Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Jak nas widzą - raz jeszcze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie mogę wytrzymać i muszę podzielić się z Szacownym Gronem przezabawną sytuacją, która mnie dziś spotkała.

Otóż wybrałam się dzisiaj na zjazd starych egzemplarzy motoryzacji w Błoniu. Pojechaliśmy we dwójkę tzn ja na SW i mój małżonek na drag starze. Stanęliśmy grzecznie w kątku i poszliśmy pooglądać eksponaty. Ku mojemu zaskoczeniu po powrocie zastaliśmy grupkę "kibiców" koło naszych sprzętów - no i zaczęła się zabawa. W ciągu kilku minut jeden z panów chciał się z nami założyć, że:

- jeździdło mojego męża pojedzie szybciej niż mój skuter - o 1000 zł

- mojego SW dogoniłby na rowerze - o 1000 zł

mój mąż próbował coś tam wyjaśniać, co spotkało się z lekceważącym brakiem zrozumienia

jako że inicjator zakładów był nieco posunięty w latach, nie chciałam mu wchodzić na emeryturę i tak nie zarobiłam 2000 PLN ;) . Wskutek tego kiedy odjeżdżaliśmy reszta "kibiców" nie wyglądała na przekonaną, wobec czego poruszając się w tej okolicy będę musiała pewnie uważać na rowery podejmujące desperacką próbę prześcignięcia mnie... :D . Cóż, nikt nie obiecywał, że będzie łatwo....

• Odpowiedzi 54
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• ptaku_1

6

• emge

5

• Biolog

5

• MARCVS

4

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

hehe nieźle, a z tymi rowerami to już przegięli ;)

Mnie dzisiaj chłopaki (na oko koło 16-17 lat) pytali się czy mój skuter jest odblokowany :D

Opublikowano

Już legendarne są zapytania: Panie, a to jest 125 czy 250? No ale chyba tyle nie? I co mi, Nam, pozostaje? Trzeba cierpliwie tłumaczyć i opowiadać co to cudeńko potrafi albo nic nie mówić i dać poczytać logo producenta i nazwę modelu bo i tak nie wierzą :D Szczerze mówiąc, mam to w nosie ;) W ogóle nie zależ mi na opinii ludzi co nawet na Allegro nie zaglądają. O dziwo jest ich tysiące. Znawców "50" są miliony a tych co czasem pytają o to czy odblokowany, zbywam: Kolego, 500 cię nie blokuje wiec nie ma co odblokowywać. I po krzyku. Fajne mają buźki.

• Klubowicze
Opublikowano
hehe nieźle, a z tymi rowerami to już przegięli :D

Mnie dzisiaj chłopaki (na oko koło 16-17 lat) pytali się czy mój skuter jest odblokowany ;)

Podobną zabawę miałem wracając z pracy miesiąc temu 400 , jak nastolatek 50 objechał mnie na przejeździe w Błoniu i katował ją do 80 km/h próbując mnie odsadzić . ;)

Opublikowano

No to ja muszę się pochwalić że spotkałem się z kolegą który strasznie chciał się spróbować z moim Burgim

Ja mu na to, że to nie wyścigówka

Bardzo nalegał, więc dałem się namówić

Była to Yamaha Stratoliner XV 1900(piękny sprzęt)

Na prostej nie miał szans, ale pod sporą górkę mnie doszedł :)

Pojemność i moc zwyciężyły :P

Potem stwierdził:

Ale ten twój skuterek zap...dala ;) Ile to ma pojemności??

:D

Dodam jeszcze jedno ;)

Dziś naprawia skrzynię biegów, bo mu się rozpadła w drobny mak ;)

A mówiłem i jemu, że te sprzęty to też nie wyścigówki :(

Pozdrawiam !OKK

Opublikowano

Ja srednio co drugie tankowanie slysze pytanie "To 125cm? a ile to poleci?"

Dla wiekszosci ludzi skutery powyzej 50cm to dziwolagi.

