Skocz do zawartości
Forum Burgmania
  • 0

Forza 125 -rozrusznik nie reaguje na przycisk

Pytanie

Opublikowano

Witajcie.

Wczoraj kupilem Forze 125 i od razu skucha.Na jezdzie probnej bylo wszystko OK,przyjechalem do domu (65km) i postawilem w garazu.Wieczorem chcialem sprawdzic jak sprawuja sie swiatla w nocy i ...nic.Boczna podstawka uniesiona,nacisnieta klamka tylnego hamulca(stop sie swieci) i rozrusznik milczy.Po przekreceniu zaplonu sluchac chwile pracujaca pompe paliwa.Nie slysze zadnego klikniecia przekaznika od rozrusznika-ale nawet nie wiem czy powinno byc cos slychac bo jak powiedzialem mam ten skuter pierwszy dzien.Podladowalem na wszelki wypadek akumulator-ale po jezdzie byl i tak  praktycznie naladowany.Czy Forza  ma immobiliser?Czy jakis posiadacz  moglby poradzic co sprawdzic ? Z gory wielkie dzieki:cheers:

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Kill switch nie wyłączyłeś? Ten czerwony przełącznik obok manetki gazu. 

• 0
Opublikowano
37 minut temu, Kazekkazek napisał(a):

Kill switch nie wyłączyłeś? Ten czerwony przełącznik obok manetki gazu. 

Tam nie ma kill switcha-jest przelacznik Start-stopu.To jest rocznik 2016-jesli to cos pomoze.

• 0
Opublikowano

Przyciśnij mocniej klamkę lewą. Tam są 2 styki. Jeden to stop a drugi zapłon. Zapłon reaguje później niż stop. 

• 0
Opublikowano
40 minut temu, cezzar napisał(a):

Przyciśnij mocniej klamkę lewą. Tam są 2 styki. Jeden to stop a drugi zapłon. Zapłon reaguje później niż stop. 

Czlowiek stary a gluuupi:cheers:

W zyciu bym na to nie wpadl.Dzieki wielkie-dziala!

• 0
Opublikowano

Nie Ty pierwszy miałeś taki problem. Ja już nawet wyłącznik bocznej stopki rozebrałem, zworkę zrobiłem i raz odpala a raz nie. Aż w końcu wpadłem na to …

• 0
Opublikowano

jak powiedzial moj mechanik honda sie nie psuje

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Krzynio66 napisał(a):

jak powiedzial moj mechanik honda sie nie psuje

Wtedy tego nie wiedziałem. To było moje pierwsze 2 oo od lat. Naczytałem się o psującym się wyłączniku stopki (nie koniecznie w hondzie), że ludzie to usuwają, no więc zacząłem to rozbierać. Nic tam nie znalazłem, wszystko sprawne. Złożyłem a on raz odpala a raz nie. Już chciałem dzwonić do sprzedającego że mnie oszukał, niesprawny złom mi sprzedał. Aż raz siedzę załamany przy hondzie i naciskam tą nieszczęsną klamkę, a ona cyk...i za chwilę znów cyk... I już wiedziałem o co chodzi. Tak więc jak coś nie działa, to najpierw trzeba usiąść, wypić 🍺 czy co tam kto lubi i pomyśleć.

• 0
Opublikowano

Stary wątek, ale pozwólcie, że pośmieję się z Wami.
To już całe trzy tygodnie, kiedy miły Pan z Salonu przywiózł mi pod dom moją Forzę, postawił przed domem, odpalił na dowód, że sprawna, zgasił, dał dokumenty i pojechał.
A potem ja chciałem odpalić i zrobić kółeczko po podwórku. No i ten sam zonk. Mam inne skutery i jak np. w moim Piaggio, wystarczy hamulec przytrzymać troszeczkę aby silnik zaczął pracować. Wielokrotnie składałem i rozkładałem kickstand, włączałem i wyłączałem, to samo z czerwonym guzikiem i …nic. Odpaliła, kiedy zdenerwowany ścisnąłem klamkę z całej siły. Dobrze, że stało się to przed planowanym właśnie telefonem do salonu, he he. IMO rzecz powinna być opisana w instrukcji BARDZO czytelnie.

BTW Rocznik mojej Hądy to 2025 ale nie było takiego wyboru przy rejestracji.

• 0
  • Klubowicze
Opublikowano
7 godzin temu, SnowOld napisał(a):

Odpaliła, kiedy zdenerwowany ścisnąłem klamkę z całej siły.

Nie trzeba z "całej" siły. Ale dosyć głęboko. Lewy czujnik w klamce jest z dwoma stycznikami ( pierwszy STOP a drugi ROZRUCH i są one dosyć daleko od siebie )

Wystarczy raz usłyszeć charakterystyczne KLIK jak naciskasz klamkę i już wiesz jak głęboko trzeba ją wcisnąć.

Nie ma się co pieścić .To tylko skuter a nie filiżanka z Miśnieńskiej porcelany 🤣

• 0
Opublikowano

Moje dzieci już się nauczyły, że trzeba ściskać lewą klamkę mocno albo głęboko, bo to one odpalają maszynę przed wspólną jazdą. Ale rzeczywiście Honda jest pod tym względem wyjątkowa.

• 0
Opublikowano

Spoko - też się na to złapałem i to przed salonem, przy odbiorze. Ale sprzedawca wyszedł i wyjaśnił. A już miałem w głowie parę myśli i niecenzuralnych zwrotów.

Swoją drogą wydaje mi się, że obecnie muszę jakby mocniej cisnąć tę klamkę w celu uruchomienia.

• 0
Opublikowano

nie mam tego problemu rocznik 2015