Kuba_Wiosna Opublikowano 6 Grudnia 2017 Opublikowano 6 Grudnia 2017 rynek IT ogólnie entuzjastycznie reaguje na nowe maxi, co i rusz jakieś nowości nawet od mniej (mi) znanych firm zauważam w necie https://www.mivv.com/moto/kymco/ak-550/2017-ak-550/
Klubowicze Piootr Opublikowano 16 Grudnia 2017 Klubowicze Opublikowano 16 Grudnia 2017 Jeżeli chodzi o wydechy to już prawie wszyscy włoscy producenci przygotowali swoje propozycje do AK550. Ja nastawiłem się na markę Termignoni. Kilka tygodni temu nawet do nich napisałem z zapytaniem kiedy będzie dostępny ich kompletny zestaw do AK. Odpowiedz przyszła: Hello Piotr, thanks for your message. At the moment we haven't in plan to develop an exhaust suitable to Kymco AK550. I suggest you stay up to date with our news through our social channels, or website. Regards
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 16 Grudnia 2017 Autor Administrator Opublikowano 16 Grudnia 2017 Hit grudnia! Dla AK550 , Kymco oraz Soluzioni Ingegneria opracował bardzo prosty system kontroli V-belta. Nazywa się AK550 Tool Kit i jest aplikacją na smartfona zaprojektowaną zarówno dla autoryzowanych warsztatów jak i użytkowników... z jak to zostało określone "minimalnym doświadczeniem serwisowym" . Aplikacja (do pobrania z Google Play i App Store) umożliwia szybko i łatwo zmierzyć napięcie paska napędowego, bez konieczności stosowania bardziej skomplikowanych przyrządów. Wystarczy pobrać aplikację na swoje urządzenie i gotowe. Jak to działa? Należy zdemontować dolną obudowę osłony pasa , ustawić telefon komórkowy tak aby mikrofon znajdował się bardzo blisko paska (na środku dolnego przęsła) nacisnąć przycisk "Start" i kilkakrotnie "pyrgać" pas, co najmniej 3-4 razy (brzmi xtra ). Na koniec mierzone napięcie jest podawane w Newton'ach i wyświetla czy wartość jest właściwa czy nie. Żeby była jasność. Nie wiem na ile jest to miarodajne i czy można temu w ogóle zaufać !, ale brzmi interesująco . Ciekawe jak aplikacja zadziała z nowym T-maxem czy np. podczas takiej próby "pyrgania" nasz smartfon nie zostanie zkillowany .
Klubowicze Piootr Opublikowano 17 Grudnia 2017 Klubowicze Opublikowano 17 Grudnia 2017 Tak, czytałem ten artykuł w oryginale ( niestety z wielkimi trudnościami. ale do tego się przyzwyczaiłem, jako forumowicz OK AK Club Italia ) i niestety ku mojemu zdziwieniu ta apka działa tylko jeśli zmienimy swój Apple Shop na "włoski", bo z polskiego jej nie pobierzecie ;-(. Ja to zrobiłem i uważam, że jest "nie warta zachodu". Zauważyłem, że włosi mnie za bardzo nie lubią, bo zadaję niepopularne pytania. Drążę i odwołuję się do zasad solidarności europejskiej. Aż dziw, że mnie jeszcze z tamtąd nie wy.......li. Chwała im za to. Jak wiemy w PL Kymco sprzedało w 2017 roku 5szt + 1 demo AK550, a w IT ponad 800. Gdzieś trzeba czerpać info o modelu. Nie jestem serwis man'em i w zasadzie minie to powinno nie interesować jak napięty jest pasek, ale jak serwisuje swój skuter w Kymco Polska. ważne aby prawidło działało. LwG. Wesołych Świąt
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 17 Grudnia 2017 Autor Administrator Opublikowano 17 Grudnia 2017 8 godzin temu, Piootr napisał: Ja to zrobiłem i uważam, że jest "nie warta zachodu". Tzn nie warta 83 pln ? Na Androidzie działa wszystko jak należy bez konieczności żadnych zmian. Aaa jednak nie popyrgam pasem Ps. Zastanawiające, że pod tą aplikacją podobno "podpisało sie" Kymco.
