Bienias Opublikowano 11 Lipca Opublikowano 11 Lipca Jeżeli lubisz teren i szutry to na pewno X-ADV lepiej Ci się sprawdzi ale jeśli jeżdzsz po asfalcie to na pewno FORZA będzie lepsza. Dzisiaj udało mi się drugi raz w tym roku pojezdzić na mojej forzie i jestem mega zadowolony. Jeszcze to siedzenie zrobione przez moto GNAP jest przynajmniej dla mnie MEGA WYGODNE 👍🏽😁
snajper-psg1 Opublikowano 11 Lipca Autor Opublikowano 11 Lipca Nie wiem jak oryginalne z Forzy ale w X ADV jest albo pod kątem albo śliskie bo zjeżdżałem z niego do przodu :)
Bienias Opublikowano 11 Lipca Opublikowano 11 Lipca Musisz kiedyś przewieść się na moim to będziesz miał porównanie Moje siedzenie jest tak zrobione że ja nie zjeżdżam Jest tak wyprofilowane że jest zagłębienie na tyłek i się dobrze siedzi i nie zjeżdza
Użytkownicy ComoDo Opublikowano 11 Lipca Użytkownicy Opublikowano 11 Lipca Xadv jest zdecydowanie lepszy na szutry od Forzy ale z drugiej strony jak byś zobaczył po jakich trasach jeździłem Forzą to byś się zdziwił . Tak czy owak teren to Xadv wygrywa chociaż on też nie jest typowo w teren . Trzeba się na coś zdecydować . Albo trochę lepsze właściwości w terenie albo wygoda , ochrona przed wiatrem . Każdy z tych 2 sprzętów jest lepszy w innej kategorii . Pytanie na czym bardziej Ci zależy . W moim przypadku większość tras to asfalt w różnych warunkach pogodowych więc wybrałem Forzę . Na szutrach też pojeździ ale wiadomo że ma swoje ograniczenia . Dla mnie wystarczy żeby czasem zjechać z asfaltu ale na ogół bez plecaka
cezzar Opublikowano 13 Lipca Opublikowano 13 Lipca W dniu 11.07.2026 o 17:51, Bienias napisał(a): ale jeśli jeżdzsz po asfalcie to na pewno FORZA będzie lepsza I to po dobrym asfalcie. Mam u mnie w okolicach, w lasach sporo takich dróg asfaltowych ale słabej jakości. Nie chodzi o dziury ale nierówną powierzchnię, jakby asfalt wysypali ale nie rozwalcowali. Jadąc tam wczoraj forzą 750 przypomniała mi się moja poprzednia forza 300, którą chciałem zostawić w rowie, tak trzęsło na tych drogach. X-adv bierze te nierówności dużo lepiej. W dniu 11.07.2026 o 20:28, snajper-psg1 napisał(a): Nie wiem jak oryginalne z Forzy ale w X ADV jest albo pod kątem albo śliskie bo zjeżdżałem z niego do przodu :) W Forzie jest trochę lepiej, też się zjeżdza do przodu ale nie tak jak w X.
snajper-psg1 Opublikowano 13 Lipca Autor Opublikowano 13 Lipca Ciekawa funkcja tego skutera, ale, kanapa rzecz wymienna. Żałuję że nie sprawdziłem jak miał ustawione zawieszenie ten X-ADV którym jeździłem, bo z tego co gdzieś czytałem są trzy możliwości. Podejrzewam też że oponami, samym ciśnieniem, czy w ogóle zabawą z zawieszeniem można sporo ugrać. Nawet jeśli nie będzie to poziom CRF300, to jakby zbliżyć się do CB500x którą bardzo chwaliłem pod kątem zawiasu już było super, tam był jeden cal więcej z przodu.
Sympatycy robert1973 Opublikowano 13 Lipca Sympatycy Opublikowano 13 Lipca Forza 750 vs CB500x to porównanie jabłek do gruszek, niby owoce... 1
snajper-psg1 Opublikowano 13 Lipca Autor Opublikowano 13 Lipca Mówimy tylko o zawiasie, X-ADV i CB500x. Na papierze przód praktycznie to samo - 41mm, ~150mm skoku. Wiadomo, w środku może być inaczej, ale teoretycznie to skuter ma lepsze. X-ADV ma nawet większy skok z tyłu. Reszta, to pewnie zasługa większych kół w CB.
