Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Czy oferta jest interesująca? Cz. 2 . Zapytania o ogłoszenia.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
24 minuty temu, fatboy napisał:

Szanuję Twoją opinię ale patrząc po awatarach to 650tek jest trochę na forum i chyba toto jeżdzi

Np. tutaj masz zadbanego Burgmana z prawdziwym przebiegiem KLIK

Nie wierz handlarzom sprzedającym 8-10 letnie maxiskutery z Włoch lub Francji, a wszystkie z przebiegiem 15-30 tys.km... Ten skuter nie lubi stać w garażu. 

Do Burgmana trzeba po prostu czasem zajrzeć do skrzyni biegów, no cóż - ponieść jakieś koszty i dalej można się nim cieszyć. 

• Klubowicze
Opublikowano
4 godziny temu, fatboy napisał:

Proszę o radę ...... Wiem że są dwie (AN650) w dziale giełda ale wolałbym coś z bliższej okolicy ...... proszę o radę co o tym myślicie.

Ten znam, widziałem i jest OK i mega doinwestowany. Kolega sprzedaje, bo niedawno przesiadł się " w drugą stronę". Czasami warto zobaczyć dalej, bo prawie każdy sprzęt z Forum ma swoją historię. I kupujesz od motocyklisty, a nie handlarza.

EDIT. Ale z Miśkiem napisaliśmy w tym samym czasie. Masz wybór, więc wybieraj :D

Opublikowano
1 godzinę temu, MISIEK napisał:

Do Burgmana trzeba po prostu czasem zajrzeć do skrzyni biegów, no cóż - ponieść jakieś koszty i dalej można się nim cieszyć. 

No właśnie, czasem trzeba zajrzeć, rzeczy się zużywają, normalna sprawa, jak z każdym sprzętem. Nienormalne jest jak dla mnie jednak to, że awaria w 650 może się przydarzyć w najmniej oczekiwanym momencie - to jest dyskwalifikujące, nigdy nie kupię pojazdu, który ma tzw. wady fabryczne.

• Klubowicze
Opublikowano
11 godzin temu, pawelp napisał:

nigdy nie kupię pojazdu, który ma tzw. wady fabryczne.

13 godzin temu, pawelp napisał:

Ja nigdy 650 nie miałem, z doświadczenia innych osób wiem, że tego modelu nigdy nie kupię.

Uwielbiam takich gości.

Nigdy nie miał .Nigdy nie jeździł.(no może wkoło komina z godzinkę lub dwie )

Ale już ma wyrobione zdanie i opinię.

Opublikowano
17 godzin temu, fatboy napisał:

Proszę o radę czy to ma sens - czy polować na fajną 650 z forum.

Podałem link do Burgmana od naszego kolegi - bo znam historię tej maszyny. Piootr podał ci ten drugi link, bo też zna historię tej maszyny. Masz dwa pewniaki.

Doradzę ci tak: ja bym kupował maxi-skuter z forum a to dlatego, że zawsze masz dostęp do całej historii maszyny, (handlarzy ja omijam szerokim łukiem, po prostu im nie ufam)

Pierw przysiądź się do maszyny - czy jest dla ciebie wygodna. Przede wszystkim skuter musi ci się podobać ! Kolor też (przyznam, że mi bardziej się podoba biały).

Nie słuchaj stękań i narzekań forumowych na Burgmana 650. Z tych maszyn co miałem - prowadzi się najlepiej i ma sporo fajnych bajerów, a skrzynię biegów zawsze da się naprawić, choć osobiście jestem zdania, że lepiej zapobiegać niż leczyć i dlatego w odpowiednim czasie trzeba do niej zajrzeć, zanim cię ona zaskoczy na trasie. Należy pamiętać też, że skuter to nie ścigacz czy inny motocykl i tak jak nim będziesz jeździł i dbał o niego to tak ci się odwdzięczy.

• Klubowicze
Opublikowano
54 minuty temu, MISIEK napisał:

skrzynię biegów zawsze da się naprawić, choć osobiście jestem zdania, że lepiej zapobiegać niż leczyć i dlatego w odpowiednim czasie trzeba do niej zajrzeć, zanim cię ona zaskoczy na trasie.

Dokładnie

Wystarczy kupując B650 nie wydawać CAŁEJ kasy a zostawić sobie 2-3 tyś w skarpecie. Wtedy profilaktyczny przegląd skrzyni (raz na 40-50 tyś/km) i nie widzę problemu.