Zazwyczaj pozniej pada stwierdzenie z strony pytajacego ze na "To" trzeba miec prawo jazdy A i po moim potwierdzeniu pada zazwyczaj pytanie "A czemu nie prawdziwy motocykl skoro ma Pan kat A"

Opublikowano
A czemu nie prawdziwy motocykl skoro ma Pan kat A

O to pytają wszyscy, czemu nie motocykiel? :D

Opublikowano

Dobre sa tez teksty z cena. Nowy taki duzy to chyba z 5tys kosztuje :D

Opublikowano

Aha, zapomniałam... Jeszcze dzisiaj się dowiedziałam , że mój sprzęt to motorynka... :blink:

Opublikowano

W moim wypadku odwieczne pytanie "młodzieży" brzmiało "a ile to poleci ?"

Oczywiście odpowiedź jest zawsze ta sama, "przecież to jest skuter nie samolot" po czym następowała chwila ciszy z powodu mojej ignorancji wobec rozmówcy :lol:

Nie mogę pojąć po co zawsze w motocyklach pierwszy rzut oka kierowany jest na licznik. Ja po miesiącu posiadania dużego motocykle nie jestem w stanie odpowiedzieć z marszu ile mam na zegarze. Po co komu taka wiedza :blink:

Opublikowano

No jak jest taki temacik to napiszę:

Jak byliśmy w Wilczym Szańcu pojechałem z Diamandem2002 na przejażdżkę i spotkaliśmy na stacji paliw dwóch motocyklistów, zainteresowali się naszymi maszynami i oczywiście jak dowiedzieli się że mamy mały zjazd to czy są tam Burgmany 650, a że były więc zapytali się czy mogą z nami pojechać je obejrzeć i pojechali, lecz nie było to zwykłe co prawda kulanie.

Koniec tej bajki był taki że na miejscu byli w WIELKIM szoku jak takie skutery mogą tak jeździć, a cmokali a używali słów niecenzuralnych, podziwiali i jeden w końcu powiedział że chyba chce sobie kupić Burgmana a może teraz jest zarejestrowany na Burgmanii ? :blink::lol: !OKK jak tak Pozdrawiam.

Opublikowano

Pamiętam, że dojeżdżając na zeszłorocznego Warszawskiego spota miałem dwa takie przypadki prób ścigania się z moim wówczas Tmaxem.

1. Połczyńska - czerwone, ja na lewym pasie, na prawy dojechał "prawdziwy" motocykl Suzuki V-storm 1000. Zapaliło się zielone V-storm zakręcił tylnym kołem aż poszedł dym, to był dla mnie sygnał aby odkręcić do końca manetkę. Po 150-200 metrach następne czerwone. V-storm był szybszy o połowę długości motocykla. Kierownik widząc, że nie zmasakrował "skuterka" swoim "potworem" szybko na skrzyżowaniu oddalił się w nieznanym kierunku.

2. Też czerwone tym razem VW Golf III GTI - 2 młodych uradowanych mężczyzn na lewym pasie, ja na prawym. Zapaliło się zielone u nich pisk opon, ja odkręciłem manetkę do końca, po 200 metrach następne czerwone. Wynik oczywiście do przewidzenia. Tmax kilka długości z przodu. Panowie na następnych światłach okazali wielki szacun mówiąc ile to ma pojemności ? po usłyszeniu, że 500 powiedzieli "Panie ale to zapitala, samochód nie ma z tym żadnych szans"

To były takie dwa przypadki, które więcej się nie powtórzyły.

Opublikowano

Dziasiaj rano jak zatrzymałem się do tankowania to podszedł taki 20-kilkulatek i spytał się o pojemność. Odpowiedziałem , że 400. Pokiwał głową "a 120 poleci?".

Poleci nawet więcej, a 140 to na luziku. "A on jest odblokowany?"

Wyjaśniłem, że nie ma blokad na takich sprzętach. Był wielce zdziwiony.

Opublikowano

Hej, a ja dwa dni temu wiedzialem kolesia na czarnym Burgim 400.

Ubrany w jakis pomaranczowy odblaskowy kask, duzy czarny plaszcz moto , taki jak w Paryzu jezdza i jakies eleganckie buty.

Jesli chodzi o elegancje i styl to zaden motocyklista mu nie dorowna.

To po prostu sie widzi. :):lol::)

Opublikowano

Jak pytaja o blokade odowiadam

- To motocykl, nie motorower

- Panie to skuter, nie motocykl.

