Skocz do zawartości
Forum Burgmania
  • 0

Satelis 125 - 2006 rok czy pasuje silnik od satelis 2 ?

miszel7

Pytanie

Opublikowano

Witam, pytanie jak w temacie, czy przełożenie silnika od satelis 2 do mojego - satelis 1 będzie wymagało zmiany ECU, itp. ? 

Chciałbym wymienić, bo wysłużony już silnik (ponad 33 tys. km)  zaczął brać olej. Przy dodaniu "gazu" z rury lecą kłęby dymu. Zastanawiam się czy warto go remontować, czy może samo przełożenie używki z nalotem poniżej 20 kkm byłoby tańsze ? Orientuje się ktoś?  Przełożyłbym sam, o ile nie trzeba diagnoskopu, zmiany ECU itp... Pozdrawiam. 

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

33 tyś. wysłużony?!!!! raczej zajeżdzony na gównianym oleju lub jego braku. Satelis ma cylinder na nikasilu więc naprawa to raczej wymiana- kosztowna ale można podebrać na żeliwie. To jest zwykły piec GY6 więc nie powinno być problemu. Jeżeli wymieniasz gaźnik na wtrysk i odwrotnie, to wymiana wiązki i modułu zapłonowego plus immo.

• 0
Opublikowano
W dniu 16.07.2024 o 08:16, cris76 napisał(a):

33 tyś. wysłużony?!!!! raczej zajeżdzony na gównianym oleju lub jego braku.

Noooo, w końcu ktoś mnie oświecił, dzięki !!! A ja tyle się głowiłem...  ;-)

A tak na serio, to skąd od razu taka diagnoza, pomimo braku "danych wejściowych" ?  

W dniu 16.07.2024 o 08:16, cris76 napisał(a):

Jeżeli wymieniasz gaźnik na wtrysk i odwrotnie, to wymiana wiązki i modułu zapłonowego plus immo.

Sorry, ja pytałem o to, czy da się przełożyć silnik od satelisa 2, do mojego satelisa 1 bez konieczności wymiany ECU, IMMO, LICZNIKA itd... Nie pytałem o wymianę wtrysku na gaźnik, ani odwrotnie... 

Dla twojej wiedzy - wszystkie silniki do satelisa 125 są na wtrysku.

Może zapytam inaczej - czy da się tak:  kupuję silnik od SATELISA 2 i wkładam go w moją ramę, podpinam węże, wtyczki itd.  ODPALI ???

Koszt silnika z przesyłką 1000 zł. Robota moja, wiec kosztów brak. O tym nie wspomniałem w pierwszym poście - przepraszam. 

Jeżeli trzeba dokupić do tego ECU, immo, licznik i jeszcze to zgrać komputerem diagnostycznym, to raczej nie ma sensu, bo dojdzie pewnie drugi 1000 i szukanie kogoś, kto się specjalizuje w peugeotach, a u mnie lub w okolicy raczej takich brak, bo pytałem o to na elyforum.

REMONT wyjdzie pewnie za więcej, niż zakup samego silnika, ale właśnie o to pytam.

Może ktoś już robił taką wymianę, lub wie, czy się da ?

• 0
Opublikowano

Nie jestem zorientowanyw w marce peugeot ale może tak. Wymontuj silnik ze squta i porównaj z "nowym". Jeżeli mocowanie do ramy i amortyzatorów jest takie samo to reszta zapewne jest analogiczna. Nie sądzę zeby moduł i reszta układu wtryskowego różniła się miedzy modelami tej samej pojemności. Elektryka silnika to stator , czujnik halla czyli położenia wału, czujnik ciśnienia oleju i zasilanie wtryskiwacza w króćcu ssącym no i moze jakiś dodatkowy czujnik temperatury no i sonda jeżeli jest. ale jak pisałem wcześniej pewnie są zamienne.

Ps. silnik po 33 tyś normalnego użytkowania  dopiero się dotarł,  więc nie ma mowy o zużyciu. Od kilku lat jężdżę na Bałkany, tam przebiegi leciwych squtów albo są bliskie 100 tyś albo dawno je przekroczyły i ganiaja dalej , nie są używane sporadycznie to woły robocze robiące codziennie po kilkadziesiąt kilometrów cały rok w temperaturze powyzej 30 stopni w górach. 

Powodzenia.

• 0
Opublikowano

Dzięki @cris76. Ja też nie jestem aż tak bardzo zorientowany, ale wiem, że w moim mogę wprowadzić moto w stan błyskania kontrolką EFI o błędach zapisanych w sterowniku, przy odpowiedniej sekwencji ruchów kluczykiem i manetką. W satelisie 2 nie da się tego zrobić, więc wniosek nasuwa się  taki, że NA PEWNO jest różnica w ECU, a najpewniej  w jego oprogramowaniu. A może to tylko zablokowana programowo opcja ?

Pytanie, czy na starej elektronice będzie "chodził" nowy silnik.

Reszta, czyli mocowania do ramy itd. są takie same. Inny jest filtr powietrza, bo w moim była nierozbieralna wielka skrzynka, tu jest już filtr rozbieralny i inaczej zamontowany, ale reszta pasuje. 

Natomiast co do tych Bałkanów, to nie uwierzę, że widziałeś tam 125-ki... 

• 0
Opublikowano

W silniku jednocylindrowym nie ma mowy o pomyłce co do ecu. Mapy  i sekwencje zapłonu są dla singla więc nie powinno być problemu w twinie było by może inaczej.

Co do Bałkanów 125-ki owszem, bez liku ale raczej od 250 wzwyż.

• 0
Opublikowano

Link do specjalisty od elektroniki w Peugeotach (chyba najlepszy/jedyny w Polsce) spróbuj zasięgnąć informacji u niego.

https://motoelektronika.pl/

• 0
Opublikowano

Dzięki, popytam.