Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Zakaz sprzedaży nowych diesli i benzyn od 2025 w Norwegii, wątek o pojazdach elektrycznych, dieslach i benzynach nie tylko w Norwegii

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
46 minut temu, RONIN napisał(a):

Nie wiem o co Ci chodzi z tym Lidlem bo ja 3 razy w życiu na Lidlu tankowałem 🤣.

Cofnij się w temacie to będziesz wiedział 🤣

Co do mojej floty to tak mam diesla który więcej stoi niż jeździ, używam go maks 2-3 razy w miesiącu. 

No właśnie, ja mam jedno auto które mi wystarczy, więc gdzie tu ekonomia skoro musisz mieć tak naprawdę dwa auta 😏

Co do używek to porównaj tego spaliniaka  za 2,5 tys do EV to będzie jak niebo i ziemia

Nie widziałem ani jednego ani  drugiego, odniosłem się do słów " nawet za"  😏 

48 minut temu, RONIN napisał(a):

Ty cały czas płaczesz z powodu elektryków a ja

Jeszcze raz, daj przykład gdzie płaczę a ja wstawię cytaty gdzie napisałem, że będę jeździł czymkolwiek na cokolwiek byleby było realnie ekonomicznie.  Śmiało nie wstydź się 😁😏

51 minut temu, RONIN napisał(a):

dwa razy w serwisie żeby obejrzeli go i powiedzieli że wszystko jest ok

Oczywiście za darmo 😏

52 minuty temu, RONIN napisał(a):

Smart w przeciągu ponad 50 kkm był dwa razy w serwisie

Moja Kia nie była ani razu w ciągu ostatnich 100 tys . Wymiana oleju, filtrów, świece i klocki. Więc koszty niewielkie.  😏   

59 minut temu, RONIN napisał(a):

Zacznę od końca, powód jest taki że Chiny są lepsze w elektryki i trzeba ratować europejski przemysł motoryzacyjny.

Tu znów cofnij się w temacie i przeczytaj co Ty pisałeś na ten temat i co ja pisałem 😏   

• Użytkownicy
Opublikowano

Próba udowodnienia komukolwiek tego który rodzaj napędu jest lepszy ma tyle samo sensu jak tworzenie koalicji Korwina z lewicą chociaż widowisko jest na podobnym poziomie. 

Opublikowano
4 minuty temu, ComoDo napisał(a):

Próba udowodnienia komukolwiek tego który rodzaj napędu jest lepszy ma tyle samo sensu jak tworzenie koalicji Korwina z lewicą chociaż widowisko jest na podobnym poziomie. 

Tyle, że tutaj w sumie nie chodzi o kwestię który napęd jest lepszy, bo oczywiście każdy ma swoje plusy i minusy.  Ale zaczęło się właśnie od tego czy decyzja o zakazie sprzedaży spalinowych była słuszna 😏  Czas pokazał kto miał rację!  Jak widzisz temat ciągnie się wiele lat a problemy wciąż takie same.  Co będzie za 5 czy 10 lat nikt nie wie, wróżenie z fusów i nic więc. Krótka radość z darmowych ładowarek w Lidlu zdaje się potwierdzać, że propaganda sukcesu ma krótkie nogi. 😏  Dla mnie jest oczywiste, że jeżeli elektryki będą w ogólnym rozliczeniu lepsze, nie będą potrzebne żadne dopłaty i zakazy sprzedaży. Analogicznie jak z telefonami, czy jak tutaj przytoczonymi bryczkami konnymi 😏

