stefanekmac Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca Za małe te opłaty emisyjne. Powinno byc 2 cyfrowo... Dajmy jako Europa przykład światu. Jak sie samemu zaorać. 1
grzybek Opublikowano 31 Marca Opublikowano 31 Marca Dziś pierwszy dzień obowiązywania nowej regulacji paliwowej CPN (6,16 PLN /l bezołowiówki) 😃a w baku sucho. Pomimo interwencjonizmu organów Państwa sądzę,że zbyt długo ten poziom cenowy nie utrzyma się. Wiadomo, że ceny paliw nie są stałe i wynikają z wielu nakładających się czynników. Wpływ mają notowania ropy na światowych rynkach,kurs dolara, sytuacja geopolityczna – konflikty zbrojne, decyzje krajów eksportujących ropę czy ograniczenia produkcji mogą szybko podnieść ceny. Istotne są też decyzje rządów dotyczące podatków i opłat, a także polityka cenowa koncernów paliwowych. Nawet niewielkie zmiany na rynku globalnym mogą w krótkim czasie przełożyć się na nowo ukształtowane ceny na stacjach w PL.
yossarian Opublikowano 31 Marca Opublikowano 31 Marca Byleby tylko wachy wystarczyło dla wszystkich przy tych cenach :)
grzybek Opublikowano 22 Maja Opublikowano 22 Maja Gdzieś dziś na Korsyce, taniej niż w Austrii. A przy okazji 30st. a w górach śnieg. 1
falco Opublikowano 14 Września Opublikowano 14 Września Powrót z podlaskiego do mazowieckiego, śmierdzący diesel (tylko) 9.19, przed wypadem bez żadnych kuponów taniej lałem 98, bo po 8.18.
grzybek Opublikowano 14 Września Opublikowano 14 Września Nie narzekajmy, PB 95 w Austrii 2,20E, Czechy 445Koron= ok.9zł. Stan na 13.09.26
falco Opublikowano 14 Września Opublikowano 14 Września A co mnie obchodzą ceny w innych krajach...??? Równie dobrzę można podać ceny z lokalizacji gdzie jest znacznie taniej...
Ury Opublikowano 14 Września Opublikowano 14 Września Miało być po 5,19, ktoś się wtedy przejęzyczył i jest za 9,15 :(
grzybek Opublikowano 14 Września Opublikowano 14 Września 12 godzin temu, falco napisał(a): A co mnie obchodzą ceny w innych krajach...??? To tak wskazałem na wyzsze ceny w wybranych krajach, gdyby z powodu wysokości cen polskich, nachodziły kogoś myśli suicydalne🤔
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ury Opublikowano 14 Września Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 14 Września Grzybek, Ty na poważnie? Dymają nas a Ty piszesz o tym, że w PL są niskie ceny paliwa? Przecież nie żyjemy w XIX wieku i sprawdzenie faktów to 5 sekund. Proszę: https://www.fuel-prices.eu/lang/pl Zobacz, poza obecną ceną (jedną z wyższych w UE) wykres jak bardzo wzrosła cena paliwa w PL w ostatnim okresie. Przecież nawet w Szwecji jest taniej. Zobacz też ile kosztuje ON w PL i u naszych sąsiadów. Poza ceną ważna jest "siła nabywcza zarobków" (Realna dostępność). Jeśli weźmiesz pod uwagę, ile litrów paliwa można kupić za średnią krajową pensję to wyprzedzamy np. Bułgarię, Rumunię, ale bardzoooooooo daleko nam do liderów – kierowcy w Estonii, Niemczech czy Austrii mogą kupić za średnią wypłatę 150% więcej paliwa niż my. Proszę liczby:Estonia: + 25%, Czechy +20%, DE i Francja +70%, Austria + 150% (!!!) więcej paliwa niż w Polsce. 3