Klubowicze Piootr Opublikowano 17 Grudnia 2017 Klubowicze Opublikowano 17 Grudnia 2017 Chyba się nieprawidłowo wyraziłem w poprzednim poście. Chciałem pobrać, walczyłem z materią, ale mimo zmiany sklepu na włoski i tak nie dałem rady jej pobrać. Te urządzenia z logo jabłka czasami dziwnie się zachowują. Pozdrawiam Piootr
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 17 Grudnia 2017 Autor Administrator Opublikowano 17 Grudnia 2017 Dnia 6.03.2017 o 19:44, Urbi napisał: Żaden szanujący się producent samochodów, poza chińskimi firmami, takich rzeczy nie praktykuje. W każdej klasie, modele poszczególnych marek różnią się od siebie, no chyba, że produkowane są w jednym koncernie czy grupie. Ale Nissan nie kopiuje Hondy czy Toyoty, ani żadna Mazda nie wygląda jak Volkswagen, Opel czy Volvo. Nawet Mercedes zawsze różni się od BMW czy Audi... Wrócę do tej wypowiedzi... Ostatnio przeglądając niemiecką prasówkę spotkałem się z porównaniem nowego A8 z 7er. Dwóch dziennikarzy wpadło w ciekawą polemikę. W skrócie chodziło o spór..... kto wkradł się do czyjego biura projektowego i zrobił plagiat. Oczywiście, różnice są ale nie takie jak między tymi modelami 10 lat temu. W mojej ocenie dziś są one dokładnie tak WIELKIE jak różnica w optyce AK550 vs Tmax MY2017. Taki mamy klimat...
Klubowicze Piootr Opublikowano 20 Grudnia 2017 Klubowicze Opublikowano 20 Grudnia 2017 Buszując w necie po różnorakich stronach Kymco wpadłem na ładną reklamę AK550. Złożyłem zamówienie na taką oto krótszą akcesoryjną szybkę produkcji GIVI. Na miasto na ciepłe miesiące będzie. Koszt 250 zł z przesyłką.
dr.big Opublikowano 20 Grudnia 2017 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Tak, latem w mieście nie wyobrażam sobie jazdy z dużą . A przy upałach to już wogóle, bardzo rozsądny zakup .
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 20 Grudnia 2017 Autor Administrator Opublikowano 20 Grudnia 2017 Krótka szyba fajna, nawet na trasę pod warunkiem, że nie mamy problemów z zatokami czy permanentnym zapaleniem ucha środkowego
Krzychu13 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Dnia 5.12.2017 o 21:23, Piootr napisał: Niedawno koledzy z włoskiego klubu AK OK pytali mnie dlaczego w Polsce sprzedano tylko .... 6 sztuk, choć cena bardziej korzystna niż w innych krajach UE. No cóż, odpowiedziałem, że u nas nadal o zakupie konkretnego pojazdu w dużej mierze decyduje cena. Wielu nabywców poszukuje „perełek” w dziewiczym stanie za mniej niż połowę ceny fabrycznej. Nie do końca jest to prawdą. Bo u Nas na nowe AK przypuszczalnie większość musi odkładać przez rok bez wydatków na jedzenie i picie (3000x12), a może podaj jak to jest u kolegów włochów?
