Klubowicze Piootr Opublikowano 11 Listopada 2020 Klubowicze Opublikowano 11 Listopada 2020 BMW zaprezentowało elektryczny skuter Definition CE 04, który ma zrywać z klasycznym wyglądem takich jednośladów. Jest on pokazem możliwości niemieckiej marki i wskazuje kierunek w którym podąża, a podkreśla to dzięki futurystycznej stylistyce i bryle niepodobnej do innych dużych skuterów. BMW Definition CE 04 to kolejny po C Evolution elektryczny skuter. Jak tłumaczą przedstawiciele BMW– w przypadku jazdy po mieście elektryczny napęd ma najwięcej sensu. Pokonywane średnie dystanse są na tyle niewielkie, że akumulatory powinny pozwolić na odbycie przynajmniej 10 typowych miejskich przejazdów. Do tego jazda w takich warunkach oznacza ciągłe ruszanie i przyspieszanie, a w tym napęd elektryczny jest najbardziej wydajny. Tym, co wyróżnia BMW Definition CE 04, jest wygląd tego skutera. Jego twórcy podkreślają, że ich celem było zerwanie z tradycyjnymi kształtami dużego skutera i stworzenie czegoś wyjątkowego. Na pewno BMW Definition CE 04 wyróżnia się na tle innych jednośladów, ale pozostaje pytanie, jak ze stroną praktyczną. Niemcy zapewniają, że nie zapomniano o przestrzeni bagażowej. Dzięki odpowiedniemu rozmieszczeniu płaskich akumulatorów pod podłogą środek ciężkości BMW Definition CE 04 znajduje się nisko, a skuter ma być bardziej zwinny, co przełoży się na komfort jazdy w miejskich korkach. Sam silnik umieszczono przy tylnym kole, którego zawieszenie składa się z pojedynczego wahacza. Ja to mówią pożyjemy, zobaczymy i przetestujemy. Cena napewno - jak wszystko z pod znaku śmigła konkurencyjna nie będzie. Grunt, że coś się w temacie dzieje.
dr.big Opublikowano 8 Lipca 2021 Opublikowano 8 Lipca 2021 Jest już zatwierdzony na 2022 rok i nawet chyba nie różni się zbytnio od przedstwianego wcześniej prototypu.
Paul Opublikowano 8 Lipca 2021 Opublikowano 8 Lipca 2021 Czyli to tak jak byśmy cofneli się do średniowiecza w nowoczesnym wydaniu , nie mówię tu o skucie typowo miejskim a ogólnikowo o całej elektro mobilności Trasa po przekątnej Polski ( 700 km ) zajmie nam parę dni , wliczając w to zasięg pojazdu + czas i siatkę dostępnych ładowarek , a do tego dochodzi czas ładowania jednego sprzętu ( kilka godzin ) i razy ilość chętnych którzy po trasie będą ładowali swoje pojazdy powiedzmy 5 pojazdów na każde dostępne stanowisko i ? . Do tego zapomnijmy o wypadzie po za autostrady i ekspresówki bo poza nimi stacji ładowania nie uświadczymy . Taka trasa to wielka logistyka i wyprawa jak w zamierzchłych czasach dyliżansem . 1
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 9 Lipca 2021 Użytkownicy+ Opublikowano 9 Lipca 2021 14 godzin temu, Paul napisał: .....Taka trasa to wielka logistyka i wyprawa jak w zamierzchłych czasach dyliżansem . ... nie jestem fanem elektryczności w motoryzacji, ale chyba tego się nie da zatrzymać. W nawiązaniu do dyliżansów to już w zamierzchłych czasach ludziska wymyślili że konie ciągnące dyliżans można szybko wymienić na nowe 🙂 musiały tylko powstać specjalne punkty do tego celu. Więc po woli i tutaj będzie się dużo zmieniać. A temat szybko wymienianych baterii już był testowany ze 30 lat temu.
