Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Puk puk jest tu kto?

Rekomendowane odpowiedzi

• Użytkownicy+
Opublikowano
14 minut temu, Nazir napisał:

Gorol ???

Śmiem w to wątpić, bo "gorol" to zupełnie ktoś inny.

• Użytkownicy
Opublikowano
1 godzinę temu, tomekstw napisał:

199

Qżwa dobry jesteś ?

??

28 minut temu, Saper napisał:

Śmiem w to wątpić, bo "gorol" to zupełnie ktoś inny.

Saper! - na Śląsku pod tym pojęciem wiele znajdziesz w tym Cwaniaczek? ..tak jak ze słowem "ciul" - jest o tym bardzo fajny filmik na yt ??

Opublikowano
Usłyszana rozmowa na dzielni :
Policjant:  a samochodu to pan nie ma ?
Paweł:   mam, nawet dwa, a na firmie jeszcze kilka stoi , bo .....   ?
Policjant:  i motorem pan musiał jechać ?
Paweł:  tak, a co ... ?
Policjant:  bo generalnie w dobie sytuacji nadzwyczajnej stwarza pan zagrożenie dla siebie itd. itp.   Proponujemy 500,00 zł mandatu. Co pan na to ?
Paweł:  

Na pewno bym prawdę mówił

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

• Użytkownicy
Opublikowano
5 godzin temu, Nazir napisał:

"Ciul" - jest o tym bardzo fajny filmik na yt ??

Cobyście niy musieli szukać?

• Użytkownicy
Opublikowano

Nazir musi byc Gorol jak nie wie kto to Cwaniak ?

• Użytkownicy
Opublikowano
Teraz, Chop napisał:

Nazir musi byc Gorol jak nie wie kto to Cwaniak ?

O Chopie Tyś mie szczaił??

Opublikowano

Przyda sie ... :)

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

:)

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

• 2 tygodnie później...
  • Użytkownicy+
Opublikowano

No ładne rzeczy tu opisują.  Naładowane działo w muzeum Orła Białego  .    Taka ciekawostka do poczytania w wolnej chwili. 

A kto był ostatnio w tym Muzeum to ma chwilę do namysłu ...  ?  że "chodził po minie ?"  ?  wiem że dla naszego kolegi Grzesia  to nie pierwszyzna, ale dla innych już pewnie tak.

• Użytkownicy+
Opublikowano

Ktoś popisał głupoty,

na początku możemy przeczytać, że chodzi o "Ważące dwie tony działo kalibru 88 mm", oraz "W lufie zaklinowany jest pocisk kalibru 88 mm." Natomiast Dyrektor mówi o "Wśród przedmiotów, które nie wchodziły w skład ekspozycji, znaleźliśmy lufę prawdopodobnie od działa StuH 42. W trakcie oględzin okazało się, że w jej środku znajduje się zablokowany przedmiot – powiedział Grzegorz Bień, dyrektor muzeum."

Działo szturmowe Sturmhaubitze 42 posiadało jako uzbrojenie główne haubicę kalibru 10,5 cm (albo bardziej po naszemu kalibru 105 mm).

Opublikowano
Godzinę temu, Saper napisał:

Ktoś popisał głupoty,

na początku możemy przeczytać, że chodzi o "Ważące dwie tony działo kalibru 88 mm", oraz "W lufie zaklinowany jest pocisk kalibru 88 mm." Natomiast Dyrektor mówi o "Wśród przedmiotów, które nie wchodziły w skład ekspozycji, znaleźliśmy lufę prawdopodobnie od działa StuH 42. W trakcie oględzin okazało się, że w jej środku znajduje się zablokowany przedmiot – powiedział Grzegorz Bień, dyrektor muzeum."

Działo szturmowe Sturmhaubitze 42 posiadało jako uzbrojenie główne haubicę kalibru 10,5 cm (albo bardziej po naszemu kalibru 105 mm).

Ten dyrektor pewnie się szkolił razem z przewodnikiem z Wilczego Szańca.

Dla zainteresowanych ten przewodnik dostał porządną lekcję historii od Sapera, jego mina była bezcenna.

Pany z innej beczki plastiki na skuterach np. błotnik zrobiony jest z plastiku typu ABS czy z czegoś innego

Opublikowano

Jesteście tam? Znacie może jakaś miejscówkę z czosnkiem niedźwiedzim. Wiem, że jest pod ochroną, chce popatrzyć

• Użytkownicy+
Opublikowano

Tomek, czosnek niedźwiedzi jest pod ochroną, ale tylko ten dziko rosnący ? jak znajdziesz u sąsiada w ogrodzie możesz brać, ten pod ochroną nie jest ?  a tak serio to ja jeszcze nigdy nie trafiłem na taki dziko rosnący. Pytaj Grzesia. On w swoim czasie jak jeszcze ganiał po lasach za bombkami to czasem trafiał tu i ówdzie na różne osobliwości przyrody to może i czosnek niedźwiedzi widział.  

• Użytkownicy
Opublikowano

Dużo czosnku niedzwiedziego jest w parku w Rudach (miejsce mojego zamieszkania) oraz rezerwacie Łężczok niedaleko Raciborza. Zapraszam

• Użytkownicy+
Opublikowano
4 minuty temu, tommac napisał:

Dużo czosnku niedzwiedziego jest w parku w Rudach (miejsce mojego zamieszkania) oraz rezerwacie Łężczok niedaleko Raciborza. Zapraszam

Dzięki za zaproszenie, ale do Ciebie to kawał drogi ? W naszych rejonach też rośnie, bez problemu można kupić na lokalnym ryneczku, a jak pozyskany to nie wnikam ?  Jak zabłądzisz kiedyś w Bieszczady, a knajpy będą już czynne (mam nadzieje że już wkrótce), to poszukaj takiej gdzie podają lokalną wersję placków ziemniaczanych właśnie z dodatkiem czosnku niedźwiedziego i najlepiej do tego domowej roboty śmietaną  ? po prostu - pyszności ? 

