Skocz do zawartości
Forum Burgmania
  • 0

leonardo 125

Gość leo125

Pytanie

Opublikowano

Witam skuteromaniaków

mam pytanie kupiłem niedawno Aprilke leonardo 125 z przebiegiem 30 tys rok produkcji 2000 i słyszę tak jakby zawory w silniku nie wiem czy to groĽne czy może co? się posypać od tego , aprilka ma dobre przyspieszenie v-max 110 km/h tylko martwi mnie ten dĽwiek klepi?cych zaworów ... olej jeszcze dobry w silniku poprzedni wła?ciciel zmieniał wlany jest MOTUL ... Z góry dzięki za odp :rolleyes:

Pozdrawiam :rolleyes:

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Najczesciej sa to klepiace (luzy) tuleje dzwigienek lub podkladki...

Najlepiej w takim przypadku przejrzec cala glowice, bo naprawa (w razie pozniejszej usterki) okazuje sie dosyc droga, a mozna jej latwo zapobiec...

Dodatkowo akurat ten silnik (125- 150ccm) wymaga jedynie dobrego oleju 5W40 lub 0W30(40). Wszystkie inne szwaksy szybko zamula kanaly przeplywowe i po sprawie.

Leonardo_125_150_ST_01-03_Seite_80_Bild_0001.jpg

• 0
Opublikowano
Beda to raczej klepiace (luzy) tuleje dzwigienek...

Najlepiej w takim przypadku przejrzec cala glowice

co mam rozumieć po przez przejrzenie głowicy

(w razie pozniejszej usterki) okazuje sie dosyc droga, a mozna jej latwo zapobiec...

Jaki koszt mniej wiecej takiej naprawy no i jak łatwo zapobiec tej usterce ??

Ps Jestem laikiem w tych sprawach pzdr :rolleyes:

• 0
Opublikowano
(...)Ps Jestem laikiem w tych sprawach pzdr :rolleyes:

Ja tez, moze ktos inny odpowie na pytanie :rolleyes: , bo nie wiem jak dokladnie sprawdzic glowice, ani ile kosztuje naprawa zepsutej...

• 0
  • Sympatycy
Opublikowano

Ja bym zacz?ł od regulacji zaworów. Słyszalne klepanie powinno ust?pić.

• 0
Opublikowano

Przy regulacji powinno byc widac co jest nie tak.

Ja obstaje !happybth przy luzach dzwigienek (obym sie mylil), w koncu w tym modelu dobre 30-40% konczy sie rozwalona glowica wlasnie z tego powodu(pekajace lub wyrobione dzwigienki i ich mocowania).

Mialem kiedys Leo 125 i "z rozpedu" przejrzalem prawie wszystkie dostepne materialy na ten temat, lacznie z obszernym forum tego modelu, gdzie opisana jest wiekszosc dolegliwosci skutera Apki !YES ...

PS. Szczescie, ze jest to 2000 rok, bo w pierwszych modelach produkcji bylo duzo gorzej...

• 0
Opublikowano

Witam

Byłem u mechanika bo co? mi blokada w kierownicy sie nie blokuje, i odpaliłem i on mowi do mnie zaczekaj podszedł posłuchał silnika mówi że słychać zawory trzeba wyregulować albo łańcuszek rozrz?du mowił ze jak bedzie sie regulowało zawory to widać ten łańcuszek i sprawdzi jak on wygl?da dzisiaj kazał mi przyjechać z ta blokada w kierownicy bo zawalony robota jest i umówię się co i jak z tym kiedy je?li co? wiecej mi powie to napisze !YES

Pozdrawiam i dziękuje za info !happybth

• 0
Opublikowano

witam ponownie

Problem został rozwi?zany po wyregulowaniu zaworów przez mechanika teraz chodzi super !!! dzięki za porady pozdrawiam !YES