Marynarz Opublikowano 24 Lipca 2008 Autor Opublikowano 24 Lipca 2008 Plynnosc ruchu nie jest chyba tematem przewodnim pasujacym do tego watku. Prosze wiec nie odbiegac od tematu. Faktycznie, troszkę odbiegli?my od tematu...
Klubowicze Roni Opublikowano 16 Września 2008 Klubowicze Opublikowano 16 Września 2008 niby sezon powolutku dobiega końca i jeste?my bogatsi o kolejne do?wiadczenia , a jednak powinno się uważać na wszystko i na wszystkich . propagowana akcja " kierowco patrz w lusterka " do tego filmu jest bezzasadna. ps. forumowicze o słabszej psychice proszę nie otwierać
brzoza Opublikowano 16 Września 2008 Opublikowano 16 Września 2008 Pasy , przepisy ?wiatła itd. I po co?Jak pod kopuł? kaszana
Gość przemek Opublikowano 19 Lipca 2009 Opublikowano 19 Lipca 2009 nawet takie filmiki nie pomog? jak kto? ma siano zamiast mózgu. może dopiero jak co? sie stanie jednemu lub drugiemu b?dz komu? z bliskich to zaczynaj? sie zastanawiać nad tym co robi?. niestety na krótko. po jakim? czasie i tak zaczn? jeĽdzić tak samo czyli szybko i bez uwagi na innych
melmacie Opublikowano 19 Lipca 2009 Opublikowano 19 Lipca 2009 Marynarz, dzieki za ten montaz. Bardzo dobra kolejnosc przyczyn wypadkow. Istotnie drastyczne ale bardzo prawdziwe. Moze jednak TV cos z tym zrobi. A tak sprzed paru dni; umowilem sie ze bede jechal 4OO zamykajac grupe 6 skuterow. Wyczyny niektorych idiotow w puszkach sa porazajace. Nie byli to bynajmniej mlodzi ludze. Starali sie wyprzedzic za wszelka cene jadac dluuugo po zebrach , podwojnych i skrzyzowaniach. Jedynie pojazdy jadace z naprzeciwka ciagiem powstrzymaywaly ich od bardzo ryzykownych manewrow. Szczegolnie utwkil mi idiota z czeska rejestracja w pustym tirze jadacy za mna w odleglosci do 3 metrow po gorskich drogach pomimo ze za nim bylo pusto a nasza predkosc byla w zaleznosci od sytuacji 60 - 100 kmh. Pomijajac zakazy ewentualny zysk bylby w sekundach a niebezpieczenstwo ogromne. Takie przypadki byly praktycznie co pol godziny. Wyglada ze jedynym celem bylo wyprzedzenie za wszelka cene. Nie mam pomyslu co z tym robic. Jakies pomysly? Pozdrawiam. i cos jeszcze: Wiecej makabry...z gory uprzedzam; zabierzcie dzieci od ekranow! Makabra na drodze ...pokazcie to mlodym kierowcom scigaczy. Koncowka jest o motocyklach.
Kordian Opublikowano 19 Lipca 2009 Opublikowano 19 Lipca 2009 Obejrzałem ,,Makabra na drodze" film powala w swoją dosłownością i uświadamia jak jest kruche jest życie ... !happybth A my jako kierowcy miejmy więcej wyobraźni na drodze.
Kaśka Opublikowano 20 Lipca 2009 Opublikowano 20 Lipca 2009 Wczoraj wracaj?c na 2oo z Borska z wy?cigów na 1/4 mili miałam okazję zobaczyć na własne oczy jak jednego kretyna poniosło i swoje emocje przeniósł z wy?cigu na w?sk? drogę Efekt: zderzenie czołowe .... widok niezbyt przyjemny... takie sytuacje daj? dużo do my?lenia .... na wy?cigach droga na wprost, a na jezdni pojawił się w nie odpowiednim momencie zakręt !OK
Sympatycy siemik Opublikowano 20 Lipca 2009 Sympatycy Opublikowano 20 Lipca 2009 "melmacie" filmik dobry.Twój opis zachowania niektórych kierowców jest jak najbardziej realny.Tak niestety jest i puki co nikt i nic tego nie zmieni.A szkoda
Bobas Opublikowano 20 Lipca 2009 Opublikowano 20 Lipca 2009 To doskonały film. Mrozi krew w żyłach. Niech będzie dla wszystkich przestrog?.
