xtor Opublikowano 21 Sierpnia 2024 Opublikowano 21 Sierpnia 2024 11 godzin temu, Joasia70 napisał(a): Nazwa Transalpina z Alpami nie ma nic wspólnego. Nazwa Transalpina wywodzi się z łaciny i jest używana w starożytnych łacińskich tekstach, by określić Țara Românească, czyli „kraj za górami”. A tak z ciekawości, ja znalazłem taką informację ,, Nazwa Transalpina w Rumunii pochodzi od łacińskiego słowa "transalpinus," które można przetłumaczyć jako "przez góry" lub "przez Alpy". Chociaż Karpaty, przez które przebiega ta trasa, nie są Alpami, nazwa nawiązuje do idei przekraczania wysokich gór."
Kazekkazek Opublikowano 22 Sierpnia 2024 Opublikowano 22 Sierpnia 2024 A to nie jest tak, że ludzie różne często trudne lub długie nazwy upraszczają i nazywa się to język potoczny? A resztę można sobie sprawdzić w słowniku? Tutaj chyba też każdy wie o jakich trasach mowa!? Czytajmy relacje i czerpmy z niej to co jest najważniejsze, czyli emocje które towarzyszą w takich wyprawach 🙂
Klubowicze grzybek Opublikowano 22 Sierpnia 2024 Klubowicze Opublikowano 22 Sierpnia 2024 W dniu 20.08.2024 o 16:01, Krzynio66 napisał(a): mam piagio mp3 500 i tym pojede w tym roku zrobilem nim toskanie - Tak, faktycznie- pamiętam. O mały włos byśmy się spotkali. Mi w tym roku- jak gadaliśmy udało zrobić się jeszcze RO. Pozdrawiam😉 28 minut temu, Kazekkazek napisał(a): A to nie jest tak, że ludzie różne często trudne lub długie nazwy upraszczają i nazywa się to język potoczny? A resztę można sobie sprawdzić w słowniku? Tutaj chyba też każdy wie o jakich trasach mowa!? Czytajmy relacje i czerpmy z niej to co jest najważniejsze, czyli emocje które towarzyszą w takich wyprawach 🙂 Święta prawda. Szkoda czasu na czepianie się szczegółów😃
Użytkownicy sławek1 Opublikowano 22 Sierpnia 2024 Użytkownicy Opublikowano 22 Sierpnia 2024 12 godzin temu, xtor napisał(a): "transalpinus," które można przetłumaczyć jako "przez góry" I o to chodzi 👏 Jest to droga przez góry i stąd ta nazwa. Ja już jakiś czas temu pytałem rdzennego mieszkańca i właśnie w ten sposób tą nazwę określił 👍 A tak w ogóle super fotki a napewno jeszcze większe przeżycie. Serdeczności na trasie i pozdrawiam 🛵
tomekstw Opublikowano 25 Sierpnia 2024 Opublikowano 25 Sierpnia 2024 Pozdrowienia dla Grupy z upalnej Dalmacji 2
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 25 Sierpnia 2024 Użytkownicy+ Opublikowano 25 Sierpnia 2024 4 godziny temu, tomekstw napisał(a): Pozdrowienia dla Grupy z upalnej Dalmacji No pięknie. 🙂 Trochę się Wam siedzenie podarło (ale to się naprawi) i klapka wlewu zamykana na taśmę klejącą (też się naprawi) ale znowu macie "porządny" sprzęt do jazdy 😜 Pozdrowienia. A na 13-go to zdążycie ? @ComoDo , @Kazekkazek, @grzybek pewnie że macie racje. Szkoda czasu na takie drobne spory 😀, ale ..... Wisłostrada, a Wisłokostrada to jednak dwie różne drogi 🤣 Szczególnie ludzie z Podkarpacia powinni to wiedzieć. 😜 1
