Klubowicze arturo-bb Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Klubowicze Opublikowano 12 Kwietnia 2021 1 godzinę temu, SlawoyAMD napisał: co miałem na świątecznym urlopie w Koniakowie. Kupowanie łańcuchów wiosną... Bo to w górach jeszcze nie wiosna. U nas od jutra ma walić śnieg i tak do końca tygodnia. Po prostu zajebiście 😡
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Użytkownicy+ Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Artur, bo cepry tak mają 😉 😆 potrafią w styczniu na letnich oponach przyjechać bo przecież u nich śniegu nie było. 🙂 Ja jestem raczej góral z nizin, ale śnieg w marcu mnie nie dziwi, w kwietniu się go spodziewam, a jeszcze na początku mają spokojnie znajdę na Połoninach 🙂 wczoraj wycieczka po Pogórzu Dynowskim. Śnieg na poboczu, szczególnie w lesie - częsty widok. Ten tydzień ma być znowu biały 😞 2 godziny temu, arturo-bb napisał: ....U nas od jutra ma walić śnieg i tak do końca tygodnia. Po prostu zajebiście 😡 no ale czemu się złościsz ? Przecież nawet w nazwie Twojego miasta jest coś "białego" . To nie od śniegu ? 🙂
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Klubowicze Opublikowano 12 Kwietnia 2021 10 minut temu, EndriuBis napisał: no ale czemu się złościsz ? Przecież nawet w nazwie Twojego miasta jest coś "białego" . To nie od śniegu ? Tak od "śniegu" ale raczej tego w "kreskach" 😜
Klubowicze SlawoyAMD Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Klubowicze Opublikowano 12 Kwietnia 2021 45 minut temu, EndriuBis napisał: Artur, bo cepry tak mają 😉 😆 potrafią w styczniu na letnich oponach przyjechać bo przecież u nich śniegu nie było. Akurat mam nowiutkie całoroczne oponki z układem FishBone, które na płaskim sprawdzały się rewelacyjnie zimą, ale pod górkę o nachyleniu 12-15 stopni, nie dały rady przy +/- 20 cm przymarzającego śniegu... Pierwsze 40 kilometrów na powrocie do tego w zamieci śnieżnej... Jak skończy się "przetrawiać" na YT film po poprawce, to wrzucę...
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Klubowicze Opublikowano 12 Kwietnia 2021 32 minuty temu, SlawoyAMD napisał: mam nowiutkie całoroczne oponki z układem FishBone, Też mam już drugi rok wielosezony (Goodyear Vector 4Seasons Gen-3 SUV ) ale napęd na 4 pomaga wdrapać się tam gdzie sam przód nie pozwala. U was na płaskim to spoko jednak w górach i stromiej i tego białego G...a więcej. Goodyear Vector 4Seasons Gen-3 SUV Czytaj więcej: https://www.oponeo.pl/model-opony/goodyear-vector-4seasons-gen-3-suv Powyższa treść jest wyłączną własnością Oponeo.pl S.A.
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Użytkownicy+ Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Sławek, nie bierz tego do siebie, ale na prawdę gro turystów przyjeżdżających w zimie w góry lata na letnich oponach. Co do Twoich całorocznych - nie wiem, nie miałem współczesnych opon całorocznych, ale przypuszczam że właśnie w kopnym śniegu sobie nie radzą. Nawet dobre zimowe opony zaleca się wymieniać gdy zostanie 4 mm bieżnika. Już wtedy tracą wiele ze swojej skuteczności. A swoją drogą - no cóż - ja na zimę łańcuchy i łopatę do śniegu wożę w samochodzie. Były takie zimy że musiałem zakładać łańcuchy aby wyjechać z osiedla,🙂 a bez łopaty praktycznie nie masz szans zaparkować.
dr.big Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Jeśli chodzi o "zimówki" i "letnie" to ja jestem zagorzałym zwolennikiem ich podziału i użytkowania nawet na nizinach. Może zdarza się to rzadko, ale czasami warto zimą mieć opony "zimowe". Skoro dbamy o opony w jednośladzie, to dlaczego nie w samochodzie. Podam prosty przykład, niedawno jechałem w jedną stronę do serwisu opon na całorocznych (których używam teraz latem do "zjeżdżenia"), a wracałem na zakupionych zimówkach. Sniegu niedużo, jakieś 5-7 centymetrów, temperatura ok. -7 °C, droga ta sama tylko odwrotna. Różnica na korzyść zimówek diametralna. Oczywiście zakup dodatkowych felg i opon oraz ciągłe zmiany są upierdliwe i kosztowne. Ale moim zdaniem warto, bo to inwestycja w zdrowie lub nawet życie 🙂 . PS. Zmieniasz 10 lat, a śniegu jest w dwa lata albo rok, znam to😜. Ale akurat wtedy kiedy są potrzebne, to są🙂.