Klubowicze Piootr Opublikowano 20 Grudnia 2017 Klubowicze Opublikowano 20 Grudnia 2017 Tak naprawdę to nie wiem jak u nich jest. Pewne jest to, że do tej pory w samej Italii Kymco znalazło już 800 właścicieli dla swoich AK550. Nie będziemy przecież tutaj dywagować na temat tego kto może, kto nie może, kto chce, a kto nigdy nie kupi fabrycznie nowego pojazdu. Jedni kupią gotówką, inni na kredyt, inni wezmą na firmę leasing i odliczą koszty, a dla kolejnych zakup nowego pojazdu będzie zwykłą fanaberią i rozrzutnością. Tyle pomysłów co ludzi. Fakt faktem, że Włosi są od nas, generalizując oczywiście, bardziej zasobni. Dla nich wydanie 10.000 Ojro to jak dla nas około połowy tej kwoty ale w złotych. Inne zarobki i wartość nabywcza pieniądza. Włosi mają też dwa kluby. Pierwszy zrzesza sympatyków modelu z ponad 220 osobami oraz drugi do którego należą tylko właściciele AK550 zakupionych w autoryzowanej sieci Kymco w IT. Do tej pory zarejestrowało się w OK AK Club Italia około 100 właścicieli. Jest to grupa zamknięta. Aby uczestniczyć trzeba wysłać zgłoszenie podając dane właściciela i samego sprzętu wraz z VIN. Club jest mocno wspierany przez lokalnego importera. Niedawno klubowicze otrzymali przesyłki z gadżetami.
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 20 Grudnia 2017 Autor Administrator Opublikowano 20 Grudnia 2017 2 godziny temu, Piootr napisał: Pewne jest to, że do tej pory w samej Italii Kymco znalazło już 800 właścicieli dla swoich AK550. Na zamknięcie listopada dokładnie 865 sztuk. Tym samym AK550 utrzymało 31 miejsce na liście TOP 100 sprzedaży w IT. 2 godziny temu, Piootr napisał: Do tej pory zarejestrowało się w OK AK Club Italia około 100 właścicieli. Na 861 sprzedanych sztuk to niewiele... świadczy to o tym jak bardzo Włosi są wciąż analogowi. Wielokrotnie zwracałem uwagę, jak wiele osób siedzi w kafejkach i pozyskuje informacje z papierowej prasy a nie z tableta, kompa czy smartfona. Cytuj Dla nich wydanie 10.000 Ojro to jak dla nas około połowy tej kwoty ale w złotych. Inne zarobki i wartość nabywcza pieniądza. Nie przesadzajmy. Wcale nie jest w IT dziś aż tak kolorowo jak się niektórym wydaje.
Użytkownicy Długi 1973 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Użytkownicy Opublikowano 20 Grudnia 2017 Dla nich wydanie 10.000 Ojro to jak dla nas około połowy tej kwoty ale w złotych. Inne zarobki i wartość nabywcza pieniądza. Średnie zarobki to około 1500€ a koszty utrzymania i codzienne wyższe niż w u nas. Ale mają przynajmniej w niektórych sektorach 13 tą a nawet 14tą pensje. Fakt, że sprzedało się tam dużo nowych AKaczy wynika z tego, że ogólnie sporo się u nich 2oo sprzedaje. Nasz Kowalski musi mieć 4oo, czasem dwa i hobbystycznie 2oo,A taki np Moretti ma tylko 2oo bo mu 4oo jest niepotrzebne. PozdrawiamRadek
Klubowicze Piootr Opublikowano 20 Grudnia 2017 Klubowicze Opublikowano 20 Grudnia 2017 1. Średnie zarobki to około 1500€ a koszty utrzymania i codzienne wyższe niż w u nas. ——-2.Nasz Kowalski musi mieć 4oo, czasem dwa i hobbystycznie 2oo Ad. 1Nawet nie wiedziałem, że aż tak słabo przy ich kosztach życia.Ad. 2To nie ma się co dziwić biorąc pod uwagę nasze warunki klimatyczne
Użytkownicy Długi 1973 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Użytkownicy Opublikowano 20 Grudnia 2017 Ale za to mają wino, dobre jedzenie i kilka przełęczy O widokach już nie wspomnę.PozdrawiamRadek
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 20 Grudnia 2017 Użytkownicy+ Opublikowano 20 Grudnia 2017 Godzinę temu, Długi 1973 napisał: Średnie zarobki to około 1500€ a koszty utrzymania i codzienne wyższe niż w u nas. To chyba na południu. Na północy raczej zarabiają sporo więcej. 25 minut temu, Długi 1973 napisał: Ale za to mają wino, dobre jedzenie i kilka przełęczy Mają też 2 godz. sjesty (niech ich ........... ). Ale zarabiają relatywnie sporo więcej od nas, co widać na zestawieniu który zamieścił MariuszBurgi. Ale wynik sprzedaży AK 550 z ostatnich 2 miesięcy jest raczej mało optymistyczny.
