Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nazw i konfiguracji ten wariat ? ma wiele
Najbardziej znane KUGOO G-BOOSTER , Honghao s12

Opublikowano

To jest ekstremalna hulajnoga
:)
Prędkość maksymalna szokuje
;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Administrator
Opublikowano

Hmm...

...

giphy.gif

• Klubowicze
Opublikowano

Dziś odebrałem z naprawy gwarancyjnej swoją eMkę. Xiaomi spisali się ma medal. Wymieniono całą kolumnę kierownicy wraz nowym mechanizmem zamykania i zaczepem. Teraz wszystko sztywne jak Pal Azji . Kolumna kiery jest z M Pro i delikatnie różni się kolorem (ciemniejszy). Oczywiście mi to nie przeszkadza.

Pozdrawiam Piootr

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Od kilku miesiecy w de walczą właśnie we wszystkich miastach z alko na hulajnogach (był gdzieś poruszony taki temat u nas na forum). Aktualnie szczytem tej akcji jest Oktoberfest w Monachium. Kilkuset pijanych złapanych na hulajkach tylko w jego okolicy. Pijany na hulajce ma "szczęście" jeśli nie ma wogóle prawka, a jeśli je ma, to ma "szczęście" jeśli osiągnie poniżej 0,5 promila w dmuchaniu.

Kontrola powyżej 0,5 to: wykroczenie, zatrzymanie prawka na miesiąc,  2 punkty (z ośmiu dostępnych) oraz do 3000 euro. Min. reguła to 500 euro.

Kontrola powyżej 1,1 to: zatrzymanie prawka bezterminowo (bardzo trudny i kosztowny psychologiczny test zdolności przed wyrabianiem nowego), traktowane z § jako przestępstwo, wysokie kary pieniężne oraz kara pozbawienia wolności.

No i dodatkowo kierowcy poniżej 21 roku (tzw. "świezi") granica 0,0 promila.

Dodatkowo jeśli kierujący powyżej 0,3 promila stwarza zagrożenie w ruchu, to zostaje potraktowany jak ten z ponad 0,5.

Don't drink and drive. Nawet hulajnogą.

• Klubowicze
Opublikowano

Szkoda, że nasze „władze” nie działają błyskawicznie u nas w tej materii jak w innych. Trzeba kilku ofiar (niekoniecznie śmiertelnych), aby ktoś w tym kraju poszedł po rozum do głowy i zmienił prawo.

• Klubowicze
Opublikowano

No niestety.. U nas prawo jest upośledzone, o czym wspominałem dziś w temacie Skuterów Elektrycznych po kontroli policyjnej...

Opublikowano

Polska to Polska
W UK po wypadku kiedy kierowca (zresztą Polak) ciężarówki zmieniał sobie utwór na smartfonie i najechał na tył osobówki powodując smierć dwóch rodzin, błyskawicznie zmienili prawo i teraz nawet trzymanie smartfona czy telefonu a nawet gdy leży obok, jest karane
Urządzenie ma być schowane albo w kieszeni albo w schowku
Ale anglosaski system prawny jest specyficzny i chociaż niezkodyfikowany to działa błyskawicznie
A w pl...

• Użytkownicy+
Opublikowano
16 godzin temu, tomekmajesty napisał:

Polska to Polska
W UK .....................................  Urządzenie ma być schowane albo w kieszeni albo w schowku.........................

?  powaga ?   To znaczy że na wyspach nie można korzystać z nawigacji w telefonie ?  ?

Opublikowano

Z tego co kiedyś czytałem w UK jest możliwe, jeśli smartfon nie jest w ręku (ale jest np. wszystkim znane mocowanie np. na szybie), ale może się mylę.

I co, moim zdaniem, kuriozalne... 0,8 promila (teren Szkocji 0,5) jako granica trzeźwości za kierownicą ? . Już 0.5 uważam za "wystarczająco".

A co do jazdy na hulajkach, parę śmiertelnych wypadków będzie rozdmuchanych przez media, kilkaset kraks z pobytami w szpitalach i też wezmą się za ostrzejsze przepisy.

Opublikowano
  powaga ?   To znaczy że na wyspach nie można korzystać z nawigacji w telefonie ?  

Dodam:

W uchwycie jako trzecie dozwolone miejsce

Po tylu latach posiadania wbudowanych nawigacji zapomniałem że można użyć do tego telefonu

;)

• Klubowicze
Opublikowano
Dodam:W uchwycie jako trzecie dozwolone miejscePo tylu latach posiadania wbudowanych nawigacji zapomniałem że można użyć do tego telefonu

;L

Całe szczęście, że znów technologia przyszła nam w sukurs. Niestety wbudowanych ani pudełkowych navi zasadniczo już nie trawię. Jedynym rozwiązaniem „ratującym” jest system Apple CarPlay/Android Auto, które pięknie klonują wybrane aplikacje na ekran w samochodzie. Ostatnio jeździłem na Google Maps, tomtom, Waze i Magic Earth. Niedawno przyszła informacja, że wkrótce w Apple CarPlay zawita nasz poczciwy Yanosik.

W notce prasowej dotyczącej nowej Hondy Africa Twin 1100, którą niedawno zamieszczał[mention=2]MariuszBurgi[/mention], znalazła się informacja o dostępności Apple CarPlay w tym moto. Można ? Można !

• Klubowicze
Opublikowano

Byłem dziś w PZU pytać o ubezpieczenie komunikacyjne pojazdów elektrycznych... Okazuje się, że firma już przyszykowała procedury takiej usługi (głównie z myślą o hulajnogach i rowerach), tylko babeczka jeszcze nie miała (byłem pierwszy) z tym do czynienia, więc "powącha" temat ze swoich mail'i instruktażowych i jutro da mi znać, co i za ile... 

• Klubowicze
Opublikowano

Sławek, jak już obczaisz szczegóły to skrobnij o tym tutaj. Ja byłbym zainteresowany zakupem ubezpieczenia na e-hulajnogę, ale tylko polisa sezonowa np. pół roku od kwiecień - wrzesień.

• Klubowicze
Opublikowano

Nie wiem, czy tają opcję mają... Mówiła coś o rocznym ubezpieczeniu, ale zapytam. Przypuszczalny koszt być może podobny do OC osoby, a więc około 50 PLN (ubezpieczenie do 50 tysięcy zł)... Więc budżetu by nie rujnowało...

Opublikowano

Sprawdźcie jak macie w ubezpieczeniach domu
Ja mam klauzulę OC na rowery domowników
Muszę jedynie dowiedzieć się czy hulajnogę obejmuje
Jak prawo uzna ją za rower to pewnie obejmie ale póki co jestem pieszy na niej a więc pewnie nie obejmuje

• Klubowicze
Opublikowano

No w PZU w sprawie mojego pojazdu mają ostrą zagwozdkę... Nie wiedzą do końca, czy dać mi ubezpieczenie komunikacyjna czy rowerowe... Sprawa w toku, bo oparła się o oddział w Szczecinie, więc trzeba jeszcze poczekać, bo mogą jeszcze pytać w Warszawie ? 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć. Hulajnoga 365 pro i niestety poszła opona tył, przelot ok. 400 km. I mam pytanie do tych co wymieniali albo wiedzą: woziliście je do serwisu czy sami rozbieraliście i wymienialiście dętkę? 

• Klubowicze
Opublikowano

Ja bym się nie podjął wymiany samodzielnie. Droga przez mękę. Ja nadal na ori dętkach i oponach. Nie chcę krakać, ale serwis mam za rogiem.

Jest mnóstwo tutoriali na YT. Jak masz narzędzia i zdolności manualne to walcz.

Opublikowano

Sam nie wiem, kiedyś to raczej każdy z nas łatkę by założył i po sprawie. No ale po łatce nie pamiętam żebym pompował do 4 atmosfer.

Opublikowano

W rowerze po wulkanizacji w trakcie jazdy pompowałem do ponad 5 bar. Wszystko wulkanizowane ogólnodostępnym (chyba "tip-top")zestawikiem naprawczym za 4 euro. Kilka razy i zawsze było szczelne. Później zmieniłem opony na  model z pasem aramidowym i dętki na lateksowe. Zeby nie kleić w trakcie jazdy.

Opublikowano

A miałem chwilę i rozkręciłem ?

received_572799156594393.jpeg

Opublikowano

To koło jest podobno łatwiejsze

To z silnikiem też rozbierałeś?

Ale i tak szacun za pracę

A dętki lepiej chyba jednak na nowe wymienić, zawsze pewność że latka nie strzeli

Kupiłem swojego czasu na Allegro na zapas dętki, podobno lepsze od fabrycznych

Ale na razie koła się kręcą na fabrycznych a mam około 300 km

Opublikowano

Większość wystawionych dętek jest ta sama co na naszych sprzętach, czyli "made in china". Podczas wymiany dętki każdy ją delikatnie przytrze z nierówności, posypie talkiem i przypomni o utrzymywaniu ciśnienia. I właśnie w tych małych rzeczach myślę że jest sukces. 

Ja osobiście w 100 % zadowolony z wymiany nie jestem gdyż nie mam fachowych łyżek najlepiej podgumowanych i porobiłem ryski na kole. Może nie za widoczne, ale ja o nich wiem? 

Z drugiej strony pewnie czasem i warsztat wykonujący wymiany zrobił ryski - zdarza się. 

Chociaż np. za dwa lata i większym przebiegu kompletnie nie będzie to miało znaczenia ?

Pozdrawiam wszystkich którzy aktywnie tu działają jak i tych co tylko jeżdżą ?

• Administrator
Opublikowano

No i ja zakupiłem sobie zabawkę w postaci Xiaomi 365 pro oczywiście zmieniłem soft choć podobno się nie da. Teraz hulajka lata 35 km/h i ma 800W. Oczywiście w ostatnim czasie Chińczycy lekko skomplikowali tuning, bo wszystkie filmiki jak to zrobić można wywalić do kosza nie działają. Teraz jest lekko bardziej upierdliwe ale da się też to zrobić tylko trzeba zmienić 2 softy na wersje 0.9 i 1.5.5

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka