Skocz do zawartości
Forum Burgmania
  • 0

Piaggio x9 125

Ziom

Pytanie

Opublikowano

Witam wszystkich

Od nowego roku (wrzesien 2011) idę do liceum. Dojezdzac bede ok. 15 km, a ze połączenie z ta szkołą jest dosyć slabe to mam zamiar dojezdzac maxi skuterem. Na wakacje bede robil prawko A1 wiec pojemność max. 125ccm. Myslalem nad Piaggio x9 125 evo bo czytalem ze jest dosyc komfortowy i dobry do dojazdow od A do B. Mialem okazje raz sie przejechac ale to byl krotki dystans i byla to starsza wersja jednak fajnie sie jechalo.

-Czy to dobry wybór?

- Jeśli nie co proponujecie innego? (do 5000 zł)

- Co myślicie o tej ofercie:

http://allegro.pl/piaggio-x9-125-evolution...1361837488.html

Pozdrawiam

25 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
  • Sympatycy
Opublikowano

Piaggio X9 (w wersji Evo) to bardzo komfortowy skuter.

Jednak myślę, że to zbyt ciężki sprzęt na początek przygody jednośladowej dla szesnastolatka.

Znacznie poręczniejsza byłaby dla Ciebie YP125, albo coś z oferty Kymco, np. Agility 125.

pzdr

• 0
Opublikowano

Nie wiem jak z wersją evo ale ta starsza wersje po chwili ogarnialem, wiec co do masy to sie nie martwie a wiekszy skuter przyda sie bo pewnie czesto z plecaczkiem bede śmigał i nie bede mial okazji z mniejszego na wiekszy zamienic, wiec musze wybrac juz taki zeby mi sluzyl te dobre 3 lata. Mam jeszcze pytania co do niezawodnosci tego Piaggio i tych dwoch skuterow co szorstki napisal, jakie maja spalanie, osiagi i jaka trase moge przejechac nimi zeby sie specjelnie nie zmeczyc

pzdr ;)

• 0
Opublikowano

Bierz to Piaggio, będzie nas więcej. Mnie się ten skuter podoba, fajnie się nim jeździ i jest mniej kłopotliwy niż te wschodnie.

• 0
Opublikowano
[...] Jednak myślę, że to zbyt ciężki sprzęt na początek przygody jednośladowej dla szesnastolatka. [...]

To, że kolega Ziom ma lat szesnaście, nie oznacza, że nie ogarnia fizycznie ciężkiego skutera. Może ma 200 cm, 120 kg i wyciska 140 na ławeczce :-) Jak ja miałem szesnaście lat ... ehhhh

Mi się wybór Piaggio podoba. Duży (i pakowny) i wygodny.

Ale oczywiście każdy model ma swoje wady i zalety i to różne zależnie, kto ocenia.

• 0
  • Administrator
Opublikowano
jest mniej kłopotliwy niż te wschodnie.

Możesz rozwinąć myśl? ;)

• 0
  • Klubowicze
Opublikowano
jest mniej kłopotliwy niż te wschodnie.

Możesz rozwinąć myśl? !happybth

Chyba myśli o ChRL to też ze wschodu. ;)

• 0
Opublikowano

Jednak myślę, że to zbyt ciężki sprzęt na początek przygody jednośladowej

E tam - ja zacząłem od 50tki ważącej... ponad 130kg z płynami ;) Nadal Kymco B&W posiadam i od czasu do czasu śmignę na tym pierdopędzie do sklepu po bułki. W 2011 chyba siedzisko przerobię (obniżę) i żona będzie mogła na nim śmigać.

Jakbym miał do wyboru Piagggio vs Kymco (w pojemności 125) to brałbym EVO125 - wygodniejszy, większy. Małe jest piękne, ale duże piękniejsze !happybth

• 0
Opublikowano

Mi się od zawsze podobały wielki skuterki - latam z plecaczkiem i również dolatuje do szkółki. W lutym myknie mi 17 lat i cały 2010 rok latałem i zrobiłem ponad 16 000 km. Latam Hondą S-wing 125 ( który ma na pusto chyba 156 kg ) i powiem ci że wcale sie tego nie czuje. Motorek super sie prowadzi i na gwiazdkę sobie kupiłem nowe oponki, pasek i wario J.costa bede zamawiał żeby troche z niego jeszcze wyciągnąć. Mało kiedy latam sam bo mi sie nudzi samemu !happybth wiec zawsze moja blondi lata ze mną i jak sie zabieramy gdzies dalej to wiadomo 3 kg ciuchów na zmiane - wiec zrobiłem prezent pod choinkę i dokupiłem sakwy boczne. Teraz moto będzie miało duży kufer na 2 kaski z tyłu, 2 bardzo pojemne sakwy i oryginalny pod siedzeniem na 2 kaski niby - chociaż siedzi tam już mój subwooferek i midlancik (ręczniak) do CB wiec jeden kask tylko wchodzi. Powiem Ci tyle że nie patrz że to tylko 125-ątka ... Moja potrafi na skrzyżowaniu co po niektórej BMce pokazać kto tu rządzi !happybth a dwa jak odkręcę radyjko na maxa to już wszyscy mają gdzieś jakąś tam BMKe :angry:

• 0
Opublikowano
Możesz rozwinąć myśl?

Nie no, wycofuję myśl.

Ale bierz Piaggio, będzie nas więcej!

:angry:

• 0
Opublikowano

A znacie jakieś stronki z częściami do piaggio ? Patrzyłem na miechol motocykle ale tam jest malo tych części...

• 0
Opublikowano

No niestety do maxorów cieżko z częściami czasami !happybth (paski, klocki itd... to jeszcze ujdzie)

Ja z ebaya tuningówki zamawiam takie jak j.costa itd...

Polskie allegro i sklepy świecą pustkami jeśli chodzi o nasze maszynki :angry:

• 0
  • Sympatycy
Opublikowano

Firma Mehar z Krakowa

No i allegro.pl

Do piaggio nie ma problemow z czesciami.

Pzdr

• 0
Opublikowano

No faktycznie akurat dość dużo tych części ma gościu :angry:

Ale jak już chodzi o jakieś mniej typowe rzeczy jak Polini czy J.costa to już gorzej z tym w polsce - a do mniej popularnych modelów Hondy to już wgl katastrofa.

Ale trzymał bym raczej z kolegami że bierz motorek Piaggio ładnie się sprawują i raczej nie ma z nimi dużych problemów bo też zastanawiałem sie nad kupnem Piaggio ale wypadło na Hondę !happybth

• 0
Opublikowano

A co powiecie o tym sprzęcie ?

Przebieg: 15800

Rocznik 2005

Sprowadzony z Uk

Na aukcji na allegro był za 5400

Zdjęcia:

KLIK

KLIK

KLIK

KLIK

• 0
Opublikowano

Ja bym anglika nie brał, światła do przeróbki, wskazania w milach. (nie wiem czy gaz nie jest z lewej strony !placz2.) Cierpliwości, jeszcze coś znajdziesz z kontynentu.

• 0
Opublikowano

Ja mam angola !placz2 i bez przesady

Lampy uniwersalne mam - linia prosta jak w ksenonach - zostały oryginalne. Żadnych problemów z rejestracją czy przeglądem ...

Nie słuchaj ludzi którzy się nie znają ...

• 0
Gość rafalek_001
Opublikowano

Witam!!!!

Też dojeżdżam do szkoły moją majką 125 i świetnie się spisuje, ma już nalatane ponad 35 tyś i nadal śmiga bez zarzutu nawet zimą. Wcześniej miałem x9 gdy miałem właśnie 16 lat, z początku wydaje sie dużym skuterem ale idzie przywyknąć Piaggio jest bardzo wygodne tylko wkurzały mnie lusterka w nim które na dziurach się bardzo trzęsły(nie są przystosowane do Polskich warunków), Kufer pod siedzeniem pomieści 2 kaski ale niepełne, dużym plusem jest regulowana szyba. Co do osiągów to majka zostawia w tyle x9. Posiadam jeszcze s-winga, jest on na wtrysku i całkiem inaczej się nim jeździ choć osiągi nie są najlepsze, ale za to jest wygodny i świetnie wchodzi w zakręty, jedyne co w nim przeszkadza to mały kufer pod siedzeniem który pomieści tylko jeden kask. Jeżeli zależy Ci na osiągach i niezawodności to polecił bym yp125

