Skocz do zawartości
Forum Burgmania
  • 0

Przeróbka 50 na 125 w "świetle" prawa

robert1973

Pytanie

• Sympatycy
Opublikowano

Krótko, mam na podorędziu od kilku lat "50-kę" od Ojca...niestety, raczej więcej nie będzie już z niej korzystał więc powstał pomysł zrobienia z tego 125...

Generalnie: Piaggio Liberty 50 buda taka sama jak z 125 ( w tym roczniku nie musiał być ABS), więc silnik z  całym dobrodziejstwem napędu byłby OK, ( a nawet całe rozbite 125)

Tylko droga prawna... czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie w przeciągu 1-2 lat ( przepisy lubią się zmieniać)

lub czy nie lepiej/prościej w komisie zakupić skuter ( do 400) i tego zostawić "w rozliczeniu"? tyle że skuter naprawdę ma nikły przebieg ( chyba nawet nie 1500) co rok "serwis olejowy".... ostatni był po...... 200km

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Przerabiałem 3 lata temu motorower Sachs Madass 50 na motocykl Sachs Madass 125. Jeśli dany model był homologowany zarówno na 50 ccm i na 125 ccm to jest to możliwe a przynajmniej wtedy było. Trzeba "tylko" znaleść rzeczoznawcę który klepnie, że wymiana silnika jest przeprowadzona zgodnie ze sztuką w warsztacie mającym uprawnienia do napraw motocykli. Gdyby były różnice w jeszcze czymś np. rodzaj hamulców to oczywiście również do wymiany. Najpierw jednak najlepiej zacząć od rozmowy z rzeczoznawcą czy potencjalnie się pod tym podpisze. Z ekspertyzą rzeczoznawcy do przeglądu na Okręgową Stację do przeglądu i do Wydziału Komunikacji po nowy dowód. Tak to u mnie wyglądało. No i oczywiście paręset PLN za ekspertyzę i przegląd.

PS. Ja wymieniałem cały silnik na nowy

• 0
  • Klubowicze
Opublikowano

Troszkę dawno temu zrobiłem zmiany chinoli z 50 na 125. 

1). Zaświadczenie z warsztatu motocyklowego z uprawnieniami, że zmieniono cyl 50 na 125. ( lub cały silnik) - oczywiście moja robocizna - trzeba dogadać z warsztatem - oczywiście zapłata za "całą usługę".

2). Zaświadczenie z OSD + przegląd.

3). Wniosek w WK o nowy dowód rej.

• 0
  • Sympatycy
Opublikowano

Temat raczej odpuszczę... jak zwykle życie zweryfikowało takie przeróbki i najszybciej/najtaniej/ najkorzystniej będzie kupić inny skuter a ten sprzedać (lub "niech stoi...może się przyda")

Dzięki za odzew