Jak ktoś uważa że to dużo to polecam zsumować koszty potrzebne do przejechania 100 tyś km każdym innym skuterem

W SW-T to : 4xpasek po min. 400zł ,wariator 700zł,przeciwtalerz 200zł,rolki 2-3 x 200zł,okładziny sprzęgła 600zł,sprężyna centralna 60zł,sprężynki sprzęgła 70zł i oby nie dzwon sprzęgła 800 i talerze sprzęgła 1700zł.

A teraz już nie marudzić że DROGI jest B650 w utrzymaniu.

Opublikowano
17 minut temu, arturo-bb napisał:

Dokładnie

Wystarczy kupując B650 nie wydawać CAŁEJ kasy a zostawić sobie 2-3 tyś w skarpecie. Wtedy profilaktyczny przegląd skrzyni (raz na 40-50 tyś/km) i nie widzę problemu.

Jak ktoś uważa że to dużo to polecam zsumować koszty potrzebne do przejechania 100 tyś km każdym innym skuterem

W SW-T to : 4xpasek po min. 400zł ,wariator 700zł,przeciwtalerz 200zł,rolki 2-3 x 200zł,okładziny sprzęgła 600zł,sprężyna centralna 60zł,sprężynki sprzęgła 70zł i oby nie dzwon sprzęgła 800 i talerze sprzęgła 1700zł.

A teraz już nie marudzić że DROGI jest B650 w utrzymaniu.

Jako że miałem juz kilka skuterów a  w AN 400 wkładałem spora kasę
przeliczając to wszystko to Burgman 650 wyjdzie taniej lub +/- tak samo niż AN400

A do tego +

- fan z jazdy B650

- nie grzebiesz w napędzie bo nagle na 7000rpm masz mniejszą prędkość jak 2000-3000km temu 

- jazda w 2 osoby praktycznie nie odczuwalna dla skutera

- talerze nie wycierają się w napędzie (Awarie to:pękający pasek zębatki klin itp )
DLATEGO CAŁKOWICIE SIĘ ZGADZAM Z arturo-bb

kupiłem na650 salon PL i mam 30 000 zajrzę  do napędu dopiero przy około 50 000 przebiegu 

Ps. oczywiście to moja odczucia nie jestem expertem a B650 zrobiłem dopiero 1500km

I TEŻ POLCEAM SKUTER TYLKO Z FORUM Z KSIĄŻKĄ LUB SALON PL LUB INNE PEWNE POCHODZENIE 

Opublikowano

Zgodzę się co do wyliczenia i porównania kosztów, ale ;) ... Sam mialem 3 AN5650 i w tamtym czasie ja akurat nie widziałem alternatywy dla tego skutera... Co prawda użytkowałem je zaledwie po kilkanaście Tkm przy  niewielkim przelocie, ale nigdy nie miałem z nimi żadnego problemu.

Wracając do paska... Suzuki zrobiło, moim zdaniem, podstawowy błąd... Rozgłaszali wszem i wobec wielką gębą, że to przeniesienie napedu bezobsługowe i wytrzyma całe życie skutera... Tak przynajmiej pamiętam "modlitwę" sprzedawcy sprzed 15 lat lat i wycinki prasowe opisujące ten model.

No i teraz... Staram się kupować samochody z silnikami mającymi rozrząd na łańcuchu, bo nie chce mi się wymieniać paska ani nawet o tym fakcie pamiętać... Starsze "łańcuchowce" były sprzedawane na "całe życie" (może za wyjątkiem wymiany ślizgów- ale to też przy nadprzebiegach). No to teraz mam pytanie, kupował ktoś kiedyś (bo dzisiaj to wszędzie plastelina)  pojazd z silnikiem na łańcuchu, i słyszał ze strony sprzedawcy iż: nie jest potrzebna jego wymiana, aż nagle okazuje się, że po 100 Tkm trzeba to robić wbrew specyfikacji pojazdu... I nie jest to pojedyńczy przypadek, bo dotyczy prawie wszystkich pojazdów. Nie abstrahuje tu, co jest taniej albo drożej... Chodzi mi o sam fakt, jak by nie spojrzec oszustwa, przecież przy zakupie nazywało się: "bezobsługowy przez całe życie skutera", a tu nagle naprawy po zaledwie 50 Tkm... Suzuki z tą skrzynią AN650 szczają w gębę, a oni twierdzą, że to kropi deszcz ;) ... Rozumiecie o co mi chodzi :) ?

