Skocz do zawartości
Forum Burgmania
  • 0

Yamaha x-max kodowanie kluczyka,jak?

franz998

Pytanie

Witam,

mam pytanie odnośnie zakodowania/rozkodowania kluczyka.

Otóż posiadam trzy kluczyki,jeden niebieski i dwa czarne.Z czego jeden czarny jest do stacyjki a drugi do schowka.

Zawsze odpalałem kluczykiem niebieskim i skuter śmigał.Jednego wieczora kluczyk niebieski zostawiłem w stacyjce(nie wiem czy to ma znaczenie). Rano chciałem skuter odpalić i nie odpalił.Paliła się kontrolka czerwona od immo. Silnik kręcił ale nie odpalił.

Kluczyk czarny po włożeniu do stacyjki zajarzył i skuter odpalił i nie migało immo na czerwono i nie świeciła się kontrolka pomarańczowa silnika.

Czy niebieski kluczyk mógł się "jakoś" rozprogramować? Czy można go zaprogramować samemu czy trzeba udać się do speca z kluczykami i programować od nowa?

Mieliście podobne przypadki?

Razem z kluczykami mam blaszkę z jakimś numerem kilkucyfrowym...

Proszę o porady.

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
  • Administrator

Kluczyk niebieski (obecnie czerwony) służy wyłącznie do kodowania immobilizera przez aso Yamahy. Pozostałe 2 kluczyki czarne służą do codziennego użytku. Mogło ci się coś przestawić w immo.

• 0

Dzięki za odpowiedź.

Podjechałem dzisiaj do punktu dorabiania kluczy,koleś sprawdził go na maszynie i mówił,że dziwna sprawa bo maszyna "widzi" kluczyk i wszystko jest ok.Tak samo z niebieskim i z czarnym kluczykiem jest.

Zalecił zakodowanie ponowne,powinno pomóc...zrobiłem to i niestety nie pomogło.Powiedział,że w takim razie trzeba będzie dorobić jeszcze raz ten kluczyk i zakodować go.

I nie wiem czy bawić się w to,czy zostawić tylko jeden sprawny.:(

• 0
  • Administrator

Powinieneś miec 3 kluczyki 1 niebieski/czerwony i 2 czarne. Jak masz czarny i niebieski to wystarczy aby motor odpalić jak zgubisz. Jak ci zostanie tylko niebieski to jedź i dorób. Niebieski trzymaj w domu a jeździj na czarnym.

• 0

Mam 3 kluczyki.

Z czego niebieski już nie odpala skutera,nie słychać nawet jak pompa paliwa się włącza po przekręceniu zapłonu i miga kontrolka silnika i immo.

jeden czarny z którego odpala i słychać po włączeniu pompę i drugi czarny do schowka.

• 0

to sam sobie odpowiem:)

Po zakodowaniu dalej zonk,niebieski klucz nie zapalał...minęło parę dni i dzisiaj odpalił:)

Foch elektroniki czy co:)

Więc działa niebieski i czarny kluczyk.