Klubowicze Patryk Opublikowano 9 Lipca 2021 Klubowicze Opublikowano 9 Lipca 2021 z 7.07.2021 z 8.07.2021
Klubowicze SlawoyAMD Opublikowano 9 Lipca 2021 Klubowicze Opublikowano 9 Lipca 2021 O rany, jaki brzydal (o skuterze piszę)... Stylistyka lekko przypadkowa, inspirowana kartonem, a felgi mam niemal identyczne w Smarcie 😛 1
dr.big Opublikowano 9 Lipca 2021 Opublikowano 9 Lipca 2021 Mi się podoba 🙂 . Całkiem inny od reszty, jeszcze bardziej "udziwniony" od Morphousa, a ten już budził zdziwienie na ulicy.
tomaszkn Opublikowano 17 Lipca 2021 Opublikowano 17 Lipca 2021 Co z zasięgiem jazdy (bez ładowania) tych e-skuterów?
Klubowicze Piootr Opublikowano 19 Lipca 2021 Autor Klubowicze Opublikowano 19 Lipca 2021 To nie jest jednoślad na długie wyjazdy. To jest e-skuter do miasta, na krótkie wypady, czysty lifestyle. Design prześliczny, ascetyczny. Cena ma być dużo niższa niż u poprzednika. Parametry wspaniałe. Jeśli miałbym do wydania na taki cel 55 tys zł to byłbym klientem. Reszta informacji pod linkiem:https://moto.wp.pl/poznalismy-polska-cene-bmw-ce-04-jest-drogo-i-tanio-jednoczesnie-6661919927696128a?amp=1 1
Administrator xmarcinx Opublikowano 19 Lipca 2021 Administrator Opublikowano 19 Lipca 2021 Co to jest to pomarańczowe z przodu? Czyżby owiewka tylko, czy może jednocześnie płyta montażowa do czegoś. Niejednoznaczne dla mnie.
Klubowicze Piootr Opublikowano 19 Lipca 2021 Autor Klubowicze Opublikowano 19 Lipca 2021 8 godzin temu, xmarcinx napisał: Co to jest to pomarańczowe z przodu? Czyżby owiewka tylko, czy może jednocześnie płyta montażowa do czegoś. Niejednoznaczne dla mnie. Owiewka, osłona wyświetlacza 10,25". Jestem przekonany, że będą dedykowane szyby czołowe. Jeśli nie zadba o to BMW to napewno nie omieszka GIVI 🙃
dr.big Opublikowano 20 Lipca 2021 Opublikowano 20 Lipca 2021 Według mnie dla samego oka i "linii" skutera jakaś dodatkowa szyba GIVI czy nawet kufry to porażka. Ale to tylko moje odczucie. Jest dobrze👍 i pięknie😍. PS. Ciekawe jak z "twardością" kanapy, bo wygląda ascetycznie 😉 ...
Klubowicze SlawoyAMD Opublikowano 22 Lipca 2021 Klubowicze Opublikowano 22 Lipca 2021 Może nie do końca w temacie... Ale nowe technologie i nowe zagrożenia. Ogniwa pięknie się palą... LINK
jarek77 Opublikowano 23 Lipca 2021 Opublikowano 23 Lipca 2021 Chociaz ogniwa czasami sie pala i wybuchaja, to tutaj z tego co podaja przyczyna byl zwykly akumulator kwasowo olowiowy.
