Skocz do zawartości
Forum Burgmania
  • 0

Trochę pytań o technikalie do Piaggio X8 125

Pytanie

• Klubowicze
Opublikowano

Jak już informowałem "klubowiczów", dołączyłem w końcu do "Maxi Maniaków" i zakupiłem Piaggio X8 125ccm (rocznik 2004). Jednak jako "świeżak" mam kilka pytań natury technicznej, jako że jestem w fazie szykowania sprzętu po kupnie do swoich wymagań, czyli ustawień na TipTop...

Na razie wymieniłem olej "na płukankę" (jeszcze bez wymiany filtra), bo ten zlany z silnika był czarny, jak smoła (to oczywiście dobrze, bo znaczy że czyścił silnik) i wyczyściłem filtr powietrza i nasączyłem olejem. Umyłem całość, odświeżyłem plastiki i wszystko zaczyna nabierać wyglądu. Zostało mi jeszcze zmienić świecę, płyn w układzie chłodzenia, płyn hamulcowy...

No ale teraz zaczynają się schody, dlatego mam parę pytań do posiadaczy Piaggio i innych uzbrojonych w wiedzę...

1 - smarowanie przekładni? Korek wlewowy (przynajmniej tak mi się wydaje), znalazłem ale gdzie jest korek zlewowy? Pokrywa paska wydaje mi się zintegrowana z miską olejową (bo jest w niej wlew ojeju), no i tu kolejne pytanie... czy na sucho dotrę do paska i wariatora?????

2 - silnik pracuje dość przyjemnie, ale mam wrażenie że przy nawet minimalnemu przekręceniu manetki, od razu zasprzęgla się napęd, przez co silnik nieco terkocze pod obciążeniem, zanim złapie obroty i się "rozkręci"... Czyżby za ciężkie rolki? A może już zużyte? Problem z niewiedzą na temat pokrywy z punktu 1, uniemożliwia sprawdzenie organoleptycznie...

3 - Jaka świeca do tego silnika? (2004)

4 - Jaki pasek (wymiary / firma)

5 - ewentualnie co jeszcze wymienić i na co zwrócić uwagę?

Trafiłem na dość dokładny Manual do 125-ki, ale nadal nie wiem, czy pokrywa jest zintegrowana z miską oleju??? http://manuals.wotmeworry.org.uk/x8%20part...emium_Parts.pdf <_<

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Wymieniałem, poszukaj na forum jest cały proces wymiany krok po kroku. A jak odrestaurowałeś WD40 to posmaruj smarem do łożysk tocznych - będziesz miał dobrze uszczelnione i zakonserwowane :blink:

• 0
Opublikowano

Potrzebuję informacji ile oleju oraz jakiej gęstości wlewa się do Piaggio X8 125ccm, rocznik 2004.

Ponieważ zacząłem słyszeć lekkie stuki na wybojach, postanowiłem poeksperymentować i zajrzeć do lag. Zalałem 90ccm nowego oleju (stary oczywiście wylałem) i nie słyszę już nic, zawieszenie zrobiło się dużo sztywniejsze, wszelkie stuki ustały, dużo pewniej czuję się w zakrętach ale chciałbym mieć to zrobione z zgodnie z zaleceniami producenta.

Jeśli ktoś ma informacje, ile i jaki olej wlać do mojego motóra, to bardzo proszę o informację, szukałem kilka godzin w sieci ale z marnym skutkiem. !OK

• 0
Opublikowano
Potrzebuję informacji ile oleju oraz jakiej gęstości wlewa się do Piaggio X8 125ccm, rocznik 2004.

Do X9 leje się właśnie 90ccm, SAE 20W, nie podejrzewam, żeby w X8 było inaczej - katalog pokazuje, że zawieszenia przednie (półka, trzpień kierownicy i lagi) są zamienne w X8 125 i X9 180.

Pozdrawiam

Marcin S.

• 0
  • Klubowicze
Opublikowano

@superspeedo - Dobrze że wspomniałeś o stukach w przednim zawieszeniu, bo właśnie też mi to się zaczęło pojawiać. Mówisz, że po wymianie oleum przestało? Jaki olej wlałeś i czy mógłbyś wspomnieć coś o rozbieraniu lagi, bo jeszcze z tym nie miałem okazji się zmierzyć. Jak się dobrać do środka ? (uszczelnienia nie ciekną a guma wygląda na zdrową)...

• 0
Opublikowano

Jeśli nie będziesz wymieniał uszczelniaczy to stawiasz skuter tak, żeby przód był w górze:

-ściągasz czachę, zacisk, koło, błotnik (kolejność dowolna whist ),

-od góry w plastiku który pozostał są otwory i tam odkręcasz śruby z góry lag imbusem,

-odkręcasz lagi od półki (4 śruby chyba 12),

-ściągasz lagi,

-wyjmujesz górą sprężyny,

-wylewasz olej, pompujesz, żeby wszystko wyleciało,

i teraz musisz wlać olej, podpompować i poskładać wszystko w odwrotnej kolejności. Ile oleju... nie wiem dokładnie, w X9 leje się 90ml na jedną lagę i tyle wlałem. Lepkość... też nie wiem, wlałem 15W ale jest za twardo, więc dzisiaj jak zdążę to wleję 10W, jaki olej... do amortyzatorów, wybór spory. W Piaggio Beverly jest olej 7,5W a w X9 20W, wydaje mi się, że ten drugi jest za gęsty, bo jak się przysłucham to jest efekt siorbania w lagach, czyli nie przechodzi śwobodnie po kanalikach.

Jak wyjmiesz sprężyny to zmierz ich długość i podaj na forum, zobaczymy czy mamy tę samą :D

• 0
  • Klubowicze
Opublikowano

Hmmm... Gdzieś na forum czytałem, że to jakiś specjalny olej do lag jest, ale coś nie mogę tej nazwy teraz znaleźć. Poszukam jeszcze. Oczywiście zmierzę i podam Ci, ale będę to robił już po sezonie (cały skuter rozkręcam na elementy pierwsze, plastiki idą do lakiernika), więc jeszcze trochę czasu minie...

• 0
  • Klubowicze
Opublikowano

Czy orientuje się ktoś, jakie luzy ustawić na zaworach ssących-wydechowych w X8 125 ccm... W moim Piaggio Catallogo PDF nie mogę coś odkopać tej informacji !YES

• 0
Opublikowano

W serwisówce od x7 pisze:

Characteristic

Valve clearance

Inlet: 0.10 mm Outlet: 0.15 mm

W x8 pewnie jest tak samo

• 0
  • Klubowicze
Opublikowano

Tak, też dokopałem się w końcu tej informacji z PDFu od X7 przy okazji tematu naszego kolegi, który szukał coś o tym modelu... Ale dzięki za info i odkopanie tematu :lol:

• 0
Opublikowano

WItam ! Postanosiłem sie podpiąć pod temat bo mój problem jest podobny :

Piaggio X9 250 cc .Rozciekła sie lewa laga - olej kapie z samego dołu - od spodu lagi. Górna część jest sucha.

Co ciekawe że w ten sam sposób rozciekła sie 2 laga - również lewa. Poprzednią wymieniłem na zapasową którą kiedys kupiłem i też sie rozciekła.

2 cieknące lagi w przeciągu miesiąca ..

Co mogło ulec uszkodzeniu ? czy od spodu też są jakieś szczelnienia?

Z góry dzieki za pomoc.

Pozdrawiam