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 15 Września Klubowicze Opublikowano 15 Września @Ury ale mnie rozbawiłeś. Afera że inni mogą kupić więcej litrów paliwa za swoją pensję przy tej samej cenie litra 🤣 Myślisz że kogośw Arabii Saudyjskiej interesuje ile się w Polsce zarabia ? Wszystkim sprzedają ropę w mniej więcej jednej cenie. Ale mam dla ciebie pomysł :skoro 10 godzin temu, Ury napisał(a): Austrii mogą kupić za średnią wypłatę 150% więcej paliwa niż my przeprowadź się do Austrii 😜
Ury Opublikowano 15 Września Opublikowano 15 Września 45 minut temu, arturo-bb napisał(a): @Ury ale mnie rozbawiłeś. Afera że inni mogą kupić więcej litrów paliwa za swoją pensję przy tej samej cenie litra 🤣 Myślisz że kogośw Arabii Saudyjskiej interesuje ile się w Polsce zarabia ? Wszystkim sprzedają ropę w mniej więcej jednej cenie. Ale mam dla ciebie pomysł :skoro przeprowadź się do Austrii 😜 Cieszę się, że Ciebie rozbawiłem. Jednocześnie martwię się, że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem i chyba masz braki w podstawowej wiedzy ekonomicznej. 2
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 15 Września Klubowicze Opublikowano 15 Września Godzinę temu, Ury napisał(a): Jednocześnie martwię się, że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem i chyba masz braki w podstawowej wiedzy ekonomicznej. Bo ja niedouczony jestem więc proszę Cię o Wielki Umyśle oświeć mnie swą wiedzą
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 15 Września Użytkownicy+ Opublikowano 15 Września @arturo-bb - kolega @Ury trochę racji ma, bo jak zapewne wiesz w PL połowa ceny paliwa to akcyza i inne podatki. Z drugiej strony - mamy ceny rynkowe, jak w całej UE i nie wiele z tym można zrobić. Problemem nie jest cena paliwa, tylko nasze "niskie" zarobki 🤣 1
Klubowicze krzytro Opublikowano 15 Września Klubowicze Opublikowano 15 Września Największym problemem wzrostu cen paliw jest koszt transportu. Co wiąże się z ceną chleba , wody i całej reszty potrzebnej do codziennego życia. A to czy ja prywatnie kupię za pensje tonę paliwa czy 10 litrów to akurat nikogo nie obchodzi. To tyle z ekonomii.
cezzar Opublikowano 15 Września Opublikowano 15 Września Godzinę temu, krzytro napisał(a): Co wiąże się z ceną chleba , wody i całej reszty potrzebnej do codziennego życia. Tak, tylko że w czasie obecnego kryzysu paliwowego, chleba możesz jeść mniej, albo kupić tańszy, wodę możesz pić z kranu zamiast z butelki, co daje znaczące oszczędności na produktach do codziennego życia. Co do paliwa, nie masz już takiej alternatywy, a kupić je musisz, chcąc dojechać do pracy, szkoły, szpitala itp. Oczywiście, zawsze można wybrać np. rower czy autobus, ale nie zawsze jest taka mozliwość. Również uważam, że porównywanie cen paliw (każdego innego towaru) do zarobków ma jak najbardziej sens, ale to na chłopski rozum biorę, bo ekonomistą nie jestem, jak niektórzy.