ComoDo Opublikowano 25 Sierpnia 2024 Opublikowano 25 Sierpnia 2024 1 godzinę temu, EndriuBis napisał(a): @ComoDo , @Kazekkazek, @grzybek pewnie że macie racje. Szkoda czasu na takie drobne spory 😀, ale ..... Wisłostrada, a Wisłokostrada to jednak dwie różne drogi 🤣 Szczególnie ludzie z Podkarpacia powinni to wiedzieć. 😜 Niewątpliwie masz rację w tym temacie i możesz mieć mnie za ignoranta , głupka itp. ale dla mnie nazwa TransfogarAska brzmi jak ministra , gościni itp . Pewnie dlatego sporo osób używa właśnie tej mniej połamanej nazwy "Transfogarska" i jakoś każdy wie o którą trasę chodzi . Szczerze mówiąc zauważyłem ,że chwilami jestem na tym poziomie ironii i sarkazmu , który niektórym może dać poczucie tego ,że jestem po prostu idiotą . To tak jak z tą Transalpiną i Alpami . Część załapała ,a ktoś chyba nie do końca . Mniejsza z tym . Nie każdy musi mieć facebooka , nie każdy musi płynąć z prądem jeśli wiesz co mam na myśli . Jak kogoś bolą oczy to ustalmy ,że chodziło mi o drogę DN7C , a na przyszłość ustalmy , że swoje wycieczki zostawię dla siebie żebyście nie musieli męczyć wzroku .
Klubowicze Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Joasia70 Opublikowano 26 Sierpnia 2024 Klubowicze Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 26 Sierpnia 2024 12 godzin temu, ComoDo napisał(a): ( .... ) a na przyszłość ustalmy , że swoje wycieczki zostawię dla siebie żebyście nie musieli męczyć wzroku . ... i foch 🤣🤣🤣 ( sarkazm i ironia jeśli nie zrozumiałeś 😉 ) Ps. Fajny opis wycieczki miałeś i podobał się wielu , jeśli nie zauważyłeś. Dbamy jednak o poprawność języka i nazewnictwa. W mowie potocznej , twarzą w twarz zupełnie inaczej się rozmawia niż pisząc. A i niuanse żartu i ironii inaczej się odbiera albo nie odbiera. 3
ComoDo Opublikowano 26 Sierpnia 2024 Opublikowano 26 Sierpnia 2024 Godzinę temu, Joasia70 napisał(a): ... i foch 🤣🤣🤣 ( sarkazm i ironia jeśli nie zrozumiałeś 😉 ) Ps. Fajny opis wycieczki miałeś i podobał się wielu , jeśli nie zauważyłeś. Dbamy jednak o poprawność języka i nazewnictwa. W mowie potocznej , twarzą w twarz zupełnie inaczej się rozmawia niż pisząc. A i niuanse żartu i ironii inaczej się odbiera albo nie odbiera. Foch to jest dopiero teraz i to z pełną premedytacją , bez ironii ale za to z sarkazmem 😜. Co do nazewnictwa to niektórzy muszą , bo nie wytrzymają . 1
Użytkownicy Robbi Opublikowano 26 Sierpnia 2024 Użytkownicy Opublikowano 26 Sierpnia 2024 Siemka Dajcie proszę już spokój i zakończcie ten temat 🤔
ComoDo Opublikowano 26 Sierpnia 2024 Opublikowano 26 Sierpnia 2024 34 minuty temu, Robbi napisał(a): Siemka Dajcie proszę już spokój i zakończcie ten temat 🤔 Jak to ? Teraz gdy już mam focha , ale jeszcze nie zdążyłem się obrazić? . A na poważnie to dla Ciebie wszystko. I tak Saper ma anielską cierpliwość, że nas jeszcze nie wysadził 😉
tomekstw Opublikowano 28 Sierpnia 2024 Opublikowano 28 Sierpnia 2024 Zmiana tematu na właściwy zgodny z tematem głównym.Co prawda wklejek nie zabraliśmy, ale taka na żywo z telefonu może być? Sveti Jure zdobyte. Autem co prawda ale na moto bym się chyba noe odważył. I dziś żadnego odważnego nie było. Do tarasu Biokowo owszem ale tam każdy motocyklista wjedzie. 1
ComoDo Opublikowano 28 Sierpnia 2024 Opublikowano 28 Sierpnia 2024 Za 3 tygodnie się tam wybieramy . Słyszałem że były pożary w tym rejonie i zastanawiałem się czy będzie można tam wjechać .
