Panda Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Będę sprzedawał swojego samuraja i zaciekawiło mnie gdzie znajdę VIN. Numer ramy jest przy główce ramy (czy jak to się tam zwie), ale nie umiem zlokalizować numeru silnika. Instrukcja pokazuje że niby na deklu po prawej nad tłumikiem, ale ... no nie wiem gdzie to jest ? Może ktoś zerknąć u siebie, podpowiedzieć, zrobić foto ?
Lucjan73 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Numer silnika nie jest do niczego potrzebny. Jest traktowany jako część wymienna. We wszelkiego rodzaju czynnościach cywilono prawnych posługujemy się numerem VIN.
Panda Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 1 godzinę temu, Lucjan73 napisał: Numer silnika nie jest do niczego potrzebny. Jest traktowany jako część wymienna. We wszelkiego rodzaju czynnościach cywilono prawnych posługujemy się numerem VIN. To wiem i rozumiem. Zapytam inaczej, gdzie w X-ADV znajduje się ta taka tabliczka z VIN modelem rokiem decybelami itp. ? Albo jeszcze inaczej, na przeglądzie serwisant zawsze sprawdza tą tabliczkę i porównuje z dowodem. O tą tabliczkę mi chodzi ? Przy główce ramy jest tylko wybity numer.
virus Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Dnia 23.07.2019 o 16:21, virus napisał: 2. Uchwyt na telefon. Przykręciłem go wyżej, tylko na górnych śrubach. W niższej pozycji, przy moim wzroście zasłaniał mi górę wyświetlacza, nie widziałem kierunkowskazów. Zgubiłem już jedną gumową zaślepkę na USB (dokupiłem na Allegro), kupiłem też 10cm kabel USB-C. Oryginalnie jest miniUSB i iPhone. Wydajność ładowania jest słaba, telefon z włączonym ekranem i nawigacją powoli się rozładowuje, choć dużo wolniej niż bez zasilania. Update: Uchwyt bez problemu ładuje telefon podczas korzystania z nawigacji. Z braku odpowiedniego kabla używałem zwinięty jakiś no-name USB-C. Po wymianie na krótki kabel USB-C 3.1 telefon szybko się ładuje. Dnia 30.07.2019 o 13:07, virus napisał: Z ciekawostek, dostałem ofertę przedłużenia ubezpieczenia OC, AC, NNW (PZU) salonowego xadv (750;) na trzeci rok. Wycena: 36.500pln, ubezp 2050pln QS1: Dzięki za pomoc! Jednak się dało zejść do poziomu Twojej oferty, trzeba było tylko użyć "odpowiednich argumentów" ? Masz u mnie duże ?!
virus Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Porozmawiajmy o... X-ADV. ? Nie psują się, że tutaj tak cicho? Pojeździłem już trochę z olejarką i jak na razie same zalety, polecam. Ostatnio mam sporo niższe średnie spalanie i sam się zastanawiam, na ile to wynika ze "smarowania", na ile z uspokojenia stylu jazdy, a może z dotarcia innych elementów w napędzie. Obecnie ma przebieg ok. 14 kkm. Przypomniała mi się rozmowa z osobą z teamu Hondy podczas Fun&Safety w temacie X-ADV w wersji 3-kołowej. Stwierdził, że nic na ten temat nie słyszał i zapewniał mnie, że w temacie planowanych nowości są informowani z dużym wyprzedzeniem, więc to pewnie "fake news". Ciekawe... @RONIN - kupiłeś nowe opony? Jakie wrażenia? Powoli swoje oryginały docieram i zastanawiam się na co wymienić w przyszłości. Z jednej strony jeżdżę głownie po asfalcie, ale kilka razy oryginalne opony wykopały mnie z piaszczystej drogi. Mimo wszystko nie czuję się z nimi zbyt pewnie w terenie (w zasadzie czy waga 240 kg predysponuje sprzęt do jazdy terenowej?).
RONIN Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 No nie psują się. Trudno mi powiedzieć co do opon bo oryginały nie jeździły w terenie, teraz mam AX41s. Ogólnie jest ok, ale tył chyba nie wytrzymał trudów moich ostatnich wojaży, a może to tylko przypadkowy flak na szutrze. W błotnistym terenie nic ci nie pomoże, chyba nawet kostka jak maszyna jest ciężka.