tomekstw Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Opublikowano 12 Kwietnia 2021 39 minut temu, dr.big napisał: Jeśli chodzi o "zimówki" i "letnie" to ja jestem zagorzałym zwolennikiem ich podziału i użytkowania nawet na nizinach. Może zdarza się to rzadko, ale czasami warto zimą mieć opony "zimowe". Skoro dbamy o opony w jednośladzie, to dlaczego nie w samochodzie. Podam prosty przykład, niedawno jechałem w jedną stronę do serwisu opon na całorocznych (których używam teraz latem do "zjeżdżenia"), a wracałem na zakupionych zimówkach. Sniegu niedużo, jakieś 5-7 centymetrów, temperatura ok. -7 °C, droga ta sama tylko odwrotna. Różnica na korzyść zimówek diametralna. Oczywiście zakup dodatkowych felg i opon oraz ciągłe zmiany są upierdliwe i kosztowne. Ale moim zdaniem warto, bo to inwestycja w zdrowie lub nawet życie 🙂 . PS. Zmieniasz 10 lat, a śniegu jest w dwa lata albo rok, znam to😜. Ale akurat wtedy kiedy są potrzebne, to są🙂. Dokładnie jest jak piszesz, ostatnia zima zweryfikowała opony wielosezonowe. Pewnie przez kilka kolejnych lat znów nie będzie śniegu. Ale ja nawet w aucie 4WD lubię mieć w zależności od sezonu odpowiednie kapcie.
Klubowicze SlawoyAMD Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Klubowicze Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Godzinę temu, dr.big napisał: Zmieniasz 10 lat, a śniegu jest w dwa lata albo rok, znam to😜. Ale akurat wtedy kiedy są potrzebne, to są🙂. Dlatego mam już łańcuchy 😄 kupione w kwietniu... Ostatnie w całym Koniakowie i okolicach. Godzinę temu, EndriuBis napisał: Sławek, nie bierz tego do siebie, ale na prawdę gro turystów przyjeżdżających w zimie w góry lata na letnich oponach No, ja wiem... Dlatego zakupiłem planując wyjazd na święta, komplet nowych All Season... Ale kto wiedział, że będzie tak, jak w końcówce filmu...
dr.big Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Opublikowano 12 Kwietnia 2021 13 minut temu, SlawoyAMD napisał: Dlatego mam już łańcuchy 😄 (...) Łańcuchy mam w garażu, ostatni raz użytkowane jakoś w latach 90 tych🙂, nawet nie wiem czy by dzisiaj jeszcze pasowały, bo liczba cali i szerokość opon w kołach samochodów się ogólnie od lat 90 tych zmieniła... PS. Wtedy to zimą się je jeszcze co roku woziło. Oponki 205 to były wtedy "szerokie" laczki w większości samochodów 😉 .
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Klubowicze Opublikowano 14 Kwietnia 2021 No i mam "Wiosnę " 😡
Użytkownicy zicoo62 Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Użytkownicy Opublikowano 14 Kwietnia 2021 No mamy....
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Użytkownicy+ Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Ale o co chodzi Pany ? 🙂 Przecież to są przepiękne widoki. U mnie podobne. Tylko trochę słonka brakuje 😀 a ten śnieg zaj...ście ciężki . Od poniedziałku do soboty - nie przeszkadza - robota. Byle w niedziele było lepiej 🙂
Klubowicze SlawoyAMD Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Klubowicze Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Jak tak dalej pójdzie, to Burgmania będzie klubem skuterów... śnieżnych 🤣
dr.big Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Po każdym śniegu przychodzi w końcu wiosna 🙂. PS. Zdjęcie zrobione przed chwilą
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Użytkownicy+ Opublikowano 14 Kwietnia 2021 No piękne młode listki 🙂 a co to jest to niebieskie ? 🤔 bo mi to przypomina folię ostrzegawczą na kablu energetycznym w źle zasypanym wykopie 😉
dr.big Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Fajne skojarzenia😉. To w parku, kanałek z wodą przy alejce. Odbija się niebo.
Klubowicze SlawoyAMD Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Klubowicze Opublikowano 1 Kwietnia 2022 1 kwietnia... 6 stopni w słońcu, w cieniu 3... Masakra jakaś 😖
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Użytkownicy+ Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Coś jest na rzeczy. U nas teraz tak 🙄
Klubowicze DaniL Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Klubowicze Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Zima zaskoczyła skuterowców
krzysztof8800 Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Opublikowano 2 Kwietnia 2022 No tak zaskoczyła trochę. Dobrze, że zimówki zostały niektórzy założyli już letnie😄
tomekmajesty Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Mój ogród dzisiaj … a będzie znowu padać Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 11 Maja 2022 Administrator Opublikowano 11 Maja 2022 No to zimę chyba mamy już pożegnaną 🌞
Administrator Bomber Opublikowano 11 Maja 2022 Administrator Opublikowano 11 Maja 2022 No i da się bez dachu jeździć 1
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 18 Marca 2023 Administrator Opublikowano 18 Marca 2023 Żegnamy burą sukę i witamy królową Wiosnę
Rekomendowane odpowiedzi