• Użytkownicy
Opublikowano
Godzinę temu, EndriuBis napisał:

Jak zabłądzisz kiedyś w Bieszczady, a knajpy będą już czynne (mam nadzieje że już wkrótce), to poszukaj takiej gdzie podają lokalną wersję placków ziemniaczanych właśnie z dodatkiem czosnku niedźwiedziego i najlepiej do tego domowej roboty śmietaną  ? po prostu - pyszności ? 

Aleś mi Endriu smaka zrobił a do tego ciekawostkę sprzedał? Nie jadłem jeszcze placków z tym czosnkiem ani nie wiedziałem, że tak można. Jadłem (bo uwielbiam) już placki ziemniaczane w różnych konfiguracjach ale takich jeszcze nie? Teraz jeszcze trudniej będzie czekać na otwarcie? knajp no i wyjazd w przepiękne Bieszczady??

Jest jedno pocieszenie: u mojego teścia na przeciw mnie jest czosnek niedźwiedzi a resztę wiem jak się robi. ?No chyba, że znasz jakieś szczegóły przepisu to zapodaj - czosnek już wyrósł sprawdziłem??

• Użytkownicy+
Opublikowano
28 minut temu, Nazir napisał:

...... ?No chyba, że znasz jakieś szczegóły przepisu to zapodaj - czosnek już wyrósł sprawdziłem??

?  niestety nie znam.  Jedliśmy kiedyś z moją żoną takie pyszne placki w knajpie w Ustrzykach Górnych.  Tak nam smakowały że Baśka poprosiła na rozmowę kucharza. Chłop przyszedł - strasznie zmieszany bo początkowo myślał że coś jest nie tak, a ona chciała tylko od niego wyciągnąć przepis ? powiedział właśnie tylko o dodatku czosnku niedźwiedziego, ale szczegółów skubany nie chciał podać.  Może jak by go trochę przycisnąć, jakieś tortury albo coś ? ale nie było czasu ?

• Użytkownicy
Opublikowano

Oky Endriu?Zatem jaką knajpę muszę odwiedzić?

• Użytkownicy+
Opublikowano

a Ty myślisz że ja to tak nazwy pamiętam.  ?  druga lub trzecia na wschód od dużego parkingu, po lewej stronie. Na pierwszy rzut oka - nie powala. Kilka lat temu trafiliśmy tam przypadkiem, bo w innych (tych ładniejszych ? ) knajpach był taki tłok że masakra. A tu nie było tak źle. Bardzo charakterystyczne mieli leżaki i hamaki w których po obiadku można było poleżeć ?  no i jak się okazało żarełko pierwsza klasa ? jak ustalę nazwę to zapodam. 

Opublikowano
14 godzin temu, EndriuBis napisał:

Tomek, czosnek niedźwiedzi jest pod ochroną, ale tylko ten dziko rosnący ? jak znajdziesz u sąsiada w ogrodzie możesz brać, ten pod ochroną nie jest ?  a tak serio to ja jeszcze nigdy nie trafiłem na taki dziko rosnący. Pytaj Grzesia. On w swoim czasie jak jeszcze ganiał po lasach za bombkami to czasem trafiał tu i ówdzie na różne osobliwości przyrody to może i czosnek niedźwiedzi widział.  

wiem wiem , chciałem tylko popatrzeć jak to wygląda, żeby potem znaleźć w ogrodzie

Opublikowano
2 godziny temu, tomekstw napisał:

wiem wiem , chciałem tylko popatrzeć jak to wygląda, żeby potem znaleźć w ogrodzie

TU

https://goo.gl/maps/rafvEY4F5tryExGB9

NIGDY nie próbuj dostać się tam od strony Ostrów Baranowskich. Przeżyjesz enduro na jakie nie zasługujesz. I zgubisz się.

Opublikowano

Hej hooooooooo

Obraz3.jpg

• Użytkownicy+
Opublikowano
9 godzin temu, emjarek napisał:

Hej hooooooooo

a gdzie cię to licho poniosło ?  przecież na Nilu nie ma takich mostów ?    ale masz fajny "deflektorek"  ? 

Opublikowano

Ni ma, ni ma. Dzie indzi so ? 
A deflektorek po upadku na wrogiej niemieckiej kostce brukowej uzyskał profesjonalne zamocowania zakupione w sklepie budowlanym a wykonane z materiałów wyprodukowanych w Chińskiej Republice Ludowej. I delektuje jak 150 zatrzymując śmiertelnie groźne zarazki koronawirusa, którego wszędzie jet pełno, cud, że żyjemy. Fajnie się spisuje i dzięki! ?

• Użytkownicy+
Opublikowano

?Rozgrzewanie oleju przed zmianą

WP_20200501_14_11_29_Pro.jpg

WP_20200501_14_12_01_Pro.jpg

Opublikowano

pod prochownią, a potem ubieranie deszczowek2e5f8a43a5cedb32b1cf7fdb315dd39e.jpg224cbd3d0d0990cc5d92324210588acc.jpg