QS1 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Czy ktoś z Was wie, czy do modelu MY17 można wgrać sterownik silnika z wyższymi obrotami maksymalnymi (podniesione o 900obr/min, do 7500), jak od wersji MY18? Będę w Plazie na wymianie wiązki elektrycznej (akcja serwisowa) to spytam.. ps po dwóch dniach jazdy Africa Twin Adventure Sporta stwierdzam, ze XADV to jednak idealny skuter na miasto, megaporęczny i zwrotny ? tylko mu tak 20KM chwilowo brakuje ?
Yazinz Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Panowie, czy komuś z Was-użytkowników XADVa pociekła laga? A może słyszeliście/ czytaliście o takich przypadkach? Pytam z konkretnego powodu- jestem zainteresowany egzemplarzem (‘17 rok) w którym ponoć wymienili na gwarancji uszelniacze w lagach. Dziwnie to wygląda, bo pewnie wymiana była dobrze zrobiona ale lagi od góry do dołu są tłuste. Skuter był naprawiany w Honda Witolin. Nie wiem co o tym myśleć. Oczywiście postaram się dowiedzieć czegoś w samym serwisie, ale może ktoś-coś będzie miał dompowiedzenia w tym temacie, więc proszę o wyrozumiałość ? Czy oprócz akcji przywoławczej dotyczącej jakiejś wiązki elektrycznej, były inne akcje serwisowe? Przeczytałem treść całą treść tego wątku ale nic nie znalazłem. Przeoczyłem? Pozdrawiam!
QS1 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Użytkownicy X-ADV, czy ktos z was ma zamontowany tłumik akcesoryjny MIVV, ew inną sensowną alternatywę? Ja marki MIVV nie kojarzę, ale z YT wynika ze całkiem popularna i produkty dostępne dla wielu modeli.. taki tłumik na włoskim ebay można kupić za ok 290Eur, a jeszcze tańsze są Storm by MIVV (Ok 230Eur..). ps Akrapiaka itp ze względu na cenę, odrzucam..
virus Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Dnia 24.08.2019 o 18:24, Yazinz napisał: Przeczytałem treść całą treść tego wątku ale nic nie znalazłem. Przeoczyłem? Też śledzę ten wątek i nie pamiętam takiego przypadku. W Auto Witolin możesz zaczepić mechanika p. Piotra. Zna się na rzeczy i z pewnością pomoże o ile będzie pamiętał ten przypadek. Korzystałem z jego usług jak chciałem kupić używany sprzęt. Pan Piotr zyskał moje pełne uznanie po tym w jaki sposób zweryfikował sprzęt. Zawsze możesz tym egzemplarzem podjechać do nich na sprawdzenie. Dnia 23.08.2019 o 22:30, QS1 napisał: ps po dwóch dniach jazdy Africa Twin Adventure Sporta stwierdzam, ze XADV to jednak idealny skuter na miasto, megaporęczny i zwrotny ? tylko mu tak 20KM chwilowo brakuje ? A jak porównanie w ochronie przed wiatrem / deszczem? Dnia 23.08.2019 o 04:10, RONIN napisał: No nie psują się. Trudno mi powiedzieć co do opon bo oryginały nie jeździły w terenie, teraz mam AX41s. Ogólnie jest ok, ale tył chyba nie wytrzymał trudów moich ostatnich wojaży, a może to tylko przypadkowy flak na szutrze. W błotnistym terenie nic ci nie pomoże, chyba nawet kostka jak maszyna jest ciężka. Widziałem Twój wątek z wyprawy i chylę czoła, zwala z nóg - powodzenia! Na takie drogi jakimi się poruszasz, to chyba opona kostkowa byłaby najlepsza ? Czekam na dalsze odcinki relacji.
RONIN Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Opublikowano 28 Sierpnia 2019 @virus opona jest ok, na takiej drogach najbardziej przeszkadza pasażer i bagaż ?. Kostka znowu nie sprawdzi się na asfalcie a tego też sporo przejechałem
QS1 Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Opublikowano 28 Sierpnia 2019 22 godziny temu, virus napisał: A jak porównanie w ochronie przed wiatrem / deszczem? W deszcz nie miałem okazji sprawdzic, natomiast zaskakująco dobrze chroni przed wiatrem - nawet przy prędkościach >160, jedynie lekkie turbulencje poniżej kostek - choć w wysokich butach moto jechałem, wiec może po prostu tak nie odczułem. Minusem jest mimo identycznej z xadv masy znacznie wyższy środek ciężkości - przy manewrach miedzy puszkami oraz przy cofaniu jest ciężko.. do tego wysokie siedzisko (900mm) przy moim wzrośnie 176cm bylo średnio. Natomiast gdybym szukał sprzętu stricte pod touring zamiast 100proc mista jak obecnie, wymienilbym bez zastanowienia, na zwykłą wersję z siedziskiem 850mm, to prawie jak xadv.. na razie zostaję z xadv zatem i szukam tłumika ?
RONIN Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Odkryłem jedną wadę xadv, w deszczu trzeba mieć nałożone na buty przeciwdeszczówki bo woda kapie na buty ze skrzeli wentylacyjnych i miałem całe nogawki i buty mokre.
Klubowicze SzymonSeptic Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Klubowicze Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Do pewnego momentu buty z membraną wystarczą.....Później faktycznie kondom na buty
*Grzegorz* Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Gore nie daje rady?Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka
dr.big Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Chyba chodzi o to, że wlewa się górą, bo kapie akurat na goleń nogi. Nie ma nic wspólnego z membraną. Przynajmniej ja to tak zrozumiałem.
RONIN Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Woda wali na nogawkę i spływa tam gdzie są sznurówki, membrana tu nic nie pomoże. Dokładnie @dr.big trafiłeś w sedno problemu.
Geni Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Sznurówki? Może warto zmienić obuwie na nieprzemakalne motocyklowe?
PrzemekK Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Dnia 25.08.2019 o 09:13, QS1 napisał: Użytkownicy X-ADV, czy ktos z was ma zamontowany tłumik akcesoryjny MIVV, ew inną sensowną alternatywę? Ja marki MIVV nie kojarzę, ale z YT wynika ze całkiem popularna i produkty dostępne dla wielu modeli.. taki tłumik na włoskim ebay można kupić za ok 290Eur, a jeszcze tańsze są Storm by MIVV (Ok 230Eur..). ps Akrapiaka itp ze względu na cenę, odrzucam.. ja mam mivv'a suono w ktm 690 - bardzo porządny wydech, wiele przeszedł gleb (jak to w enduro) i nic zupełnie mu nie jest. mivvy do maxiskuterów mają teraz chyba jakąś promocję, bo do mojego nexusa tez widzę na ebay wydechy poniżej 1000zł i chyba łyknę takiego.
*Grzegorz* Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 A ile Akrap kosztuje do adv?Czy na 2020 szykowany jest jakiś FL xadv?Jeśli tak, to co może się zmienić?Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka
Yazinz Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 A czy taki deflektor nie pomoże? Może spowoduje, że krople będą spadać „inaczej”, w innym miejscu ? https://www.eshopstyx.sk/eshop/action/productdetail/oc/4146163/product/honda-deflektor-na-chodidla-x-adv-17-.xhtml
RONIN Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 @Geni buty muszą być uniwersalne, czasem trzeba pochodzić, imho wysokie tcx’y spełniają to zadanie a na deszcz zakładam nakładki przeciwdeszczowe, faktem jest, że w GP800 nie miałem tego problemu. @Yazinz czytamy ze zrozumieniem?, deszcz cieknie ze skrzeli, czyli już za tymi deflektorami. Muszę założyć przedłużenie przedniego błotnika, może to spowoduje, że nie będzie tyle wody spod koła leciało na chłodnicę.
Yazinz Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 RONIN ale ja czytam ze zrozumieniem, tyle że może nie znam wystarczająco dobrze budowy XAD V i gdzieś indziej umiejcowiłem problem ? Mogło tak być? Zaproponowałem coś, co w moim przekonaniu mogło być rozwiązaniem. Twój komentarz pokazał mi, że nie jest. Intersuję się tym modelem, więc się wypowiedziałem- bo mi można. Dobrego dnia.
Klubowicze SzymonSeptic Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Klubowicze Opublikowano 29 Sierpnia 2019 59 minut temu, *Grzegorz* napisał: A ile Akrap kosztuje do adv? Czy na 2020 szykowany jest jakiś FL xadv? Akrap około 3200pln O FL nic narazie nie mówią ,sam jestem ciekaw . ...
*Grzegorz* Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 No to trochę kosztuje. Jednak ja osobiście preferuje tłumiki tego producenta, mają specyficzny dźwięk, który kładzie na łopatki innych producentów - wg. mojego gustu.______________Pozdrawiam,*Grzegorz*
Rekomendowane odpowiedzi