• Użytkownicy
Opublikowano

Problem w tym że im bardziej się ludzi zmusza tym.większy stawiają opór.  Zrezygnowali z zakazu rejestracji spalinowych ale ma być 90% ograniczenia emisji CO2 więc pytam się jakim cudem jeśli nie elektrykami . Tak czy owak wygląda na to że spalinowe niedługo będą tępione podatkami i na różne inne sposoby. Darmowe ładowarki też odejdą w zapomnienie bo to chwilowe rozpropagowanie elektryków . I jak na drzwiach kredą pisane K+M+B znaczy Każdy Musi Bulić tak i elektryki również z czasem przestaną być dotowane a ceny na ładowarkach pewnie pójdą w górę . Elektryk nie jest dla każdego i nie sądzę że w najbliższych latach będzie . No chyba żeby wprowadzili indukcyjne ładowanie z poziomu drogi lub przynajmniej parkingów . Sęk w tym że najpierw powinno się zaczynać od infrastruktury  a potem nie zmuszać tylko zachęcać ludzi do kupowania określonego typu pojazdu . Niestety w UE wszystko jest robione od dupy strony .

Opublikowano

Bedzie statystyka. Sprzedadzą ileś spalinowych a reszta elektryki. Wyjdzie że spaliny spadły o 90 %. Bo z samej ropy to już niewiele mozna wycisnać mocy i sciać tlenki wszelakie.

Opublikowano
11 minut temu, ComoDo napisał(a):
15 minut temu, ComoDo napisał(a):

ale ma być 90% ograniczenia emisji CO2 więc pytam się jakim cudem

Pod warunkiem, że nie przyjdą inne ważniejsze problemy.  Trochę może odbiegam, ale spójrz ile jest dachów z eternitem, a miały już dawno zniknąć 🙂

15 minut temu, ComoDo napisał(a):

Elektryk nie jest dla każdego i nie sądzę że w najbliższych latach będzie

Żaden pojazd nie jest dla każdego 😏

16 minut temu, ComoDo napisał(a):

Niestety w UE wszystko jest robione od dupy strony .

Dokładnie 🙂

8 minut temu, stefanekmac napisał(a):

Bedzie statystyka. Sprzedadzą ileś spalinowych a reszta elektryki. Wyjdzie że spaliny spadły o 90 %. Bo z samej ropy to już niewiele mozna wycisnać mocy i sciać tlenki wszelakie.

Dokładnie, historia i statystyka to dwie najbardziej zmanipulowane dziedziny nauki 😏

Już dziś można manipulować, podając, że sprzedaż elektryków wzrosła np o 30% procent a liczba sprzedanych spalinowych spadła o 30% ale jak to się ma do liczb bezwzględnych? 😏

Opublikowano
W dniu 17.12.2025 o 15:28, RONIN napisał(a):

Mój Smark EQ nadal jeździ, bateria nie padła a w dwa i pół roku zrobiłem nim ponad 50 tkm.

18 godzin temu, RONIN napisał(a):

Mój smark ma się dobrze i przez ostatnie dwa i pół roku zaoszczędziłem jakieś 40 tys. na paliwie i serwisie. Z

Tak z ciekawości, bo już się dowiedziałem, że jestem cienki z matematyki, jak obliczyłeś te 40 tys oszczędność?    Biorąc pod uwagę, że auto wielkości Smart a pali około 5-6 litrów na 100km. 🤔  

Koszty paliwa to max 20 tysięcy a reszta? Koszty serwisowania?   🤔

Opublikowano

@Kazekkazek masz z byt małą wiedzę o Smarcie żeby był sens o tym z Tobą dyskutować, z ciekawostek zimą Smart potrafi spalić 10L w mieście. Po drugie gdyby nie Smart to po mieście jeździła by bmka, czyli jakieś 10k PLN rocznie za serwis. Do tego dolicz parkowanie w mieście przez cały rok. Ty masz swoją matematykę w swoich realiach a ja mam swoją w moich realiach i wymaganiach. Ty sam robisz większość rzeczy i rozumiem twoje obawy a ja jedynie sprzątam i myję auto, mogę jeszcze dolać płynu do spryskiwaczy i podpompowac koło i raczej większość ludzi ma tak jak ja. 
Będę tu zaglądał co rok bo częściej nie ma sensu.