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 20 Grudnia 2017 Autor Administrator Opublikowano 20 Grudnia 2017 2 godziny temu, EndriuBis napisał: To chyba na południu. Na północy raczej zarabiają sporo więcej. Ciekawe skąd takie info Akurat znam dość dobrze region płn. część IT i potwierdzam to co napisał Długi... ale nie zamierzam w tym miejscu rozwijać tego nieeleganckiego tematu. A to, że sprzedaje się tam najwięcej 2oo nie wynika wcale z "zamożności". Wróćmy do tematu przewodniego.
Kocyk Opublikowano 20 Grudnia 2017 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Na włoskiej stronie Kymco pojawił się poniższy stelaż. Proszę o wypowiedz doświadczonych kolegów co o tym myślą. Cena 59€.
Klubowicze Piootr Opublikowano 20 Grudnia 2017 Klubowicze Opublikowano 20 Grudnia 2017 Kocyk. Napiszę tak - ojejku , ale jak ci się podoba ... A tak aprops, zamawiałeś stelaż u chłopaków na Tajwanie ? Jak tam przesyłką ?
Kocyk Opublikowano 20 Grudnia 2017 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Tak Piootr zamówiłem. Dostałem odpowiedz, że jest czasowy problem z wysyłką większych paczek do Polski. Po Nowy Roku podobno problemu ma nie być. Nie wiem dlaczego? Pisałem im o Tobie, że nie było problemu. Odpowiedzieli, ze to jest od nich niezależne. Dzięki Bogu kasę zwrócili, raczej są uczciwi.
Klubowicze Piootr Opublikowano 20 Grudnia 2017 Klubowicze Opublikowano 20 Grudnia 2017 To dziwne, ale może związane jest z okresem świąteczno - noworocznym, który w krajach azjatyckich trwa do końca stycznia. Może im po prostu towaru brakuje, nie wiem. Solidni są, kasę oddali i to się liczy. Ja u nich jeszcze zdążyłem kupić komplet OEM podstopnic. Polecam, bo ładnie okraszają wszech czarny skuter. Może stelaż firmy Shad ? Kiedyś nawet pojawił się w tym wątku. Zerknij sobie. Mają dwie propozycje do AK http://www.shad.es/en/shad-world/products/fittings/kymco/ak-550/c12mar11mod695/ Jako ciekawostkę podam, że ostatnio Kymco wprowadziło AK550 na rynek Japonii i Australii . Może te rynki wolumenu nie zrobią, ale potencjał mają.
kjwilk90 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Witam Panowie jestem zainteresowany Ak, jak tam wrażenia z eksploatacji po sezonie ?
Klubowicze Piootr Opublikowano 20 Grudnia 2017 Klubowicze Opublikowano 20 Grudnia 2017 Cześć, trudno mówić o sezonie na AK550. Ja odebrałem w połowie września i nakręciłem ledwo 2000 km. Mogę napisać, że pierwsze wrażenie doskonałe, skuter dotarty i czekam na wiosnę 2018 by zaliczyć pierwszy cały sezon. Wtedy więcej napiszę. Jak masz pytania w temacie to zadawaj je właśnie w tym wątku. Oprócz mnie na forum jest jeszcze 2 użytkowników AK.
kjwilk90 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Opublikowano 20 Grudnia 2017 wizualnie sprzęt bardzo mi odpowiada, natomiast nie jechałem nim i nie wiem jak on się spisuje podczas jazdy dla tego się trochę waham, choć cena u jednego z dealerów już spadła
Rekomendowane odpowiedzi