Skocz do zawartości
Forum Burgmania
  • 0

Yamaha Majesty 125 => eksploatacja

Gość NIMAGO

Pytanie

Witam :)

Od wczoraj jestem szczę?liwym posiadaczem Majesty :) Kolega sprowadził mi go z francji. Tylko jest jeden mały problem, poniewaz nie mam do niego zadnych dokumentow na temat tego jaki olej lac do silnika a jaki do 2 wlotu (i ile go nalac), jaki plyn do chlodnicy??? Nie moge nigdize znalesc w neci na ten temat :P

Chciałbym tez wiedziec np. co ile kilometrow trzeba wymienic pasek?? (moj ma przejechane niecale 8 tys. ) :lol: Jak blokować kierownice...i WIELE WIELE INNYCH..rzeczy :P

Je?li ktos ma dokumenty mowi?ce o eksploatacji tego skutera ( INSTRUKCJA OBSŁUGI ) to bardzo bym prosil o podzielenie sie z nimi :) Chyba ze kto? poprostu wie co i jak... to prosze o rade :)

pozdrawiam

• Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

• Kacza

7

• Slavequs

3

• tomekmajesty

3

• JACKO

2

Top użytkownicy dla tego pytania

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mam jeszcze jeden problem.. :)

Otóż leje mi troche olejem z jednego amortyzatora (przedniego) tzn. gdy pare razy pouginam/poruszam amortyzatorami to na jednym z amorków widać taki nalot oleju (nie jest to duzo) ale wiecie... :) wole wymienić teraz a potem w sezonie nie przejmować sie juz "niczym" :)

- Wykręciłem amortyzator z pólki

- wyci?gnołem pierwszy uszczelniacz (ten na samej gorze) był od dobry wiec chiałem sie dostać do tego który znajduje sie zaraz pod nim.. iii

tu wła?nie jest problem, ponieważ niewiem jak go wyci?gn?ć tak zeby go nie zniszczyc.. :) Wyci?gnołem zabezpieczenie (taki okr?gły pier?cień) ktory sie znajduje nad nim zeby nie wypadl, ale dalej nie chce wyskoczyc:(

Próbowałem równiez wyci?gn?ć go razem z lag? (t? rurk? pochromowana) ale niestety tez niewiem jak j? wyci?gn?c :| ponieważ niechce wyjsc. Kręciłem tez t? sróbka ktora znajduje sie na samym dole amortyzatora (taka na imbusa) ale nic sie nie działo..tzn nic sie nie wykrecało :|

Aaaa... i jeszcze jedno pytanko.. :)

Jaki olej powinno nalać sie do amortyzatorów (Majesty 125 , 2001r) ??

i ile tego oleju?? :)

pozdrawiam :)

• 0
Slaveglus a gdzie jest tak napisane ze w kazdej 125 wymiana oleju jest co 6 tkm ? :)

CZy moze taka zasada sie u ciebie przyjela ?

W servisowce jest dokladnie napisane .. co 3tkm.. jezeli jakies watpliwosci to moge zeskanowac  stroony z poszczegolnymi wymianami ...

Pozdrawiam

Kacza

Ale mi nick zmasakrowałe?. :)

Nie pisałem o wszystkich 125-tkach, tylko o YPce. O niej jest temat, więc do niej się odniosłem.

Chętnie zobaczę skan serwisówki, aby się przekonać, tylko ma być do Majesty 125, rocznik minimum ... hmm 2003, bo może wcze?niej było inaczej.

EDIT. Link do podobnej dyskusji: http://www.burgmania.net/forum/index.php?showtopic=499&hl=

• 0

ojc przepraszam.... literowka...

Ja mam serwisowke od maxstera (01r) tak wiec mozliwe , ze w nowszych moze sie roznic .. nie wiem nie spotkalem sie z taka roznica jeszcze ...

Pozdroo

Kacza

Ps. Wieczorem jak znajde czas to wrzuce skan ...

• 0
ojc przepraszam.... literowka...

Ja mam serwisowke od maxstera (01r) tak wiec mozliwe , ze w nowszych moze sie roznic .. nie wiem nie spotkalem sie z taka roznica jeszcze ...

Pozdroo

Kacza

Ps. Wieczorem jak znajde czas to wrzuce skan ...

Ok, nie musisz. :) Przyjmijmy po prostu, że wszystko zależy od rocznika.

