Goliat Opublikowano 18 Czerwca Opublikowano 18 Czerwca Witajcie. Chcę zacząć przygodę z jednośladami. Na razie chcę 125 cm3, a jak się wkręcę będę robił prawko. Pytanie jak w tytule - jaki skuter przy moim wzroście. Proszę o konkrety, bez filozofowania, po co i dlaczego.
0 Użytkownicy Nazir Opublikowano 18 Czerwca Użytkownicy Opublikowano 18 Czerwca Witaj na pokładzie. i jak to mówią: siostro nie tak ostro🤪
0 Fudo Opublikowano 18 Czerwca Opublikowano 18 Czerwca Cześć, Zależy od samozaparcia, wszystko będzie ciasne. Ja mam 194 i ujeżdżam Pantheona. Ile chcesz przeznaczyć kasy na zakup ?
0 Użytkownicy ComoDo Opublikowano 18 Czerwca Użytkownicy Opublikowano 18 Czerwca 2 godziny temu, Goliat napisał(a): Witajcie. Chcę zacząć przygodę z jednośladami. Na razie chcę 125 cm3, a jak się wkręcę będę robił prawko. Pytanie jak w tytule - jaki skuter przy moim wzroście. Proszę o konkrety, bez filozofowania, po co Możesz spróbować przypasować się do forzy125 . Ja mam 188 , żona 176 a we dwójkę robiliśmy trasy z Podkarpacia nad morze i ciasno nie było .
0 Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 19 Czerwca Użytkownicy+ Opublikowano 19 Czerwca W dniu 18.06.2026 o 11:53, Goliat napisał(a): Proszę o konkrety, bez filozofowania, po co i dlaczego. Taaa....., jest coś takiego jak netykieta . Warto stosować. Przywitać się w odpowiednim dziale , a potem trochę eksplorować forum. Wątków z podobnym pytaniem było co najmniej kilka. Podpowiem tylko że: niektórzy producenci w ramach unifikacji części i cięcia kosztów do tej samej "budy" wkładali silniki od 125 ccm do 500 ccm. Przeważnie niestety, taki skuter jest bardzo ciężki jak na silnik 125, ale za to jest właśnie duży. Np. Kymco Downtown: 125 i 300, Piaggio X10: 125, 300 i 500. Bardzo duże skutery w tej pojemności produkuje np. Daelim - ale marka mało popularna w PL. Może być problem z częściami.
0 yossarian Opublikowano 19 Czerwca Opublikowano 19 Czerwca Przypominam sobie, że na X10 było mi bardzo wygodnie bo można było spokojnie wyciągnąć nogi. Będzie wygodnie też na Aprilii Scarabeo 125, tylko szukaj jak najmłodszych roczników. Jak dla mnie DT 125 za ciasne.
0 Goliat Opublikowano 19 Czerwca Autor Opublikowano 19 Czerwca EndriuBis. Przywitałem się w dziale, który mnie interesuje. Nie jestem pokoleniem XYZ. Nie znam się na etykiecie internetowej. Nie zaśmiecam forum. Piszę tam i witam się tam, gdzie chce zadać pytanie. Na oficjalne witanie przyjdzie czas, jak coś kupię. Co do Waszych propozycji bardzo dziękuję. Może sprecyzuje też upodobania. Podoba mi się SYM ADX125. Aprilia Scarabeo w stylu Wespy, w ogóle do mnie nie przemawia. Podobają mi się też cruisery - Junak M12 Vintage, albo Benda Chinchilla 125. Pytaliście o budżet. Maksymalnie 20 tysięcy złotych.
0 yossarian Opublikowano 20 Czerwca Opublikowano 20 Czerwca Do Adx się przymierzałem i było wygodnie, a też mam 180 cm wzrostu.
0 snajper-psg1 Opublikowano 20 Czerwca Opublikowano 20 Czerwca Ja dorzucam do puli zwykłego poczciwego PCXa, i to nie tylko moja opinia, ale ktoś wyższy ode mnie (180cm) mówił kiedyś że to dobry skuter dla wysokich osób. Owszem, wygląda się trochę dziwnie, ale jest dużo miejsca na wyciągnięcie nóg.
0 Nibiru Opublikowano 20 Czerwca Opublikowano 20 Czerwca No to ja dorzucę kolejną maszynę do puli. Yamaha X-max, mam prawie 185 cm, pozycja jest siedząca, nogami w dół (mam jeszcze Majesty gdzie nogi ma się wyciągnięte do przodu), jest wygodnie, maszyna jest duża (w tą ramę idą też większe pojemności) i ciężka jak na 125. Robi wrażenie olbrzyma :-)
0 Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 20 Czerwca Użytkownicy+ Opublikowano 20 Czerwca 22 godziny temu, Goliat napisał(a): EndriuBis. Przywitałem się w dziale, który mnie interesuje... Bez urazu, ale dla mnie to tak jak byś przeszedł do kogoś do domu i przywitał się tylko z tym do kogo masz interes 😜 ale ja już stary jestem i inaczej patrzę na pewne rzeczy. 22 godziny temu, Goliat napisał(a): .... Na oficjalne witanie przyjdzie czas, jak coś kupię.... no to trzymam kciuki 🙂 22 godziny temu, Goliat napisał(a): ....Podoba mi się SYM ADX125. Aprilia Scarabeo w stylu Wespy, w ogóle do mnie nie przemawia. .... a może podejdź do tematu trochę inaczej. Nie napisałeś czy planujesz jeździć sam. Bo jak tak, to zwróć uwagę na konstrukcję siedzenia. Jak kanapa nie będzie za bardzo "zestopniowana" (tylna część wyżej) to spokojnie możesz przesunąć się do tyłu i dzięki temu masz więcej miejsca na nogi. Kierownicę można w jakimś zakresie wyregulować pod siebie. Ale tak naprawdę bez osobistej przymiarki do konkretnego modelu trudno wyrokować. Sam wzrost to nie wszystko. Np. przy tym samym wzroście jeden ma długie nogi, ktoś inny krótsze itp. itd. 1
0 yossarian Opublikowano 20 Czerwca Opublikowano 20 Czerwca 14 godzin temu, snajper-psg1 napisał(a): Ja dorzucam do puli zwykłego poczciwego PCXa, i to nie tylko moja opinia, ale ktoś wyższy ode mnie (180cm) mówił kiedyś że to dobry skuter dla wysokich osób. Owszem, wygląda się trochę dziwnie, ale jest dużo miejsca na wyciągnięcie nóg. Potwierdzam. W wersji DX to mój typ. Jest wygodnie i ergonomicznie.
0 Goliat Opublikowano 25 Czerwca Autor Opublikowano 25 Czerwca Dziś jeszcze wpadł mi w oko Junak 712. Ktoś zapytał, czy będę jeździł sam. Tak. Tylko ja. Kwota jaką chcę przeznaczyć na moto to 15 tysiecy
0 snajper-psg1 Opublikowano 25 Czerwca Opublikowano 25 Czerwca Po dzisiejszej trasie potwierdzam, że jak PCX to tylko wersja DX. Ależ to się dobrze prowadzi.
Pytanie
Goliat
Witajcie. Chcę zacząć przygodę z jednośladami. Na razie chcę 125 cm3, a jak się wkręcę będę robił prawko. Pytanie jak w tytule - jaki skuter przy moim wzroście. Proszę o konkrety, bez filozofowania, po co i dlaczego.
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi