Skocz do zawartości
Forum Burgmania
  • 0

Yamaha Majesty 125 pojemność zbiornika paliwa i spalanie

tktomek

Pytanie

Mam pytanie do właścicieli Majesty 125 o pojemność zbiornika paliwa. Według serwisówki ma on 10,5L. Za każdym razem kiedy tankowałem, a ostatnio wskaźnik paliwa wskazywał pusto i się nie podnosił to weszło mi zaledwie 8,4L i jak postawiłem na podwórku na bocznej stopce to paliwo się przelało korkiem i poleciało tą rurką z tyłu. Ile u Was wchodzi do zbiornika? Może mi wskaźnik źle pokazuje i jak wskazówka leży to mam dopiero rezerwę?

Spalanie po 2 wyjeżdżonych pełnych zbiornikach wyszło mi 3,4L/100km (ok 250km na zbiorniku). Czy taka wartość jest w normie? Jazda raczej mieszana i prawie na maxa, bo jeszcze testuje sprzęt po przesiadce na 125 ;)

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja maksymalnie wlałem niecałe osiem litrów, gdy wskazówka już się nie podnosiła. Spalanie w dynamicznej jeździe mieszanej nie powino wyjść poza 3,5. Mi pali równo w widełkach 3,2-3,4. Trzy czwarte to trasa, reszta to przeciskanie się przez nasze polskie zatory ;) Spalanie jak pewnie wiesz, zależy od stanu silnika, stanu gaźnika itd.

Widzę, że problem uciekajacego paliwa na bocznej ma ktoś więcej niż ja, to wina nieszczelnego korka, zobacz jak lata, kiedy jest zakręcony.

• 0

Wczoraj tankowałem jak wskaźnik doszedł do czerwonego pola i weszło 8,5 litra. A została jeszcze cała rezerwa czyli zapas na 60km. Apetyt na paliwo właśnie mierzę bo walczę z regulacją gaźnika. A przebieg mam znacznyyyy ;)

• 0

Miałem Majesty 125ccm z 2003r. Zużycie paliwa mieściło się w przedziale 2,75-3,75 L /100km w zależności od stylu jazdy i stanu zapchania filtra powietrza. Np. w kilku kolejnych tankowaniach miałem zużycie 3,2-3,4 a po wymianie filtra powietrza spadało do 3,0-3,2 przy tym samym stylu jazdy.

Do zbiornika paliwa można wcisnąć 10,5L, ale trzeba przechylić skuter na bok. U mnie po pochyleniu skutera wchodziło czasami nawet 3.2 litra więcej niż do pierwszego odbicia w pozycji pionowej skutera. Przeciętnie jednak wchodziło ok. 2,6L więcej. Tankowałem co 280-310km.

• 0

u mnie spalanie wychodzi od 2,9 do 3,30 ale waga 105 i 188 czasami jeżdżę z żona to 60 parę kilo dodatkowo. myślę że więcej jak 3,5 to nie weźmie.filtr powietrza nie wymieniany

• 0

U mnie do baku na luzie wchodzi 10,1 - 10,2 litra (bez pochylania, po prostu na końcu wolniej leję, żeby się nie przelało).

Spalanie niestety 3,9-4,0l/100km. W zasadzie nie wiem czemu. Filtr czyściłem i nic nie dało.

A, i w mojej Majce styl jazdy właściwie nie ma wpływu na spalanie.

• 0

mi spalała koło 3 litrów, czasami tankowałem nawet 10litrów, zasięg był fajny bo spokojnie 320km robiłem,raz nawet 340. Więcej jak 3,3 litra nigdy nie udało mi się przekroczyć,większe spalanie (powyżej 3l) było jak jeżdziłem ekspresówką z prędkościami koło 100km/h

• 0

Mi w trasie wyszło niecałe 3,2 L/100km. Trasa 120km w 1 stronę i powrót, wszystko praktycznie w trasie, tylko przelot przez mniejsze miejscowości. Jechałem dość szybko, bo z prędkościami 100 - 110 licznikowe. Uważam, że to przyzwoity wynik.

Po powrocie miałem w sumie 261km przejechane, wskazówka od paliwa już leżała na 0 od parunastu km, a do baku wlałem 8,2L. Więcej nie będę wlewał, bo i tak się przelewa.