Klubowicze SlawoyAMD Opublikowano 23 Lipca 2021 Klubowicze Opublikowano 23 Lipca 2021 2 godziny temu, jarek77 napisał: Chociaz ogniwa czasami sie pala i wybuchaja, to tutaj z tego co podaja przyczyna byl zwykly akumulator kwasowo olowiowy. Producent stosował w roku 2017 akumulatory, ale całkiem możliwe, że już się zużyły i wymieniono je na nowsze, litowe. Kiedyś był podobny przypadek, kiedy na parkingu zapaliła się hulajnoga elektryczna... W sieci jest sporo filmów na ten temat...
dr.big Opublikowano 23 Lipca 2021 Opublikowano 23 Lipca 2021 Nie rozumiem argumentacji😁. Wpisz sobie w wyszukiwarkę hasło "zapalił się motocykl". Są takie? Jest ich pełno. Czy to argument przeciw😁? Jako, że kiedyś interesowały mnie el. hulajnogi, zapalają się lub wybuchają głównie fajansiarskie przeróbki czy "naprawy" i domorosłe "tuningi" hulajek. Mówię o tych renomowanych produktach. A jeden I drugi filmik widzę z kraju "wysokiej kultury technicznej" jak to mówią 😉. Skuter i bateria kupiona w spożywczaku czy u przydrożnego fryzjera 😉 ? 1
stefanekmac Opublikowano 23 Lipca 2021 Opublikowano 23 Lipca 2021 W ubiegłym roku spalił się merc prawie nowy u teścia mego syna. Tam to był ogień! Straż stała z 50 m od niego i sikała bezowocnie.
dr.big Opublikowano 23 Lipca 2021 Opublikowano 23 Lipca 2021 Samochód z napędem stricte elektrycznym skutecznie gaszą zanurzając cały w basenie zrobionym z kontenera🙂. Polewanie środkiem gaśniczym nic nie daje. No i już zaczęły się dyskusje o wprowadzaniu ich do podziemnych garaży. PS. Ale to wszystko OT, tematem jest tu BMW Definition CE 04😁.
Geni Opublikowano 23 Lipca 2021 Opublikowano 23 Lipca 2021 Godzinę temu, dr.big napisał: Ale to wszystko OT, tematem jest tu BMW Definition CE 04😁. Zacznijmy więc merytorycznie od praktycznych aspektów parkowania skutera BMW Definition CE 04 w basenie w celu uniknięcia spłonięcia żywcem w imię rozwoju pseudoekologicznej motoryzacji. 😂
dr.big Opublikowano 24 Lipca 2021 Opublikowano 24 Lipca 2021 Dobre ubezpieczenie i może sobie płonąć z basenem lub bez 😁. Mi się podoba forma, niezależnie od napędu, bo lubię nietuzinkowe rozwiązania. Morphous czy BMW C1 leżały mi bardzo, właśnie ze względu na "inny"wygląd i odcinanie się od masy. Z tym BMW będzie podobnie.
Klubowicze Piootr Opublikowano 24 Lipca 2021 Autor Klubowicze Opublikowano 24 Lipca 2021 Jedno jest pewne, jeśli będzie w Warszawie demówka to postaram się ją zabrać na weekend.
dr.big Opublikowano 24 Lipca 2021 Opublikowano 24 Lipca 2021 Przemieszczasz się nim jak jakiś Blade Runner 😉 ... Ale skuter na kult musi najpierw zapracować 🙂 .
Paul Opublikowano 24 Lipca 2021 Opublikowano 24 Lipca 2021 Zasięg 130 km , cena za to coś to 65 200 PLN i już w BMW robią przedpłaty z odbiorem na Luty 2022r https://www.otomoto.pl/oferta/bmw-bmw-ce-04-nowosc-2022-elektryczny-skuter-130-km-zasiegu-ID6DZg4S.html
dr.big Opublikowano 29 Września 2021 Opublikowano 29 Września 2021 Mówiąc krótko i chyba tu nikt się nie sprzeciwi 😉 ... Ten skuter ze swoim wyglądem mógłby występować z 10- 15 lat temu w jakimś dobrym filmie S-F 🙂 . A i na dzień dzisiejszy w jakiejś tańszej produkcji wstydu by nie było.
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 17 Czerwca 2022 Administrator Opublikowano 17 Czerwca 2022 Wczoraj w Berlinie, widziany taki CE 04 ⚡
Rekomendowane odpowiedzi