• 0
Opublikowano

Osobiście nie wydał bym 5400 na 125 bo szybko się znudzi ale jeżeli już chcesz koniecznie 125 to może coś takiego http://allegro.pl/skuter-aprilia-atlantic-...1404696793.html , ja mam od 3 lat yp125 i muszę przyznać że nie do zajechania sprzęt. Przez ostatnie 24 tys km wymieniłem klocki no i oczywiście oleje na bieżąco, majka nigdy mnie nie zawiodła, zawsze odpala, ostatnio bo miesiącu stania a stoi na ulicy cały rok bez problemu odpaliła. Na co dzień traktuję ją jako środek transportu bywa że w weekend wyskoczę gdzieś dalej ( w kółku do 300km ) najdłuższa trasa w jeden dzień prawie 700km. Do 100km/h rozpędza się niczego sobie max wg gps 115 licznikowe 120 i kawałek. Skuter jest z 99r pali hmmm .... na 10,5l po mieście robię jakieś 280-310. Być może sprzedam ją wiosną jeżeli nie dostanę za nią min 2800 to pewnie zostanie ze mną już na zawsze. Planuje wiosną zakup skutera z przeznaczeniem na miasto właśnie x9 250, atlantic 250 lub beverly . Może warto kupić tańszą 125 a po roku, dwóch kupić coś większego. Pamiętaj że wydatki to nie tylko skuter do tego dochodzą kaski i inne akcesoria które często przewyższają wartość pierwszego skutera !OK . Na koniec dodam że moja Majka ma już prawie 40tyś ale wiem że pierwszy właściciel użytkował ją bardzo mało i oszczędnie.

Pzdr

• 0
Opublikowano
(...) Moja potrafi na skrzyżowaniu co po niektórej BMce pokazać kto tu rządzi !w00t a dwa jak odkręcę radyjko na maxa to już wszyscy mają gdzieś jakąś tam BMKe !YES

A to ci dopiero !OKK.

Niestety nie podpowiem w temacie "125" bo zacząłem od "250".

Życzę jedynie żebyś kolego znalazł fajną maszynkę i był z niej zadowolony. Maxiskuter to naprawdę super rozwiązanie w Twojej sytuacji.

• 0
  • Klubowicze
Opublikowano

Na początek 125 ccm wystarczy... Dla młodego człowieka ma to tą zaletę, że "wciąga" przyzwoite ilości paliwa i pozwala oswoić się z masa i osiągami przewyższającymi te z 50-tek... Co do Piaggio popieram, choć szkoda że X9 nie ma tego "bagażnika" od tyłu, jak X8...

PS/// Może mnie ktoś oświecić, co do luzów zaworowych na X8 - 125ccm... W Piaggio Cattalogo nie mogę znaleźć...

• 0
Opublikowano

Ja tylko podrzucę propozycje, na która warto zwrócić uwagę przy szukaniu jakichkolwiek modeli 125ccm.

http://www.sqtery.com/modules.php?name=Con...howpage&pid=243

Mowa o Yamasze CygnusX. Więcej o nim w teście. Naprawdę przyjemny i fajny sprzęt. No i tani przede wszystkim!

Zastanów się nad Runnerem 125. Wytrzymałe sprzęty. Osiągi - standardowe jak na 125ccm, nie będziesz narzekał :lol:

• 0
Opublikowano
Powiem Ci tyle że nie patrz że to tylko 125-ątka ... Moja potrafi na skrzyżowaniu co po niektórej BMce pokazać kto tu rządzi !scooter a dwa jak odkręcę radyjko na maxa to już wszyscy mają gdzieś jakąś tam BMKe !scooter

...tak... hm... fajnie...

A do Kolegi Zioma:

Bierz Piaggio, oprócz innych zalet opisanych przez Kolegów jest ładne i podoba się dziewczynom <_<

• 0
Opublikowano

Dziękuje wszystkim za liczne odpowiedzi na pewno się przydadzą !scooter Jak kupie juz sprzęcik to napewno go zaprezentuje <_<

Pozdrawiam

• 0
Opublikowano

Witam ponownie !

Nie chciałem zaśmiecać forum wiec pisze tutaj. A więc chcem na ferie(14 luty) wybrać sie na zakup skutera, tylko nie moge znaleźć dla siebie odpowiedniej oferty. Mianowicie Piaggio x9 Evo ma kosztować max 5000 zł i najlepiej 100 km od warszawy... Znacie może jakieś komisy w Warszawie bądź mozecie jakiś skuter polecić?? (piaggio x9)

Z gory dziekuje

pzdr.

PS. Rozważam też zakup Suzuki burgman 125 od 2007r.