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 15 Września Klubowicze Opublikowano 15 Września 1 godzinę temu, EndriuBis napisał(a): jak zapewne wiesz w PL połowa ceny paliwa to akcyza i inne podatki. A to w innych krajach podatków nie ma ? W Austrii do ceny paliwa dodajesz 48,2 centa podatku od olejów + 15 centów za litr opłaty za emisję CO2 + 20% VAT Generalnie to ok 53% ostatecznej kwoty. Tak więc tego .......🤔
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 15 Września Użytkownicy+ Opublikowano 15 Września 3 godziny temu, arturo-bb napisał(a): ....W Austrii do ceny paliwa dodajesz ... Generalnie to ok 53% ostatecznej kwoty..... Ale ja nie przeczę że tak nie jest, tylko ..... rząd Austrii nam nie pomoże, a nasz (wasz ? 🤔) by mógł 🙂 tylko nie tak jak na wakacjach że chwilowo obniżył VAT, bo dla mnie jako małego przedsiębiorcy, który ma na stanie samochód z pełnym odliczeniem VAT od paliwa to była wręcz strata. A swoją drogą (było w innym wątku), dlatego "na razie" auta EV się w jakiś sposób kalkulują, bo od prądu zużywanego do jazdy żaden rząd na świecie jeszcze nie pobiera dodatkowych opłat. A powinien, bo to jest jawna dyskryminacja kierowców jeżdżących na paliwach kopalnych 😜 5 godzin temu, krzytro napisał(a): A to czy ja prywatnie kupię za pensje tonę paliwa czy 10 litrów to akurat nikogo nie obchodzi no może po za nami samymi 🙂 mnie np. to bardzo obchodzi. 3 godziny temu, cezzar napisał(a): chleba możesz jeść mniej, albo kupić tańszy, to już bardzo naciągana teoria. Tańszego chleba jak w dyskoncie nie znajdziesz, a jeść mniej można, ale tylko do pewnej granicy, potem to już jest głód 😉 jak będziesz głodował, to raczej nie będziesz potrzebował paliwa 😜 1
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 16 Września Administrator Opublikowano 16 Września Dziś na pylonie pod Wawą ujrzałem 9.19 za ON i 8.19 PB. Kilka dni temu tankowałem kampera w CZ i cena była zbliżona do naszej. No nic... Pozostaje doceniać PHEV'a za ekonomię 🤷♂️
Ury Opublikowano 16 Września Opublikowano 16 Września W dniu 15.09.2026 o 11:33, arturo-bb napisał(a): Bo ja niedouczony jestem więc proszę Cię o Wielki Umyśle oświeć mnie swą wiedzą arturo-bb - szanuję za trafną samoocenę. Niestety z powodu braku czasu nie dam rady pomóc. Polecam samokształcenie. Mogę pomóc w doborze literatury. Zajrzyj proszę do „Petroleum Economics” – Jean Masseron to taka biblia (niestety nie ma polskiego tłumaczenia) lub „Asymetryczne dostosowania cenowe na rynku paliw w Polsce” – Leszkiewicz-Kędzior.
Użytkownicy ComoDo Opublikowano 16 Września Użytkownicy Opublikowano 16 Września Wyższe ceny paliwa to większe wpływy do budżetu z racji samych podatków w paliwie , a dodatkowo z napędzanej przez koszty paliwa inflacji , bo wyższa inflacja to też wyższe wpływy . Jako że dziura w budżecie jest ogromna i na nic nie ma kasy to raczej nie liczył bym na to że rząd zrobi prezent kierowcom w postaci obniżki cen paliw. Nawet jak robił chwilowo to odbił to sobie z nawiązką . Jakieś dodatkowe podatki od nadmiarowych zysków firm paliwowych ,które miały by finansować obniżki cen paliw wprowadzane przez rząd niczego nie zmienią poza tym, że podatek i koszty finalnie i tak spłyną na klienta czyli na nas.
grzybek Opublikowano 16 Września Opublikowano 16 Września Aleś żeś wygrzebał. To jeszcze najpierw przyjdzie poduczyć się nie ekonomii, lecz biegle języka angielskiego. Czasu w życiu nie starczy..... 😅
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 16 Września Administrator Opublikowano 16 Września O zawirowaniach na rynku paliw -≥ KLIK
tommac Opublikowano 16 Września Opublikowano 16 Września W sobotę wracałem dieslem z Grecji i mniej więcej mogę przytoczyć przybloźone ceny ON w patlr krajach: - Grecja 2euro i co ciekawe diesel jest tańszy o 10 eurocentów niż et95, - Macedonia północna około 7,5zł za litr ON, - Serbia około 9zł za litr - Słowacja 1,96euro za litr - POLSKA 8,79zł za litr Czyli jesteśmy prawdziwymi Europejczyków, oczywiście jeżeli chodzi o ceny ON.
Rekomendowane odpowiedzi