Jako że dopiero noszę się z zamiarem zakupu skutera przed podjęciem ostatecznej decyzji chciałbym nurtujące mnie obawy skonsultowaćz bardziej doświadczonymi użytkownikami. Obiektem mojego zainteresowania jest jak w tytule SYM 125 z 2017 15km/ start stop / ABS. Sprzęt zamierzam kupić ze sprawdzonego i wiarygodnego źródła stąd pewnośćże licznikowy przebieg 54 500 jest prawdziwy.Czy i jakie jakieś ryzyko ( na co jeszcze w szczególności zwrócić uwagę co skontrolować, poniżej kilka zdjęć) zakupu motoru z takim przebiegiem. Dodam że po odpaleniu po ponad 3 miesięcznym garażowaniu pod chmurką odpalił od pierwszego razu pracując bardzo stabilnie / typowo skuterowo jeżeli tak to można na określić. Miałem okazjęsprawdzić młodsze maszyny z mniejszym przebiegiem np. Citysym 2018 26 00 głośna praca silnika o znacznie gorszej kulturze pracy jak również sym GTS sport 201816 500, który wydobywał z siebie dziwnie metaliczne dźwięki i sama praca była mocno nierównomierna. Z tych trzech testowanych właśnie ten z największym aby nie napisaćprzeogromnym przebiegiem pracował najlepiej ( w ocenie laika). Zdaję sobie sprawęże przy tym przebiegu do wymiany: oleje, płyny hamulcowy chłodniczy, ewentualnie pasek chociaż ten na zdjęciach wygląda OK, świecą być może klocki i tarcze ALE czy coś jeszcze prewencyjnie można od razu wymienić nie mając 100 pewności jak do tej pory sprzęt był serwisowany. Co można jeszcze sprawdzić i zweryfikować? A być może przy tym przebiegu nie ma wogóle co drążyć tematu i lepiej szukać czegoś innego.? Jakie ryzyko ( i ewentualne koszty i jeśli wiecie) mogą się wiązać z takim zakupem, remont silnika,...? za jakiekolwiek opinie i sugestie będę niezmiernie wdzięczny i zobowiązany. A ostatecznej decyzji nie omieszkam poinformować.
Pytanie
Kaczas73
Witam Szanowne grono użytkowników 125.
Jako że dopiero noszę się z zamiarem zakupu skutera przed podjęciem ostatecznej decyzji chciałbym nurtujące mnie obawy skonsultować z bardziej doświadczonymi użytkownikami. Obiektem mojego zainteresowania jest jak w tytule SYM 125 z 2017 15km/ start stop / ABS. Sprzęt zamierzam kupić ze sprawdzonego i wiarygodnego źródła stąd pewność że licznikowy przebieg 54 500 jest prawdziwy. Czy i jakie jakieś ryzyko ( na co jeszcze w szczególności zwrócić uwagę co skontrolować, poniżej kilka zdjęć) zakupu motoru z takim przebiegiem. Dodam że po odpaleniu po ponad 3 miesięcznym garażowaniu pod chmurką odpalił od pierwszego razu pracując bardzo stabilnie / typowo skuterowo jeżeli tak to można na określić. Miałem okazję sprawdzić młodsze maszyny z mniejszym przebiegiem np. Citysym 2018 26 00 głośna praca silnika o znacznie gorszej kulturze pracy jak również sym GTS sport 2018 16 500, który wydobywał z siebie dziwnie metaliczne dźwięki i sama praca była mocno nierównomierna. Z tych trzech testowanych właśnie ten z największym aby nie napisać przeogromnym przebiegiem pracował najlepiej ( w ocenie laika). Zdaję sobie sprawę że przy tym przebiegu do wymiany: oleje, płyny hamulcowy chłodniczy, ewentualnie pasek chociaż ten na zdjęciach wygląda OK, świecą być może klocki i tarcze ALE czy coś jeszcze prewencyjnie można od razu wymienić nie mając 100 pewności jak do tej pory sprzęt był serwisowany. Co można jeszcze sprawdzić i zweryfikować? A być może przy tym przebiegu nie ma w ogóle co drążyć tematu i lepiej szukać czegoś innego.? Jakie ryzyko ( i ewentualne koszty i jeśli wiecie) mogą się wiązać z takim zakupem, remont silnika,...? za jakiekolwiek opinie i sugestie będę niezmiernie wdzięczny i zobowiązany. A ostatecznej decyzji nie omieszkam poinformować.
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi