Skocz do zawartości
Forum Burgmania
  • 0

Yamaha Xmax 125 szarpie przy ruszaniu i jeździe z małą prędkością

bar0612

Pytanie

Opublikowano

Witam,

Mam problem z Yamaha X-Max 125 z 2012 roku. 
Przy ruszaniu czuć szarpanie i piszczenie. Później jest już w porządku. Szarpanie i piszczenie występuje także przy przyspieszeniu z mniejszych prędkości, np. przy przepuszczaniu na pasach. Myślałem, że to pasek, ale wymieniłem i dalej jest ten problem.
Co może być tego przyczyna?

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Nasmarowałeś korektor momentu obrotowego? może nie działa płynnie. 

Dzwon i sprzęgło rozumiem że sprawdzone skoro zakładałeś pasek. 

• 0
Opublikowano

Objawy wskazują na dzwon i sprzęglo tak jak kolega wyżej wspomniał.

Wew strona dzwonu powinna być możliwie jak najbardziej "matowa", jeśli jest gładka (efekt prawie jak szkło / lustro) to potraktować papierem sciernym. Tak samo okładziny sprzęgła, jeśli widać że zrobiło się "szkło" albo są jakieś nieczystości to potraktować delikatnie papierem sciernym. "Matowa" powierzchnia zapobiega ślizganiu się sprzęgła, a piszczenie i szarpanie ewidentnie wskazują na ślizganie.

Edit:

Zdjęcia które robiłem przed zabiegiem który tutaj podałem, zdjęć po niestety nie moge znaleść ale wszystko powinno być jasne

20190910_131322.jpg

20190910_131336.jpg

• 0
Opublikowano

Wolę zapytać niczym coś spieprzę 😉

Jak tylko wyjdzie słońce planuję rozkręcić dzwon i go sprawdzić, ew. zmatowić szmerglem -
czy mam się nastawić na jakieś niespodzianki po odkręceniu nakrętki, typu że całość wystrzeli
mi w twarz wypychana sprężyną 😉 i potem tego nie poskładam, czy też nie ma problemów?

Potrzebny jest jakiś dodatkowy sprzęt poza kluczem udarowym ew, blokadą?

Ps. Chyba mam - odkręcając sam dzwon niczego nie potrzebuję? Dalej nie planuję rozbierać...

Jakub