Sympatycy robert1973 Opublikowano 14 Lipca Sympatycy Opublikowano 14 Lipca 8 godzin temu, snajper-psg1 napisał(a): Na papierze przód praktycznie to samo - 41mm, ~150mm skoku. Wiadomo, w środku może być inaczej, ale teoretycznie to skuter ma lepsze. Na papierze wszystko "wygląda".. koła 19/17 i 40kg różnicy wagi robi różnicę , nie będę tu już mówić o samej charakterystyce zawieszenia 8 godzin temu, snajper-psg1 napisał(a): Mówimy tylko o zawiasie, X-ADV i CB500x. Odniosłem wrażenie że mówisz ciągle o F750...mimo to dalej utrzymuje, że nie porównuje się jabłek do gruszek.
Użytkownicy Rafa303 Opublikowano 14 Lipca Użytkownicy Opublikowano 14 Lipca Tak złośliwie troszeczkę, chciała bym ale się boję 😅
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 14 Lipca Użytkownicy+ Opublikowano 14 Lipca @Rafa303 jak byś poznał bliżej kolegę @snajper-psg1 to byś zrozumiał że w tym wypadku nie koniecznie 😉 kolega uwielbia zmieniać sprzętu, przynajmniej te "drugie" bo stary poczciwy PCX cały czas w garażu ☺️ i raczej trzyma się marki z pod "skrzydełka" 😊 nie mogę tylko wyczaić, czy tak lubi, czy faktycznie nie może znaleźć tego jedynego pod siebie ? 😊
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 14 Lipca Klubowicze Opublikowano 14 Lipca 2 godziny temu, EndriuBis napisał(a): kolega uwielbia zmieniać sprzętu.............nie mogę tylko wyczaić, czy tak lubi, czy faktycznie nie może znaleźć tego jedynego pod siebie ? 😊 A po tych długich obserwacjach mam wrażenie że kolega @snajper-psg1 ma problem "księżniczki na ziarnku grochu" Problem to albo zawieszenie albo szyba albo koła albo waga albo miejsce na nogi itp. Ludzie wszystkimi tymi skuterami przemirzają dziesiątki tysięcy kilometrów a on zmienia i zmienia i zmienia bo cały czas coś go uwiera 🤣 1
Sympatycy robert1973 Opublikowano 14 Lipca Sympatycy Opublikowano 14 Lipca 33 minuty temu, arturo-bb napisał(a): Problem to albo zawieszenie albo szyba albo koła albo waga albo miejsce na nogi itp. Nie ma sprzętu idealnego.. coś o tym wiem( poza Ducati 😁) kilka moto już "przerobiłem" zawsze to sztuka kompromisu, tylko trzeba wiedzieć, czego się najbardziej oczekuje od Moto. 1
snajper-psg1 Opublikowano 14 Lipca Autor Opublikowano 14 Lipca Dzięki @EndriuBis za miłe słowo, bardzo to doceniam. Nie lubię, aparatu fotograficznego też długo szukałem, ale w końcu mam, i to wspaniałe uczucie mieć coś, co w każdym calu pasuje i daje frajdę. @arturo-bb to jak wyjaśnisz to, że księżniczka na ziarnku grochu, czyli malutkiej Hondzie PCX jest w stanie bez problemu zrobić dzienny dystans podchodzący pod 700 km? Ale, jak zauważa @robert1973 to sztuka kompromisu. Wiele udanych wyjazdów mamy za sobą, ale zdarzają się takie że te parę KM których mu brakuje staje się irytujące. A najbardziej irytujące jest właśnie to, że większego, drugiego moto ciągle nie mogę znaleźć tak wygodnego jak PCX. I tyle w temacie, nie chce wchodzić w niepotrzebne dyskusje na temat ziarnka grochu.
bogdi Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca Jeśli dalej poszukiwany, pewny i pedantycznie zadbany https://www.otomoto.pl/motocykle-i-quady/oferta/bmw-c-400-gt-ID6I9QPo.html?fbclid=IwY2xjawTEOf9leHRuA2FlbQIxMABicmlkETA1VHlITG5Oa2I5WWFQVDE4c3J0YwZhcHBfaWQQMjIyMDM5MTc4ODIwMDg5MgABHolOTmiyZ3rrLNXzL6jse8vltIS3_XuQb-ha9v_PfK_uPdrd0DQYg9Ml3s_6_aem_FQNsJi2wKBqnS6NWysp_IQ
snajper-psg1 Opublikowano 15 Lipca Autor Opublikowano 15 Lipca W przyszłym tygodniu będę w Warszawie, postaram się obejrzeć, dzięki. Jeździłem Voge, ale on miał tablet a tu jest chyba mniejszy wyświetlacz, w starszej wersji BMW (którą nie wiem kto produkował).
snajper-psg1 Opublikowano Wtorek o 17:22 Autor Opublikowano Wtorek o 17:22 Jakby ktoś miał kiedyś podobne rozterki, to z moich przymiarek wynika że w Piaggio Beverly jest mniej miejsca na nogi jak w mniejszym Medley 🙃
Rekomendowane odpowiedzi