- Pański kabrio (sedan itp.) to nie samochód.

• Sympatycy
Opublikowano

Ja trafiłem ostatnio na ostro stuningowaną Gilere Runner. Pojemności nie pojmę ale teoretycznie mogło być to max 180. Z odgłosu jednak wydawało mi się że znacznie mniej. Ale do rzeczy .....

Puławska, światła gdzieś na wysokości Pelikanów. Czerwone ... parę rzędów samochodów, dojeżdżam do nich, wciskam się lewym pasem dla motocyklistów po czym zajmuję PolePosition a tu z lewej jakiś młodziak na pierdzibączce. Zerknął na mnie - pokazał łapkę, uśmiechnął się przyjaźnie - odpowiedziałem lekkim skinieniem głowy z godnością kierownika t-maxa. Zielone ....... i kaafa się zaczęło.

Co prawda ani razu nie wyszedł mi przed tylne koło ale muszę powiedzieć że dawał aż w oczy szczypało :( mało tego nawet przy 150 km/h (na niemieckiej autostradzie :P ) miałem go w lusterku zadziwiająco blisko mojego kufra.

Przećwiczyliśmy kilka startów i za każdym razem to samo .....

Na wysokości Poleczki koleżka pokazał :) oraz :lol: i oddalił się - jak to napisał @bogdan201 - w nieznanym kierunku. Moja duma zawisła na włosku - pomyślałem :)

Opublikowano

A wiecie, że ja się w ogóle nie ścigam! Może mam za mało CC a może za dużo lat na takie rycerskie pojedynki.

Znam swoją wartość i swoje miejsce w szeregu, wiem, że na drogach spotkam słabszych, ale wiem też, że spotkam silniejszych. Ja sobie patrzę i słucham, wynik rajdu sobie wyobrażam i jestem zadowolony :-)

Opublikowano

Ale my sie nie scigamy, poprostu ruszamy tempem jakie daje Maxi a inni probuja nas gonic !placz1

Opublikowano

Ja niedawno jechałem na zlot z kolesiami, którzy mieli motocykle od 1800-2000ccm.

Jak podjechałem do punktu startowego spojrzeli na siebie, a potem na mnie z dziwnym grymasem na twarzy. Padały pytania typu : czy dojadę swoją pierdziawką itp. Nie tłumaczyłem im zbyt wiele pytając, czy mogę poprowadzić nasz peleton :) Zgodzili się oczywiście. Już dalej nie muszę Wam chyba pisać co się działo. Jak podjechaliśmy na pierwsze tankowanie byłem już ich najlepszym ziomem od motocykli :lol: Ale byli zaskoczeni !placz1

Zdarzają się mi również bardzo przyjemne sytuacje. Najczęściej tankuję na jednym Orlenie w Chojnicach. Obsługuje tam pewien starszy gość, który zawsze przybiega jak podjadę i mówi, że to najładniejsze 2oo jakie w życiu widział !placz1 !placz1

Opublikowano

Bobas, piękne 2oo to miałeś, te z Avatara, teraz jeździsz Burkiem !placz1

• Sympatycy
Opublikowano
Ja trafiłem ostatnio na ostro stuningowaną Gilere Runner. Pojemności nie pojmę ale teoretycznie mogło być to max 180. Z odgłosu jednak wydawało mi się że znacznie mniej. Ale do rzeczy .....

Teoretycznie mogło to być 200 VXR, 19 KM. Zakładając tuning "a la Kefir" to mogło być i 300 ccm? Wtedy prawie 30 KM. Runner jest bardzo lekki - waży tylko 137 kg. Stówkę mniej prawie od T-maxa.

Opublikowano

ja widzialem ostatnio taki cos, az zobilem fotke

de338cc324a01e4em.jpg

Tak sie zastanawiam jak to jezdzi, czy nasi policmajstrzy sa az takimi ignorantami ze nie widza o co kaman.

Opublikowano

Podoba mi się, ładniej to wgląda, niż szary chropowaty plastik, ciekawe tylko jaki lakier położyć by się rysował, bo taki błysk porysowany, to efekt może być straszny.

Może to ktoś z Burgmanii?

Opublikowano

Flyman nie chodzilo mi o lakierowany przekrok, popatrz na rozmiar tablicy.