Opublikowano

dr.big i tu nie masz racji zerknij proszę do Audi np 1,8 TSI - miałem A4 2009 serwis co roku , książka od nowości  wsio udokumentowane w 100% i Audi nie przewiduje wymiany łańcucha mimo 200.000 km i silnika do bani wg mnie. VW Scirocco 1,4 TSI to samo a łańcuchy do wymiany po 40.000km z autopsji. Silnik BMW 1,6 VTI  znany z MINI, Citroena Peugota i nnych aut łańcuch do wymiany co 60 tysięcy.   

Opublikowano

Nie te lata, wspomniałem wcześniej o wieku, czy jak kto woli "postarzaniu produktu" AN650 to 2002 i jednoślad. Nie wiem jak reklamował Audi czy VW te samochody, ale AN650 to pamiętam doskonale, że sprzedawcy w ASO podkreślali fakt, że skrzynia biegów i jej nabijany klamrami pas wystarczą na żywotność skutera.

Może myśleli. że 50 Tkm robi sie w 20 lat ;) ? No ale Suzuki, jak ogólnie wiadomo od lat (fachowa prasa), to gorsze materiały niż Honda czy Yamaha.

• Klubowicze
Opublikowano
41 minut temu, dr.big napisał:

Nie wiem jak reklamował Audi czy VW te samochody

Pamiętam taki program na TVN TURBO o VW Golfie jak się facetowi urwał łańcuch rozrządu miesiąc po gwarancji.

Musiał iść do sądu bo nie chcieli uznać jego racji a w książeczce gwarancyjnej było napisane " łańcuch przewidziany jest na cały okres żywotności silnika"

I była to bardzo znana usterka w silnikach VW.

A co do Suzuki i tego nieszczęsnego paska.

To tak jak w latach 2002-2006 miałbym wielkie pretensje co do tego że się zrywa a miał być "dożywotni" To dzisiaj mając wiedzę co i jak to mam to w d... nosie i tak jak pisałem : decydując się na używany B650 biorę to pod uwagę i profilaktycznie wymieniam i mam spokój na ok 50 tyś km.

Najwięcej lamentują ci co kupują za 100% posiadanych środków ( albo jeszcze w kredycie) i nie zostawiają sobie właśnie wolnej kwoty na naprawę.

Opublikowano

Dokładnie tak :) , wiadomo czego się spodziewać i na co brać poprawkę.

Opublikowano

Amen :)

• Administrator
Opublikowano
Dnia 20.12.2017 o 14:07, slavko1 napisał:

http://allegro.pl/kymco-ak550-2017-i7097352219.html

Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie. Bo na pierwszy rzut oka wydaje się ok

25 minut temu, kjwilk90 napisał:

Czyżby któryś forumowicz sprzedawał AK 550 ? http://allegro.pl/kymco-ak550-2017-i7097352219.html

Z tego co mi wiadomo nie z forum.

Opublikowano

tak szybko można nacieszyć się takim sprzętem...

Opublikowano
10 minut temu, kjwilk90 napisał:

tak szybko można nacieszyć się takim sprzętem...

Znamy takiego, co podobnie Integrę sprzedał. I jeszcze parę innych skuterów wcześniej, więc można :-)
Nawet ugadywaliśmy się z nim, w momencie, gdy chwalił się nowym sprzętem, że za pare m-cy go od niego odkupimy. I tak było ;-)

• Klubowicze
Opublikowano

Wszystko można, nawet sprzedać następnego dnia po zakupie. Kto bogatemu zabroni ? Jak ktoś się zastanawia to warto brać go pod uwagę, bo nie sądzę, żeby Kymco Polska zrobiło taką promocję na wiosnę. 1000 km to nawet jeszcze niedotarty sprzęt. 

• Klubowicze
Opublikowano
12 godzin temu, MariuszBurgi napisał:

Z tego co mi wiadomo nie z forum.

Tego pierwszego dosiadałem,często bywa na Woli w byłej siedzibie Orzecha

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

może ktoś widział  czy warta jest obejrzenia? co sądzicie?

• Klubowicze
Opublikowano

Nie widziałem , tylko po zdjęciach widzę ,że odważniki kierownicy wróble chyba zżarły :)  o przebiegu tez nic chyba nie wiadomo ??

Opublikowano

Człowiek nie zdaje sobie sprawy ile w życiu można się jeszcze nauczyć ;)

Dziś po korespondencji z właścicielem powyższego skutera poznałem nowe znaczenie słowa KRAJOWY. 

Cytuję'' Prosze pana skuter zostal zakupiony w polskim komisie motocyklowym przez bylego wlasciciela, ale pochodzi z wloch lub francji, nie pamietam dokladnie''. 

Wychodzi na to że każdy skuter kupiony w kraju u handlarza/w komisie jest krajowy. W sumie logiczne ;)