał,kręcił się i to cały czas na boso.Postawił skuter aby więcej się nie poobdzierał i pobiegł, poszedł w końcu ubrać klapki !scooter Oni tak szybko przebierają nóżkami że zawsze myślę że to bieganie.

• Sympatycy
Opublikowano
A mi się podobało jak azjata biegał,kręcił się i to cały czas na boso.Postawił skuter aby więcej się nie poobdzierał i pobiegł, poszedł w końcu ubrać klapki !scooter Oni tak szybko przebierają nóżkami że zawsze myślę że to bieganie.

Siemik pozdrawiam i podzielam poczucie humoru :lol:

Opublikowano
00.36s widać uderzenie głowy o asfalt. I dlatego kask to podstawa. Ale klient miał szczęście. Praktycznie nic mu się nie stało chociaż widać, że w szoku. Pewno na następny dzień rano dopiero zacznie wszystko odczuwać jak Glub.

kurna, aleś się mnie uczepił !scooter

• 2 lata później...
Opublikowano

motocyklista miał do tego pełne prawo i wina w żadnym stopniu nie leży po jego stronie. widać wyraźnie dwa pasy, wyznaczone w tym samym kierunku, z tym że na prawym stoją zaparkowane samochody. głupota kierowcy samochodu.

Opublikowano

Tu nie chodzi o pełne prawo....., a o Twoje bezpieczeństwo. A jak samochód chciałby zaparkować, to myślisz że spojrzałby w prawe lusterko... wątpię w to.

• Sympatycy
Opublikowano

Nie pamiętam dokładnie, ale jest taka klauzula w PoRD, że nie wolno jest otworzyć drzwi auta nie upewniwszy się, że

nie stworzy to zagrożenia. Wina ewidentnie po stronie pajaca który otworzył drzwi. Rozumiem, że chodzi Ci o eliminowanie

sytuacji potencjalnie stwarzających zagrożenie, ale myślenie obowiązuje wszystkich uczestników ruchu. Trudno zakładać z góry,

że każdy kierowca otworzy drzwi bez upewnienia się, że nic nie jedzie, lub wymusi pierwszeństwo na lewoskręcie, itd.

pzdr

Gość Bartheez5
Opublikowano

Po mojemu to będzie tak : Motocyklista mógł ominąć pojazd zaparkowany na prawym pasie ruchu (wiadomym jest że obliguje go zachowanie szczególnej ostrożności podczas wykonywania manewru omijania pojazdu jak stanowi Ust. PoRD) Stwierdzenia o wyprzedzaniu pojazdu na lewym pasie ruchu w ogóle nie brał bym pod uwagę , gdyż kierownik 2 oo nawet nie zrównał się obrysem z pojazdem zajmującym lewy pas ruchu , także nie mam mowy o wyprzedzaniu ....

Z tego co widać 100% Sprawcą zaistniałego zdarzenia jest kierownik puszki który nie upewnił się otwierając drzwi swojej puszki ( Szkoda że właśnie takich zachowań nie uczą na kursach na kat ,,B,,)

P.s. Ważne że chłop się podniósł po zdarzeniu , ciekaw jestem czy tą drugą ręką mu nie nakład LIŚCI :D

• Klubowicze
Opublikowano

"z prawej się nie wyprzedza... w szczególności, że nie ma gdzie uciekać"

to nie jest wyprzedzanie...

"Z tego co widać 100% Sprawcą zaistniałego zdarzenia jest kierownik puszki który nie upewnił się otwierając drzwi swojej puszki ( Szkoda że właśnie takich zachowań nie uczą na kursach na kat ,,B,,)"

o tuż to...

Opublikowano

Ojjj temat bardzo ciekawy i wiele tu można pisac .Ale lepiej chyba będzie jak weżmiemy sobie to do serca i wzmocnimy Naszą koncentracje podczas jazdy . Życze jak najbezpieczniejszych dróg i jazdy

Opublikowano

to nie jest wyprzedzanie...

To wytłumacz, co to jest...?

Opublikowano

omijanie zaparkowanego pojazdu

A nawet gdyby to było wyprzedzanie, to w PL jest to możliwe w terenie zabudowanym, na drodze 2 pasmowej, prawym pasem. Więc tak, czy inaczej wina leży tylko i wyłącznie po stronie kierowcy zaparkowanego pojazdu.

10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:
		1. na jezdni jednokierunkowej;
		2. na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.

za: http://kodeks-drogowy.org/ruch-drogowy/ruch-pojazdow/wyprzedzanie