Opublikowano
1 godzinę temu, RONIN napisał(a):

masz z byt małą wiedzę o Smarcie żeby był sens o tym z Tobą dyskutować

To zdanie potwierdza, że argumentów brak 😏

zimą Smart potrafi spalić 10L w mieście

No tak, dlatego policzyłem średnią 😏 sprawdź 😏

gdyby nie Smart to po mieście jeździła by bmka

Gdyby babcia miała wąsy....😏 Tutaj porównuję auta tej samej klasy 😏 dobrze, że nie masz autobusu 😏  możesz w drugą stronę policzyć i od zysków odjąć koszty utrzymania BMW 😉  i już nie wygląda tak pięknie 😉

ja jedynie sprzątam i myję auto, mogę jeszcze dolać płynu do spryskiwaczy i podpompowac koło i raczej większość ludzi ma tak jak ja. 

Rozumiem ten serwis o którym pisałeś był darmowy 🤔?   Gdyby wszystkie czynności które zrobiłem w ciągu 50 tys zlecił w warsztacie nadal baaaardzo daleko do 20 tysięcy.  Co do paliwa sam pisałeś, że Twoja fotowoltaika nie wystarcza, więc również nie są zerowe. 😏  Tak jak napisałem wcześniej, kreatywna księgowość nie zmieni faktów 😏  

Opublikowano

Jak już wcześniej zaznaczyłem, nie zajmując żadnej ze stron "konfliktu", za to z czystej ciekawości policzyłem "za i "przeciw" stricte na moim indywidualnym, mocno specyficznym przykładzie...

Jestem mocno zaskoczony, bo wyszło mi, że tylko w 1 roku byłbym... ok. 100-150 koła do przodu na korzyść... spalinówki.

Fajnie dowiedzieć się na koniec roku, że zamiast na minus jestem na baaardzo duuuży plus! ;)

Opublikowano

@Kazekkazek ja zwyczajnie nie mam czasu żeby robić Ci wykład z wiedzy o Smarcie. Smart benzynowy w automacie to na start musiałbym dołożyć 15k PLN. Poczytaj sobie o problemach z silnikiem w  smartach poliftowych to zrozumiesz o czym mówię. Kosztów utrzymania bmki nie będę dodawał do kosztów smarta i czy go mam czy nie to i tak BMW potrzebuje do innych rzeczy do których Smart się nie nadaje jak chociażby ciągnięcie łódki czy przyczepy z motocyklem. Ty cały czas liczysz a i tak będziemy jeździć elektrykami, więc szkoda mojego czasu. Wpadnę tu za rok.

Opublikowano
5 godzin temu, RONIN napisał(a):

ja zwyczajnie nie mam czasu żeby robić Ci wykład z wiedzy o Smarcie. Smart benzynowy w automacie to na start musiałbym dołożyć 15k PLN.

Ale na ten wpis znalazłeś czas 😏 oczywiście porównanie do możliwie najdroższej wersji 😏

5 godzin temu, RONIN napisał(a):

Ty cały czas liczysz a i tak będziemy jeździć elektrykami

Liczę tak jak większość społeczeństwa 😏 w którą stronę to pójdzie to się dopiero okaże, świat jest nieprzewidywalny 😏

6 godzin temu, RONIN napisał(a):

Wpadnę tu za rok.

Powtarzasz się 😏

13 godzin temu, RONIN napisał(a):

z ciekawostek zimą Smart potrafi spalić 10L w mieście. P

Następna ciekawostka,😁dotyczy tylko spalinowych? Czy może zwiększone zapotrzebowanie na energię dotyczy również elektryków? Fizyka działa inaczej 🤔 A energii z paneli również mnie a zapotrzebowanie w domu większe 😏 czy u Ciebie działa to inaczej?  😏

6 godzin temu, RONIN napisał(a):

Ty cały czas liczysz

Kto napisał, że zaoszczędził 40 tys po przejechaniu 50tys? 😂 

• Sympatycy
Opublikowano
W dniu 18.12.2025 o 18:42, arturo-bb napisał(a):

Popcorn schowajcie bo prędko do tej rozmowy nie wrócę .A zanim Kazekkazek się dokształci to się zepsuje

to trochę zejdzie.....🤣\

Generalnie trochę poszperałem w temacie aut EV... jak w moim przypadku zupełnie bez sensu... koszty, czas ładowania etc....

Niemniej w określonych warunkach ma to uzasadniony ekonomicznie i logistycznie sens.... jak dla mnie... 3ci w domu samochód, dom z 3ma fazami, taryfą nocną, jazdy "do sklepu"

• Klubowicze
Opublikowano

a i tak będziemy jeździć elektrykami, więc szkoda mojego czasu. Wpadnę tu za rok.  Raczej nie. A na pewno  nie ja.

Opublikowano

SPAlinówki oszukiwały w sprawie... a jakże spalin, nawet Japończycy, słynący z rzetelnej pracy kręcili tabelkami.

Ekletrycy oszukują w sprawie... a jakże zasięgu i baterii ale za nich też się (powoli) biorą.

Jedno od wieków się nie zmienia i... nie zmieni - wszyscy oszukiwali, oszukują i będą oszukiwać, byle tylko (cokolwiek) sprzedać... ;)

• Klubowicze
Opublikowano

Bzdura. A koszty produkcji i utylizacji? Masz jakichś pomysł ? 

• 2 tygodnie później...
  • Klubowicze
Opublikowano

Oho

ale debata!

Panowie!

Izi izi.

Taki mamy klimat! Są spalinowki,Są elektryki, będą  za chwilę i wodorówki.Wybierzemt to co nam paszi. Jak już kiedyś  pisałem- mam voltaike,mam elektryka który jeździ na taxi i inaczej rozliczam koszty. 

A jak ktoś ma elektryka i ładuje go tylko pod Lidlem to zysk jest mizerny.Ja sprawdziłem,ładuję  w domu i przekalkulowałem i nie narzekam .

Wniosek? Co komu do czego potrzeba?

Mi ? do kumulowania złotówek!

Bo jestem potocznie nazywany złotówą. I niech tak będzie. 

Pozdro Wszystkim.Na Nowy 2026rRok

Opublikowano
6 godzin temu, MAKI napisał(a):

Są elektryki, będą  za chwilę i wodorówki.Wybierzemt to co nam paszi.

Problem w tym, że nie ma wyboru bo euro-bolszewicy uważają że lepiej wiedzą od motłochu czym ma jeździć.

Zamiast produkować nowoczesne auta zasilane samym LPG - co dało by niskie koszty eksploatacji i niskie obciążenie środowiska - zajmują się zmuszaniem ludzi do tego czego sami by nie wybrali.

• 5 tygodni później...
  • Użytkownicy
Opublikowano
6 godzin temu, Kazekkazek napisał(a):

https://www.facebook.com/share/p/1JcWMiv4Qd/

Czyli nie dość, że tak naprawdę to kopciuchy to jeszcze takie problemy 😏

Wszystko byłoby ok - ale nie przytaczajmy wypowiedzi polityków☝️

To poniżej ludzkiej godności. W polityce jak wiemy, brak jest miejsca na fachową analizę danych🤷

Opublikowano
Godzinę temu, Nazir napisał(a):

Wszystko byłoby ok - ale nie przytaczajmy wypowiedzi polityków☝️

To poniżej ludzkiej godności. W polityce jak wiemy, brak jest miejsca na fachową analizę danych🤷

https://wiadomosci.onet.pl/warszawa/autobusy-elektryczne-kontra-siarczysty-mroz-zasieg-spadl-o-30-proc/6tnmwv6

Może być? 😏 Z politykami masz oczywiście rację, ale fakty to fakty niezależnie kto o nich mówi 😏 dziś wszystko jest polityką. 

I nie zapomnijmy, że zielony ład też jest częścią polityki 😏

https://polskieradio24.pl/artykul/3642857,niewygodna-prawda-o-autobusach-elektrycznych-zima-mroz-obnazyl-ich-slabosc

Nakaz zakupu autobusów elektrycznych to też decyzja polityczna 😏 szkoda, że nie słyszałeś co o tym mówią pracownicy MZK 😏