Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Honda X-ADV 750 - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Yazinz wyluzuj ?, a w wolnej chwili popatrz gdzie są skrzela

FB167A06-331F-4CCB-B85E-E9000D654967.jpeg

Opublikowano

A te skrzela po kiego? Nie da się ich zasłonić?

Opublikowano

Pewnie żeby mi buty podlewać, a tak poważnie to zgaduję, że to element obiegu powietrza.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Pierwsza usterka? 

Zapalalem X-adva (na ciepłym): pokręcił chwile ale nie zaskoczył.

Za drugim zapalił bez problemu, ale nie mogłem wrzucic biegu (migający minus) i zapalił się check-engine.

Zgasiłem i zapaliłem ponownie - skrzynia działa normalnie, ale wciaz swieci się check-engine, mimo krótkiej przejażdżki. Teraz pytanie - czy musze jechać do serwisu na skasowanie błędu czy jest inny sposób albo minie na skutek jakiejś autodiagnozy jak w puszce?

ps. Miesiąc temu skończyła się gwarancja, niezłe..

• Klubowicze
Opublikowano

Mam pytanie , czy byłeś na akcji serwisowej dokładania kawałka wiązki elektrycznej z 3ma czujnikami ??

Opublikowano
57 minut temu, SzymonSeptic napisał:

Mam pytanie , czy byłeś na akcji serwisowej dokładania kawałka wiązki elektrycznej z 3ma czujnikami ??

Tak, wymieniałem jakieś 10dni temu..

• Klubowicze
Opublikowano
3 minuty temu, QS1 napisał:

Tak, wymieniałem jakieś 10dni temu..

To może mieć to związek ,że coś skopali to raz ,a dwa jeśli się nie mylę od akcji serwisowej masz przedłużoną gwarancję na to co robili, a dokładana wiązka i czujniki mają za zadanie dbać m.in o elektronikę skrzyni w przypadkach jazdy małą prędkością przez dłuższy okres czasu .

Także nie martw się tylko odstawiaj na serwis i niech zrobią 

Opublikowano

Miałem tak kilka razy, wydaje mi się że jest to powiązane z zostawieniem skrzyni na 1 podczas gaszenia, i szybka próba odpalenia po przekreceniu stacyjki, wtedy jakby nie zdążą wrzucić na luz a Ty juz kręcisz i łapie blad. Ciężko to sprowokować celowo, ale zauważyłem taka zależność. Check gaśnie po kilkukilometrach i ponownym odpaleniu. 

Opublikowano
8 godzin temu, Cairo napisał:

Miałem tak kilka razy, wydaje mi się że jest to powiązane z zostawieniem skrzyni na 1 podczas gaszenia, i szybka próba odpalenia po przekreceniu stacyjki, wtedy jakby nie zdążą wrzucić na luz a Ty juz kręcisz i łapie blad. Ciężko to sprowokować celowo, ale zauważyłem taka zależność. Check gaśnie po kilkukilometrach i ponownym odpaleniu. 

To by się zgadzało, chciałem „szybko” do garażu wjechać..

ps ja nigdy nie wrzucałem N gasząc moto.. powinienem, ma to znaczenie dla skrzyni?

• Klubowicze
Opublikowano
1 godzinę temu, QS1 napisał:

ps ja nigdy nie wrzucałem N gasząc moto.. powinienem, ma to znaczenie dla skrzyni?

WOW ? , ja zawsze przed zgaszeniem wrzucam Neutral .....

• Administrator
Opublikowano

Zawsze w DCT zrzucam na N przed zgaszeniem. Od 2012 roku jeździłem już wieloma z DCT (od NC po GL) i nigdy w żadnym nie miałem ani jednego błędu... a prób i nietypowych sprawdzianów z tą skrzynią robiłem sporo ?

received_3290068931033607.thumb.jpeg.a418033ad098f1013d55a2d296134373.jpeg

received_720961841684957.thumb.jpeg.089b7b5501a9de9051e2d458af23a2f6.jpeg

Opublikowano
22 godziny temu, Cairo napisał:

Tak, to był ten przypadek - lampka zniknęła po przejażdżce i ponownym zapaleniu silnika. Zwracam honor Hondzie, błąd ludzki a nie usterka ;)

ps będę się starał pamiętać o wrzucaniu N przed gaszeniem, ale siła przyzwyczajenia może być silniejsza ?

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Widzieliście nowe zegary Africa Twin 2020? Kolorowy dotykowy ekran z carplay.. zacząłem się zastanawiać czy nie dadzą również do xadv na 2020.. dla carplay i nawi Google chyba bym był gotów wymienić na nowego..

6284CBCA-5B88-4ED1-BA23-29005696C39C.jpeg

EB43019D-1638-47BE-8A83-C85D51591696.jpeg

Opublikowano

Eeee bez przesady, musieliby dołożyć kucy i tylne koło 17 cali.

• Klubowicze
Opublikowano

dokładnie , zbędne gadżeciorki ?

Opublikowano

Dzisiaj jeździłem Africą Twin i powiem wam, że męczące są te wszystkie ustawienia na wyswietlaczu. O dziwo na Afryce stoję pełnymi stopami a na xadv nie. Zamontować gmole i spacerówki i będzie skuter jak się patrzy ?

Opublikowano

Pękają plastiki,znaczy ten duży  okalający stacyjkę.

Odebrałem w piątek skuter po akcji serwisowej i nie zwróciłem uwagi na to miejsce.

Po przyjechaniu do domu zauważyłem pęknięcie z prawej strony,następnie pojeździłem z pół dnia i wyszło też z lewej.

Nie wiem czy to ma związek z rozkręcaniem w serwisie czy też jest to zmęczenie materiału i mam to reklamować?

Czy ktoś widział już coś takiego?

20191021_180117.jpg

20191021_180058.jpg

Opublikowano

Podejrzewam, że serwis za mocno te śrubki przykręcił. 

PS. Można się sprzeczać ? , czy to wina plastiku czy raczej idioty- przykręcającego. Na pewno 100% reklamacja.

• Użytkownicy
Opublikowano

Ja bym reklamował, tylko czy serwis się wszystkiego nie wyprze. Na pewno warto spróbować. 

Opublikowano

U mnie ten plastik był już zdejmowany kilka razy, wymiana filtra powietrza, akcja serwisowa i wszystko jest ok.

• Administrator
Opublikowano

Spekulacje, spekulacje... ale chodzą głosy, że ADV 150 może pojawić się na tegorocznej EICMA, co oznaczałoby dostępność tego skutera w UE na 2020. Już niebawem wszystko będzie jasne ?

• Użytkownicy
Opublikowano

Tak jak napisał Szagal, bardzo podobny do X-Adv. Moim zdaniem ma bardziej dopracowany tył - tylne koło nie wygląda jakby chciało odpaść, no ale o gustach się nie dyskutuje. Jestem ciekaw jakąa będzie cena.

Opublikowano

Jak zrobią 300 a jeszcze lepiej 400 to biorę !!!