Skocz do zawartości
Forum Burgmania
  • 0

honda,yamaha,sym, kymco?

Pytanie

Opublikowano

temat do posiadaczy skuterków 125:  w grę wchodzi honda forza, x-max, sym cruisym lub downtown. trochę mi szkoda tłuc się do pracy swt, dlatego mam zamiar kupić jeden z tych modeli. proszę o sugestie. przede wszystkim spalanie/komfort/niezawodność. oczywiście czytam na forum info o tych skuterkach, ale jednak postanowiłemm założyć oddzielny temat.

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Jak dla mnie Forza nr 1.

• 0
  • Klubowicze
Opublikowano

Nie ma na "liście" - polecam pcx-a. 

• 0
Opublikowano

tylko forza jest szybsza pali porownywalnie  do pcxsa duzo wygodniejsza i dlatego ja mam

ps. sory kenobi

• 0
Opublikowano

Chyba tez zalezy jakiego jestes wzrostu.

Jesli jestes niski to na Forzie bedziesz lepiej sie czul niz na Xmaxie.

• 0
Opublikowano

Jeszcze może Kawasaki j 125?  Bliźniak Kymco . 

• 0
Opublikowano

175cm. wiem, że generalnie yamaszki są wyższe. miałem kilkanaście lat majesty 180. kupując 8 lat temu  SWT  najpierw przetestowałem jak to będzie. w przypadku 125 też mam zamiar tak zrobić (jeśli trafią się w okolicy jakieś oferty).

• 0
  • Klubowicze
Opublikowano

Forza fajna ale sporo wyższa od sw ( mam 173 cm dostaje na palcach), za to podobna pakowność.

• 0
Opublikowano

SYM

• 0
Opublikowano

Polecam Hondę Forza, właśnie zacząłem 5 sezon na niej. Zero awarii, tylko standardowe przeglądy i wymiany zużytych części eksploatacyjnych.

• 0
Opublikowano

Podpisuję się pod Hondami, a która z nich - to już kwestia tego jak wyglądają dojazdy. Świetnie podsumował to jeden ze sprzedawców jak kupowałem: "jeśli miałby dojeżdżać 30km do miasta, wziąłby Forzę. Jeśli przeciskać się w korkach z jednego końca miasta na drugi - to PCX". I podpisuję się pod tym po paru latach na PCX i jednym sezonie na Forzy. 

Forza jest w pewien sposób wygodniejsza - aczkolwiek to w PCX mogę sobie bardziej wyciągnąć nogi. Dużo lepiej się prowadzi, ale to w trasie i na zakrętach. Widoczność w lusterkach gorsza. Pojemność schowka bardzo na plus. Spalanie porównywalne. 

Z kolei niezaprzeczalną zaletą PCX jest to że jest mniejszy, sprytniejszy, lepiej przeciska się nim w korku i nie rzuca się w oczy jak parkuję na parkingach dla rowerów pod sklepami czy w ogóle w takich dziwnych miejscach pod urzędami, przychodniami itd. Forza wygląda jednak na "dorosły" skuter. 

• 0
Opublikowano

dojazd z miasta do miasta, czyli "normalna" trasa. przeciskać w korkach raczej się nie muszę.

• 0
Opublikowano

forza ma lepsze hamulce  sporo miejsca pod kanapa  nogi wyciagam jak chce bez problemu a korki omijam

• 0
Opublikowano
15 godzin temu, nierob napisał(a):

dojazd z miasta do miasta, czyli "normalna" trasa. przeciskać w korkach raczej się nie muszę.

To zdecydowanie celowałbym w Forzę.

Jest też lepsza ochrona przed wiatrem/deszczem - w PCX bierze się to na klatę. Acz - i to nie tylko moja obserwacja - dość specyficznie szyba w Forzie, Forzy, nieważne kieruje struję powietrza - mnie to bardzo irytowało w otwartym kasku. W integralu problem nie występuje. Ponoć po pewnym czasie szyba pęka od wybojów w miejscach mocowań - aż jestem ciekaw, ja ją na szutrówce do bloku obniżam, zawsze to niżej środek ciężkości itd. a potem i tak łatwiej do pokrowca schować. Ale to nieistotne szczegóły, maszyna godna polecenia jak to piszą w ogłoszeniach :scooter:

• 0
  • Użytkownicy
Opublikowano

*Sym* nadal jest w czołówce☝️

Ciepłym powietrzem ogrzewa Ci nogi (prosto z chłodnicy, kiedy tego chcesz)- żaden inny tego nie ma😜

Duży, wygodny i... przemyślany - tak go wspominam👌

• 0
Opublikowano

byłem "przymierzyć" się do forzy 125 (2020). faktycznie wyższa i to sporo od swt. ogólnie skuterek ok. choć jak dla mnie gdyby była ciut niższa, byłoby lepiej.

• 0
  • Klubowicze
Opublikowano
3 godziny temu, nierob napisał(a):

jak dla mnie gdyby była ciut niższa, byłoby lepiej.

Najgorsze pierwsze wrażenie. Po pewnym czasie ( dosyć szybko ) człek się przyzwyczaja.😉

• 0
Opublikowano

tez sie przyzwyczailem dotykam palcami a nie cala stopa