• 0

Koledzy

mam majesty 125 rok 2003, w serwisie, w ramach gwarancji wymieniali olej dopiero przy 6 tys.km,

pozdro TT

• 0

NIMAGO Wyal te uszczelniacze i nie przejmuj się nowe nie s? drogie. Ja za komple do obu lag do TDM-ki zaplaciłem w Larssonie 18,60 PLN. Nie przejmuj się zmasakrowaniem ich przy wyci?ganiu.

Pozdrówka

• 0

Cze?ć

Widzę kolejny uzytkownik Majesty 125 niebawem pojawi się na drogach - i bardzo dobrze, bo skuter jest sympatyczny i przyjemny zarówno w jeĽdzie, jak i w eksploatacji.

Co do pytań z pierwszej strony odpowiadać już nie będę, bo koledzy pomogli. Dodam, że ja wlewam do silnika półsyntetycznego Castrola GTX Magnatec (1,4l oczywi?cie).

Podaj tutaj maila lub na PW to Ci pode?lę instrukcję obsługi i prostych czynno?ci serwisowych (niestety nie po polsku :D ) z której można się dowiedzieć wielu ciekawych rzeczy.

Jeżeli będziesz miał jakie? pytania, wal ?miało - postaram się również pomuc :D

• 0

gdyby? mógł to podaj t? instrukcje: nimagos@gmail.com

ewentualnie gg: 8877277 (czesto niewidoczny)

ahaa:

Gdyby kto? jeszcze miał te elemnty ktorej jak widać brakuj? mojej Majce:(

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/12d36f63e458f332.html

i chciałby je sprzedać to bardzo bym prosil o kontakt :D

pozdrawiam :D

• 0
majesty 125 rok 2003, w serwisie, w ramach gwarancji wymieniali olej dopiero przy 6 tys.km,

no tak - a ja jeżdż?c ostatnio to tu to tam, za różnymi ogłoszeniami, jak sprawdzałem

poziom oleju silnikowego to: za każdym razem była informacja o przegl?dzie w serwisie i za każdym razem poziom oleju, był niewła?ciwy (tzn. "mechanicy" którzy go uzupełniali sprawdzali poziom na wkręconym begnecie :D )

poza tym w ramach gwarancji to powinni najpierw po 1000km.

niestety różne mamy serwisy i niestety niewiele ma ksi?zki serwisiwe do naszych pojazdów, gdzie jest czarno na białym ile należy wlać oleju przy okresowej czy też całkowotej wymianie.

w całej rozi?gło?ci produkcji YP 125 to ci?gle ten sam silnik.

modyfikacjom uległy tylko systemy wydechu w zwi?zku z czysto?cia spalin, ale nie system smarowania. poza tym w dobie ekonomizacji procesu, nie wierzę, żeby na tyle zmieniono materialy, potrzebne do produkcji, aby wytrzymywaly bez wymiany 6tkm zamiast 3tkm. w super oleje, które na to pozwalaj? też trudno mi uwierzyć.

• 0
Gość Szwajcer

Rzeczywi?cie w instrukcji jest trochę namieszane co do wymiany oleju...

U mnie (mam YM 125E, czyli najnowszy model) jest zegar elektroniczny, który podpowiada o okresowej wymianie oleju - po 1000 km, i dalej co 3 tys. km.

Natomiast w instrukcji jest wykaz czynno?ci, które należy robić co 1000, a potem co 6 tys lub co roku. Ale jak się wczyta to wyraĽnie pisze - wymiana oleju co 3 tys. km.

Pozdrawiam! :D

• 0
Rzeczywi?cie w instrukcji jest trochę namieszane co do wymiany oleju...

125E, czyli najnowszy model) jest zegar elektroniczny, który podpowiada o okresowej wymianie oleju - po 1000 km, i dalej co 3 tys. km.

Ale jak się wczyta to wyraĽnie pisze - wymiana oleju co 3 tys. km.

dokladnie tak - wprwawdzie "jest napisane" a nie "pisze" ale, to taka przywara,

któr? ostatnio męczył moje - podobno zaczerpniete z telewizji "włanczać" - kolega Jagroski :D

EDIT:

:D :D :D

[]

[]

\/

• 0

Kto jest chetny na spis czynnosci servisowych(po Niemcowemu) do majesty/maxstera(2001r)... prosze o PM to wysle na maila ( nie wiem jak wrzucic na burgmanie)

Pozdroo

Kacza

• 0
Dzięki Kacza za skany i polecam je wszystkim - wiele można się z nich dowiedzieć w kwestii: co i kiedy sprawdzać, kiedy wymieniać, etc. ;)

Spoko nie ma sprawy . Jak cos ludziska to pisac :lol: a jak macie problemy ze szwabskim to zwroccie sie do Biga, on na pewno nie odmowi wam pomocy w tlumaczeniu tego durnego jezyka :lol:

Pozdroo

Kacza

• 0
  • Administrator
Spoko nie ma sprawy . Jak cos ludziska to pisac :lol: a jak macie problemy ze szwabskim to zwroccie sie do Biga, on na pewno nie odmowi wam pomocy w tlumaczeniu tego durnego jezyka  :lol:

Kacza nie przesadzasz troche, nikt nie jest slownikiem on line. Gdyby to napisal Big'u to OK ale taka sugestia z twojej strony jest chyba niegrzeczna. O naszym jezyku tez mozna by powiedziec durny bo trudny. A zreszta nie sadze zeby Big'u znal szwabski co najwyzej moze znac niemiecki.

• 0
  • Administrator
Spoko nie ma sprawy . Jak cos ludziska to pisac ;) a jak macie problemy ze szwabskim to zwroccie sie do Biga, on na pewno nie odmowi wam pomocy w tlumaczeniu tego durnego jezyka :lol:

Zawsze kiedy wydaje mi się, że nikt mnie już niczym głupim nie zaskoczy czytam co? takiego... :lol:

Kacza... trudno mi było nie skomentować Twojej wypowiedzi ;)

• 0
(...)szwabskim(...)tego durnego jezyka  :lol:

Kilka faktow:

Jezyka niemieckiego uzywa ok. 141 mio, z czego ok. 120 mio jako urzedowego, jest to 10 miejsce na swiecie. W Europie jest na pierwszym jesli chodzi o jezyk urzedowy, a jako mowiony na 2 po angielskim, ale przed francuskim.

Ja np. rosyjskiego czy francuskiego nie okreslam mianem "durny", chcialbym sie jedynie nimi umiec poslugiwac.

PS. Pozdrawiaja "Czterej pancerni i pies" :lol: ...

• 0
Gość denver27

musze stan?c w obronie kolegi "KACZA"otóż jezeli kolega twierdzi ze ów jezyk jest durny to jest to jego swiete prawo ,nie moge powiedziec ze jest to niegrzeczne bo to jest absolutnie "kaczy" sprawa,niegrzeczne jedynie bylo potraktowanie dr. Biga jako słownika,ale mysle ze Kacza mial szczere intencje,i powiedzenie ze to durny jezyk nie znaczy wcale ze wszyscy co sie nim posluguja to durnie ,pozdrawiam

a zracji tego ze mamy" liebling tage" !OKK prosze sie nie zloscic

• 0

Witam Panowie kupyłem yamahe majesty 125 1998r za grosze,troche juz do niej włozyłem ale praktycznie wszystko robiłem sam.

-wymiana pierscieni

-pompa wody

-uszczelki

-olej

-płyn chłodzacy(nie było wcale)

ale mam problem

a wiec

jadac na wprost tak jagby czuje ze prawa reka musze ciagnoc kierownice,a lewa odbychac,na rodzie w lewo mi sie tak jagby skuter zwala a w prawo wyglada to troszke płyniej ,łagodnie,nie jest to takie straszne ale cos jest na zeczy.....

mam kymco vitality 50

i

tego nie ma

co to moze byc,mysle ze moze lagi krzywe,moze rama,nie mam pojecia,pomoze ktos?

przepraszam ze tak

mam problem

• 0

Sprawdź czy robi 2 ślady dokładnie pooglądaj moto wszędzie musiałbyś czachę sciągnąć , ja miałem w pazdzierniku wypadek uderzenie w auto efekt wymuszenia no i lagi poszły , całe szczęscie ze na oko rama (głowka) jest ok jestem w trakcie składania i po jazdach przed garazowych i niby jest ok reszta wyjdzie w codziennej jeździe ale ja tak właśnie sprawdzałem przed składaniem .Jeśli nie to w Zabrzu robią pomiary ram moto cena okolo 450 pln.