Administrator 𝕄𝕒𝕣𝕚𝕦𝕤𝕫𝔹𝕦𝕣𝕘𝕚 Opublikowano 21 Lipca 2009 Administrator Opublikowano 21 Lipca 2009 Jaki? czas temu w Zielonce pod Waw? chłopak na sportbike' u zgubił pasażerkę, bo postawił moto na gumę. Ta spadła pod nadjeżdzaj?cy 4oo czego efektem było... Teraz w Ostródzie znów miał miejsce taki przypadek, jednak czytaj?c i ogl?daj?c film, był trochę mniej spektakularny. artykuł
bemol77 Opublikowano 21 Lipca 2009 Opublikowano 21 Lipca 2009 filmiki te pokazuj? jak kruche jest nasze ciało i jak wielka jest głupota ludzi którzy jeżdż? bez wyobrazni!!! dlatego też mimo że słyszę że to obciach, jeżdżę zawsze w kamizelce... przynajmniej tyle mogę zrobić żebym był bardziej widoczny...
misioooo Opublikowano 21 Lipca 2009 Opublikowano 21 Lipca 2009 Jaki? czas temu w Zielonce pod Waw? chłopak na sportbike' u zgubił pasażerkę, bo postawił moto na gumę. Ta spadła pod nadjeżdzaj?cy 4oo czego efektem było... Teraz w Ostródzie znów miał miejsce taki przypadek, jednak czytaj?c i ogl?daj?c film, był trochę mniej spektakularny. Chociaż chłop zawrócił i "przyj?ł na klatę" konsekwencje... Niestety zapewne wielu tego nie robi i maj? w poważaniu zdrowie czy nawet życie swoich bliskich, bo przecież "będzie miał przegibane jak go policja złapie"
Marynarz Opublikowano 26 Marca 2010 Autor Opublikowano 26 Marca 2010 Sezon "prawie" otwarty, więc postanowiłem odświerzyć troszkę temat. i jeszcze jeden z mądrymi tekstami. Śpieszmy się powoli !
bemol77 Opublikowano 26 Marca 2010 Opublikowano 26 Marca 2010 Śpieszmy się powoli ! I niech tak będzie zawsze!!!
BiG Z Opublikowano 26 Marca 2010 Opublikowano 26 Marca 2010 dokładnie!!festina lente jak mawiali już duuużo wcześniej...wiele razy to oglądałem i ciągle na nowo daje do myślenia.Miałem dziś identyczną sytuację z tym że jakoś podświadomie czułem gościa i jego auto..szerokości wszystkim
MARCVS Opublikowano 26 Marca 2010 Opublikowano 26 Marca 2010 Temat makabryczny Jednak znając młodzież, dajcie im to obejrzeć, a będą sobie w komórkach zapisywać i pokazywać przy piwie Na to nie ma metody, zresztą podejrzewam że każdy z nas jest narażony na podobne akcje!!!! Jak widać z zamieszczonych w tym temacie zdjęć, zdarzały się też skutery!!! Na pewno odsetek śmiertelny wśród kierowników szybkich maszyn jest większy, bo im większa prędkość tym krótszy czas na reakcję Dlatego unikajmy dużych prędkości, oraz głównych dróg Ostatnio z Kolegą Kordianem przekonaliśmy się że po bocznych drogach przyjemniej się jeździ, bo i widoki można podziwiać !OKK a i prędkości mniejsze Ad futuram rei memoriam
Barti Opublikowano 26 Marca 2010 Opublikowano 26 Marca 2010 Nie ma się co spieszyć. Lepiej dojechać później niż nie dojechać wcale. Uważajmy na siebie i innych.
Klubowicze Doktorek Opublikowano 26 Marca 2010 Klubowicze Opublikowano 26 Marca 2010 Te filmy przypomnały mi tragiczne wypadki kolegów z Rynu, 2 z nich zginęło nie z ich winy !OKK
Klubowicze Doktorek Opublikowano 27 Marca 2010 Klubowicze Opublikowano 27 Marca 2010 z tymi śp. kolegami należeliżmy do L. K. T. "Mazury - Mrągowo, oni zgnęli w latch 80, niech odpoczywają w pokoju wiecznym, amen !OKK
Sympatycy Baltona Opublikowano 27 Marca 2010 Sympatycy Opublikowano 27 Marca 2010 Wszyscy mówimy, że mocny film i że bla bla bla, ale ile jest takich momentów w naszym życiu, że sami przeginamy z prędkością i często stwarzamy sytuacje, dzięki którym możemy stanąć w kolejce do Św. Piotra.
Patryk92 Opublikowano 27 Marca 2010 Opublikowano 27 Marca 2010 Zgodze się z wypowiedzią Baltony. Siedząc na kursie teoretycznym wiedziałem wszystko o czym tam mówili, ale po wejściu do samochodu okazało się, że robie wiele błędów, dlatego uważam, że do czasu kiedy nie spotka NAS kilka niebezpiecznych sytuacji nie zmienimy stylu naszej jazdy. Jadąc kiedyś z kolegą, który miał wolniejszy skuter ode mnie jechał dużo szybciej (zostawiał mnie wyprzedając prawą itp.). Wszystko zrozumiałem gdy ujrzałem w 3 letnim skuterze przebieg 1500km. Czasem pomaga zobaczenie jakiejś tragedii. Wtedy zwolnimy, ale tylko na moment. Przypominają mi się wiadomości, w których to policja przed niebezpiecznymi miejscami wrzucała rozbity samochód do rowu na poboczu kładąc czarne worki. Wypadkowość w tych miejscach zmniejszyła się znacznie.
Klubowicze Jordan Opublikowano 28 Marca 2010 Klubowicze Opublikowano 28 Marca 2010 Wiesz Marynarz odświeżenie tematu swoją drogą ale czy naprawdę obejrzenie filmiku będzie miało wpływ na to że zaczniemy myśleć i będziemy jeździć wolniej? Może na parę dni, tydzień, miesiąc i co dalej? Zdjęcia i filmy nie oddają tego tak jak widok będąc świadkiem lub gdy jesteś uczestnikiem wypadku. Wtedy pamiętasz już do końca swojego życia na ile można być narażonym. Nie ma większego znaczenia czyja jest wina motocyklisty czy kierującego pojazdem. Nie potrzeba daleko szukać po szlifierkach wystarczy że u nas w klubie, zapominamy o tym co może się stać gdy popuścimy wodze fantazji i czasem jest preferowany styl jazdy systemem zero jedynkowym. Ja przed każdą jazdą wychodzę z domu i nie wiem co mnie może spotkać Mimo że zawsze myślę i uważam, może wjechać ktoś w Karolinę i mnie (samochód, motocykl) i może być nieszczęście. Co jakiś czas robie sobie refleksje i zastanawiam się co zobaczyłem w necie (zdjęcia filmiki - wypadki). Myślę że jeszcze dużo czasu potrzebuje nasze społeczeństwo by nabrać kultury jazdy zarówno motocyklami jak i samochodami. Pouczanie kogoś nic nie pomoże. Każdy jest dorosły i wydaje mu się że robi dobrze. Szkoda tylko że przez czyjąś lekkomyślność giną niewinne osoby.
Piro Opublikowano 28 Marca 2010 Opublikowano 28 Marca 2010 Prawda jest taka że możesz jechać powoli ale myśleć musisz szybko - nawet jadąc najbardziej przepisowo może się trafić idiota na którego nie ma rady...... niestety
Gość Masaq Opublikowano 30 Marca 2010 Opublikowano 30 Marca 2010 Wiem wiem temat niefajny, ale pobudza wyobraźnię (tylko niektórym i tylko na trochę ale cóż, może warto ), a więc : "W tym roku, na polskich drogach doszło już do 42 wypadków z udziałem motocyklistów; zginęło 10 z nich, 33 zostało rannych - alarmuje policja. Większość z tych wypadków, w tym wszystkie śmiertelne, odnotowano w marcu. - Rozpoczyna się sezon motocyklowy, a to niestety oznacza większą liczbę wypadków z udziałem motocyklistów. Możemy jedynie apelować o rozsądek i rozwagę. Brawura może skończyć się tragicznie - powiedział rzecznik komendanta głównego policji Mariusz Sokołowski. Jak dodał, podczas poważnych wypadków motocykliści mają małe szanse na przeżycie. Przykładów na to niestety jest wiele. - W marcu, w okolicach miejscowości Poddębice (woj. łódzkie) na łuku drogi wywrócił się 25-letni motocyklista. Jechał zbyt szybko i stracił panowanie nad motocyklem. Miał złamaną rękę, kość biodrową, podejrzewano uraz kręgosłupa. Obrażenia okazały się jednak tak poważne, że zmarł po przewiezieniu do szpitala - powiedział Sokołowski. 20 marca, niedaleko miejscowości Łęczna (woj. lubelskie), panowanie nad motocyklem straciła 19-latka. Uderzyła w przydrożne drzewo. Zginęła na miejscu. Kilka dni później, w woj. pomorskim, 31-letni motocyklista zderzył się czołowo z jadącym z naprzeciwka samochodem osobowym. Oba pojazdy zaczęły płonąć. Motocyklista zginął, kierowca auta i dwaj pasażerowie trafili do szpitala. - To tylko najtragiczniejsze wypadki, w których motocykliści ponieśli śmierć. Z reguły giną młodzi ludzie. Pamiętajmy, że w przypadku jazdy motocyklem wystarczy jedna sekunda nieuwagi, a konsekwencje mogą być tragiczne - powiedział rzecznik. W 2009 roku doszło do 2576 wypadków z udziałem motocyklistów. Zginęły w nich 194 osoby, a 1228 zostało rannych. " Znaleziono na wp.pl
Patryk92 Opublikowano 30 Marca 2010 Opublikowano 30 Marca 2010 zginęło 10 z nich 25-letni motocyklista. Jechał zbyt szybko i stracił panowanie nad motocyklem. 19-latka. Uderzyła w przydrożne drzewo. 31-letni motocyklista zderzył się czołowo z jadącym z naprzeciwka samochodem osobowym. Dlaczego kierownikom 4oo przychodzą na pierwszą myśl wypadki z winy motocyklistów? Mam tu mieszane uczucia. Z jedenej strony to dobrze, bo może jeżeli ktoś nas zauważy to zwróci na nas większą uwagę, a z drugiej to te komentarze wywołują u tych mniej inteligentnych chęć "nauczenia" nas czegoś. Uważajmy na siebie i innych, aby było nas więcej, a nie mniej. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi