Skocz do zawartości
Forum Burgmania
  • 0

Yamaha Majesty 125 => eksploatacja

Gość NIMAGO

Pytanie

Opublikowano

Witam :)

Od wczoraj jestem szczę?liwym posiadaczem Majesty :) Kolega sprowadził mi go z francji. Tylko jest jeden mały problem, poniewaz nie mam do niego zadnych dokumentow na temat tego jaki olej lac do silnika a jaki do 2 wlotu (i ile go nalac), jaki plyn do chlodnicy??? Nie moge nigdize znalesc w neci na ten temat :P

Chciałbym tez wiedziec np. co ile kilometrow trzeba wymienic pasek?? (moj ma przejechane niecale 8 tys. ) :lol: Jak blokować kierownice...i WIELE WIELE INNYCH..rzeczy :P

Je?li ktos ma dokumenty mowi?ce o eksploatacji tego skutera ( INSTRUKCJA OBSŁUGI ) to bardzo bym prosil o podzielenie sie z nimi :) Chyba ze kto? poprostu wie co i jak... to prosze o rade :)

pozdrawiam

• Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

• Kacza

7

• Slavequs

3

• tomekmajesty

3

• Artix

2

Top użytkownicy dla tego pytania

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
Nie moge nigdize znalesc w neci na ten temat :lol:

A szukales nieznajomy kolego ( ktorys niewypelnil profilu ) na forum burgmanii ... ??

• 0
Opublikowano
A szukales nieznajomy kolego ( ktorys niewypelnil profilu ) na forum burgmanii ... ??

szukałem ale niesty...nie znalazłem :lol:

• 0
  • 0
Opublikowano

Dzięki @Pavulon :P

hmm...

Moja Majesty 125 (która posiadam od 22.01.2007) ma przejechane 8 tys. i jest z 2001 r , przywieziona została z Francji

Wydaje misie ze to nie duzo... ale nie wiadomo czy licznik nie byl cofany (elektorniczyny wyswietlacz LCD)..

Zbliżaja sie FERIE :P i mam zamiar na nich przygotowac Majesty na nowy sezon bo raczej pozniej nie bede mial juz takiej mozliwo?ci :P poniewaz jeszcze chodze do LO

Majesty jest moim pierwszym skuterem jaki mam :P I niestety moja wiedza na temat skuterow jest yyyy....niewielka:(

Głownie na feriach chce zrobic:

-Wymienic olej silnikowy

(jaki, bo czytałem i dalej za bardzo nie wiem jaki poniewaz podajecie BAAARDZO duuzo propozycji

-Wymienić olej przekł?dniowy

(jaki, bo czytałem i dalej za bardzo nie wiem jaki poniewaz podajecie BAAARDZO duuzo propozycji)

-Wymienic płyn chłodnicowy

- Poprzeczyszczać wszystkie filtry

- Przeczy?cic gaĽnik

- Wyregulować zawory

- W razie potrzeby wymienic rolki i pasek, Tylko teraz do was pytanie..: Po czym poznac ze pasek/rolki s? juz zużyte?? Mniejwiecej jak wygl?daja??

Jak my?licie co jeszcze trzeba zrobic?? Aby w przyszłym sezonie nie mieć z ni? zadnych problemów??

pozdrawiam:)

• 0
Opublikowano

1. Aby wymienić olej musisz odkręcić korek, który znajduje się na dole silnika (jest dosyć duży). Filtr oleju jest elementem korka więc pamiętaj w jakiej pozycji był on umiejscowiony (gdzie góra gdzie dół). Jaki olej? W instrukcji obsługi podaj?: "Q8 class 10W-40" czyli zwykły olej silnikowy (ja mam wlany olej samochodowy 10W-40 semisyntetyczny - jako? nie jestem przekonany o tym, że oleje "tylko" dla motorów s? inne, silnik to silnik a instrukcja wyraĽnie podaje co to ma być) - powiniene? wlać ok 1,1l lub litr (będziesz lał olej aż do poziomu odpowiedniego na tym korku od wlewu) - dziecinnie proste.

2. Olej przekładniowy: 0,14 l oleju: Q8 T 35 - 80W.

3. Płyn chłodniczy. Najlepiej dolać koncentratu, takiego do chłodnic samochodowych. Wlew znajduje się przy akumulatorze (pomiędzy nogami). Najlepiej aby? za dużo się nie bawił z układem chłodz?cym bo potem nie będziesz umiał tego np. odpowietrzyć i co? zepsujesz.

4. Filtr powietrza raczej od razu wymień.

5. GaĽnika też nie tykaj bo potem nie będziesz umiał go spowrotem wyregulować. (Tak jak zawory). Lepiej nie grzebać za dużo bo potem za naprawę w serwisie zapłacisz więcej niż to było warte...

6. Jeżeli paske jest już wyjechany to po bokach jest zrysany. Niekiedy zaczyna pękać guma w zgięciach. Rolki jak s? do wymiany to poprostu nie s? okr?głe.

7. Możesz jeszcze dolać płyn hamulcowy DOT-4 i sprawdzić stan klocków hamulcowych.

Co możesz jeszcze zrobić nie znaj?c się wogóle na skuterach?? W sumie to nic więcej, czynno?ci eksploatacyjne się skończyły ... Najlepiej jeĽdzić i się zbytnio nie martwić :P

• 0
Opublikowano

@Michal88 wielkie Ci dzięki :P:P:P poooozdrawiam.. :P

A niewiecie ile może kosztować regulacja gaĽnika i zaworow gdzies na terenie okolic Rzeszowa??:>

pozdrawiam

====================================================

EDIT

A nie wie kto? czy s? może podane jakie? USTAWIENIA GA?NIKA i ZAWORÓW podane przez producenta??

Je?li tak to jakie??? :P

• 0
Opublikowano
Olej przekładniowy: 0,14 l

0,14 l ??? Nie pomyliłe? sie?? bo mi sie wydaje ze to jest troche mało...

• 0
Opublikowano

Ja mam w instrukcji obsługi wyraĽnie napisane: 140ml.

• 0
Opublikowano

Jakie s? poprawne ustawienia ZAWOROW w Majesty 125??

Ponieważ mam dane dotycz?ce Madiosona 125 :P ale podobno przy Majesty s? ciut inne...

• 0
Opublikowano
1. "Q8 class 10W-40" czyli zwykły olej silnikowy (ja mam wlany olej samochodowy 10W-40 semisyntetyczny - j - powiniene? wlać ok 1,1l lub litr

2. Olej przekładniowy: 0,14 l oleju: Q8 T 35 - 80W.

3. Filtr powietrza raczej od razu wymień.

4. Jeżeli paske jest już wyjechany to po bokach jest zrysany.

5. Możesz jeszcze dolać płyn hamulcowy DOT-4 i sprawdzić stan klocków hamulcowych.

no i znowu:

Ad1

olej 10w-40.

zachowuje własno?ci smarne w wiekszym zakresie temperatur np.

Castrol GTS (osobista preferencja i zalecenie Yamahy) czy Bel Rey

WAŻNE: - ilo?ć oleju to 1,4l przy całkowitej wymianie.

Ad2

Z powodzeniem możesz zastosować silnikowy SAE 10W-30 lub przekladniowy np. 75W

ilo?ć: 0,15l

Ad3

Filtr powietrza od razu przedmuchaj sprężark?. przy amortyzatorze jest za?lepiona rurka. je?li przez odme wywalało olej trzeba go spu?cić z rynienki, która jest za filtrem powietrza. po prostu wyjmujesz korek z rurki, podstawiasz butelkę z cienk? szyjk? np. Smirnoff drink i po sprawie. z czasem filtr będziesz musiał wymienić.

Ad4

zużycie paska okre?la się po jego szeroko?ci. jezli ma poniżej 19mm musisz sie po liczyć z jego wymiana i nie szaleć dopuki nie wymienisz.

Ad5

jesli juz to należy zlać cały płyn i zalać hamulce nowym. jesli nie znasz się na tym i nie wiesz jak odpowietrzyć uklad - nie zabieraj sie za to.

a zmienia sie cały plyn ponieważ z czasem zmieniaja sie jego własno?ci i obniża punkt wrzenia. w skrajnym wypadku powstanie poduszka parowa i nie masz hamowania. dolewanie to jakby pół?rodek.

lepiej zlecić to komus kto zna sie na tym.

luzy zaworowe:

0,10~0,14mm

0,16~ 0,20mm

zawarte dane poparte

Serwisówk? (nie instrukcj? urzytkownika) dla Yamaha Majesty 2001

• 0
Opublikowano
luzy zaworowe:

0,10~0,14mm

0,16~ 0,20mm

ale ustawić na ZIMNYM czy na CIEPLYM silniku takie luzy??:>

• 0
Opublikowano

sorki, ale wg. mnie to pytanie swiadczy o tym ,że nie masz podstawowej wiedzy.

zleć to warsztatowi, bo sam narobisz sobie kłopotów.

• 0
Opublikowano
sorki, ale wg. mnie to pytanie swiadczy o tym ,że nie masz podstawowej wiedzy.

zleć to warsztatowi, bo sam narobisz sobie kłopotów.

ejj... nie no sory.. ale na TYM rorum czytałem ze powinno przy Majesty ustawiac sie raz na zimnym a raz na ciepły.

Wiem ze powinno ustaiwać sie na Zimnym, ale ja niewiem jak to jest przy MAJESTY 125 poniewaz posiadam j? dopiero od 3 dni.. :angry:

pozdrawiam

• 0
Opublikowano

mam jeszcze pare pytań ;)

- Czy Majesty 125 rok (2001) ma wiatraczek na chłodnicy?? bo moja nie ma i niewiem czy trzeba kupic, czy to jest juz tak seryjnie.. :D

- Jak zablokować w niej kierownice?? (bawiłem sie juz dooob? godzine, kreciłem kierownica we wszystie strony, na stacyjce pisze zeby wcisn?ć i przekrecic w lewo. robiłem tak ale nic sie nie działo ;(

• 0
Opublikowano

1. Trzeba skręcić maksymalnie w lewo i w stacyjce wdusić kluczyk i przekręcić 90 stopnie również w lewo... Jak nie działa to znaczy, że masz zepsut? blokadę :D

2. Wg mnie to powinna mieć, mój Madison z 2000 roku ma. Zobacz poprostu czy nie ma jaki? otworów do jej przykręcenia i czy nie ma żadnych wolnych kabelków, które by ?wiadczyły, że wiatrach był wsadzony.

3. Luzy tylko na zimnych. Przecież metal pod wpływem ciepła się rozszerza...

• 0
Opublikowano
mam jeszcze pare pytań :P

- Czy Majesty 125 rok (2001) ma wiatraczek na chłodnicy?? bo moja nie ma i niewiem czy trzeba kupic, czy to jest juz tak seryjnie.. ;)

tak ma wiatrak i jesli nie masz nie polecam jeĽdzić bez.

• 0
Opublikowano

Jeszcze 1 pytanko:)

Czy kontrolka AKUMULATORA i PALIWA powinny sie ?wiecic (np gdy jest juz rezerwa)?? Czy one s? tylko tak narysowane, i nie ma w nich zadnych zaroweczek??

• 0
Opublikowano

Pytaj kolego o szczegóły a chętnie Ci odpowiem, mam majesty 2003 z salonu, niestety yamaha daje co? w rodzaju ksi?żki, ale tam nic nie ma. mam przebieg 6.000 i paska nie ruszam, chociaż podobno zalecaj? przy tym przebiegu wymianę, jeżeli nie jeĽdzisz daleko to możesz ryzykować, jeżeli natomiast się gdzie? wybierasz, to bym wymienił. Kierowicę blokuje się przekręcaj?c j? w lewo i wtedy kluczyk w pozycje kook, jak nie wchodzi, trzeba deilkatnie poruszać kier?,

pozdro TT

• 0
Opublikowano

Yamaha zaleca wymiane paska co 18 tkm, swiecy co 12 tkm, filtra powietrza o ile sie nie myle to co 6 tkm ( bynajmniej czyszczenie ), olej silnikowy co kazde 3tkm. Podkreslam ze sa to zalecane czestotliwosci wymian przez Yamahe . :]

Pozdrawiam

Kacza

• 0
Gość Szwajcer
Opublikowano

Witajcie!

Ja mam Majesty 125E.

U mnie kontrolka paliwa się nie ?wieci - tak jest fabrycznie, poziom paliwa odczytujesz tylko na wskaĽniku.

Oczywi?cie lampka temperatury silnika się ?wieci jak silnik jest przegrzany.

Pzdro

• 0
Opublikowano

ja mam majesty 2003 i też nie ma kontrolki paliwa, tylko wskaĽnik, nie wiedziałem, że pasek w majesty wytrzymuje aż tyle kilosów

pozdro TT

• 0
Opublikowano
Yamaha zaleca wymiane paska co 18 tkm, swiecy co 12 tkm, filtra powietrza o ile sie nie myle to co 6 tkm ( bynajmniej czyszczenie ), olej silnikowy co kazde 3tkm.

W 125-tce olej wymienia się co 6 tys. km.

• 0
Opublikowano
  olej silnikowy co kazde 3tkm.
W 125-tce olej wymienia się co 6 tys. km.

Kacza ma rację. W YP-ce 125 olej wymienia się co 3 000km - instrukcja mówi to wyraĽnie.

zresztę czy watro oszczędzać te 30-40 zł co powiedzmy miesi?c,póltora (zależnie od tego ile jeĽdzimy w miesi?cu) - chyba nie.

• 0
Opublikowano

Slavequs a gdzie jest tak napisane ze w kazdej 125 wymiana oleju jest co 6 tkm ? :)

CZy moze taka zasada sie u ciebie przyjela ?

W servisowce jest dokladnie napisane .. co 3tkm.. jezeli jakies watpliwosci to moge zeskanowac stroony z poszczegolnymi wymianami ...

Pozdrawiam

Kacza

• 0
  • Administrator
Opublikowano

W BMW C1 przeglady z wymiana oleju mam co 7,5 tys :) a tez silnik 125 ccm.