tomekstw Opublikowano 28 Sierpnia 2024 Opublikowano 28 Sierpnia 2024 Za 3 tygodnie się tam wybieramy . Słyszałem że były pożary w tym rejonie i zastanawiałem się czy będzie można tam wjechać . Co się już miało spalić sie pali albo się spalilo. Codziennie jest coś innego.
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 8 Września 2024 Użytkownicy+ Opublikowano 8 Września 2024 Ktoś dziś gdzieś ? My z Basią w ramach docierania sprzęgła trochę km po Bieszczadach. W zasadzie bez celu. Ale pogoda super, szkoda było siedzieć w domu 🙂 1
Użytkownicy+ Saper Opublikowano 8 Września 2024 Autor Użytkownicy+ Opublikowano 8 Września 2024 Nie zaprosili, samoluby.
Użytkownicy zicoo62 Opublikowano 8 Września 2024 Użytkownicy Opublikowano 8 Września 2024 43 minuty temu, Saper napisał(a): Nie zaprosili, samoluby. Grzesiu, zapraszam za dwa tygodnie
tomekstw Opublikowano 8 Września 2024 Opublikowano 8 Września 2024 My też dziś w trasie ale bardziej powrót do domu ze zwiedzaniem zameczku 2
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 8 Września 2024 Użytkownicy+ Opublikowano 8 Września 2024 Tomek, rany 😗 ale ty teraz brzydki jesteś 😁
Sympatycy PawełJW Opublikowano 8 Września 2024 Sympatycy Opublikowano 8 Września 2024 Opalenizna chorwacka tak zmienia ludzi🤣 1
Użytkownicy sławek1 Opublikowano 8 Września 2024 Użytkownicy Opublikowano 8 Września 2024 4 godziny temu, Saper napisał(a): Nie zaprosili, samoluby. Zgadzam się z Tobą całkowicie . Spontan nie spontan dać znać mogli 😩 4 godziny temu, EndriuBis napisał(a): Ktoś dziś gdzieś ? My z Basią w ramach docierania sprzęgła trochę km po Bieszczadach. W zasadzie bez celu. Ale pogoda super, szkoda było siedzieć w domu 🙂 Andrzejku na następny raz dawaj znać że robisz jakieś ruchy , chętnie bym się pokręcił i rozwijał swe umiejętności 🛵
mussum Opublikowano 9 Września 2024 Opublikowano 9 Września 2024 piękny ten zamek w Mosznej, nie ma to jak poleżeć w cieniu drzewa opodal fontanny przy muzyce wygrywanej o pełnej godzinie;-) 1
ComoDo Opublikowano 14 Września 2024 Opublikowano 14 Września 2024 Pozdrowienia z Serbii . Pogoda cudowna . Błękitne niebo , słońce i to wszystko zawalone grubą warstwą chmur z których lało przez całe 700 km . Normalnie cud miód i orzeszki . Temperatura 11 do 13 max i pompa na okrągło .Piękne warunki na moto.
ComoDo Opublikowano 15 Września 2024 Opublikowano 15 Września 2024 Ruszamy dalej do Mokra Gora która patrząc na radar meteo będzie dzisiaj wyjątkowo mokra 😉 . Może tam uda się jakieś fotki zrobić, bo wczoraj nawet nam przez myśl nie przeszło, by w tych warunkach bawić się w fotografa .
Rekomendowane odpowiedzi