Skocz do zawartości
Forum Burgmania
  • 0

Części do 125, np. Majesty

devlin

Pytanie

Cześć,

takie pytanie - gdzie zaopatrujecie się w części do 125, konkretnie chodzi mi o Majesty?

Po przesiadce z 50cc Peugeota doskwiera mi brak tej dostępności podzespołów co do małego skutera.

Potrzebuję np. blokadę wariatora/dzwonu sprzęgłą, większy wybór wariatorów (nie jeden za 700 zł), linkę z napędem prędkościomierza, te specyficzne śruby do przykręcania szyby, chętnie obejrzałbym też jakieś tłumiki.

Słabo z tym jest - do 50cc korzystałem ze Scooterkingz, Mieloch, ewentualnie RacingPlanet no i allegro. Oferta tych sklepów dla 125 to niestety jakaś atrapa (że niby coś tam mamy), żeby nie użyć gorszego słowa.

Na allegro głównie szrot z egzemplarzy bez prawa do rejestracji albo rozbitków.

Sezon za pasem, warto byłoby coś podłubać w maszynkach, a wybór części mizerny...

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Czesc kolego akurat te śuby do szyby mam , kupilem poł motora za 350 zl wiec co nieco mam linke teżmam ale bez slimaczka , jeśli chodzi o częsci to Allegro lub OLX a jeśli chodzi o takie rzeczy jak np. zamienniki migaczy itp. bo akurat dzis mi przyszły migacze to polecam taka firmę MEHAR z Krakowa www.jednoslad.com TEL: 796-534-020 lub 12-623-40-22 zajebisty sprzedawca kupilem pozaallegro kierunki zrobilem przelew a facet w ten sam dzien mi wyslal towar na drugi dzien rano towar w domu polecam . Mam jakies pierdoly z plastików do majestyka jak by co dzwoń 881-690-821

• 0

może nie w kwestii zakupów, bo u nich drogo (jest też dostawa do PL), ale żeby coś sprawdzić i zorientować się ile kosztują nowe części to zaglądam tutaj: http://www.easyparts.nl/choosedrawings/2/2861/LNBMD/0-968-1-m426-m1209-m2366-m2861-s3076/Originele_Onderdelen_Yamaha_Majesty_125_4T_2006.html

Akurat u siebie w mieście mam salon Yamahy i czasami biorę coś w oryginale - sprawdź po cenach, pierdoły potrafią być tańsze niż używki z allegro/olx.

• 0

Dzięki za odpowiedzi.

Może po prostu się za bardzo przyzwyczaiłem do szerokiej dostępności każdej części w różnych wariantach i różnych producentów mając wcześniej 50cc.

Noszę się z zamiarem kupna wariatora Top Performances.

Czytałem o nim pochlebne opinie, a cena w porównaniu z Malossi chociażby również zachęca.

Wariator planuję zmienić ze względu na dziury w przyspieszeniu - szczególnie jest to odczuwalne przy prędkości ok. 70km/h - do tego momentu rozpędza się (powiedzmy) płynnie, następuje dobrych kilka sekund męczarni i jedzie dalej, aż czuć takie szarpnięcie do przodu, aż do jakichś 100km/h. Występuje to też trochę przy mniejszych prędkościach, ale nie aż tak drastycznie.

Nie ukrywam też, że chciałbym trochę zwiększyć przyspieszenie ze startu - z tego co wiem i jakie mam porównanie, może być lepsze, nawet kosztem v-max, która obecnie wynosi jakieś 105-110 km/h (realnie) i 120 licznikowe. Silnik więc jest w nie najgorszej kondycji.

Oprócz tego poszedł ślimak w napędzie licznika, śruby szyby zjechane i zardzewiałe, plastiki do pomalowania, ale strach je zdejmować bo troszkę są poklejone i się trzymają, a jak zdejmę to mogę już nie założyć :)

Nawet Yamaha u mnie wszystko robiła, żeby ich nie zdejmować :)

Najwyżej okleję skuter, przejadę papierem, podkładem i pomaluję sprayem nie zdejmując :)

Widziałem już skutery po takich cudach i gorzej niż mój teraz nie wyglądały.

• 0

W kwesti np. łożysk to wymieniałem w przednim kole i biznesmeny z allegro musieli by sprowadzac towar z chyba japoni bo dopiero na koniec marca by były i cena też zajebista , nie czekając na łaske podjechalem do hurtowni i kupilem dobrej firmy chyba za okolo 10 zł. za sztuke jakiejś bardzo dobrej firmy czsem nie warto przepłacać a mówiąc o pierdołkach to szukałem wszedzie takiej śrubki do regulacji skłądu mieszanki pierwszego gaznika montowanego w Majestay 125 no i serwisy za to pierdzieło zażyczyli 120 złoty , uzywane gazniki na allegro po 300zł a koleszka co sprowadza skuterki przypadkowo znalazl taki gaznior i sprzedał mi za 20zł.

• 0

Generalnie fajny temat dobrze wiedziećgdzie można coś kupic do sprzęta oprócz Alledrogo i Tablicy heh to i od siebie dodam www.larsson.pl

• 0

Mała próbka jak "fajnie" można zaopatrzyć się w części na allegro:

kupiłem używaną owiewkę / obudowę na kierownicę (ten połyskliwy element z przodu, pod szybą), bo moja ma powyrywane miejsca gdzie wkręca się śruby i trochę lata - opis - stan dobry, niepołamana, zaczepy całe, wersja dwutarczowa - koszt 55zł

Od tego samego sprzedawcy kupiłem linkę licznika ze ślimakiem - opis - sprawny, niepołamany - 100 zł.

Efekty?

Najpierw mail po kilku dniach, że niestety zamówienie wstrzymane, bo ślimak ma wyłamany jeden ząbek i mogą mi wysłać i oddać 50 zł. OK, zgodziłem się. Plus, za kontakt, pomyślałem.

Paczka przyszła szybko, niestety oprócz wspomnianego ślimaka okazało się, że owiewka ma popękane miejsca na śruby - ok, myślę, ale przynajmniej ma, pospawa się, będzie dobrze.

W tym momencie zauważyłem, że jest to wersja na jedną tarczę hamulcową... No jak można... Mam sobie ją powiesić na ścianie?

Dodam, że jest to duży sprzedawca handlujący tysiącami części. Nie będę pisał nazwy, bo nie jest moim zamiarem robienie czarnego PR, po prostu byłaby większa konkurencja, szersza dostępność części, to takie sytuacje nie miałyby racji bytu.

Żeby nie było tak źle, jest też pozytyw - u innego sprzedawcy kupiłem też nowy wariator Top Performances i świecę NGK - sprzedawca cmsmoto - mogę polecić, bardzo szybko i sprawnie załatwiona sprawa, no i wszystko się zgadza :)

Na dniach części powinny znaleźć się w skuterze :)

• 0

Devlin pisałem ci priv odnośnie śrubki może byś odpisał bo specjalnie tych srubek po garażu szukałem hehe, co do "biznesmenów" z allegro trzeba uważać bo sami nie wiedzą co do czego itp. itd. więc co do tej osłonki to może trzeba było zapytac pierw czy to wersja na jedną tarcze

• 0

OK, odpisałem Ci na prv, dopiero z pracy wróciłem.

Co do owiewki - w opisie było, że jest na dwie tarcze, a przyszła na jedną...

Ponadto okazało się, że ślimak nie dość, że uszkodzony, to nie pasuje do majesty... Również wbrew opisowi...

No, nieważne - człowiek uczy się całe życie.

Wariator TPR + rolki 9,0gr oraz nowa świeca już w skuterze i wszystko śmiga :)

A Majesty ponownie odstawiona na dokończenie zimowania.

• 0

A ten wariator i rolki to gdzie zakupileś (nowe )? , trudno było wymienić? a i napisz czy miales jakies objawy ze zmieniales ten wariat i rolki , ciekawe jakie bedą osiągi ?

• 0

Wariator tak jak pisałem wyżej - sprzedawca cmsmoto na allegro - polecam wpłata o godz 13:00, następnego dnia rano paczka u mnie.

Kupiłem cały zestaw nowy z rolkami 9,0g i 10,0g - 365 zł.

Co do wymiany, jak to z wariatorami - jeśli masz blokadę lub pneumatyka to jest kwestia 15 minut.

Jako, że nie mam blokady do Majki (nie mogłem nigdzie dostać) wymieniłem w serwisie - 80 zł ;/

Objawy jakie były przed zmianą przede wszystkim gorsza płynność przyspieszania (skokowe) przy wyższych prędkościach, chciałem też poprawić elastyczność trochę i przyspieszenie ze startu.

Więcej pisałem o tym wyżej.

Ciężko w tej chwili stwierdzić jakie efekty, bo odstawiłem skuter z powrotem do miejsca zimowania. Na pewno jakiejś rewolucji nie ma, ale też nie miało być. Wydaje mi się, że płynniej i szybciej wchodzi na obroty podczas jazdy, jednak nie miałem jak wypróbować większej prędkości.

No i rolki były już pościerane, więc nadszedł już ich czas również

• 0

A czyli póki co nie mam się czym przejmować żadne powyższe objawy u mnie nie występują , dzieki za odpowiedź

• 0

Kontynuując temat części i akcesoriów do YP125, myślę o założeniu kufra.

Chciałbym się upewnić, ponieważ z kuframi nie miałem jeszcze do czynienia, czy do Majesty 125 oprócz samego kufra + płyta niezbędny jest jeszcze stelaż, czy też płytę można przytwierdzić bezpośrednio?

Pytam, bo stelaże chodzą w cenach przewyższających cenę używanego kufra znanej marki z płytą.

Np. ten ==>> http://allegro.pl/st...5088147535.html

edit:

a z drugiej strony z opisów kufrów oferowanych przez sklepy online wynikać mogłoby, że do montażu wystarczy dołączona płyta.

edit2:

OK, z tego co zdołałem znaleźć wynika, że bez stelaża to kufer mogę sobie postawić na stole...

Teraz jeszcze tylko pytanie, czy do np. takiego kufra:

http://allegro.pl/kufer-centralny-33l-shad-sh33-plyta-i5142819817.html

potrzebny jest jakiś specjalny dedykowany stelaż? Czy pasuje taki od innych kufrów?

• 0

W tym roku przerabiałem temat kufra do majesty. Niestety bez stelaża nic nie zamontujesz. Do Majesty były 2 rodzaje stelaży - ten z Twojego linka jest do nowszych modeli (chyba od 2003 roku), do wcześniejszych roczników był inny stelaż (mocowany do śrub tylnych amortyzatorów).

Fakt jest taki że ciężko jest kupić taki stelaż, a jeżeli już się coś znajdzie jest dosyć drogo. Ja swojego znalazłem na olx szukając skuterów do rozbiórki - jeden akurat miał kufer z pasującym stelażem i udało mi się go kupić w dosyć dobrej cenie (wymagał co prawda kilku napraw, ale i tak było warto).

Załączam zdjęcia mojego stelażu (mam Majesty z rocznika 2006), płyta + kufer jest marki Givi, nie wiem natomiast kto jest producentem stelaża.

2a6cf0283885.jpg

1aefc0c58a88.jpg

ec29585ef29d.jpg

• 0

OK, dzięki za odpowiedź.

Wygląda, że ten z racing planet będzie pasował do mojej yp125 (rocznik 2004).

Pytanie tylko czy on jest tylko do Givi, czy np. Shad albo Kappa też do niego będzie pasował, bo innych marek raczej nie biorę pod uwagę.

Z drugiej strony koszty rosną prawie x2, przy założeniu, że chciałem kupić używany kufer za 200-250, zastanawiam się czy gra warta świeczki...

• 0

ja za ten używany zestaw dałem 160zł (+naprawa około 70zł - nowy zamek + malowanie osłony).

Same mocowanie (to z linka) jest uniwersalne do tego założysz dowolną płytę z kufrem, natomiast ta moja płyta jest tylko do kufrów Givi, mój to akurat model E470: http://www.givi.co.u...E470 SIMPLY III

Poszukaj na olx/allegro/gumtree - znajdziesz coś na pewno.

• 0

Heh, no właśnie kufrów/płyt jest zatrzęsienie.

Pasujący stelaż to inna sprawa.

Ostatecznie kupię ten z racing planet.

Dzięki :)

edit:

potrzebuję ostatecznie załatwić sprawę z prędkościomierzem. Czy orientujecie się może czy są jakieś zamienniki elektronicznego napędu licznika (ślimaka), do Majesty 125 rocznik 2004?

Może ktoś przerabiał temat i od innego skutera coś pasuje?

Bo niestety nie mogę znaleźć w tej chwili niczego sensownego dedykowanego do Majesty.

• 0

Temat kufra załatwiony :)

http://allegro.pl/sh...5114126984.html

http://allegro.pl/ku...5055218862.html

Jak widać komplet firmy Shad.

Właśnie otrzymałem i nie jest to niestety jakość Givi, ale też na szczęście nie Avina (kufry obu marek oglądałem w sklepach stacjonarnych)

Pisząc o jakości mam na myśli rodzaj plastiku, spasowanie elementów itp.

Cenowo chyba nie jest źle, tylko ten nieszczęsny stelaż - cóż, inaczej nie da rady... Zresztą jego cena jak na nową część nie jest taka zła porównując z dostępnymi (a raczej niedostępnymi) na rynku stelażami.

Trochę tylko dziwny pomysł to biały odblask z tyłu.

Zobaczymy jak będzie sprawował się w praniu, mam nadzieję nie zgubić go gdzieś na wybojach, jak to czytałem w postach właścicieli Aviny...

Korzystając z okazji proszę jeszcze, by ktoś znający temat wypowiedział się na odnośnie napędu prędkościomierza - post wyżej, w edicie.

Trochę głupio zaczynać sezon bez działającego licznika...